• În tractul nostru digestiv trăiesc ființe minuscule, care-l ajută să funcționeze și care ne influențează sănătatea, și chiar și starea de spirit. Așadar, cu cât începem mai repede să avem grijă de microbiomul intestinal, cu atât e mai bine •
Al doilea creier
Cu toții am avut deja prilejul să observăm că durerea, stresul și furia ne afectează stomacul, provocând greață și indigestie. Dar faptul că intestinul exercită la rândul lui asupra psihicului o influență poate să pară la prima vedere greu de înțeles, mai ales că tindem să ne închipuim că el nu este responsabil decât de digerarea alimentelor și de eliminarea resturilor inutilizabile. Însă cercetările au arătat între timp că intestinul poate face mult mai mult de atât – el a ajuns chiar să fie supranumit „al doilea creier”, datorită influenței pe care o exercită asupra sistemului nervos. Pe de-o parte, tractul digestiv este conectat la creier în mod direct, prin nervul vag. Pe de altă parte, bacteriile care trăiesc în intestin și care poartă denumirea colectivă de microbiom sunt capabile să producă substanțe mesager, care transmit semnale către creier. Printre aceste substanțe se numără serotonina, dopamina și oxitocina, hormonii bucuriei.
Prin intermediul acestor neurotransmițători, intestinele și creierul fac schimb de informații și se influențează reciproc – dar, culmea!, creierul influențează intestinul mult mai puțin decât influențează intestinul creierul. Inconștient, starea noastră de spirit depinde de intestine într-o măsură extrem de mare. Numărul microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv este mai mare decât cel al celulelor întregului nostru organism, iar ceea ce simțim în mod „visceral”, joacă un rol important în ceea ce privește starea noastră de bine. Creierul poate produce destui hormoni ai fericirii, precum serotonina, și ne poate însenina starea de spirit doar cu condiția ca în intestin să se formeze o cantitate suficientă de hormoni ai fericirii și de precursori care slujesc drept material de construcție al acestora.
Mâncărurile preferate ale intestinului
Pentru a putea produce mulți neurotransmițători de felul celora care ne induc o stare de bine, e necesar ca în intestinele noastre să existe o mare varietate de tulpini bacteriene. O alimentație unilaterală, bogată în grăsimi, zahăr, mâncăruri de tip fast-food și carne, determină scăderea diversității bacteriene din intestin și creșterea ponderii bacteriilor rele, care ne fac să ne simțim nemulțumiți, anxioși, agresivi sau deprimați. În schimb, în cazul oamenilor care se hrănesc cu multe fibre și alimente bogate în fibre, se regăsește o varietate mai mare de bacterii, dintre care multe sunt responsabile de „buna dispoziție”. Compoziția microbiomului diferă de la o persoană la alta. Flora intestinală se modifică însă constant, deoarece poate fi influențată de alimentație, de nivelul de stres și de igienă și poate fi perturbată prin intermediul unor agenți patogeni sau medicamente.
Nu știm cum ar trebui să arate microbiomul ideal, dar știm ce tip de hrană preferă bacteriile intestinale, care întăresc sănătatea și ne induc o stare de bine, și ce alimente le ajută să se înmulțească: în principal, este vorba despre cereale integrale, legume, leguminoase, ierburi și fructe. Iaurtul, varza murată și chefirul se numără de asemenea printre alimentele lor preferate. Cu cât trăiesc aceste bacterii mai mult în intestinele noastre, cu atât ne place mai mult să mâncăm alimente sănătoase, deoarece bacteriile ne încurajează să facem acest lucru, prin intermediul substanțelor mesager. Pe de altă parte, bacteriile „rele”, care preferă să mănânce dulciuri, îi oferă creierului o reacție plăcută la zahăr și grăsimi. Ele ne răsplătesc astfel pentru această mâncare, întrucât au nevoie de ea pentru a trăi. Dar dacă rămânem fermi și ignorăm ce ne cer, după o vreme creierul nu va mai primi un feedback pozitiv în urma consumului de alimente nesănătoase.
Recolonizarea necesită timp
Când ne schimbăm alimentația, de exemplu pe durata concediului sau când ținem o dietă, compoziția microbiomului se modifică în decurs de o zi. Iar asta ne ajută să ne schimbăm mai ușor regimul alimentar: bacteriile care ne fac să poftim la mâncare sănătoasă se înmulțesc și le alungă pe cele care ne fac să tânjim după dulce. Cu cât urmăm noul regim alimentar mai mult timp, cu atât bacteriile aducătoare de fericire au mai multe șanse să prospere, iar pofta de a mânca alimente de tip junk-food ne scade. Totuși, poate dura aproximativ trei luni până când se restabilește echilibrul la nivelul microbiomului intestinal. În cadrul acestui proces, putem avea de câștigat dacă colonizăm flora intestinală cu bacterii care ne fac și ne mențin sănătoși din punct de vedere fizic și mental. În acest sens, ne pot ajuta, de exemplu, probioticele, cum ar fi produsele din lapte fermentat și legumele murate în saramură, sau suplimentele alimentare speciale, care permit desfășurarea rapidă și eficientă a unei colonizări bacteriene variate.
Intervenții periculoase: laxativele și clismele
Utilizarea laxativelor dăunează florei intestinale și mai ales germenilor buni. Asta se aplică și înaintea unei perioade de post. Chiar și un singur laxativ sau o singură clismă provoacă, la nivelul intestinului, dezechilibre majore, care necesită câteva săptămâni pentru a fi remediate. Postul ținut după un asemenea episod are un pronunțat efect negativ, deoarece colonizarea florei intestinale cu bacterii benefice nu poate fi realizată cu succes bând zeamă de legume și ceai. Asemenea tratamente n-ar trebui efectuate decât dacă se impun din punct de vedere medical, ca de exemplu, atunci când urmează să facem o colonoscopie. Flora intestinală bună trebuie apoi refăcută țintit, iar ponderea bacteriilor rele trebuie redusă cât mai repede posibil, de preferință cu probiotice.
Bacteriile folositoare și efectele lor
Bifidobacteriile
Ele furnizează energie celulelor intestinale și ajută la eliminarea bacteriilor intestinale nedorite. În funcție de specie, ele ajută la scăderea nivelului de cortizol, adică a nivelului de stres, și la creșterea valorilor din sânge ale triptofanului, cu ajutorul căruia sunt produse serotonina, „hormonul fericirii”, și melatonina, „hormonul somnului”. Printre tipurile importante se numără Bifidobacterium animalis lactis, bulgaricus.
Lactobacilii
Aceste bacterii produc acid lactic și susțin sistemul imunitar. Unele dintre ele ameliorează depresia sau cresc nivelul de oxitocină, „hormonul iubirii”. Printre tipurile importante se numără Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus și Lactobacillus reuteri. Atenție la Lactobacillus acidophilus – deși este sănătos, favorizează creșterea în greutate.
Alimente antiinflamatoare
* Acizii grași Omega-3, care se găsesc de exemplu în uleiul de in, în nuci, în ulei de alge și, într-o anumită măsură, în pește.
* Carbohidrații complecși, care se digeră mai lent, și fibrele, precum cerealele integrale, legumele și amidonul rezistent.
* Condimentele și ierburile, precum curcuma, ghimbirul, oregano, busuiocul și rozmarinul.
* Substanțele vegetale secundare, în special antioxidanții din fructe și din legume, pe care le găsim de pildă în fructele de pădure, în varză, în ciocolata neagră, dar și în vinul roșu.
Cu ce hrănim bacteriile intestinale care ne îmbunătățesc starea de spirit
Alimentele probiotice
Alimentele fermentate, precum legumele murate în saramură, produsele din lapte fermentat, chefirul sau kombucha trebuie să aibă prioritate. Dezavantajul este că probioticele trebuie consumate continuu, în cantități mari. De îndată ce bacteriile dispar pentru câteva zile din alimentație, efectele lor pozitive asupra florei intestinale se diminuează. De aceea, prebioticele ar trebui să se regăsească zilnic în meniu, pentru că altfel bacteriile rele vor recâștiga rapid controlul.
Alimentele prebiotice
Între acestea se numără bananele verzi, sparanghelul, păstârnacul, cicoarea, ceapa, topinamburul și cerealele integrale.
Exemple de meniuri complete
Mic dejun cu fructe
Ingrediente pentru două persoane: 1 lămâie organică, 300 g iaurt natural (din lapte sau soia, după gust), 1 vârf de cuțit de praf de vanilie, 1 portocală, 1 măr, 2 linguri de nuci tocate.
Preparare:
* Radeți coaja lămâii. Amestecați iaurtul cu praful de vanilie și coaja rasă.
* Curățați portocala, tăiați feliile de-a curmezișul, în jumătate, dați mărul prin răzătoare și înglobați fructele în iaurt. Turnați în boluri și presărați deasupra nuca tocată.
Timp de preparare: circa 10 minute.
Mei cu ghimbir la tigaie
Ingrediente pentru două persoane: 120 g mei, 500 ml bulion de legume, 1 ceapă, 1 bucată de ghimbir proaspăt (de 2-3 cm), 1 morcov, 1 păstârnac, 1 lingură ulei de rapiță, 1 vârf de cuțit de curcuma, 2 linguri de pătrunjel tocat.
Preparare:
* Clătiți meiul într-o sită folosind apă fierbinte, dați-l în clocot în bulionul de legume, acoperiți și fierbeți 15 minute, opriți aragazul și lăsați meiul să se umfle 10 minute.
* Curățați ceapa și mărunțiți-o. Curățați ghimbirul și tocați-l mărunt. Curățați morcovul și păstârnacul și tăiați-le în felii subțiri. Încingeți uleiul, căliți morcovul, ceapa și ghimbirul și condimentați-le cu un pic de curcuma.
* Strecurați meiul, amestecați-l cu legumele și adăugați pătrunjelul.
Timp de preparare: circa 25 de minute.
Legume murate în saramură
Ingrediente pentru două borcane mici: 400 g de conopidă, 1 morcov, 1 rădăcină de sfeclă roșie, sare de mare nerafinată.
Preparare:
* Spălați legumele, rupeți conopida în buchețele, curățați și tăiați morcovul și sfecla roșie. Amestecați totul cu 1 linguriță de sare într-un bol, frământați ușor, acoperiți și lăsați să stea 30 de minute.
* Băgați legumele în borcane cu capace ermetice, lăsând un spațiu de circa 3 cm până la margine. Presați legumele cu o greutate, folosind de exemplu o piatră de mărime potrivită. Preparați o saramură din 4 g de sare și 100 ml de apă (sau mai mult, după gust) și umpleți cu ea borcanele, astfel încât să mai rămână 1-2 cm până la margine. Așezați borcanele pe farfurii sau în boluri, în cazul în care încep să dea pe din afară.
* Lăsați borcanele la temperatura camerei timp de o săptămână, apoi puneți-le la frigider timp de aproximativ 2-3 săptămâni. Murăturile se pot păstra câteva luni în borcanele închise ermetic și timp de circa o săptămână după ce au fost deschise.
Timp de preparare: circa 30 de minute; timp de înmuiere în apa cu sare: 30 de minute; timp de așteptare: 4 săptămâni.