• Deși pot avea cauze diverse, precum deshidratarea, o tulburare metabolică sau pur și simplu suprasolicitarea, spasmele musculare ne pun piedici pe drumurile vacanței, și e bine să știm cum pot fi rezolvate ușor •
Magneziul
Contrapartida calciului
Calciul contribuie la contracția musculară. Magneziul reglează fluxul de calciu din mușchi și îi permite acestuia să se relaxeze din nou. În absența acestui mineral esențial, apar spasmele musculare. Bogate în magneziu sunt, de exemplu, bananele, broccoli, tărâțele de grâu și pâinea integrală. În cazul unei carențe dovedite, pot fi utile și suplimentele alimentare, precum Magnesium 400 Citrat (de la Doppelhertz), care contribuie la funcționarea normală a mușchilor cu ajutorul magneziului sub formă de citrat.
Uleiul de sunătoare
Un remediu tradițional
Masajele ușoare ne relaxează mușchii când ne confruntăm cu probleme acute, dar și în mod preventiv. Uleiul de sunătoare sporește acest efect al masajului. Umpleți un borcan cu flori și frunze de sunătoare și turnați deasupra ulei vegetal, până când plantele sunt bine acoperite. Lăsați borcanul închis, într-un loc însorit și călduros, timp de 3-6 săptămâni, până când uleiul capătă o nuanță roșu închis. Agitați borcanul din când în când. Strecurați uleiul și turnați-l într-o sticlă fumurie. Atenție: pielea devine sensibilă la soare după ce îl aplicați.
Beți apă
Cel mai simplu medicament
Dacă beți prea puțină apă sau pierdeți mult lichid, de exemplu prin transpirație, circulația sângelui are de suferit, astfel încât acesta nu mai alimentează la fel de bine mușchii cu minerale importante, precum potasiul, calciul și magneziul, ceea ce poate duce la apariția crampelor musculare. De aceea, adulții ar trebui neapărat să bea 1,5 litri de apă pe zi sau chiar mai mult, în cazul în care fac sport, baie în mare, excursii sau sunt expuși unor temperaturi ridicate.
Vitaminele B
Mici ajutoare
Cele opt tipuri de vitamină B sunt esențiale pentru ca mușchii și nervii să interacționeze optim, dar se obțin prin alimentație. Ele se găsesc în produsele de origine animală, dar și în semințele de floarea-soarelui, în linte, banane, nuci și ciuperci.
Potasiul
Mâncați gustări sănătoase
Potasiul este unul dintre cei mai importanți electroliți. El ajută printre altele la transmiterea impulsurilor nervoase și joacă un rol central în contracțiile musculare. În mod normal, necesarul de potasiu poate fi asigurat prin alimentație, dacă mâncăm de exemplu alune de pădure, caju, arahide și migdale, precum și făină integrală din grâu, secară și hrișcă. Caisele, bananele, morcovii, guliile și roșiile sunt, de asemenea, bogate în potasiu, mai ales în forme concentrate, precum pasta de tomate sau fructele uscate.
Calciul
Ajută și mușchii, nu numai oasele
În combinație cu magneziul, calciul este esențial pentru funcționarea normală a mușchilor. O carență poate declanșa crampe. Puteți obține suficient calciu prin alimentație, mâncând de exemplu iaurt, brânză maturată, legume verzi, nuci și semințe, dar și bând apă minerală bogată în calciu. Vitamina D crește absorbția de calciu în intestin – așa că verificați cu regularitate și cum stați cu aceste valori.
Verdictul specialiștilor
Lămuriți cauzele
Dacă suferiți des de crampe musculare, e cu siguranță cazul să mergeți la un consult medical. Deoarece spasmele musculare au cauze diverse, puteți afla astfel care este cea mai bună metodă de tratament sau cea mai eficientă măsură în ceea ce vă privește.