Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi pentru grădinărit

Buchete de narcise

Foto: Shutterstock

Ne-ar plăcea, desigur, să aducem și în casele noastre aceste frumoase flori ale primăverii. Pro­blema e că, odată tăiate, ele produc o sevă mucila­ginoasă, care poate afecta alte flori, determinând, de pildă, ofilirea lalelelor. Prin urmare, înainte de a le lega într-un buchet, e bine să le supunem unui mic tratament. Mai întâi, trebuie să le punem separat într-o vază și să schimbăm apa la fiecare câteva ore. Buchetul poate fi legat a doua zi.

Testarea semințelor

Oare vor mai încolți semințele, mazărea sau fasolea de anul trecut? Pentru a le face un test, așe­zați câ­teva semințe între două prosoape de hârtie pe o farfurioară din cera­mică și lăsați-le la întu­ne­ric, la temperatura ca­merei. Mențineți în mod con­stant hârtia ume­dă, folosind o sticlă cu pulveri­zator. Semințele de mazăre sau fasole ar trebui să germineze după aproximativ o săptămână. Apoi pot fi puse în pământ.

Înmulțirea plantelor prin divizare

Divizarea tufelor le stimulează creșterea și ne ajută, totodată, să obținem o mulțime de plante noi. Separați rădăcinile folo­sind o lopată și re­plantați-le. Fie­care bucată tre­buie să aibă cel pu­țin dimen­siu­nea unui pumn și să poarte lăstari sănătoși. În acest fel, pot fi plantate straturi întregi.

Dalii protejate de rozătoare

De îndată ce scăpăm de temperaturile de îngheț din timpul nopții, putem sădi în pământ tuberculii de dalie. Ei dezvoltă primele flori la începutul lunii Iulie. Tuberculii sunt însă o adevărată deli­catesă pentru rozătoare. Pentru a    proteja daliile, puteți confecționa cu ușurință o învelitoare de plasă, prin care rozătoarele să nu poată trece.

Substrat fără turbă

Pentru a crea un sol ecologic, amestecați aproximativ două părți pământ de grădină cu o parte compost din deșeuri vegetale și jumătate de parte de argilă, la care adăugați o lopățică de praf de bazalt vulcanic. Pentru legumele de tipul dovlecilor, roșiilor sau verzei, adăugați în amestec și o parte de gunoi de grajd.

Protecție împotriva păsărilor vorace

Păsările adoră să mănânce semințe proaspete și multe dintre plantele tinere. În acest caz, ne pot veni în ajutor sperietorile colorate, care să și foșnească cât mai mult cu putință. Un efect de descurajare îl au și fâșiile de material care se unduiesc în bătaia vântului deasupra straturilor cultivate. Când legu­mele sunt suficient de mari, sperietoarea tre­buie însă dusă înapoi în șopron, pen­tru că păsările din gră­dină ne pot ajuta în aceste mo­mente, devo­rând dău­nă­tori precum omi­zile.

Tundeți pomii fructiferi

Merii și perii se tund de preferință îna­inte de apariția pri­me­lor frunze. Astfel dis­tin­geți bine forma pe care doriți să o dați și pro­te­jați copacii. Trebuie în­depărtate toate ramurile care se înalță direct spre cer, precum și cele care cresc spre interior. Astfel, în loc de nenumărate fructe mici, cresc fructe mai puține, dar mai mari și mai sănătoase.

Cuptor cu oală de lut pentru seră

Când sunt prognozate ultimele înghețuri târzii, iar în seră încolțesc deja răsadurile, este necesară prote­ja­rea plantelor de frig. Pe când nu exista electricitate, bunicile noastre foloseau un truc simplu: puneau opaițe într-o farfurie de lut, deasupra cărora așezau cu capul în jos un vas mare de lut, prevăzut cu o gaură la bază (ghiveci). Acest mic cuptor improvizat ferește de îngheț plantele din seră.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian