Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Babele academiciene

LEACURI DIN FARFURIE

Foto: Shutterstock – 2

Indiferent despre care dintre ele vorbim – ceaiul de cimbru împotriva tusei, săculeții cu ceapă contra du­rerilor de urechi sau priș­nița cu muștar pentru calmarea reumatismului, leacurile „băbești” au fost recunoscute drept efi­cien­te până și de cele mai stric­te criterii ale me­di­cinii academice.

Ele sunt folosite în spi­tale, la facultă­țile de me­dicină de­vin obiect de stu­diu, și chiar și ser­vi­ciile de sal­vare le reco­man­­dă pen­tru tratarea temporară a unor pro­bleme de sănă­tate.

În cele ce ur­mea­ză vă prezentăm o se­lecție de lea­curi agre­ate oficial de fo­rurile științifice eu­ro­pene.

1. Hipertensiune arterială

Băile progresive pentru brațe sunt fo­lositoare în cazul hi­pertensiunii ușoare. Prin creș­terea tempe­raturii, vasele de sân­ge se dilată și ten­siu­nea scade. Procedați în felul următor: așe­zați-vă pe un scaun în fața chiu­vetei și um­pleți chiuveta cu apă la temperatura corpu­lui. Băgați în apă mâi­nile și brațele pâ­nă dea­supra coa­telor și lăsați să curgă apă fierbinte, până ce căl­dura apei devine plă­cută. Șter­geți-vă cu palmele, nu cu pro­so­pul, și odih­niți-vă (în pat) 15-30 de minute.

2. Răceală

Supa de pui sto­pează infecțiile căilor respi­ratorii su­pe­ri­oa­re. Cu condiția să fie proaspătă, nu din plic. Supa fierbinte face să crească temperatura corpului, eliminând – prin transpirație – in­fecția, alină durerile membrelor și elibe­rează nasul. Procedați în felul urmă­tor: pu­neți la fiert un pui, împreună cu mor­covi, pă­trunjel, țelină și cea­pă, foi de dafin și boa­be de ienupăr, lă­sați-l să clocotească încet, la foc mic, circa 2 ore, și mâncați minimum două farfurii de supă pe zi.

3. Dureri articulare

O prișniță cu brânză de vaci răcorește, dezumflă, alină durerile și stopează infla­mațiile. Pro­cedați în felul următor: întindeți pe un pro­sop subțire de bumbac un strat de brân­ză gros de circa 1/2 cm și acoperiți brânza cu un alt prosop. Încălziți prișnița la tempe­ratura corpului – de ex. pe calorifer – și apli­cați-o pe arti­cu­lația dureroasă. Puneți peste priș­niță un ștergar mai gros și țineți-o pe în­cheietură, până ce se usucă brânza. Eventual și peste noapte.

5. Dureri de cap

Uleiul de mentă alină durerile de cap ușoare și medii, la fel ca ori­ce medicament. Cu acest remediu nu veți reuși – poate – să eliminați com­plet vâjâitul și zvâcnelile de la nivelul capului, dar intensitatea și durata durerilor vor fi, cu siguranță, mai reduse. Pro­­cedați în felul urmă­tor: masați-vă ambele tâmple cu puțin ulei de mentă. Și mai bine ar fi dacă masajul vi l-ar face o altă persoană.

4. Predispoziție la infecții

Băile la genunchi întăresc siste­mul imu­nitar și pre­vin răcelile. Se fac ușor și repede, cu dușul. Procedați în felul următor: începeți de la degetul mic al piciorului drept și urcați cu jetul pe partea exterioară a piciorului, până dea­supra ge­nun­chiului, astfel încât gamba să fie „învelită” într-o pe­li­culă de apă. Tre­ceți apoi cu du­șul peste gambă și coborâți până la de­getul mare, pe partea inte­rioară a picio­rului. Ur­mea­ză piciorul stâng. Repe­tați pro­cedeul de trei ori și încheiați cu un jet de apă rece, peste am­bele tălpi.

6. Colaps circulatoriu

Camforul este un re­mediu de primă urgență, atunci când cir­culația sangui­nă „cade”, de pildă din cauza căldurii exce­sive și a efortului. Cam­forul conține ulei eteric și are un efect revigorant. Procedați în felul urmă­tor: pu­neți 5-10 picături de ulei de camfor pe un cub de zahăr și lăsați zahărul să se topească, încet, în gură.

7. Deranj de stomac

Zeama groasă de ovăz calmează tractul digestiv și combate greața și voma. Pro­ce­dați în felul următor: puneți într-un vas 250 ml de apă, adăugați 25 g de fulgi de ovăz și lăsați-o pe foc, ames­tecând întruna, până ce dă în clocot. Faceți focul mai mic și lăsați zeama să fiarbă încet, în continuare, până ce se îngroașă.

8. Otită

Zeama de ceapă conține așa-numitele alicine, care acționează ca un antibiotic na­tural și stopează dezvol­tarea agenților patogeni. Pro­cedați în felul următor: tăiați mărunt cea­pa și încălziți-o până ce zemuiește. Întindeți bucățile și zeama pe un prosop și aplicați prișnița pe urechea bolnavă. Acoperiți-o cu o căciulă sau cu un fular și repetați procedeul zilnic, o dată sau de două ori.

9. Dureri menstruale

O compresă cu eucalipt stimulează iriga­rea cu sânge și calmează convulsiile. Proce­dați în felul ur­mător: puneți într-un castron (nu prea înalt) 5 picături de ulei de eucalipt și 300 ml de apă fierbinte (75°), în­tin­deți o pânză de bumbac pe suprafața apei și lăsați-o să se îmbibe bine cu ulei. Scoateți pânza – cu o fur­cu­liță – din castron, stoarceți-o (prin pre­sare) și aplicați-o pe ab­domen cu partea care a stat pe apă. Fixați-o cu un șal și îndepărtați-o du­pă 30 de minute. Ul­te­rior, stați puțin în pat, la căldură.

10. Insomnie

Florile de levăn­țică conțin un ulei ete­ric cu acetat de linalyl și linalool – două substan­țe cunoscute pentru efectul lor calmant. Deosebit de eficiente sunt băile calde cu levănțică. Procedați în felul următor: pentru o baie totală – opăriți 100 g de flori de levănțică cu 2 l de apă clocotită, lăsați să se infuzeze 5 minute și turnați infuzia – strecu­rată – în apa din cadă. Baia se face îna­inte de culca­re și durează între 30 și 60 de minute.

11. Nas înfundat

Spălăturile nazale cu sare dezinfectează, stimu­lează secreția și calmează membrana mu­coasă. Efec­tua­te în mod regulat, ajută la prevenirea guturaiului și a sinuzitei. Procedați în felul ur­mător: amestecați un vârf de cuțit de sare de bu­cătărie cu 200 ml de apă și faceți spălăturile aple­când capul într-o parte (mai întâi spre dreapta, apoi spre stânga) pentru ca apa să poată pătrunde în nări și în cavitățile nazale colaterale. Sau turnând puțină apă sărată în căușul palmei și trăgând-o pe nări. Procedeul se repetă de câteva ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.