• Rețete practicate în Evul Mediu, în mânăstirile din Italia și Germania •
„Cum poate să moară un om în a cărui grădină crește salvie?” Întrebarea a fost scrijelită cândva de un călugăr evlavios, pe pergament, la lumina unui opaiț, într-o cancelarie mânăstirească din golful Salerno (în sudul Italiei), acolo unde a înflorit pentru prima oară medicina călugărilor creștini. Au trecut, de-atunci, peste 1000 de ani…
Astăzi, plantele medicinale – de la arnică la tătăneasă – sunt studiate în laboratoare moderne din toată lumea, ocupând tot mai mult rafturile din farmacii. Dar lucrarea vechilor monahi a rămas. Și rețetele lor minunate, bazate pe 7 plante miraculoase, adică exact numărul zilelor în care și-a desăvârșit Dumnezeu Creația. Sănătatea era mântuire, iar mântuirea era milă divină, după cum credeau tămăduitorii acelor vremuri.
Multe dintre învățăturile ce-au răzbătut prin secole până la noi sunt o mărturie a înțelepciunii călugărilor și a puterii vindecătoare a plantelor. Leacurile lor pot fi folosite și azi.
Cele 7 plante mântuitoare
1. Ungurașul
(Marrubium vulgare)
Faraonii își lecuiau tusea cu această plantă ierboasă și amară care, pe deasupra, activează și digestia. Acidul marilic pe care-l conține sporește secreția de bilă din celulele hepatice.
Utilizare: se prepară un ceai din planta uscată.
Efectul: elimină secrețiile bronhice, calmează balonările și colicile intestinale. Restabilește pofta de mâncare.
Efecte secundare: nu se cunosc.
Contraindicații: nu se folosește în perioada sarcinii și a alăptării.
2. Dovleacul
(Curcubita pepo)
Cristofor Columb l-a adus în Europa din Mexic. Dar încă din Evul Mediu în mânăstirile europene se planta dovleacul lunguieț, așa-numita „tidvă”. Semințele zdrobite provocau, pare-se, scăderea febrei. Astăzi se folosește dovleacul de grădină, mai cu seamă semințele și uleiul presat la rece.
Utilizare: semințele mestecate se înghit cu mult lichid, sau se înghite uleiul pur și simplu (dozarea este recomandată de medic sau de farmacist).
Efectul: vindecă cistitele și tumorile benigne ale prostatei, elimină viermii intestinali.
Efecte secundare: nu se cunosc.
Contraindicații: nu are.
3. Leușteanul
(Levisticum officinale)
Uleiul eteric din rădăcină are efect diuretic și antispastic.
Utilizare: se prepară ceai (infuzie) din rădăcină și se beau în paralel multe lichide.
Efectul: vindecă inflamațiile căilor urinare, liniștește arsurile la stomac și previne calculii canalului urinar.
Efecte secundare posibile: la o folosire mai îndelungată, pielea poate deveni mai sensibilă la lumină (a se evita soarele puternic și solarul).
Contraindicații: nu se folosește în caz de nefrită, de insuficiență renală și cardiacă și nici în timpul sarcinii.
4. Salvia
(Salvia officinalis)
Denumirea latină indică efectul ei vindecător: „salvia” vine de la „salvare”. Stimulează digestia și stopează propagarea bacteriilor și a virusurilor. În secolul al XVI-lea, frunzele se foloseau chiar și la spălatul pe dinți.
Utilizare: se bea ceai preparat din frunze uscate. Tot cu ceai sau cu câteva picături de ulei amestecat cu apă se face gargară.
Efectul: detoxifiant de excepție, vindecă inflamațiile mucoasei cavității bucale și ale faringelui și afecțiunile digestive.
Efecte secundare posibile: crampe și amețeli, în caz de supradozare sau de folosire îndelungată a uleiului.
Contraindicații: uleiul de salvie (la fel ca toate uleiurile eterice) nu li se recomandă gravidelor, sugarilor și copiilor mici.
5. Menta
(Mentha aversis)
Walahfrid Strabo spunea că există atâtea varietăți de mentă câți pești în Marea Roșie. Frunzele și uleiul extras din ele conțin menthol și sunt răcoritoare și antispastice.
Utilizare: se bea ceaiul preparat din frunze proaspete sau uscate. Uleiul se picură în apă rece, care se bea sau se folosește pentru gargară. Se poate picura și în apă fierbinte – pentru inhalații sau se masează, în stare pură, pe piele.
Efectul: alină crampele stomacale, intestinale și pe cele din canalele bilei (sub formă de ceai sau de ulei picurat în apă); vindecă inflamațiile cavității bucale și pe cele ale faringelui (soluția pentru gargară), calmează durerile de cap (masajul cu ulei), tusea și guturaiul (inhalații și masaj).
Efecte secundare posibile: afecțiuni ale stomacului.
Contraindicații: uleiul de mentă (ca toate uleiurile eterice) nu li se recomandă gravidelor, sugarilor și copiilor mici, iar persoanele bolnave de fiere sau de ficat trebuie să ceară sfatul unui medic.
6. Trandafirul
(Rosa spec.)
Petalele de culoare roz până la roșu purpuriu se culeg cu puțin timp înainte de-a se deschide inflorescența. În Evul Mediu, pe lângă decoct, se folosea și uleiul de trandafir – pentru vindecarea rănilor.
Utilizare: se face gargară cu un decoct din petale uscate.
Efectul: alină inflamațiile ușoare ale mucoasei din cavitatea bucală și a faringelui.
Efecte secundare: nu se cunosc.
Contraindicații: nu are.
7. Ridichea neagră
(Raphanus sativus)
Este evident mai „iute” decât surata ei, ridichea de lună. Zeama și uleiul extrase din ea fluidizează saliva și sucul gastric, elimină secrețiile bronhice și stopează propagarea bacteriilor.
Utilizare: se beau zeama de ridiche și uleiul eteric amestecat cu apă.
Efectul: vindecă afecțiunile digestive și rinitele, elimină secrețiile bronhice.
Efecte secundare posibile: uleiul de ridiche în stare pură poate să irite mucoasa stomacală (dacă este folosit vreme mai îndelungată).
Contraindicații: a nu se folosi în caz de calculi biliari; nu li se recomandă femeilor gravide, sugarilor și copiilor mici.