Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Apa de mare

• Nu se poate vorbi des­pre cura ma­rină în lipsa celui mai im­por­­tant ele­ment al ei: apa de ma­re, un medi­ca­ment al natu­rii, cu puteri excep­ționale de vin­­de­care •

Tratamente externe cu apă de mare

Foto: Shutterstock – 2

* Candida genitală – se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigații vaginale (la femei) și spălături ale zonei ba­lano-prepuțiale (la bărbați), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanțe cu efect antifungic, care echili­brează flora genitală. Foarte multe persoane au consta­tat, chiar fără să facă spălături speciale, doar în urma unor simple băi în mare, dispariția simptomelor deran­jante ale acestei afecțiuni.

* Boala piciorului de atlet – băile îndelungate de pi­cioare în apa mării și mersul desculț pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecție ce pro­li­ferează în mediul anaerob din încălțăminte. Ea însă ce­dează relativ rapid, după 10-20 de zile de cură, cu mers desculț și băi în apa marină (cu cât gradul de sa­linitate a apei este mai mare, cu atât efec­tele anti­mi­cotice sunt mai puter­nice).

* Acneea – se retrage în ur­ma băi­lor în mare și a expunerii repetate la soa­re (dar nu la ore de insolație ma­ximă și nu pen­tru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine res­pec­tată și igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endo­crine, ajutând la elimi­narea din ră­dăcină a acestei afecțiuni. Apoi, apa de mare are efect antiinfla­mator și, împreună cu nisipul, cu­răță pielea și desfundă porii, reglează se­creția de sebum.

* Alergia cutanată – se amelio­rează în timpul curei marine, în primul rând da­torită apei și aerosolilor marini, care au efect ușor imunosupresor și di­mi­nuează inten­sitatea reacțiilor aler­gice. În eczemele alergice, apa are și efect antiinfla­mator direct. Baia în mare, spălările feței cu apă de mare și tra­tamentul cu aerosoli sunt recoman­date și în con­junctivita alergică.

* Rinita cronică (alergică și in­fec­țioasă) – celor care au ase­me­nea pro­ble­me le recomandăm urmă­toarea te­­ra­pie, practicată de două ori pe zi: se ia apă de mare în pumn, se du­­ce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) și se tra­ge pe nas cu pu­tere, de mai mul­te ori, până se obțin o drenare și o curățare satis­fă­cătoare. Se repetă pro­cedeul și cu cealaltă nară. Un trata­­ment durează minimum 12 zile. Vă lă­săm să-i descoperiți singuri efi­ci­ența. Mai trebuie adăugat că în ulti­mele două de­ce­nii, câteva firme pres­ti­gioase de medicamente au scos pe pia­ță mai multe preparate contra rinitei cronice și si­nu­zitei, care s-au bucurat de un succes enorm. Com­poziția lor: apă de mare 100% pre­luată de la adân­cimi ceva mai mari, așa încât să fie cât mai puțin po­luată biologic și să se conserve pe o pe­rioadă lungă. Insti­la­țiile nazale cu această apă fac ade­vărate minuni, acolo un­de cele mai savante spray-uri și soluții nu au dat rezultate.

* Zgârieturi, răni superficiale – simpla baie în mare este de natură să reducă timpul de vindecare de 2-3 ori, pre­cum și să împiedice eventualele infecții sau ci­catri­zările inestetice. Baia în apa de mare este reco­mandată într-o anumită fază a vindecării, cu avizul medicului, și pentru cicatrizarea estetică a interven­țiilor chirurgicale.

* Gingivite, stomatite – se fac de 2-3 ore pe zi clătiri ale gurii cu apă de mare, care apoi se scuipă in­te­gral (nu se înghite). Are efecte puternic antiinfec­ți­oa­se și, în plus, ajută la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre puținele remedii care au această acțiune re­generativă.

Precauții și contraindicații

Cu excepția rănilor deschise, pe suprafețe mari, unde medicul interzice băile marine, nu exis­tă contraindicații pentru apa de mare folosită extern.

Tratamente interne cu apă de mare

Trecând peste gustul apei de mare, pe care mulți nu îl găsesc foarte plăcut, efectele unei cure merită toa­tă aten­ția, deoarece însumează rezultatele ingerării mai multor cașete cu oligoelemente și enzime (pe care apa de mare le conține). Rețeta este simplă: se bea în prima zi o înghi­țitură de apă, cres­cându-se progresiv cu o în­ghi­țitură până se ajunge la un litru pe zi. Apoi se des­crește, până la o în­ghi­țitură. Este o metodă eficientă de a eli­mina unele tul­burări digestive, de a com­pleta lipsa unor oligoelemente, de a remedia debilitatea fizică. Un alt efect al curei cu apă de mare este spori­rea imunității la unele boli infec­țioa­se, care afectează mai ales apa­ratul respi­ra­tor (cum ar fi gripa, amig­dalita). Apa de mare mai in­ter­vine favo­rabil în me­ta­bo­lismul glu­ci­de­lor și al lipidelor, fiind un mij­loc de dezin­toxicare a or­ga­nis­mu­lui, pre­cum și un ajutor pentru re­glarea greu­tății cor­porale.

Indicații terapeutice

* Colită de fer­men­tație – se face cura cu apă de mare anterior descrisă și se respectă regimul alimentar pre­scris de medic. În câ­teva săptămâni, flo­ra in­testi­nală se va nor­maliza, trep­tat vor dis­părea balonările și sen­zația de dis­con­fort ab­do­minal.

* Inapetență – pen­tru a trata lipsa poftei de mâncare, se iau înainte de masă 2 lingurițe de apă de mare (nu mai mult).

* Lipsă de cal­ciu, iod, fosfor și mag­neziu – se face cura cu apă de mare des­crisă mai sus. Pe lângă faptul că apa de mare conține toate aceste minerale con­­stitutive, ea re­glea­ză metabolismul și a­ju­­tă la asimilarea lor, în alimen­tația zilnică.

* Adjuvant în hipotiroidie – se face aceeași cură cu apă de mare, care aduce, pe de o parte, un adaos semni­ficativ de iod, pe de altă parte, are un efect de sti­mulare a secreției glandei tiroide.

* Deficiențe imunitare – dacă apa de mare folosită ex­tern sau sub formă de aerosoli are efect ușor imuno­su­presor, in­gerată, ea stimulează sistemul imu­nitar și crește rezistența la infecții. Se reco­mandă inge­rarea apei de mare în doze progresive, după metoda descrisă anterior.

* Adjuvant contra diabetului și coles­te­ro­lului mărit – se face o cură de o lună, în care se con­sumă câte 3 lingurițe de apă de mare pe zi, pe sto­macul gol, cu 10 minute înaintea fiecărei mese prin­cipale. Nu se cunoaște încă mecanismul exact al acțiunii apei de mare, dar este certă acțiunea benefică a acesteia asupra metabo­lis­mului glucidelor și al grăsimilor.

Mersul prin apă

• Redescoperiți bucuria de a merge pe malul mării. Pe lângă sen­timentul de bine și de li­ber­tate totală, masajul pe care apa îl exercită asupra mus­cu­laturii și epidermei are un efect tonic și rela­xant •

Mersul prin apă până la genunchi

Mersul prin apă este un regulator excepțional al tensiunilor emoționale, ner­­voase și fizice. În plus, mișcarea de învăluire exer­ci­tată de apă le permite gleznelor să „scape” de o parte a greu­tății corpului, ceea ce ușurează imediat durerile arti­culare. Încă un avantaj: rezistența ușoară pe care o opune apa la acest nivel relansează circulația sân­gelui și ușu­rea­ză senzația de „picioare grele”. Când apa ajunge la înăl­țimea ge­nunchilor, putem alege două feluri de mers:

* Scoateți picioarele afară din apă, imitând mersul berzei. Este o mișcare ideală pentru articulațiile înțepe­nite.

* „Târâți-vă” picioarele prin apă, în­cercând să-i în­frângeți rezistența. Va crește forța de masaj exercitată de apă, circulația va fi dinamizată și va elibera grăsimile și rezervele de apă din țesu­turi.

Mersul prin apă până la coapse

Este ideal pentru tul­burările de circulație. Limfă blocată, retur ve­nos di­ficil, picioare grele, toate se simt ușu­ra­te rapid. Mișcarea apei fa­ce oficiul de dre­naj lim­fatic mecanic, iar presiu­nea ei to­­ni­fică pielea și ame­liorează aspectul adipos.

* Alternați mersul prin apă, înainte și înapoi, sau mișcați-vă, pur și simplu, picioarele pe rând, înainte și înapoi. Se întăresc mușchii din interiorul coapselor, care sunt foarte rar solicitați.

După o oră de mers prin apă, veți ieși din mare complet regenerați, în plus, cu o senzație de ușurare minunată.

Mersul prin apă până la umeri

Ideal pentru cei care vor să slăbească și să do­bândească în scurtă vreme o siluetă de vis.

1. Aqua-walking

Încercați să mergeți prin apă cu pași cât mai mari, miș­cându-vă con­co­mi­tent și brațele. Durata: circa 5 minute.

2. Aqua-jogging

Fugiți pe loc, mișcând cât mai pu­ternic brațele și picioarele. E greu, fiind­că apa opune rezistență, dar nu exis­tă mușchi care să nu rămână nean­trenat. Durata: 3 minute.

3. Aqua-boxing

Cu pumnii strânși, boxați puter­nic în apă, schimbând mereu brațele. Du­rata: 3 minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian