Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri din farfurie: MORCOVUL

• Se numără printre cele mai îndrăgite rădăcinoase și este folosit și ca plantă medicinală, pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Cu o condiție: să fie crescut natural, fără îngrășăminte, și să aibă pa­șa­port românesc •

Istoric

Foto: Shutterstock – 2

Morcovul este cunoscut și apreciat din timpuri străvechi. Țara de origine nu e cunoscută, dar a fost cultivat intens în Asia Centrală, în spațiul medite­ra­nean și în Europa de Nord. Morcovii de culoare închisă, roșii-violeți, au ajuns încă din secolul 12 în Spania și în Italia, iar cei portocalii au fost culti­vați în Țările de Jos și s-au răspândit repede în Eu­ropa. Sunt foarte apreciați, indiferent sub ce formă: cruzi, ca salată, dunstuiți, ca garnitură, fierți în supe, folo­siți în mâncăruri gătite sau ca desert, în torturi și prăjituri.

Efectul vindecător

„Rădăcina” de morcov era un aliment prețuit încă din Antichitate, dar era apreciată în mod deosebit, ca remediu împotriva multor afec­țiuni. Celebrul medic Dioscoride re­co­manda morcovii cruzi pentru efec­tul lor puternic energizant, iar sub for­mă de ceai, ca diuretic și calmant al durerilor de stomac, al crampelor și al tusei cronice.

Morcovii fierți erau folositori împotriva mușcăturilor de șarpe și de alte animale veninoase, dar și ca afrodisiac: semințele uscate de mor­cov, măcinate și luate cu vin, sunt recomandate de Dioscoride împo­triva durerilor de stomac, pentru stimularea ciclului menstrual și în caz de calculi renali.

Extern, frunzele proaspete de morcovi, mărunțite, erau amestecate cu miere și utilizate pentru vindecarea rănilor. Iar cu un terci de morcovi dulci se tratau abcesele, de exemplu picioarele diabetice și rănile deschise, în general.

Tinctura de morcovi era întrebuințată în cazul problemelor legate de concentrare, al gândurilor care o luau aiurea, dar și al lipsei capacității de a lua decizii.

Morcovii sălbatici, din remediile homeopatice, au efect de întărire a memoriei.

Ce conține morcovul?

Morcovul este o legumă să­­nătoasă, bogată în substan­țe „prețioase”, pre­cum pro­vitamina A, vitamina C, vitaminele B, flavonoide și ulei eteric. Ne alimentează, de asemenea, cu substanțe minerale, cum ar fi potasiul, fosforul, calciul, magneziul, fierul sau zincul, dar și cu fibre. Și are un efect pozitiv asupra stării sufletești, mai ales în anotimpul mai întu­necos.

Morcovii sunt, de aseme­nea, un remediu eficient pentru ochi, prevenind o carență de vitamina A. Ajută la calmarea anxietății, a atacurilor de panică. În plus, ne întăresc nervii și imunitatea. Carotenoi­dele pe care le conțin sunt antioxidante, antiin­fla­matorii, ne protejează de radicalii liberi.

Mai ales hidrații de carbon prezenți în morcovi împiedică fixarea bacteriilor intestinale pe peretele intestinului.

Recomandarea generală este să mâncăm 2 mor­covi pe zi.

Pentru a transforma betacarotenul (provitamina) în vitamină este nevoie de grăsimi, de aceea este bine să adăugăm puțin ulei morcovilor pe care urmează să-i consumăm.

Păstrare

Morcovii ar trebui consumați cât mai repede. La frigider nu trebuie ținuți mai mult de 10 zile. În­gropați în nisip umed, morcovii (fără frunze) pot fi păstrați câteva săp­tă­mâni.

Bine de știut

Morcovii proaspeți au o culoare portocalie intensă, sunt crocanți și tari. Morcovii galbeni sunt mai puțin dulci, cei violeți sunt foarte aromați și conțin o cantitate mare de antoci­ani, cu efect antioxidant.

REȚETE

Uz intern

* Viermi intestinali – În cazul oxiurilor, se bea vreme de 3 săptămâni câte 1 pahar de suc de mor­covi, de 2 ori pe zi: unul dimineața, pe stomacul gol, și unul după-amiaza. În cazul limbricilor, se mănâncă câteva zile la rând câte 500 g de morcovi cruzi, curățați și dați pe răză­toare.

* Infecții gripale – se beau zilnic 200 ml de suc de morcovi, amestecat cu puțină zeamă de lămâie și untdelemn.

* Împotriva arsurilor la stomac – se bea 1/4 l de suc de morcovi,    încet, înainte de masă.

* Întărirea imunității – se mixează zilnic 2 morcovi, 1 măr curățat de coajă și de partea lemnoasă și un strop de ulei. Mărul poate fi înlocuit cu o tulpină de țelină.

* Ceai de morcovi – energizant

Ingrediente: mor­covi (rădăcină și frun­ze).

Preparare: Se opă­resc 2 lingurițe de ră­dă­cină de morcov ras și 4-5 frunze proaspete cu 1 l de apă dată în clocot. Se lasă să se pătrundă circa 15 minute. Se bea ceaiul pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.

* Supă de morcovi (împotriva diareei)

Ingrediente: 500 g morcovi curățați de coajă și tăiați bucățele, 1 l de apă, 3 g sare.

Preparare: Se fierb morcovii în apă circa o oră – o oră și jumătate, până ce scade la doar 200 ml. Se mărunțesc și se trec printr-o sită, după care se adaugă, din nou, 1 l de apă dată în fiert. Se mă­nân­că (sau se bea) supa pe par­cursul zilei. Estte bună pentru toată lumea, inclusiv pentru copii de la 6 luni în sus.

* Prevenirea îmbătrânirii – rădăcina, con­sumată ca atare. Se scoate din pământ, se spală, se curăță suprafața prin răzuire ușoară cu cuțitul și se mănâncă. Pentru favorizarea masticației se poate da prin răzătoare.

* Întărirea vederii (mai ales seara) – a) suc din rădăcină, obținut la mixer sau centrifuga pentru sucuri. Se beau dimineața câte 100 ml. b) Suc, amestecat cu 2 părți zahăr. Se beau mai    multe lin­guri în timpul unei zile.

* Combaterea diareei la nou-născuți – supă, din 500 g rădăcină rasă sau tăiată mărunt. Se fierbe în 750 ml apă, timp de 30 minute. Se pa­sează și se completează cu apă fier­binte până la 1 l. Se dă cu lingurița.

* Tratarea asteniei, a tulburărilor de creș­tere, tuberculoză, bron­șite cronice, astm – suc de morcov, de la 50 la 500 g pe zi, de preferat câte un pahar dimineața pe nemân­cate și un altul seara, la culcare. Pen­tru copii se di­luează cu lapte sau cu apă.

* Tratarea constipației la adulți – supă, din 1 kg morcovi fierți de două ori într-un litru de apă și trecuți prin blender. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.

Uz extern

* Tratarea rănilor, degerăturilor, arsurilor – a) Cataplasme cu rădăcini rase sau frunze zdrobite. b) Decoct proaspăt din frunze. Se aplică băi locale sau comprese.

* Tratarea cancerelor la sân, a plăgilor re­cente, în ulcere ale gambei, arsuri, furun­cule, pecingine, impedigo, abcese – a) ca­taplasme cu frunze proaspete, pisate. Frunzele se culeg, se taie mărunt și apoi se pisează. Pasta ob­ținută se aplică pe locul afectat. b) Cataplasme cu rădăcină de morcov. Rădăcina se dă prin răzătoarea mică, se pisează bine și se aplică pe locul afectat. c) Decoct din frunze proaspete. Se spală de mai multe ori pe zi locul afectat.

COSMETICĂ

* Rădăcina este utilizată pentru a da pros­pețime pielii și pentru combaterea petelor (în­deosebi cele care apar cu vârsta): a) Mască din ră­dăcină rasă apli­cată pe ten. Poate fi for­mată nu­mai din mor­cov sau cu adaos de smân­tână. b) Mască din suc de rădă­cină obținut la mixer, suc lămâie, smântână, puțin talc. Regenerează și înfrumu­sețează pielea.

* Loționări zilnice ale tenului cu suc de morcov. Împiedică formarea ridurilor, iar pe cele existente le atenuează.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian