Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Urgență de primăvară: PĂRUL

Foto: Shutterstock

Nici o altă podoabă a Evei, cu ex­cepția siluetei, nu este așa de vizibilă acum, primăvara, ca ple­tele care-i curg pe umeri. Îngrijirea pă­rului devine, în anotimpul cald și lu­minos de afară, un deziderat. Și da­că e o urgență, noi vă ajutăm să ieșiți din impas.

Un șampon fortifiant

Favorit al bunicilor noastre, șam­po­­nul preparat din ouă și rom face un păr magnific. Bateți trei gălbenușuri de ou cu o linguriță de rom și aplicați spuma pe părul umezit îna­inte. Masați bine, apoi clătiți-vă cu apă călduță.

Clătitul e decisiv

Pentru ca părul să fie suplu și strălu­citor, e necesar să-l clătiți foarte bine. Atenție: folosiți doar apă căl­duță, nicio­dată fierbinte, fiindcă firele se înmoaie și se lipesc de cap. Părul e suficient de curat atunci când scâr­țâie între de­gete.

Loțiune contra mătreții

Frunzele de urzică (acum sunt vi­gu­roase și tinere) reprezintă un ajutor ideal pentru părul încărcat de mătreață (și pentru orice tip de păr cu pro­bleme). Lăsați să se infuzeze un pumn de frunze de urzică într-un litru de oțet natural vreme de o săptămână sau do­uă sau faceți un decoct lăsând frun­zele să fiarbă un sfert de oră în oțet. Frecați-vă părul cu această lo­țiune cel puțin de două ori pe săptă­mână, apoi spălați-vă și clătiți-vă.

Șampon cu lămâie și cuișoare contra părului gras

Tăiați patru lămâi în patru bucăți și înțepați-le cu patru cuișoare aro­mate. Puneți-le să fiar­bă multă vreme într-un litru de apă, până când devin un soi de marme­ladă gelatinoasă. Lăsați-o să se răcească și în­tindeți-o pe părul în­muiat îna­inte și zvântat puțin în prosop. Înve­liți-vă capul cu o folie de aluminiu (pentru menaj, se vinde în suluri) și lăsați să acționeze un sfert de oră, după care vă clătiți cu apă călduță. Es­te un șampon natural excelent pen­tru părul cu tendință de îngrășare.

Cură cu miere pentru un păr sănătos

Amestecați o linguriță de miere și o linguriță de oțet de mere într-o jumătate de litru de apă caldă. Du­pă ce vă spălați pe cap, ungeți-vă părul cu amestecul astfel pre­parat și nu vă mai clătiți. Este ca un întăritor.

Cură cu mușețel pentru păr blond

Un procedeu care și-a de­monstrat de mult eficiența: clătitul cu mușețel des­chide culoarea părului, mai ales după perioada    de iarnă. Opă­riți trei pumni de mușețel uscat cu apă cloco­tită, lă­sați-l să stea o oră și strecu­rați-l prin­tr-un tifon. Adă­ugați și zea­ma de la o jumătate de lămâie – in­tensifică efec­tul.

Frunze de mesteacăn pentru păr castaniu

Clătitul cu o infuzie de frunze de mesteacăn închide culoa­rea pă­rului, îl face moa­le și lu­cios. Re­țeta: opă­riți o lin­guriță de frunze cu apă cloco­tită, lăsați să stea 15 mi­nute, apoi stre­cu­rați. Aten­­ție! Nu li se re­comandă blon­delor!

Cură cu cimbru pentru un păr lucios

Preparați un decoct (timpul de fier­­bere: 10 minute) din doi pumni de cim­bru proaspăt sau două lin­gurițe de cimbru uscat. Lăsați-l să stea puțin, după care amestecați o lingură de lichid cu un gălbenuș de ou. Masa­ți-vă părul cu el și clăti­ți-vă după 15 minute.

Pe scurt

* Dacă vreți să aveți un păr bogat și frumos: luați permanent vitaminele B1, B2, PP sau mâncați zilnic o bucă­țică de drojdie de bere.

* Dacă vreți să vă tundeți: aștep­tați luna nouă. Ulterior, părul va crește mai repede și mai des.

* Rețetă contra căderii părului: masați-vă zilnic la rădăcină cu o infu­zie foarte concentrată de ceai negru.

* Dacă vreți ca părul să aibă vo­lum: adăugați în apa de clătit două linguri de bere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian