Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – SOCUL

• Planta medicinală a anului 2024 •

Foto: Shutterstock – 3

În farmaciile de casă ale oamenilor de la țară se găsesc, nu doar florile albe de soc, ci, de când e lumea, și frunze, scoarță și rădăcină, remedii sigure împotriva răcelii, a bolilor de piele și a reumatismului.

În perioada de înflorire, tufele de soc, atât de răspândite, atingând uneori înălțimea unui copac mijlociu, umplu împrejurimile cu parfumul lor dulceag și pătrunzător.

Florile, care începând din luna Mai îmbracă tufele într-un strai alb, sunt folosite și în scopuri terapeutice. Conțin o mul­­țime de substanțe vin­­decătoare: flavo­noi­de, cu efect antiinfla­ma­tor și ex­pectorant, ule­iuri eteri­ce, care sti­mu­lează, și ele, ex­pec­to­rația, taninuri as­trin­gen­te, cu efect pro­tector asu­­pra mucoasei și mu­ci­lagii calmante. Și au, în plus, un efect su­do­­ripar, ușor laxativ și diu­retic. Nu degeaba a fost ales socul, planta anului!

Recoltă bogată în două faze

Boabele negre, care se coc vara târ­ziu, sunt pline, și ele, de substanțe să­nă­toase, precum vitamina C, pentru apăra­rea orga­nismului în perioadele de gripă, și o mul­țime de antociane celulopro­tectoare, bune pen­tru inimă și artere și care încetinesc procesul de îmbătrânire. Boabele pot fi utilizate doar fierte pentru că crude sau ne­coapte sunt ușor otrăvitoare.

Dar nu numai flo­rile și boabele sunt folosite în scopuri te­ra­peutice, ci și restul plan­tei. Frunzele au efect an­tiin­­fla­mator, cal­mea­ză mân­­cări­mea și sunt de mare ajutor în lupta îm­po­triva bacte­riilor, a virusurilor, a fungilor și a paraziților. Vârfurile lăstarilor tineri, con­servate într-un extract de ulei sau zdrobite în sta­re proas­pătă, se pot aplica sub formă de cataplas­mă pe zonele cu probleme ale pielii, de pildă, în cazul unei infecții a patului un­ghiei. Iar rădăcina și scoarța își au și ele utilitatea lor terapeutică: se folosesc ca, decoct în caz de reumatism, afecțiuni ale pielii, edeme și împotriva răcelii.

REȚETE NOI

Ceai din flori de soc

Împotriva răcelii, a cistitei și a pielii cu impurități

Ingrediente: 2 lingurițe flori uscate de soc.

Preparare: * Se opăresc florile cu 150 ml de apă dată în clocot și se acoperă cu un capac. * După 5 minute se strecoară. În caz de răceală se mai adaugă, du­pă gust, zeamă de lămâie proaspătă și miere.

Utilizare: În caz de răceală sau de cistită, se beau 3-5 cești de ceai pe zi. Împotriva febrei fânului, se bea, preventiv, câte o ceașcă pe zi, cam cu 4 săptămâni înaintea începutului sezonului. În cazul pielii cu impurități, se bea zilnic câte o ceașcă, vreme de câteva săptămâni.

Extract din rădăcină de soc

Împotriva edemelor la picioare

Ingrediente: 1 lin­gură rădăcină de soc us­cată și mărun­țită.

Preparare: * Se înmoaie rădăcina de soc în 500 ml de apă rece și se lasă să stea așa peste noap­te. * În dimineața următoare se dă în clocot, se lasă să fiarbă 5 minute, se strecoară și se ține la rece.

Utilizare: Se încălzește în fiecare dimi­neață o ceașcă de extract și se bea călduț. Păstrat la rece, poate fi administrat câteva zile.

Decoct din scoarță de soc

Elimină apa, ajută în caz de probleme reumatice și nas înfundat

Ingrediente: 30 g coajă uscată, mărunțită.

Preparare: * Se lasă coaja să se pătrundă într-un litru de apă toată noaptea. * A doua zi se încinge, se fierbe încet la foc mic 30 de minute și se lasă să se răcească în oală. * Se strecoară, se toarnă într-o sticlă curată și se ține la rece.

Utilizare: Se ia câte o lingură de 2 ori pe zi,    în caz de probleme reumatice, edeme sau răceală persistentă.

Ulei din frunze de soc

Calmează mâncărimea în cazul înțepăturilor de insecte

Ingrediente: 1 pumn de frunze de soc, ulei de măsline.

Preparare: * Se spală frunzele de soc, se zvântă bine și se taie mărunt de tot. Se umple cu ele un borcan cu capac, până la gură. * Se toarnă deasupra uleiul astfel încât să fie bine acoperite și se închide borcanul, pu­nând un șervet de bucătărie între gura lui și capac, ca să nu picure în ulei apă condensată. * Se lasă să stea 3-4 săptămâni la temperatura camerei și la întuneric, scuturând borcanul din când în când și schim­bând șervetul. * Se strecoară prin­tr-un filtru de cafea și se toarnă în­tr-o sticluță de culoare închisă.

Utilizare: Se aplică, de mai multe ori pe zi, un strat subțire de ulei, pe zona cu mâncărime. Este eficient și pentru tratarea tenului cu impurități sau a dermatitelor.

Băutură de soc pentru nervi

Ajută în caz de nevralgii, precum iritații ale nervilor trigemen sau sciatic

Ingrediente: 30 ml suc de fructe de soc (boabe), 10 ml vin de Porto.

Preparare: * Se amestecă bine sucul cu vinul. * Se mai încălzește, eventual, puțin, în funcție de gust.

Utilizare: Se bea dimineața și seara, în caz de nevralgii, circa 4 săptămâni sau până la ameliorarea durerilor nevralgice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian