
* În fiecare seară se demachiază tenul. Demachierea se face cu un lapte demachiant. După lapte, se va aplica o loțiune tonică din plante (nalbă, mușețel, tei) cu cel mult 5% alcool. Apoi, o cremă hrănitoare și hidratantă, care se va lăsa pe față 30-60 de minute. După acest timp, surplusul se va tampona ușor cu un șervețel de hârtie.
* Dimineața se demachiază tenul cu lapte, se spală sau se pulverizează cu apă minerală și se aplică o cremă de protecție (cremă de zi). Se recurge cât mai des la aplicarea de comprese și de măști hrănitoare și hidratante. Crema hrănitoare se introduce în piele prin automasaj, la două zile. În celelalte zile, după aplicarea cremei prin câteva mișcări de masaj, se face mimogimnastică.
* Să nu uităm că gâtul și decolteul trebuie să beneficieze de același tratament ca fața.
* Măștile cosmetice se aplică pe fața curată, în prealabil demachiată, și se lasă să acționeze 20-30 de minute. Un foarte bun sistem este aplicarea măștilor după o vaporizare prealabilă. Acest procedeu, foarte cunoscut, constă în expunerea timp de câteva minute a tenului la aburi. Elementele ce se introduc în apa aburindă variază după caz. Iarna, pentru tenurile sensibile la frig, se introduc în apa fierbinte foi de hamamelis 10 g, sau frunze de coacăz 10 g.
* O vaporizare tonică: se macină o linguriță de semințe de mărar cu ajutorul râșniței de piper. Această cantitate este necesară pentru 2 litri de apă fierbinte. Semințele de mărar sunt foarte bune pentru tratamentul ochilor, deci în timpul vaporizării ochii se țin deschiși.
* O vaporizare calmantă: 2 linguri de tei sau mușețel, la 2 l apă.
* O vaporizare decongestionantă: un pumn de ace de brad și un fruct de brad, opărite cu 1 litru de apă clocotită.
* Pentru o față crispată de oboseală sau nervozitate – o lingură de alcool camforat la 2 l de apă.
* Măștile se pot aplica și fără vaporizări. Primăvara și vara, pentru tenurile uscate și deshidratate, se vor aplica măști de căpșuni, fragi, caise, piersici. Aceste fructe vor fi strivite într-un mojar mic și vor fi amestecate cu puțin zeamil (amidon de porumb) și 1-2 linguri de smântână sau caimac.
* După ce a trecut sezonul fructelor proaspete, se aplică măști de fructe uscate. Se taie feliuțe de prune, caise, mere, piersici uscate și se introduc în apă fierbinte. După ce s-au înmuiat, se face un piure care se aplică pe față simplu sau amestecat cu zeamil și smântână.
* După o zi grea, pentru ca tenul să-și recapete strălucirea, se fierbe un măr tăiat felii, în puțin lapte. Când s-a înmuiat, se freacă până obținem consistența de piure și se aplică pe față.
* Masca cea mai simplă, de mare eficacitate, este din caimac (de a doua zi după ce a fiert laptele). Aplicată zilnic, are efecte spectaculoase.