Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

• Incompetența politică nu împiedică România să-și vadă de drumul ei. Obținem performanțe în toate domeniile. Știrile de mai jos sunt încă o dovadă în acest sens •

Echipă românească, câştigătoare la Mondialul de Robotică

Echipa de robotică AICitizens a Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani a câştigat Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge”, care s-a desfăşurat la Houston, în Statele Unite ale Americii, la mijlocul lunii Aprilie. Tot în finală a ajuns o altă echipă din România, Ro2D2 din Ploieşti. Echipa AICitizens este formată din 12 elevi, coordonaţi de profesorul Tiberiu Oprea. La Cam­pionatul Mondial de Robotică First Tech Challenge din Statele Unite au participat peste 200 dintre cele mai bune echipe de robotică din lume.

Ateneul Român, în Patrimoniul European

Ateneul Român din București a in­trat în Patrimoniul European. Comisia Europeană i-a acordat acest titlu pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei. Pentru a primi Marca Patrimoniului European, un sit trebuie să îndeplinească cele trei criterii de bază: să își demonstreze semnificația europeană, să aducă la cunoștința pu­bli­cului european dimensiunea euro­pea­nă și să își demonstreze capacitatea operațională de a desfășura aceste activități. Alături de edificiul din centrul Capitalei, au mai primit titlul încă șase situri culturale europene: Mânăstirea „San Jerónimo” din Yuste, circuitul mânăstirilor cisterciene din centrul Europei (Germania, Austria, Cehia, Polonia și Slovenia), Muzeul „Our Lord in the Attic” din Amsterdam, Teatrul Regal „Toone” din Bruxelles, opera finlandeză „Kalevala” și Sant’Anna di Stazzema din Italia.

PIB-ul României, la cel mai înalt nivel din istorie

Economia României a atins un nou record: Produ­sul Intern Brut (PIB) a ajuns la valoarea de 1.600 de mi­li­ar­de de lei, cel mai înalt nivel din istoria noastră, conform datelor Institutului de Statis­tică. Un rezultat care o plasează în fața Croației, Sloveniei și Ungariei. Dar deși indicii economici au crescut de două ori și jumătate ca valoare, România are doar 77% din media UE privind puterea de cumpărare, doar Bucureștiul este peste medie. Anul acesta, România va avea din nou cel mai mare PIB din istorie dacă prognoza de creștere economică de 3,4% din PIB se va îndeplini.

Cristian Măcelaru, noul director al Orchestrei din Cincinnati

Dirijorul român Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (SUA). Măcelaru își va începe mandatul de 5 ani în sezonul 2024-2025. Director artistic al Festivalului și Concursului „George Enescu”, Cristian Măcelaru își îmbogățește astfel un CV impresionant, care cuprinde câștigarea Premiului „Grammy” și funcțiile de director muzical al Orchestrei Naționale din Franța și dirijor-șef al Orchestrei Simfonice WDR. „Pe lângă arta sa excepțională, spiritul de colaborare și conducerea puternică a orchestrelor din întreaga lume, Cristian înțelege viziunea Orchestrei Simfonice din Cincinnati de a deveni cea mai relevantă orchestră din America. Așteptăm cu nerăbdare viitorul strălucit al orchestrei sub conducerea lui Cristian”, declară managerii celebrei formațiuni de muzică simfonică.

Mircea Cărtărescu, laureat al Premiului „Mondello”

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a primit, la începutul lunii Mai,    Premiul „Mondello”, una dintre cele mai prestigioase distincții literare din Italia. Distincția i-a fost înmânată în cadrul Salonului Internațional al Cărții de la Torino, în prezența unei elite culturale românești și italiene. Prestigioasa distincție, care împlinește 50 de ani de existență chiar anul acesta, a fost primită în edițiile precedente de mari scriitori, precum Milan Kundera, Don DeLillo, Doris Lessing, Cees Nooteboom, J.M. Coetzee, Thomas Bernhard, Mario Vargas Llosa și Georgi Gospodinov. Premiul a fost acordat pentru volumul de povestiri „Melancolia”, excelent primit în Franța și Italia.

Hotelul Ambasador de pe Magheru, renovat de austrieci

Hotelul Ambasador, o clădire emblematică în stil Art Deco din București, situată pe Bulevardul Magheru, a fost cumpărat de familia austriacă Julius Meinl, prin divizia sa imobiliară, și va fi redeschis sub numele de „The Julius Bucharest”, în 2027, după un proces de reabilitare, care va avea loc în următorii doi ani. Hotelul a fost construit cu puțin timp înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și a fost deschis în 1939. Operațiunile au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în primii ani de comunism, apoi reluate, începând din 1958. Potrivit unor estimări, noul „The Julius Bucharest” va avea 158 de camere și apartamente de lux. Serviciile vor include un magazin de produse alimentare și băuturi gourmet, marca House of Julius Meinl.

Mihai Drăgușanu, „Cel mai promițător cercetător în Robotică și Inteligență Artificială”

Cercetătorul Mihai Drăgușanu a fost premiat în Italia pentru crearea unui costum exoscheletic revoluționar. Diagnosticat cu distrofie musculară, Mihai Drăgușanu s-a mutat în Italia la vârsta de 8 ani, pentru a avea șansa la un tratament mai performant. A urmat Universitatea din Siena, are un master în Robotică și Automatizări și doctoratul în Inginerie Mecatronică. Cu ajutorul roboticii și inteligenței artificiale, tânărul cercetător a conceput un costum exoscheletic modular, pentru partea superioară a corpului. Pentru proiectul său, Mihai Drăgușanu a obținut recent, la Roma, premiul „Most Pro­mi­sing Researcher In Robotics and Ar­ti­ficial In­telli­gence”, în urma unui concurs la care au participat peste 250 de can­didați, evaluați de un juriu format din acade­mi­cieni și re­pre­zen­tanți ai lumii tehni­co-știin­țifice ita­­liene.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian