Cea mai mare comunitate românească din Ungaria se află în Bichiș, imediat după ieșirea din țară pe la punctul de frontieră Vărșand, din județul Arad. Gheorghe Cozma este președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU). L-am cunoscut cu ocazia vizitei pe care am făcut-o în țara vecină, la sfârșitul lui Februarie, și-am folosit prilejul pentru a-l ruga să ne povestească despre viața comunității românești din Ungaria.
„Avem aici o cultură românească aparte”
– Sunt în Ungaria de câteva zile, unde am fost invitată la o sărbătoare de mare tradiție: Balul cu merinde al românilor din Aletea. Spre surprinderea mea, eu am fost singura îmbrăcată în costum popular românesc, iar dansurile bărbătești, jucate pe scenă, mi s-au părut a fi mai degrabă ungurești. Și-au uitat românii din Ungaria tradițiile?
– Comunitatea românească din Ungaria e una istorică. Strămoșii noștri au fost săraci, au avut de înfruntat foarte multe greutăți, dar au reușit să contureze o cultură românească aparte. Este ceva unic, avem și un grai, în care folosim cuvintele vechi românești, cărora li s-au alăturat, cum era și firesc, cuvinte din limba maghiară, adaptate. Așa e și cu dansurile noastre. Sunt câteva elemente împrumutate din dansurile ungurești din zona Bihorului și a Banatului, dar e ceva unic, ceva care românii au adaptat, ca să nu-i supere nici pe unii, nici pe alții. Dansurile de la Micherechi, de exemplu, sunt cunoscute nu doar în Ungaria, ci și în străinătate. Chiar unchiul meu, Gheorghe Nistor, a fost cel care a înființat acolo primul ansamblu, încă din 1952, și au mereu invitații în România, la Cluj, la Timișoara, la București. Nu ați văzut costume populare la bal, fiindcă pe vremuri, când s-a înființat primul ansamblu, românii erau foarte săraci, nu aveau ce pune pe masă, dar costume? Acum, bărbații au cămașă albă, pantaloni negri și cizme negre. Femeile, la fel, o bluză albă, cu un sarafan negru sau închis la culoare.
Suntem o comunitate istorică
– Cât e de mare comunitatea românească pe care o reprezentați?
– Românii din Ungaria sunt o comunitate istorică, noi aici ne-am născut: generația mea, a părinților, a bunicilor și străbunicilor mei, dar sunt și foarte mulți români care s-au stabilit aici în ultimii 30-40 de ani. Conform recensământului din 2022, în Ungaria erau aproape 28000 de români, cu 8000 mai puțini față de 2011, cel puțin la nivel declarativ. Dar există posibilitatea să fie mulți care, din diferite motive, să nu se fi declarat români. Comunitatea românească tradițională din Ungaria trăiește în trei județe, de-a lungul graniței cu România: Bihorul unguresc, Bichiș și Ciongrad. Bineînțeles, și în Budapesta trăiesc români, dar acolo mai mulți sunt cei proveniți din comunitățile istorice, sau care s-au mutat din România pentru o viață mai bună sau întemeindu-și o familie.
– Ce înseamnă, de fapt, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria?
– Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria este o instituție reprezentativă a românilor din această țară. Cea mai importantă sarcină a noastră este de a păstra limba română, moștenirea intelectuală și tradițiile istorice ale românilor care locuiesc în Ungaria. În Ungaria trăiesc 13 naționalități, care au dreptul legal de a se organiza în autoguvernări. Fiecare naționalitate are o guvernare pe țară, o guvernare pe județ și mai multe guvernări locale. Minoritățile din Ungaria au posibilitatea de a avea în parlament un reprezentant, formând și o comisie a naționalităților. În cadrul comisiei, reprezentanții minorităților au propuneri către guvern, dar nu au drept de vot în ședințele plenare ale parlamentului. Doar naționalitatea germană are un deputat în Parlament.
„Autoguvernările minorităților funcționează cu finanțare de la statul maghiar”
– Ce instituții aveți în subordine?
– Cu finanțarea primită de la guvernul maghiar, autoguvernarea noastră pe țară susține instituții educaționale bilingve: în Giula, Liceul, Școala Generală și Căminul de elevi „Nicolae Bălcescu”, singurul liceu românesc din Ungaria, în Chitighaz, la Aletea, la Bătania și la Săcal, există câte o școală și câte o grădiniță. În aceste instituții, subordonate AȚRU, învață 1.300 de copii de naționalitate română și activează aproape 300 de cadre didactice. Clădirile în care aceste instituții își desfășoară activitatea sunt toate în proprietatea noastră. Pe lângă aceste instituții, mai există o școală și o grădiniță bilingve la Micherechi, iar în județele Bichiș, Bihorul unguresc și Ciongrad, mai sunt încă cinci instituții educaționale, unde se predă limba română ca limbă străină. La Giula, avem o casă de cultură și funcționează două ziare săptămânale, Foaia românească și Cronica. Pe canalul maghiar Duna TV, avem câte 30 de minute săptămânal și o emisiune în limba română, „Ecranul nostru”, la radio, câte două ore zilnic, la fel ca și celelalte naționalități. Avem o legătură strânsă și cu Biserica Ortodoxă Română, cu Episcopia Ortodoxă Română, reprezentată de PS Siluan.
– Există vreo diferență între cele două Consulate ale României, existente în Ungaria, la Szeged și Giula, și Autoguvernarea pe Țară, pe care o reprezentați?
– Cele două consulate reprezintă Statul Român în Ungaria. Autoguvernările minorităților s-au înființat în 1994, pe baza Legii Naționalităților, elaborată un an mai devreme, și toate funcționează cu finanțare de la guvernul maghiar. Bugetul anual al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria este de 2,6 miliarde de forinți (aproximativ 656.000 euro).
„Nu toți românii din Ungaria sunt implicați și activi în comunitatea românească”
– Sunteți foarte tânăr, dar dețineți o funcție importantă pentru comunitatea românească din Ungaria.
– Am 37 de ani și lucrez în această instituție din 2009, după ce am absolvit facultatea din Szegedin, ca profesor de limba română și informatică. Am și studii universitare de administrație publică, absolvite la Budapesta, iar din 2015, am devenit șef de oficiu al AȚRU. Președinte al acestei instituții am fost ales în 2019.
– E greu?
– Ușor nu e! În primul rând, comunitatea românească e împrăștiată în toată țara. Avem de acoperit o distanță mare între comunitățile românești. Dar cred că în acest mandat am reușit să mai unim cât de cât românii din Ungaria. Pe lângă AȚRU, există numeroase asociații care se implică în viața românilor, prin organizarea unor evenimente culturale, menite a contribui la păstrarea culturii și tradițiilor noastre românești. De exemplu, la Micherechi, la Aletea și la Chitighaz, funcționează coruri și ansambluri de dans popular. La Chitighaz, există singura casă-muzeu românească, înregistrată oficial în Ungaria, dar există și o colecție privată la Otlaca-Pustă. Nu suntem atât de mulți, suntem o mână de români aici, în Ungaria, și cu toții trebuie să avem același scop: întărirea comunității în spirit românesc. Dintre cei 28.000 care s-au declarat români, nu toți sunt implicați și activi în comunitatea românească. Responsabilitatea noastră nu e doar să susținem atâtea instituții, ci și să ne păstrăm limba și tradițiile, iar asta se poate reuși doar cu o muncă serioasă.