Primăvara, când termometrele trec rapid de pe minus pe plus și când lipsa de vitamine adevărate și „verzi” începe să-și spună cuvântul, foarte mulți oameni se simt sfârșiți. Ce e de făcut, când energia ne lipsește cu desăvârșire, când căscăm toată ziua și picioarele ne par turnate în plumb? Pentru că nu există un medicament care să vindece dintr-o lovitură apatia, salvarea vine de la modificări aduse stilului de viață. Se pare că au succes.
Energia din farfurie
• Glucide suficiente. Luați dimineața un mic dejun consistent, compus din cereale integrale, pentru a oferi creierului glucidele necesare care îl țin activ. Amânați cu câteva ore prânzul spre după-amiază, și compuneți-l tot din glucide (paste integrale, orez) pentru a menține echilibrul glicemiei (nivelul zahărului în sânge). Acest regim de două mese, dimineața și după-amiaza, e preferabil celor trei mese clasice de peste zi, fiindcă se evită căderile și creșterile bruște de energie.
• Fără zahăr. Nu contați pe dulciuri, pentru a vă energiza. Ce-i drept, ele provoacă o creștere bruscă a glicemiei, urmată însă de o cădere la fel de bruscă. Preferați glucidele complexe: paste făinoase, pâine integrală, legume uscate, care vă ajută să vă stabilizați glicemia.
• Fără grăsimi. Reduceți consumul de alimente grase, pentru a îmbunătăți funcția glandelor suprarenale, care vă influențează metabolismul alimentar. Limitați mai ales grăsimile saturate, de origine animală (carne, ouă, unt).
• Macerat de cartofi. Spălați bine un cartof, tăiați-l în rondele fără să-l curățați și puneți-l la macerat în apă, până a doua zi dimineața. Beți doar lichidul, foarte bogat în potasiu. Organismul nostru are nevoie de acest element, pentru a transmite impulsurile nervoase care comandă mușchii.
• Combateți carențele. Oboseala de primăvară poate fi semnul unei carențe în vitamine. Cel mai bun mijloc de a remedia situația este să dați năvală în verzituri, imediat ce apar pe piață.
Stimulente ușoare
• Mentă. Pentru a depăși un acces de oboseală, vărsați câteva picături de ulei de mentă pe o batistă. Duceți-o la nas și respirați din străfundul plămânilor.
• Rozmarin. Faceți o baie în care adăugați 5 picături de ulei aromat de rozmarin. Are virtuți stimulative imediate.
• Picioare ridicate. Culcați-vă pe spate, cu picioarele ridicate pe o pernă. În India, yoghinii luptă în felul acesta cu oboseala, stimulând irigația sanguină a creierului, ceea ce îi ajută să rămână alerți și treji.
Energie din farmacia naturii
• Ginseng. Este un stimulent tradițional, reputat pentru combaterea eficientă a oboselii. Cel mai indicat este ginsengul siberian, existent în farmacii și magazinele naturiste. Se ia de două ori pe zi, în doze de 300-400 mg. Stimulează sistemul nervos și apără organismul de stres. Atenție: evitați ginsengul, dacă suferiți de hipertensiune.
• Magneziu. Faceți o cură de magneziu, vreme de două luni, luând zilnic o doză de 150 mg. Acest mineral participă la sute de reacții chimice din organism, printre care și la transformarea hranei în energie. O carență de magneziu se poate afla la originea unei perioade de oboseală accentuată.
• Gingko biloba. Stimulează circulația sângelui înspre creier, provocând alertețe și dinamism. Luați 15 picături de tinctură în fiecare dimineață, sau gelule administrate conform prospectului.
• Carnitină. Stimulează activitatea celulelor care produc energie. Se găsește în anumite alimente (mai ales în carnea roșie), dar aportul este insuficient. Solicitați în farmacii preparatele care conțin carnitină.
• Coenzima Q10. Participă, de asemenea, la fabricarea energiei. Luați două pastile pe zi, de 50 mg, în timpul micului dejun și al cinei, pentru a-i optimiza asimilarea. Se găsește și în anumite uleiuri vegetale (soia, rapiță) și în fructe uscate.
Faceți plinul cotidian de lichide
• Beți apă de-a lungul zilei, cel puțin 6 pahare. Nu așteptați să vă fie sete pentru a bea, căci semnalul de sete nu e totdeauna bine reglat. O deshidratare, chiar și puțin importantă, poate provoca senzația de oboseală.
