Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Prietenii verzi ai inimii

Păducelul

Foto: Shutterstock

Păducelul (Crataegus) se numără printre panaceele inimii, putând fi întotdeauna folosit. Întrucât aparține familiei Rosaceae, el nu este toxic și se pretează administrării pe termen lung. Numeroase studii arată că păducelul fortifică mușchiul cardiac și îmbunătățește totodată debitul acestuia pe minut. Pentru că are un efect de reglare a ten­siunii arteriale, poate fi folosit atât pentru ten­siunea arterială scăzută, cât și pentru cea cres­cută. Păducelul și-a do­ve­dit eficiența și în tratarea aritmiilor cardiace. O ceașcă de ceai de Păducel îi face, așadar, mereu bine inimii noastre.

Ceai pentru insuficiență cardiacă

Ingrediente: 30 g flori de păducel, 20 g passiflora, 10 g petale de trandafir, 10 g flori de lavandă (toate uscate).

Preparare și mod de administrare: turnați o cană de apă fierbinte peste 1 linguriță de amestec. Lăsați timp de 10 minute la in­fuzat.

Dozaj: se beau 3 căni de infu­zie pe zi.

Talpa-gâștei

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) ajută la tratarea afecțiunilor cardiace de origine nervoasă și a an­xietății. Ea îi redă inimii voioșia, reglează ritmul car­diac și are un efect calmant. O plantă medicinală ideală pentru toți cei cu inima sen­sibilă. Pentru că toate emo­țiile noastre influențează activitatea inimii.

Ceai calmant cu Talpa-gâștei

Ingrediente: câte 20 g de talpa-gâștei, roiniță, sunătoare, passiflora și rădăcină de valeriană.

Preparare și mod de administrare: turnați o cană de apă clocotită peste 1 linguriță de amestec și lăsați timp de 10 minute la infuzat.

Dozaj: beți câte o cană de ceai, de una până la trei ori pe zi.

Vâscul

Efectele tămă­dui­toare ale vâscului euro­pean (Viscum album), în cazul diferitelor afecțiuni, au fost descrise încă de Hipocrate. În zilele noas­tre, vâscul este folosit ade­sea de fitoterapeuți în caz de tensiune arterială crescută și pentru combaterea aritmiilor cardiace. Dacă îl folosiți ca infuzie, asigurați-vă însă că îl preparați prin macerare la rece, deoarece ceaiul devine ușor otrăvitor dacă este în­călzit prea ta­re. Frunzele de vâsc se țin peste noapte în apă rece, iar apoi ceaiul se încălzește doar puțin. Astfel sunt reținute substanțele cu efecte benefice asupra inimii, fără să fie eliberată și viscotoxina, care este ușor toxică. O altă variantă este să re­curgeți la preparate homeopatice pe bază de vâsc.

Vin pentru inimă, după rețeta lui Hildegard von Bingen

Vinul pentru inimă se numără printre rețetele universale ale călugăriței germane Hildegard von Bingen. Mierea este pre­lucrată termic în această rețetă, deoarece le permite ingredientelor active să își dez­volte mai bine efectul sinergic.

Ingrediente pen­tru circa 1 li­tru: 1 li­tru de vin alb, 10 fire de pă­trun­jel, 2 linguri de oțet din vin alb, 250 g de miere de la api­cultor.

Preparare și mod de administrare: Puneți vinul, oțetul și pătrunjelul laolaltă într-o oală neacoperită și lăsați la fiert aproximativ 15 minute. Adăugați mierea și fierbeți încă 10 minute. Apoi se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se toarnă în sticle sterile, închise la culoare.

Dozaj: Savurați un un păhărel de li­chior, de 1-3 ori pe zi.

Bine de știut e că vinul pentru inimă rezistă în frigider aproape la nesfârșit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian