Rakus, urangutanul care-și oblojește rănile cu plante de leac
Numiți „oameni ai pădurii”, în limba malaeză, urangutanii se numără într-adevăr printre cele mai apropiate rude ale omului, cu care au un ADN asemănător în proporție de 97 la sută. Niște rude care nu contenesc să-i uimească pe oamenii de știință, cu inteligența lor. De exemplu, ei nu se obosesc să-și facă singuri unelte ajutătoare, folosindu-se de cele gata făcute de cimpanzei, un fel de subordonați, care confecționează undițe și unelte din piatră, pe care le folosesc la spargerea nucilor. Unii urangutani din Borneo au început să fure bărci (desfăcând cu pricepere și cele mai complicate noduri făcute de localnici) și să vâslească cu râvnă, abandonându-le apoi pe alt mal. Alți urangutani au șterpelit cutii de șampon pentru a se spăla, așa cum au văzut că fac oamenii, sau au încercat să prindă pești, folosind harpoane furate. „Dacă-i dai o șurubelniță unui cimpanzeu, acesta o va rupe; dacă i-o dai unei gorile, o va arunca, dar dacă îi dai o șurubelniță unui urangutan, el își va deschide cușca cu ea și va evada”, a descris inteligența aparte a acestor primate directoarea organizației „Orangutan Land Trust”, Michelle Desilets, citată de revista „The New Yorker”. Recent s-a făcut însă o descoperire și mai interesantă privind neobișnuita inteligență a urangutanilor. Ei nu doar că sunt capabili să se folosească cu succes de unelte, dar au și nebănuite talente de vraci. Potrivit unui articol publicat în „Smithsonian Magazine”, în Iunie 2023, o echipă de cercetători a fost martora unui comportament care nu a mai fost niciodată observat sub această formă în lumea necuvântătoarelor: un urangutan pe nume Rakus, dintr-o rezervație naturală din Sumatra, și-a tratat singur o rană, folosind o plantă medicinală. La câteva zile după ce s-a ales cu o plagă sub ochi, în urma unei încăierări, Rakus a început să culeagă și să mestece tulpini și frunze de Akar Kuning, o viță cățărătoare, care nu face parte din dieta obișnuită a urangutanilor. De altfel, Rakus nu a înghițit planta, ci doar a mestecat-o un pic, iar apoi a scos-o din gură și a aplicat-o direct pe rana de pe obraz, în jurul căreia începuseră să se adune muștele. Timp de cinci zile, urangutanul a repetat cu sfințenie întregul ritual, până când s-a vindecat complet. „A fost pentru prima dată când s-a observat un animal sălbatic care își tratează rana, în mod eficient, cu o plantă medicinală”, a declarat Isabelle Laumer, primatolog la Institutul Max Planck din Germania. Până acum, mai erau cunoscute cazurile unor cimpanzei care și-au aplicat insecte mestecate pe răni, rezultatele acestui „tratament” rămânând însă sub semnul întrebării. Însă în cazul lui Rakus, este pentru prima dată când cercetătorii au avut ocazia să observe un animal sălbatic care și-a tratat o rană deschisă folosind o plantă cunoscută pentru proprietățile ei vindecătoare și care s-a făcut astfel bine.
Amor nebun în adâncul oceanului
În mediul vast și întunecat din abisul oceanelor există specii de pești pentru care descoperirea unui partener echivalează cu găsirea unui ac în carul cu fân. În această situație nefericită se găsesc peștii pescar, care trăiesc și la peste 1400 de metri adâncime. Femelele pot ajunge până la un metru în lungime și se descurcă de minune în abis. Ele au pe cap un fel de undiță, la capătul căreia se află o bucată bioluminiscentă de piele care imită mișcările unui vierme pentru a ademeni prada. Pescărițe iscusite, ele nu duc așadar lipsa hranei. În schimb, pot duce lipsa masculilor, care, după ce că sunt lipsiți de „felinarul” la purtător al femelelor, care le-ar permite să se facă mai ușor remarcați, mai sunt și foarte mici, crescând doar până la o lungime de circa 15 centimetri. Natura a găsit totuși o cale să facă astfel încât iubirea să învingă, chiar și în aceste condiții vitrege. Chiar dacă sunt micuți și lipsiți de ferocitatea femelelor, masculii au o altă abilitate care îi ajută să se descurce: un simț impecabil al mirosului. Cu ajutorul acestuia, ei reușesc să dea de urma femelelor răspândite prin oceanul nesfârșit. Însă pentru că întâlnirile dintre potențialele perechi sunt atât de rare, strategia de împerechere implică o transformare fiziologică dramatică. Odată ce găsește o femelă, masculul își folosește dinții mici și ascuțiți pentru a se prinde de ea. Pentru tot restul vieții! Odată ce masculul s-a atașat de femelă, începe un proces de fuziune, el ajungând în cele din urmă să joace rolul unui parazit. Deoarece masculul nu mai are nevoie de ochi, ei degenerează și dispar. La fel se întâmplă și cu organele sale. Sistemul circulator al masculului se contopește cu cel al femelei, creând un flux sanguin comun. Intacte îi rămân doar țesuturile esențiale de reproducere. Practic, masculul devine pentru totdeauna un soi de apendice al femelei. Această fuziune le permite acestor masculi, atât de nepricepuți la vânătoare, să se bazeze în întregime pe femelă pentru hrană și oxigen. În schimb, ei le furnizează femelelor spermatozoizi pentru fertilizare. Integrarea completă a masculului în corpul femelei îi permite acesteia să dispună în orice moment de spermatozoizii necesari reproducerii, ea putându-se înmulți cu succes oricând este cazul, în ciuda habitatului dur și a densității reduse a populației de pești pescar din străfundurile oceanului. Iar pentru mai multă siguranță, de femela masivă atârnă, uneori, nu doar un mascul-apendice, ci chiar și șase!
Florile și albinele comunică… electric
Se știe de când lumea și pământul că între plante și albine s-a dezvoltat o relație strânsă, reciproc avantajoasă. Florile atrag insectele, slujindu-se de dulceața nectarului lor, de culori, care mai de care mai atractive, și de parfumul ispititor pe care-l răspândesc cu generozitate în jur, iar insectele se revanșează, polenizându-le și permițându-le astfel plantelor să prospere. Dar să zbori din floare în floare, cu riscul de a nu găsi în unele dintre ele, pic de nectar, nu e tocmai ușor, costul de energie fiind foarte mare. În urmă cu câțiva ani, un studiu publicat în revista „Science” a demonstrat însă că înțeleapta natură a găsit o soluție salvatoare și în această problemă, înzestrând florile cu câmpuri electrice care le permit să comunice cu albinele, pentru a le informa cât se poate de onest cum stau cu rezervele de nectar și polen și dacă au mai fost vizitate anterior de vreo altă albină. Procesul este deosebit de interesant. Plantele emit câmpuri electrice slabe, încărcate negativ, în vreme ce albinele se încarcă cu o sarcină pozitivă, pe măsură ce zboară, datorită mișcării de frecare dintre aripi și aer. Atunci când o albină încărcată pozitiv se apropie de o floare încărcată negativ, ea percepe câmpul electric al acesteia, care îi semnalează polenizatorului să aterizeze. Odată ce albina s-a apropiat suficient de floare, câmpul electric e anulat. Albina nu trebuie nici măcar să aterizeze: se pare că polenul încărcat negativ este atras ca un magnet de albina încărcată pozitiv, „țâșnind”, uneori, către aceasta și lipindu-se de insecta polenizatoare. După ce polenizatorul și-a luat zborul, încărcătura electrică a florii, care acum s-a modificat, acționează ca un semnal pentru următoarea albină, să revină ceva mai târziu, când stocurile de nectar vor fi fost refăcute. Acesta este motivul pentru care vedem uneori câte o albină survolând câteva clipe deasupra câte unei flori, dar continuându-și apoi zborul, fără a se mai așeza pe ea.
Copacii mamă și puii lor
Botaniștii și-au dat seama încă din secolul al 19-lea, că arborii au un mod aparte de a comunica. Copacii din pădure sunt interconectați prin miceliu (rădăcini formate din ciuperci) care constituie o rețea complexă de filamente subpământene, subțiri și ramificate, care se întinde pe kilometri întregi și care poate fi extraordinar de densă, mai ales în pădurile bătrâne și sănătoase. Prin această rețea, arborii pot face schimburi de informații, transmițându-și, de pildă, avertismente legate de apărare, dar și schimburi de nutrienți. Astfel, atunci când un arbore este „la ananghie”, vecinii săi din pădure îi pot veni degrabă în ajutor, folosindu-se de miceliu pentru a-i furniza apa, carbonul, azotul ori fosforul, de care se întâmplă să aibă nevoie. În urma unui experiment realizat în Suedia, s-a constatat că, deși acești „copaci mamă” nu se dau înapoi de la a ajuta și arborii cu care nu sunt înrudiți, ei își recunosc proprii puieți, pe care îi favorizează, trimițându-le mai mulți nutrienți și crescându-le prin grija pe care le-o poartă, chiar și de patru ori, șansele de supraviețuire.
De prin 1920, oamenii de știință au mai avut însă o revelație, care a vizat comportamentul coroanelor unor copaci care par uneori să dea dovadă de un soi de timiditate, ferindu-se una de alta, astfel încât să nu se atingă deloc, nici măcar atunci când bate vântul mai tare. Fenomenul a fost observat mai ales în pădurile tropicale, la copaci din aceeași specie, de exemplu în cazul mangrovelor negre, al molidului de Sitka, a camforilor, eucaliptului și zadei japoneze. El se poate însă înregistra și între copaci din specii diferite sau chiar între ramurile aceluiași arbore. Explicația acestui fenomen le-a dat mari bătăi de cap oamenilor de știință, care nu au găsit nici până în momentul de față un răspuns. Unii cercetători afirmă, de exemplu, că arborii își țin coroana la distanță de cea a altor copaci, pentru a preveni daunele care ar putea să apară în urma frecării de ramurile vecinilor. Alții cred că vârfurile copacilor încetează să crească, atunci când se apropie de ceilalți copaci, din cauza sensibilității lor la nivelurile de lumină. Iar potrivit unei alte teorii, arborii se protejează reciproc prin această „ținere la distanță” a coroanelor lor de transmiterea unor eventuali dăunători. Indiferent cum ar sta lucrurile, fenomenul nu pare să fie expresia unei competiții între copaci ci, mai degrabă, o nouă dovadă a relației de colaborare dintre arborii care cresc în păduri.
Extratereștrii din lumea biologiei
Blobul este o vietate galbenă, care poate lua orice formă, nu poate fi încadrat nici ca animal, nici ca plantă și nici ca fung, și care pare să sfideze regulile biologiei, de parcă ar fi un extraterestru care trăiește, neobservat, chiar în mijlocul nostru. Un extraterestru inteligent, pentru că, deși Physarum polycephalum, cunoscut sub numele de „blob”, nu are ochi, creier sau măcar neuroni, reușește totuși să se folosească de informațiile obținute în urma experiențelor pentru a-și ajusta comportamentul. Physarum polycephalum este o vietate atât de fascinantă, încât a fost expusă în 2019, la grădina zoologică din Paris. Potrivit cercetătorului francez Audrey Dussutour, deși este un organism unicelular, blobul se poate dezvolta chiar și pe o suprafață de câțiva metri pătrați – deși, în general, aceasta se limitează la vreo 30 de centimetri. Dacă ajunge într-un mediu nou, el se extinde în căutarea hranei, formând un soi de fractalii. Iar când găsește ceva de mâncare, își multiplică conexiunile către locul în care se află aceasta, construind un făgaș din propria sa substanță. În schimb, dacă descoperă ceva ce nu îi place, se retrage și își reia căutările pornind în alte direcții. Physarum polycephalum reușește mereu să identifice ruta cea mai scurtă către hrană și să găsească soluții creative pentru a evita obstacolele. În cadrul unor experimente, s-a demonstrat că blobul se poate orienta perfect, chiar și într-un labirint, identificând cel mai scurt drum posibil către hrană. Physarum polycephalum este, de asemenea, capabil să avanseze în mai multe direcții deodată, creând rețele de o incredibilă complexitate. Un exemplu în acest sens l-a oferit un experiment realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității Hokkaido, din Japonia. Folosind fulgi de ovăz, care sunt o adevărată delicatesă pentru Physarum polycephalum, oamenii de știință au creat un model care imită modul în care sunt răsfirate orașele în jurul capitalei Tokyo. Într-o primă fază, Physarum polycephalum s-a dispersat în mod uniform în jurul fulgilor de ovăz, explorându-și noul teritoriu. În decurs de circa o zi, blobul i-a uimit pe cercetători, construind o rețea eficientă, care arăta aproape la fel ca rețeaua feroviară din jurul orașului Tokyo. În cadrul altor experimente, oamenii de știință au dorit să afle dacă aceste vietăți stranii sunt capabile să învețe din propriile experiențe, așa că le-au barat drumul către sursa de hrană folosind substanțe inofensive, dar amare, precum chinina, cofeina și sarea. Deși la început au fost reticente, ele au înțeles treptat că substanțele din calea lor nu sunt periculoase și au căpătat în decurs de șase zile tot mai multă încredere, ajungând în final la hrana râvnită, la fel de rapid ca și când în calea lor nu s-ar fi aflat niciun obstacol. Ceva poate și mai spectaculos de atât este însă că Physarum polycephalum pare capabil să și transmită informațiile dobândite. Faptul a fost dovedit după ce oamenii de știință au combinat blobi care luaseră contact cu substanțele amare cu blobi care nu avuseseră niciodată parte de o asemenea experiență, făcându-i să fuzioneze. Blobii rezultați reacționau la substanțele amare la fel ca cei „experimentați”. După cum s-a putut vedea la microscop, între blobii „experimentați” şi cei „neexperimentați” s-a format un fel de „venă”, care a slujit drept canal de transmitere a informației.