Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ați trecut de 40 de ani? SFATURI DE TRECUT „PUNTEA”

Foto: Shutterstock

* În fiecare seară se demachiază tenul. Demachierea se face cu un lap­te demachiant. După lapte, se va apli­ca o loțiune tonică din plante (nalbă, mu­șețel, tei) cu cel mult 5% al­cool. Apoi, o cremă hrăni­toare și hidra­tantă, care se va lăsa pe față 30-60 de mi­nute. După acest timp, surplu­sul se va tampona ușor cu un șervețel de hârtie.

* Dimineața se demachiază tenul cu lapte, se spală sau se pulverizează cu apă minerală și se aplică o cremă de protecție (cremă de zi). Se recurge cât mai des la apli­carea de comprese și de măști hrăni­toare și hidra­tante. Crema hră­ni­toa­re se intro­duce în pie­le prin auto­masaj, la două zile. În cele­lalte zile, după apli­carea cre­mei prin câte­va miș­cări de masaj, se fa­ce mimo­gim­nastică.

* Să nu uităm că gâtul și decol­teul tre­buie să be­neficieze de același trata­ment ca fața.

* Măștile cosmetice se aplică pe fața curată, în prealabil demachiată, și se lasă să acționeze 20-30 de mi­nute. Un foarte bun sistem este apli­carea măș­tilor după o vaporizare pre­a­labilă. A­cest pro­cedeu, foarte cu­nos­cut, constă în ex­punerea timp de câ­teva minute a te­nului la aburi. Elementele ce se introduc în apa aburindă variază du­pă caz. Iarna, pentru tenurile sensi­bile la frig, se intro­duc în apa fier­binte foi de ha­mamelis 10 g, sau frunze de coacăz 10 g.

* O vaporizare tonică: se macină o linguriță de semințe de mărar cu aju­torul râșniței de piper. Această cantitate este necesară pentru 2 litri de apă fier­binte. Semințele de mărar sunt foarte bune pentru tratamentul ochilor, deci în timpul vaporizării ochii se țin deschiși.

* O vaporizare calmantă: 2 lin­guri de tei sau mușețel, la 2 l apă.

* O vaporizare decongestio­nan­tă: un pumn de ace de brad și un fruct de brad, opărite cu 1 litru de apă clocotită.

* Pentru o față cris­pa­tă de obo­sea­lă sau ner­vozitate – o lingură de al­cool camforat la 2 l de apă.

* Măștile se pot apli­ca și fără va­po­rizări. Pri­mă­vara și va­ra, pentru te­nurile us­cate și deshi­dra­tate, se vor aplica măști de căp­șuni, fragi, caise, pier­sici. Aces­­te fruc­te vor fi strivite într-un mo­jar mic și vor fi ames­tecate cu puțin zeamil (ami­don de porumb) și 1-2 linguri de smân­tână sau caimac.

* După ce a trecut sezonul fruc­telor proaspete, se aplică măști de fructe us­cate. Se taie feliuțe de prune, caise, mere, piersici uscate și se in­troduc în apă fierbinte. După ce s-au în­muiat, se face un piure care se apli­că pe față sim­plu sau amestecat cu zeamil și smân­tână.

* După o zi grea, pentru ca tenul să-și recapete strălucirea, se fierbe un măr tăiat felii, în puțin lapte. Când s-a în­muiat, se freacă până obținem con­sistența de piure și se aplică pe față.

* Masca cea mai simplă, de mare eficacitate, este din caimac (de a doua zi după ce a fiert laptele). Apli­cată zil­nic, are efecte spectaculoase.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian