• Se numără printre cele mai îndrăgite rădăcinoase și este folosit și ca plantă medicinală, pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Cu o condiție: să fie crescut natural, fără îngrășăminte, și să aibă pașaport românesc •
Istoric
Morcovul este cunoscut și apreciat din timpuri străvechi. Țara de origine nu e cunoscută, dar a fost cultivat intens în Asia Centrală, în spațiul mediteranean și în Europa de Nord. Morcovii de culoare închisă, roșii-violeți, au ajuns încă din secolul 12 în Spania și în Italia, iar cei portocalii au fost cultivați în Țările de Jos și s-au răspândit repede în Europa. Sunt foarte apreciați, indiferent sub ce formă: cruzi, ca salată, dunstuiți, ca garnitură, fierți în supe, folosiți în mâncăruri gătite sau ca desert, în torturi și prăjituri.
Efectul vindecător
„Rădăcina” de morcov era un aliment prețuit încă din Antichitate, dar era apreciată în mod deosebit, ca remediu împotriva multor afecțiuni. Celebrul medic Dioscoride recomanda morcovii cruzi pentru efectul lor puternic energizant, iar sub formă de ceai, ca diuretic și calmant al durerilor de stomac, al crampelor și al tusei cronice.
Morcovii fierți erau folositori împotriva mușcăturilor de șarpe și de alte animale veninoase, dar și ca afrodisiac: semințele uscate de morcov, măcinate și luate cu vin, sunt recomandate de Dioscoride împotriva durerilor de stomac, pentru stimularea ciclului menstrual și în caz de calculi renali.
Extern, frunzele proaspete de morcovi, mărunțite, erau amestecate cu miere și utilizate pentru vindecarea rănilor. Iar cu un terci de morcovi dulci se tratau abcesele, de exemplu picioarele diabetice și rănile deschise, în general.
Tinctura de morcovi era întrebuințată în cazul problemelor legate de concentrare, al gândurilor care o luau aiurea, dar și al lipsei capacității de a lua decizii.
Morcovii sălbatici, din remediile homeopatice, au efect de întărire a memoriei.
Ce conține morcovul?
Morcovul este o legumă sănătoasă, bogată în substanțe „prețioase”, precum provitamina A, vitamina C, vitaminele B, flavonoide și ulei eteric. Ne alimentează, de asemenea, cu substanțe minerale, cum ar fi potasiul, fosforul, calciul, magneziul, fierul sau zincul, dar și cu fibre. Și are un efect pozitiv asupra stării sufletești, mai ales în anotimpul mai întunecos.
Morcovii sunt, de asemenea, un remediu eficient pentru ochi, prevenind o carență de vitamina A. Ajută la calmarea anxietății, a atacurilor de panică. În plus, ne întăresc nervii și imunitatea. Carotenoidele pe care le conțin sunt antioxidante, antiinflamatorii, ne protejează de radicalii liberi.
Mai ales hidrații de carbon prezenți în morcovi împiedică fixarea bacteriilor intestinale pe peretele intestinului.
Recomandarea generală este să mâncăm 2 morcovi pe zi.
Pentru a transforma betacarotenul (provitamina) în vitamină este nevoie de grăsimi, de aceea este bine să adăugăm puțin ulei morcovilor pe care urmează să-i consumăm.
Păstrare
Morcovii ar trebui consumați cât mai repede. La frigider nu trebuie ținuți mai mult de 10 zile. Îngropați în nisip umed, morcovii (fără frunze) pot fi păstrați câteva săptămâni.
Bine de știut
Morcovii proaspeți au o culoare portocalie intensă, sunt crocanți și tari. Morcovii galbeni sunt mai puțin dulci, cei violeți sunt foarte aromați și conțin o cantitate mare de antociani, cu efect antioxidant.
REȚETE
Uz intern
* Viermi intestinali – În cazul oxiurilor, se bea vreme de 3 săptămâni câte 1 pahar de suc de morcovi, de 2 ori pe zi: unul dimineața, pe stomacul gol, și unul după-amiaza. În cazul limbricilor, se mănâncă câteva zile la rând câte 500 g de morcovi cruzi, curățați și dați pe răzătoare.
