Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum mâncăm – Privire prin bucătăriile lumii

• Nu poate fi o întâmplare faptul că, în anumite țări, oamenii se bucură de o sănătate mai bună ca a noastră. Deseori, aceasta se datorează felului cum se hrănesc. Pentru a vă oferi câteva idei utile, am aruncat o privire prin bucătăriile lumii. Dacă unele sugestii vi se par de folos, puneți-le în practică •

JAPONIA

Gust bun și grăsime puțină

Japoneza tipică poartă haine măsura nr. 34, nu se stresează ținând diete și își menține forma fizică excelentă până la adânci bătrâneți. E, într-adevăr, de invidiat: are o speranță de viață de 84-85 de ani și, în com­parație cu femeile din Occident, ea suferă mai rar de afecțiuni cardio­vas­cu­lare, can­cer și supraponderalitate.

O bucătărie sănătoasă prin tra­diție – Starea mai bună de sănătate a japonezilor nu se explică prin moș­tenirea lor genetică. O dovedesc asia­ticii emigrați în SUA ori pe con­ti­nentul european, care și-au schimbat alimentația: deja la a doua generație ei suferă de ace­leași boli ca populația din țările de adopție.

Savurare, nu îndopare – Cine merge la un res­taurant ja­ponez nu poate să nu ad­mi­re deli­ca­tesele multicolore, aran­jate cu artă în cantități mici. O farfurie plină cu vârf le­zează simțul estetic al japo­nezilor. Fie că se dorește sushi ori supă, este de ne­imaginat ca vreunul dintre meseni să comande un fel de mâncare doar pen­tru sine. Principiul „to­tul pen­tru toți” expri­mă o atitu­dine sociabilă și în același timp invită la moderație, căci fiecăruia din cei a­dunați în jurul mesei tre­­buie să i se dea oca­zia să guste. Iar pentru aceas­ta e nevoie de timp: nici cei mai experimentați mâ­nui­tori ai bețișoarelor nu iz­butesc să-și umple gura atât de repe­de cum o facem noi, cu fur­culița și cuțitul. E unul din mo­tivele pentru care ja­po­ne­zii nu mă­nâncă peste măsură.

Mâncarea cu cea mai puțină gră­sime din lume – Și modul de prepa­rare al mâncărurilor este exemplar: de cele mai multe ori, legumele și pește­le sunt puse pe masă crude sau mari­nate. Așa se face economie de gră­sime, se păstrează aromele și sub­stanțele nutritive. Pentru fiert sau prăjit se întrebuințează tigaia adâncă, wokul, care, de asemenea, economi­sește grăsimea. Și extrem de sănătoa­se sunt ingredientele: nici un fel de alimente care îngrașă! Chiar și la de­sert se servesc fructe în locul dulciu­rilor noastre, adevărate „bombe de calorii”.

Nu carne, ci pește – Budiștilor ce respectă cu strictețe preceptele reli­giei lor – prin urmare, și multor ja­ponezi – le este interzis consumul de carne. În afară de aceasta, apele din jurul arhipelagului nipon sunt foarte bogate în pește. Așadar, în loc de un ciolan cu fasole, cu mult colesterol și acizi grași saturați, japonezii mănân­că pește. Care, prin acizii săi Omega 3, scade colesterolul, împiedică for­marea cheagurilor de sânge și astfel previne trombozele și apariția bolilor cardiovasculare.

Legume de top: algele – Japo­nezii recoltează anual peste 300.000 tone de alge marine. Leguma verde e folosită la prepararea sushi, servită ca garnitură și furnizează o mulțime de substanțe hrănitoare, printre altele iod, potasiu, calciu, fier, vitaminele C și B12. Acestea sunt bune pentru inimă și au acțiune detoxifiantă.

Alimentul-minune: soia – Ingre­dient cu efecte benefice multiple, soia sporește valoarea nutritivă a oricărei mese, unde poate fi prezentă sub for­mă de germeni în salate, miso (pastă preparată din boabe fermentate) sau ulei, iar consumată ca tofu este cel mai important și mai sănătos înlocuitor al fripturii: soia satură la fel de bine, însă conține mai mult fier decât carnea, aproape tot atâta calciu ca laptele de vacă (previne osteo­poroza), în plus, fosfor și magneziu.

Regele ciupercilor – Așa e su­pranumită ciuperca Shiitake, consi­derată mai curând remediu terapeutic decât aliment, și prețuită de peste 2000 de ani. Substanțele sale biologic active întăresc sistemul imunitar, re­duc procentul de grăsimi din sânge și tensiunea arterială, blochează virușii, ca și celulele maligne.