• Evitați băuturile care conțin cofeină. După o scurtă înviorare, agravează oboseala.
• Limitați consumul de alcool. Slăbește sistemul nervos central și provoacă hipoglicemie, deci oboseală.
Încărcați-vă bateriile
• Gimnastică. Faceți cel puțin 30 de minute de gimnastică tonică pe zi. Efortul fizic nu doar că arde caloriile (kilogramele în plus contribuie la oboseală), dar ne dă energie. În general, persoanele care fac mișcare constant n-au probleme cu oboseala și somnul.
• Gimnastică blândă. Dacă vă simțiți apatici, faceți 10 minute de gimnastică blândă. Bateriile descărcate se reîncarcă ușor cântând, respirând profund, mergând sau, pur și simplu, întinzându-vă ca pisica.
Dormiți pentru a rămâne treji
• Treziți-vă în fiecare dimineață la aceeași oră, chiar și în week-end. Organismul dvs. va asimila repede binefacerile unui ritm de somn regulat.
• Culcați-vă cât mai devreme, dacă aveți de recuperat ore de somn. Cu condiția să vă treziți mereu la aceeași oră, nimic nu vă împiedică să modulați durata somnului.
• Renunțați la siestele îndelungate. Dacă dormiți mai mult de 20 de minute, riscați să vă simțiți și mai obosiți după-amiaza.
Elixiruri naturale
Vin de mărar
Puneți la macerat 50 de grame de semințe de mărar într-un litru de vin roșu natural, vreme de 10 zile. Strecurați și înfundați sticla cu dop de plută. Se bea câte un păhărel după fiecare masă. Combate atât oboseala, cât și anemia.
Vin de gențiană
Puneți la macerat 40 g rădăcină de gențiană într-un litru de vin alb natural, vreme de două săptămâni. Strecurați. Beți o jumătate de pahar înainte de fiecare masă.
Vin de pere
Puneți la fiert 500 g pulpă de pere tăiată bucăți, într-un litru de vin alb sec. Lăsați-l pe foc până scade la jumătate. Strecurați și țineți lichidul în sticle, la frigider. Se bea un păhărel de vin dimineața și seara, pe stomacul gol. Energizează, dar topește și kilogramele de prisos. (Câte unul pe lună.)
Câteva trucuri sigure
• Lămâi și miere. Dați între 2 și 4 lămâi prin mixer (cojite de partea galbenă, dar nu și de învelișul alb), amestecați-le cu o cană mare de apă plată și o linguriță de miere și beți conținutul, imediat ce simțiți că ați obosit. Vă reenergizează rapid.
• Oxigen. Câteva respirații (12) în fața ferestrei deschise sau pe balcon, combinate cu câteva mișcări de gimnastică, ne scapă repede de accesele de oboseală. La fel de eficient este și culcatul pe spate, pe podea, vreme de 5 minute. Aceste tehnici simple sunt suficiente pentru a ne reda energia pierdută.
• Apă rece. Scoateți capul dușului și spălați-vă cu apă cât se poate de rece pe brațe (exterior și interior), palme (pe ambele părți), după ceafă (micșorați debitul), pe piept și la subsuori (luați apa cu pumnii de la robinet, e mai ușor). Jetul trebuie să fie de intensitate medie. Dacă veți folosi procedeul și pe picioare (fețe laterale, genunchi, dosul genunchilor, tălpi) vă veți simți în stare să mutați un munte din loc.
• Reiki. Lipiți palmele una de alta, cu degetele îndreptate în sus, ca la rugăciune. Așteptați până simțiți că se încălzesc. Aplicați-le mai întâi pe creștetul capului, direcția față în față, cu degetele întinse. Țineți-le 2 minute. Încercând să simțiți cum energia pe care o degajă intră în cap. Mutați apoi palmele pe ceafă, în aceeași poziție, cu degetele întinse, față în față (vârfurile îndreptate unele spre altele), simțind din nou cum prin ele curge o energie care vă pătrunde în creierul mic. În final, aplicați palmele, fiecare pe câte o ureche, ținându-le ușor bombate (rotunjite). La sfârșit, scuturați-vă brațele bine, departe de corp, ca și când ați vrea să scăpați de ceva neplăcut. Veți scăpa! Oboseala se duce pe apa sâmbetei!