* Infecții gripale – se beau zilnic 200 ml de suc de morcovi, amestecat cu puțină zeamă de lămâie și untdelemn.
* Împotriva arsurilor la stomac – se bea 1/4 l de suc de morcovi, încet, înainte de masă.
* Întărirea imunității – se mixează zilnic 2 morcovi, 1 măr curățat de coajă și de partea lemnoasă și un strop de ulei. Mărul poate fi înlocuit cu o tulpină de țelină.
* Ceai de morcovi – energizant
Ingrediente: morcovi (rădăcină și frunze).
Preparare: Se opăresc 2 lingurițe de rădăcină de morcov ras și 4-5 frunze proaspete cu 1 l de apă dată în clocot. Se lasă să se pătrundă circa 15 minute. Se bea ceaiul pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.
* Supă de morcovi (împotriva diareei)
Ingrediente: 500 g morcovi curățați de coajă și tăiați bucățele, 1 l de apă, 3 g sare.
Preparare: Se fierb morcovii în apă circa o oră – o oră și jumătate, până ce scade la doar 200 ml. Se mărunțesc și se trec printr-o sită, după care se adaugă, din nou, 1 l de apă dată în fiert. Se mănâncă (sau se bea) supa pe parcursul zilei. Estte bună pentru toată lumea, inclusiv pentru copii de la 6 luni în sus.
* Prevenirea îmbătrânirii – rădăcina, consumată ca atare. Se scoate din pământ, se spală, se curăță suprafața prin răzuire ușoară cu cuțitul și se mănâncă. Pentru favorizarea masticației se poate da prin răzătoare.
* Întărirea vederii (mai ales seara) – a) suc din rădăcină, obținut la mixer sau centrifuga pentru sucuri. Se beau dimineața câte 100 ml. b) Suc, amestecat cu 2 părți zahăr. Se beau mai multe linguri în timpul unei zile.
* Combaterea diareei la nou-născuți – supă, din 500 g rădăcină rasă sau tăiată mărunt. Se fierbe în 750 ml apă, timp de 30 minute. Se pasează și se completează cu apă fierbinte până la 1 l. Se dă cu lingurița.
* Tratarea asteniei, a tulburărilor de creștere, tuberculoză, bronșite cronice, astm – suc de morcov, de la 50 la 500 g pe zi, de preferat câte un pahar dimineața pe nemâncate și un altul seara, la culcare. Pentru copii se diluează cu lapte sau cu apă.
* Tratarea constipației la adulți – supă, din 1 kg morcovi fierți de două ori într-un litru de apă și trecuți prin blender. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.
Uz extern
* Tratarea rănilor, degerăturilor, arsurilor – a) Cataplasme cu rădăcini rase sau frunze zdrobite. b) Decoct proaspăt din frunze. Se aplică băi locale sau comprese.
* Tratarea cancerelor la sân, a plăgilor recente, în ulcere ale gambei, arsuri, furuncule, pecingine, impedigo, abcese – a) cataplasme cu frunze proaspete, pisate. Frunzele se culeg, se taie mărunt și apoi se pisează. Pasta obținută se aplică pe locul afectat. b) Cataplasme cu rădăcină de morcov. Rădăcina se dă prin răzătoarea mică, se pisează bine și se aplică pe locul afectat. c) Decoct din frunze proaspete. Se spală de mai multe ori pe zi locul afectat.
COSMETICĂ
* Rădăcina este utilizată pentru a da prospețime pielii și pentru combaterea petelor (îndeosebi cele care apar cu vârsta): a) Mască din rădăcină rasă aplicată pe ten. Poate fi formată numai din morcov sau cu adaos de smântână. b) Mască din suc de rădăcină obținut la mixer, suc lămâie, smântână, puțin talc. Regenerează și înfrumusețează pielea.
* Loționări zilnice ale tenului cu suc de morcov. Împiedică formarea ridurilor, iar pe cele existente le atenuează.