Leacuri călugărești
Frecvența bolilor lumii civilizate de azi își are cauza în mare măsură în alimentația proastă, compusă în mare parte din hrană falsificată, precum și în faptul că mâncăm în exces, mult mai mult decât avem nevoie în mod normal. Pentru mulți oameni, hrana a devenit principala preocupare, se gândesc doar ce vor mânca, iar finalul de săptămână se transformă în ospăț. Un efort uriaș, pe care organismul nu poate să îl biruie și care naște boli. Este adevărat: alimentele reprezintă izvorul energiei noastre, dar consumate pe alese și cumpătat. E uimitor cum, în urmă cu sute de ani, Hildegard van Bingen, celebra călugăriță germană, descria puterea vindecătoare a hranei, cu o exactitate care egalează știința medicilor de azi. „Alimentele trebuie să fie medicamentele noastre”, spunea ea. „Bucătăria” recomandată de Hildegard este simplă și folositoare. Tot ce avem de făcut este să alegem alimentele potrivite și să le consumăm conștienți de forța pe care o conțin.
LEGUMELE
Fasolea – vindecă problemele digestive
Toate soiurile de fasole conțin fibre, substanțe minerale și vitamine valoroase, iar datorită conținutului ridicat de proteine vegetale, se dorește a fi un concurent invincibil al cărnii. Deosebit de digerabilă este făina de fasole. Persoanele cu probleme digestive ar trebui să mănânce fasole frecvent.
Castanele comestibile – întăritor împotriva tuturor stărilor de slăbiciune
Castanele conțin hidrați de carbon importanți pentru metabolismul energetic al organelor slăbite: nervi, ficat, splină, stomac, inimă și sistem imunitar. „Castanele au puteri vindecătoare importante, și tot ce există în ele este folositor împotriva stărilor de slăbiciune ale omului”, spunea Hildegard. Ele sunt extrem de eficiente, mai ales în stările de slăbiciune ale nervilor, în suferințele ficatului, splinei, stomacului și inimii. Deosebit de actuală este, de pildă, folosirea pastei de castane ca mic dejun (unsă pe pâine), ca desert, dar și ca substitut pentru pateul de ficat.
Rețetă: Pastă de castane pentru paté de ficat vegetal
Se călesc 3 cepe în ulei de floarea-soarelui. Se curăță de coajă 500 g de castane comestibile și se fierb în apă, până ce se înmoaie. Se condimentează cu sare, coriandru, oregano, ceapă rasă și se mixează. Se mănâncă pe pâine neagră (graham, secară) și se păstrează la frigider.
Mazărea – mai multă energie
Mazărea nu le este recomandată bolnavilor de plămâni, din cauză că produce un mucus care poate înrăutăți boala. Persoanele sănătoase, în schimb, devin mai temperamentale dacă mănâncă mazăre. Hildegard recomandă supă caldă de mazăre în caz de hemoroizi, hernie sau varice.
Feniculul – combate halena și transpirația
Feniculul este bogat în vitamine și e cel mai bun remediu împotriva surplusului de acid choleic, responsabil, după părerea lui Hildegard, pentru majoritatea afecțiunilor. Creează bună dispoziție, stimulează irigarea sanguină și digestia și împiedică, astfel, apariția halenei și a mirosului urât de transpirație.
Usturoiul – un remediu universal
Eficiența usturoiului se bazează pe componentele sale sulfuroase, responsabile și pentru mirosul lui caracteristic. Este recomandat pentru combaterea infecțiilor, în cazul rănilor cu vindecare lentă, dar chiar și pentru tratamentul tumorilor. Usturoiul poate reduce, atât tensiunea arterială, cât și valorile colesterolului, făcând să scadă riscul infarctului miocardic. Substanțele active din usturoi stimulează sistemul imunitar, ceea ce ajută la distrugerea virusurilor, bacteriilor și fungilor. Deosebit de eficient s-a dovedit a fi împotriva gripei virale și pentru eliminarea paraziților intestinali. Usturoiul protejează membranele celulelor și ereditatea de distrugerea produsă de toxinele din mediul înconjurător și stimulează producerea, la nivelul ficatului, a unei enzime detoxifiante, care elimină din organism inclusiv carcinogenele (substanțele cancerigene).
Hreanul – efect antibiotic
Hreanul conține substanța antibiotică Allyl (cu gust iute), fiind eficient atât împotriva virusurilor, cât și a bacteriilor și fungilor. În anotimpul umed și rece, amestecul de hrean ras și pulbere de galgant (în proporție de 1:1) oferă o protecție eficientă împotriva gripei virale, cu tuse, guturai și răgușeală.
Morcovii – vindecă ochii și anemia
Morcovii căliți sunt ușor de digerat și protejează mucoasa stomacului și a intestinelor, de inflamații. Vitaminele valoroase pe care le conțin morcovii ajută – printre altele – în caz de miopie, iar substanțele minerale (mai ales fierul) sunt o protecție împotriva anemiei.
Ridichea – doar pentru oameni puternici
Ridichea are un efect favorabil asupra intestinului, a ficatului și a vezicii biliare, fiind recomandată mai ales în dereglările cronice ale căilor biliare și în cazul unor probleme digestive, inclusiv constipația. Dar toate acestea sunt valabile doar în cazul persoanelor puternice, corpolente, cele plăpânde și firave suportă greu ridichea.
Sfecla roșie – anticancerigenă
Sfecla roșie conține betanină, o substanță importantă pentru întărirea imunității. Pigmentul roșu (antocian) acționează ca un antioxidant și oferă protecție împotriva cancerului. Hildegard recomandă sfecla roșie, mai ales în cancerul de piele, pentru că stopează dezvoltarea tumorilor.
Țelina – circulația sângelui și potențare erotică
Datorită conținutul ridicat de uleiuri eterice, țelina are efect diuretic și drenant și stimulează circulația sângelui. Iar în uleiurile ei eterice, s-a dovedit existența unor compuși cu efect calmant. Iar efectul afrodisiac – de potențare erotică – este foarte apreciat, mai ales de către francezi.
Spanacul – favorizează digestia
Spanacul se trage, de fapt, din loboda de grădină, despre care Hildegard spune că produce o digestie bună, este un fel de „rasă” mai nobilă a lobodei.
Ceapa – blochează infecțiile și întinerește inima
Cu cât ceapa este mai pișcăcioasă, cu-atât sunt mai numeroase uleiurile sulfuroase pe care le conține. Acestea stimulează secreția de salivă și de suc gastric, combat balonările și reduc nivelul colesterolului. Ceapa conține fitoncit, un antibiotic natural eficient, împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. În plus, reduce hipertensiunea arterială și întărește inima. Celor cu boli de stomac le provoacă dureri, și crudă, și fiartă.