• Ustură la gust, nu miros tocmai bine, dar însoțesc de minune mâncărurile românești. Și ce-i place stomacului e bun și pentru sănătate. Puține alte legume autohtone pot concura cu ceapa și neamul ei. Dacă vreți să vă prindă primăvara în forță, faceți o cură de legume din familia „Allium”. Conțin vitamine și antioxidanți care protejează chiar și de temutul cancer •
Tinctură de leurdă
Astenie de primăvară, revigorant
Ingrediente: 1 legătură de leurdă, alcool cu o concentrație de 40%.
Mod de preparare: l Spălați leurda, uscați-o bine și mărunțiți-o. l Cu leurda tocată umpleți pe jumătate un borcan cu capac etanș. Umpleți apoi borcanul cu alcool și agitați bine. l Lăsați tinctura la macerat într-un loc întunecat timp de 1-2 săptămâni, agitând zilnic. Apoi strecurați lichidul și turnați-l într-o sticlă închisă la culoare cu picurător sau pipetă. Păstrați la frigider.
Mod de utilizare: Pentru o cură de primăvară, folosiți tinctura timp de patru săptămâni, luând câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi. Pentru aromatizarea mâncărurilor, se diluează cu puțină apă sau se amestecă cu suc de lămâie și miere.
Suc de ceapă
Efect antialergic și antiinflamator, înțepături de insecte, degerături, arsuri minore, fortifiant al sistemului imunitar și al inimii
Ingrediente: 2-3 cepe bio proaspete.
Mod de preparare: l Curățați ceapa, tăiați-o grosier și puneți-o în storcător. O altă variantă este să radeți foarte fin ceapa tăiată în jumătate și să obțineți sucul strecurând piureul de ceapă printr-o pânză. l Turnați sucul de ceapă într-o sticlă mică, sterilă, sau într-un borcan cu capac și păstrați-l la frigider.
Mod de utilizare: l Pentru uz extern, tamponați ușor zona afectată. Atenție: nu aplicați pe răni deschise!
l Pentru uz intern: Ca tratament, se iau 1 până la maximum 3 linguri pe zi, după mese, vreme de 3 săptămâni. Sucul proaspăt de ceapă durează 10 zile, apoi trebuie preparat din nou.
Comprese calde cu ceapă
Dureri de gât și de urechi, probleme respiratorii
Ingrediente: 1 ceapă mare și un prosop subțire de bumbac.
Mod de preparare: l Tăiați ceapa în felii sau cubulețe, apoi încălziți-o într-un pic de apă sau căliți-o puțin. l Puneți amestecul cald de ceapă în centrul prosopului, îndoiți-i marginile, astfel încât să nu se scurgă nimic. l Aplicați compresa cu ceapă pe locul dorit și fixați-o. Atenție: aceasta trebuie să fie caldă, dar nu prea fierbinte!
Mod de utilizare: Puneți compresa pe gât, pe piept sau pe urechea care vă doare. Se lasă să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte.
Cură de lămâie cu usturoi
Tensiune arterială crescută, circulație a sângelui deficitară, efect antibacterian și antifungic
Ingrediente: 2 lămâi bio, 15 căței de usturoi, 1⁄2 l apă. Opțional: 1 bucată de ghimbir proaspăt, 1 bucată de turmeric proaspăt.
Mod de preparare: l Spălați lămâile și tăiați-le în patru. Curățați cățeii de usturoi. l Băgați lămâile și usturoiul în robotul de bucătărie, adăugând un pic de apă, sau transformați-le într-o pastă cremoasă, cu ajutorul unui blender. l Amestecați într-un vas pasta și apa rămasă și încălziți-le pentru scurt timp la circa 70 de grade. l Strecurați amestecul printr-o sită, turnați-l într-un borcan cu capac etanș și păstrați preparatul la frigider.
Mod de utilizare: Beți câte un țoi (circa 25 de ml) o dată pe zi, după masă, de preferință dimineața sau la prânz. Cura trebuie întreruptă după maximum trei săptămâni. Faceți apoi o pauză de cel puțin o săptămână.
Sirop de usturoi
Răceală de primăvară, slăbiciune la inimă, curățarea sângelui
Ingrediente: 5 căței de usturoi, 2-3 linguri zahăr, 125 ml apă.
Mod de preparare: l Curățați usturoiul și tocați-l fin. l Puneți zahărul, usturoiul și apa într-o cratiță. Încălziți, amestecând până când se dizolvă zahărul. l Lăsați siropul câteva ore la infuzat, apoi strecurați-l. Depozitați-l în frigider, într-un borcan steril, cu capac etanș.
Mod de utilizare: Atunci când aveți nevoie, luați o linguriță de sirop de 1 până la 3 ori pe zi.
O soluție alternativă: Siropul de ceapă are un gust mai puțin intens. Puteți, așadar, folosi 1-2 cepe, în loc de usturoi.
Ulei de leurdă
Probleme digestive, detoxifiant la nivel intestinal
Ingredient: 1 legătură de leurdă, 300 ml ulei de măsline virgin.
Mod de preparare: l Spălați leurda, uscați-o și mărunțiți-o bine. l Puneți uleiul și leurda în blender, până când se transformă într-o pastă lichidă. Turnați într-un borcan steril cu capac etanș și acoperiți cu o peliculă de ulei. Lăsați la infuzat timp de 10 zile, în frigider. l Strecurați uleiul de leurdă printr-o pânză sau o sită foarte fină și turnați-le într-o sticlă sterilă. Se păstrează la frigider și se utilizează rapid.
Mod de utilizare:
În funcție de necesități, se înghit 2 până la 3 linguri de ulei pe zi. Ideal e ca uleiul să fie combinat cu diferite mâncăruri, de exemplu cu salate sau cu legume.
SFAT: Folosiți resturile rămase după strecurarea uleiului de leurdă la sosul pentru paste sau risotto. Uleiul picant este, de asemenea, un deliciu culinar pentru iubitorii de leurdă.