– Funcțiile creierului pot fi salvate toată viața. Studii recente o dovedesc –
• Capacitățile cognitive scad adesea odată cu vârsta. Dar acest proces poate fi ocolit. Numeroase studii internaționale oferă diverse soluții, pentru trezirea minții din ațipire •

Oamenii tind, în general, să creadă că, dacă au ajuns să se confrunte la bătrânețe, cu tulburări semnificative ale memoriei și ale performanței cognitive, nu mai există nicio șansă de redresare a situației. Nu este adevărat. Cei afectați își pot gestiona în continuare viața de zi cu zi. Adesea apar temeri că deficitul cognitiv reprezintă un preambul al demenței. Deși în parte este adevărat, aproape jumătate dintre cei afectați reușesc efectiv să își revină. Funcția cognitivă normală reintră în cazul lor în parametri normali. Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să descopere care sunt metodele naturale care pot contribui la încetinirea sau chiar la inversarea procesului de îmbătrânire cognitivă.
O perspectivă pozitivă asupra bătrâneții
Cercetătorii de la Universitatea Yale, din SUA, au vrut să afle dacă, și în ce măsură, convingerile pozitive, optimismul legat de procesul de îmbătrânire ar putea contribui la recuperarea pacienților. S-a dovedit că, într-adevăr, participanții care nutreau gânduri pozitive cu privire la îmbătrânire au beneficiat de șanse cu 30,2% mai mari de a reveni la o stare cognitivă normală. În plus, ei și-au revenit mult mai repede. Participanții aveau, în medie, 77,8 ani. Cum se explică, însă, că propria noastră viziune asupra bătrâneții ne poate influența sănătatea cognitivă? Răspunsul e următorul: ideile negative cu privire la îmbătrânire cresc nivelul de stres, care afectează, la rândul său, funcția cognitivă. Stilul de viață tinde, de asemenea, să fie mai puțin sănătos în cazul celor care nu privesc bătrânețea cu ochi buni, temându-se de apropierea, iminentă, a morții. Frica se transformă în boală. Nu mai există dubii că sentimentele negative legate de îmbătrânire ne ruinează sănătatea. În schimb, optimismul, încrederea în viață, o sprijină. Ultimele cercetări dovedesc ce influență uriașă au și că în felul acesta poate avea de câștigat și funcția cognitivă. Creierul rămâne viu. La fel și memoria.
Plante pentru o minte vie
* Medicina tradițională chinezească
Un amestec de plante folosit tradițional în medicina chineză a fost examinat într-un studiu care a vizat persoane care sufereau de un deficit cognitiv ușor. Experimentul a avut loc în Australia și s-a făcut cu participanți voluntari, împărțiți aleatoriu în două grupuri. Un grup a primit preparatul de plante folosit în medicina chineză, în timp ce grupul de comparație a primit doar produse de tip placebo. Preparatul folosit conținea extracte de ginseng, ginkgo biloba și șofran. După douăsprezece săptămâni, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a memoriei și a funcției cognitive în cazul celor care au luat acest amestec de plante medicinale. Doza zilnică, de 180 de miligrame, constă dintr-o combinație de Panax ginseng, Ginkgo biloba și Crocus sativa.
* Aromaterapia
Cercetătorii americani au constatat de multă vreme că există o strânsă legătură între stimularea simțului olfactiv și formarea memoriei. Se știe că pierderea simțului olfactiv precede, adesea, diagnosticul bolilor neurodegenerative, dar și că un miros slăbit poate fi reînviat prin stimulare. În cadrul unui studiu american, întins pe o perioadă de șase luni, i s-a prescris aromaterapie pe timp de noapte, unui grup de participanți, cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani. În dormitoarele acestora au fost difuzate în fiecare noapte a săptămânii, miresme diferite. Oamenii de știință au alternat aromele de trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă. În schimb, grupul martor n-a fost răsfățat cu parfumuri nocturne. Rezultatul a fost măsurat cu ajutorul unui test standard. În rândul participanților care au făcut parte din grupul de tratament cu arome, performanța cognitivă s-a îmbunătățit cu 226 la sută! În plus, aromaterapia pe timpul nopții îmbunătățește și somnul, care este adesea grav perturbat în cazurile de demență și care este atât de important pentru recuperare. Stimulul olfactiv este prelucrat de regiunile creierului responsabile pentru conștiință și favorizează somnul.
Acest program terapeutic poate fi urmat acasă de oricare dintre noi. În acest scop, nu avem nevoie decât de un difuzor pentru aromaterapie și de cele șapte uleiuri esențiale amintite. Când mergem la culcare sau cu puțin timp înainte de a ne băga în pat, activăm difuzorul și îl programăm astfel încât să emane timp de aproximativ două ore, parfumul ales.
Tai Chi, împotriva ațipirii minții
O evaluare recentă a unor studii importante indică faptul că străvechea artă marțială Tai Chi poate contribui la îmbunătățirea generală a funcției creierului. În plus, ea poate încetini evoluția unei demențe aflate în stadiu incipient. În urma unor cercetări ulterioare, oamenii de știință au descoperit explicația: practicarea Tai Chi-ului sporește cantitatea de materie cenușie din sistemul nervos central. Hipocampul, regiunea cheie a creierului responsabilă pentru formarea memoriei, crește, la rândul său, în dimensiune și devine în mod dovedit mai activ.
Multivitaminele întineresc memoria

Un supliment alimentar cu vitamine și minerale, cu carotenoizi, luteină și licopen, îmbunătățește semnificativ memoria pe termen scurt. Efectul corespunde reducerii cu 3,1 ani a vârstei biologice. Acestea au fost concluziile unui studiu realizat în SUA, la care au participat 3.562 de persoane vârstnice. Dovezi că preparatele cu multivitamine întăresc performanța cognitivă fuseseră descoperite deja, în numeroase studii anterioare. Acum, noutatea a constat în faptul că cercetătorii americani au testat și au dovedit acest lucru, folosindu-se în scop comparativ de efectul placebo. Studiul a fost realizat folosindu-se suplimentul Centrum Silver 50 + (se găsește și în farmaciile noastre) care pare să joace un rol crucial în menținerea funcției cerebrale.
Nucile – deliciul creierului
În cadrul unui studiu desfășurat în Olanda pe parcursul a 16 săptămâni, unora dintre participanți li s-a cerut să consume zilnic 60 de grame de fructe oleaginoase – nuci, fistic, caju, alune. Ulterior, cercetătorii au constatat că, în comparație cu grupul de participanți căruia nu i s-a cerut acest lucru, circulația sângelui și funcția vasculară la nivel cerebral a celor care au participat la experiment s-au îmbunătățit cu 45%, în plus, a crescut și performanța lor cognitivă. Nucile conțin polifenoli și niveluri ridicate ale aminoacidului arginină, ambele cunoscute ca stimulând sănătatea vasculară.
Și mariajul ne poate proteja de tulburările cognitive
Potrivit unui studiu norvegian de amploare, cu peste opt mii de participanți, persoanele căsătorite se confruntă cu un risc mai redus de tulburări cognitive sau chiar de demență, în comparație cu cele care trăiesc singure. Riscul acestora e cu 73% mai mare, decât al celor aflate într-un mariaj, iar cel al persoanelor divorțate se ridică la 66%. Cercetătorii din întreaga lume au demonstrat, de altfel, în repetate rânduri, că relațiile sociale de succes reprezintă un factor esențial de protecție în fața tulburărilor cognitive.