Nici o masă fără orez – Chiar și lexicul arată însemnătatea ce i se acordă: în limba japoneză există un singur cuvânt – „gohan” – care în­seamnă atât „orez”, cât și „mâncare”. Chiar și la micul dejun se mănâncă această cereală bogată în vitamine și fibre, care totodată scoate și apa din țe­suturi. E nevoie de puțin timp ca să te obișnuiești cu ea, dar merită, fiind­că e foarte sănătoasă.

GRECIA

Protecție pentru inimă

Măsline, brânză de oaie, salată, lipie proaspătă și un pahar de vin roșu – acesta nu pare a fi deloc un regim de cruțare. Generații la rând, oamenii de știință și-au bătut capul, încercând să-și explice ­să­nă­tatea bună și spe­ranța de viață impresionantă a gre­cilor, în special a locuitorilor insulei Creta. În fine, în urmă cu aproximativ zece ani, nutriționistul francez Serge Renaud a reușit să dovedească fără nici un dubiu că ele se da­torează toc­mai ali­men­­­ta­ției tradiționale din Gre­cia. El a confirmat avan­­ta­jele „die­tei medite­ra­­neene”, respectiv „cre­tane”, și rolul ei deosebit în profilaxia in­farctului miocardic.

Combinația e secretul – Cretanii acoperă 40% din necesarul lor de calorii cu ulei de măsline, 12% cu produse ce conțin proteine, iar restul cu hidrați de carbon: cereale, legume, salate, fruc­te. Acest meniu variat, pre­pon­de­rent vegetarian, face ca ali­men­tația cretanilor să fie atât de sănă­toasă.

Lubrifiant pentru inimă – Pon­derea ridicată (până la 65%) a acizilor grași mononesaturați în uleiul de măsline are un efect de reducere a coles­te­rolului și a tensiunii. Vitamina E pe care el o con­ți­ne ne protejează de radicalii liberi, ce distrug celulele.

Roșiile contra cancerului – Sub­stanțele vegetale secundare din legu­mele proaspete – grecii mănâncă în primul rând roșii și castraveți – întă­resc sistemul imunitar în lupta lui îm­potriva bolilor maligne.

Un păhărel de vin roșu seara – Pigmenții roșii (polifenoli) ajută, de asemenea, sistemul imunitar și previn ateroscleroza.

INDIA

Mâncarea ca medicament

Ayurveda, „știința vieții lungi și sănătoase”, este cel mai vechi sistem de terapii naturale din lume. Princi­piul ce stă la baza sa, unitatea dintre trup, minte și suflet, își pune și în pre­zent amprenta asupra modului de viață indian, influențând, mai ales, cultura alimentației.

O masă – șase nuanțe de gust – Priceperea de a face mereu noi com­binații de condimente este caracteris­tica fascinantă a bucătăriei indiene și secretul efectelor ei. Toate cele șase nuanțe de gust – acru, dulce, iute, amar, astringent și sărat – sunt reunite armonios, la fiecare masă.

Mirodenii în loc de pastile – În timp ce la noi mirodeniile au doar rolul de a face mâncarea mai gus­toa­să, femeia indiană alege la gătit fie­care con­diment și în funcție de acțiu­nea lui asupra organis­mului. De pildă chili, pe lângă faptul că dă gust iute mâncării, are efect vasodilatator și sub­țiază sân­ge­le, asigurând astfel pro­tecție contra afecțiunilor cardio­vas­culare. Cardamomul face poftă de mân­care și stimulează digestia, aju­tând totodată la deto­xifiere. Corian­drul combate migre­nele. Curcuma previne ateroscleroza.

Foto: Shutterstock

Legume din belșug – E adevărat că India este cunoscută pentru mân­cărurile ei cu pește, carne și pasăre. Însă ea e de fapt patria bucătăriei ve­getariene. Varietatea felurilor gătite cu legume este pur și simplu inepui­zabilă. Se preferă vinetele, varza, mor­co­vii, cartofii, fasolea și spana­cul.

Fără grabă la masă – Pentru armonia dintre trup și suflet, felul cum mâncăm și atmosfera sunt la fel de importante ca pre­pararea mâncării. Regula nr. 1: se stă într-un ambient relaxant, se mănâncă încet, meste­când cu grijă, pe cât posibil într-o stare de liniște perfectă. Regula nr. 2: se umple cu hrană numai o tre­ime din stomac, o altă treime cu apă, iar în ultima treime se lasă loc liber pentru formarea gaze­lor. O metodă bună și pentru siluetă!

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian