• Nevoia constantă de a urina și arsurile dureroase se numără printre simptomele clasice ale cistitei. Afecțiunea poate fi tratată cu mult succes cu ajutorul metodelor naturale •
* Infuzie de plante și baie de șezut
Amestecați 1 linguriță de coada-calului uscată, cimbru, splinuță, coada-șoricelului și flori de mușețel. Puneți 1 linguriță din acest amestec în 250 ml apă clocotită și lăsați să fiarbă timp de 10 minute. Lăsați să se răcească și strecurați. Beți patru ceaiuri pe zi, reîncălzite până ce devin ferbinți.
Pentru o baie de șezut, preparați un ceai din 5 lingurițe de plante în 2 litri de apă. Lăsați la infuzat timp de 20 de minute. Strecurați în cadă și adăugați apă caldă. Stați în baie așezată, atât timp cât apa este caldă.
* Ceaiul din frunze de strugurii-ursului
Puneți la macerat peste noapte 4 lingurițe de frunze de strugurii-ursului într-un litru de apă rece. Beți a doua zi 3-4 căni de lichid. Este o plantă cu acțiune puternică împotriva cistitei.
* Ceaiul de panseluță sălbatică
Viola tricolor (panseluța sălbatică) a fost folosită în cazul urinării dureroase încă din cele mai vechi timpuri. Se consideră că planta are efecte diuretice, calmante și antiinflamatoare. Turnați 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Strecurați și beți 3-4 căni pe zi, cu înghițituri mici.
* Plantele medicinale
Unele plante conțin ingrediente deosebit de eficiente împotriva bacteriilor dăunătoare. Astfel de antibiotice naturale pot ajuta la prevenirea cistitei dacă sunt incluse frecvent în dieta zilnică. De exemplu: Oregano, Cimbru, Năsturei și Hrean.
* Alimentele diuretice
Deoarece principala cauză a cistitei sunt de obicei bacteriile, alimentele diuretice pot fi de ajutor, ajutând la eliminarea mai rapidă a „dușmanilor”. Sparanghelul, prazul, căpșunile, orezul, perele, cartofii, frunzele de Urzică și Pătrunjelul de grădină reprezintă alimente ideale.
* Hidratarea
Așa-numita terapie de „clătire” ajută la menținerea numărului mic de bacterii, în cazul unei infecții acute a vezicii urinare. Beți zilnic 3 până la 5 litri de apă plată. Nevoia crescută de a urina asigură eliminarea constantă a bacteriilor.