
Conjunctivita poate provoca mâncărimi, dureri, înțepături și o oarecare jenă. În plus, înroșirea ochilor și prezența puroiului nu sunt deloc estetice. Această inflamație a mucoaselor care mărginesc pleoapele este – în general – benignă, dar ea poate avea consecințe asupra vederii sau se poate propaga, dacă este provocată de o bacterie ori de un virus. Este important să consultați un medic care să vă prescrie picături oculare antibiotice, dacă suferiți de o infecție bacteriană. Până atunci, puteți lua măsuri pentru calmarea mâncărimilor și pentru controlul asupra formării crustelor.
Tratați-vă ochii
* Compresele calde sau reci exercită adeseori o acțiune benefică. Dacă ochii dvs. produc mult puroi, înmuiați o batistă în apă călduță (spre caldă) și utilizați-o ca o compresă, pentru a împiedica secreția să se usuce pe gene. Utilizați o compresă rece (o batistă înmuiată în apă rece ca gheața) pentru a reduce umflăturile și atenua mâncărimile, mai ales dacă conjunctivita se datorează unei alergii. Aplicați ori una, ori alta – ori pe amândouă – timp de 5 minute, de 3-4 ori pe săptămână. Folosiți de preferință comprese sterile.
* Ștergeți secrețiile și crustele cu un disc de vată îmbibat într-o soluție preparată din: o măsură de șampon pentru bebeluși și zece măsuri de apă călduță (spre caldă). Apa înmoaie crustele, în vreme ce șamponul curăță zona de contact dintre pleoapă și gene.
* Curățați-vă ochii cu o soluție oftalmică (de la farmacie) sau cu apă ușor sărată. Puneți pe foc 1/2 l de apă, adăugați o linguriță de sare și lăsați să se înfierbânte, pe flacără mică, cel puțin 15 minute. După ce s-a răcit, aplicați soluția în ochi cu o pipetă sterilă. După fiecare tratament, sterilizați din nou pipeta în apă clocotită.
* Pregătiți-vă ochii pentru noapte. Dacă medicul v-a prescris picături oculare, o pomadă antibiotică sau pe bază de antiinflamatoare steroidiene, aplicați-le în fiecare seară înainte de culcare, pentru a nu vă trezi dimineața cu pleoapele umflate. Aveți grijă ca extremitatea flaconului sau a tubului să nu atingă ochii. Altfel riscați să contaminați medicamentul și să vă reinfectați ochii la următoarea utilizare.
Calmați durerile
* Calmați durerile, aplicând pe ochi o compresă cu mușețel. Puneți un plic de mușețel într-o ceașcă cu apă călduță (spre caldă), nu clocotită, lăsați-l 2-3 minute, presați-l (stoarceți-l ușor) și țineți-l pe ochi aproximativ 10 minute. Repetați de 2-3 ori pe zi, schimbând mereu plicul. Ochii trebuie să fie închiși, pentru ca apa să nu intre direct în contact cu ei.
* Adepții medicinei tradiționale indiene Ayurveda tratează conjunctivita cu miez de frunze crude de coriandru. Mărunțiți – cu mixerul – un pumn de frunze de coriandru împreună cu 100 ml de apă, scurgeți și aplicați apoi „piureul” pe pleoapele închise. Lăsați-l să acționeze câteva minute și îndepărtați-l înainte de a deschide ochii.
* Un alt tratament ayurvedic împotriva conjunctivitei este următorul: macerați 15 minute o linguriță de boabe de coriandru într-o ceașcă de apă clocotită, strecurați lichidul și, după ce s-a răcit, spălați-vă cu el pe ochii închiși. Ștergeți-vă bine înainte de a deschide ochii.
Evitați contaminarea

* Pentru a evita să vă reinfectați, nu vă machiați înainte ca simptomele să dispară complet. Aruncați fardurile de ochi utilizate cu puțin timp înaintea apariției conjunctivitei.
* Încercați să nu vă atingeți ochii. Dacă se întâmplă, totuși, spălați-vă pe mâini și ștergeți-vă cu un șervet de hârtie.
* Dacă trebuie să vă tamponați ochii, folosiți un șervet de hârtie pentru fiecare ochi. Aruncați-le și spălați-vă pe mâini. Când plecați de acasă, luați cu dvs. o sticluță cu gel detergent fără apă (de ex. Blephagel, de la farmacie) și folosiți-l cât se poate de des.
* Dacă aveți lentile de contact, nu le puneți câtă vreme suferiți de o conjunctivită declarată, iar după aceea, sterilizați-le cu grijă, înainte de a le reutiliza. Spălați-vă pe mâini înainte de a pune sau de a scoate lentilele. Și nu le ștergeți cu salivă!
* Schimbați în fiecare zi prosopul, fața de de pernă, ca să nu reinfectați același ochi sau să-l contaminați pe celălalt (să nu mai vorbim de alte persoane care ar putea lua boala de la dvs.).
* Dacă copilul dvs. are conjunctivită și e prea mic pentru a nu se freca la ochi sau pentru a se spăla regulat pe mâini, țineți-l acasă. Majoritatea grădinițelor și creșelor nu acceptă copii care prezintă simptome de conjunctivită.
În caz de conjunctivită alergică…
* Dacă vă mănâncă ochii și dacă produc puroi iritant, conjunctivita dvs. ar putea să fie de origine alergică. Încercați un antihistaminic oral pentru a calma inflamațiile și mâncărimile (vi-l va prescrie medicul dvs.).
* Încercați să identificați alergenii în cauză și – dacă este posibil – contactul cu ei: polen, păr de animale, produse cosmetice etc.
* Pentru a combate inflamația provocată de alergie, încercați combinația vitamina C + quercitină. Luați zilnic 1000 mg de vitamină C și 1500 mg de quercitină – în mai multe prize. Quercitina este o bioflavonoidă (nutriment prezent în anumite fructe și legume) care posedă proprietăți antiinflamatoare.
De evitat!
Pentru tratarea conjunctivitei, anumiți fitoterapeuți recomandă instilațiile cu preparate pe bază de euphresia, o plantă utilizată în mod tradițional de indienii din America pentru tratarea problemelor oculare. Studii recente au arătat că acest preparat ar putea provoca el însuși lăcrimări, mâncărimi și iritații ale ochilor.
Știați că?
Lacrimile conțin substanțe antibacteriene, ceea ce explică faptul că majoritatea infecțiilor oculare se resorb de la sine.
Trei tipuri de conjunctivită

Conjunctivita virală
* Infecția atinge la început un ochi, dar se poate propaga și la celălalt.
* Secrețiile sunt limpezi.
* Ochii sunt iritați și roșii.
Conjunctivita bacteriană
* În general, afectează un ochi, dar se poate propaga la celălalt.
* Ochii sunt iritați, roșii, cu senzații – uneori – de „glaspapier”.
* Supurația (producerea puroiului) este abundentă.
Conjunctivita alergică
* Afectează în general ambii ochi.
* Mâncărimile și lăcrimatul domină.
* Pleoapele sunt umflate.