• Durerile din zona stomacului pot avea cauze diferite. Remediile pe care vi le recomandăm vă aduc alinare •
Chimen
Leac condimentat
Datorită uleiurilor sale esențiale, chimenul ajută la înlăturarea balonărilor dureroase din stomac și intestin. Ușurează eructațiile și aduce o senzație plăcută în zonele afectate. Este și mai eficient, dacă se combină cu semințe de fenicul și fructe de anason, amestecate în părți egale. Se zdrobește o linguriță de amestec, se toarnă apă fierbinte (cca. 80 de grade) și se lasă acoperit timp de 10 minute. Se beau până la trei căni pe zi.
Menta
Domolește durerile de stomac
Ceaiul cald de mentă stimulează secreția de bilă și are un efect antispastic, iar mentolul blochează receptorii de durere din mucoasa gastrică. Totuși, nu ar trebui consumat constant, deoarece mentolul stimulează producția de acid gastric și, pe termen lung, poate cauza dureri. Uleiul pur sau esential de mentă se găsește la plafar. Ajută împotriva balonărilor, a crampelor și a durerilor în zona stomacului și intestinelor.
Cartofi
Suc proaspăt între mese
Sucul de cartofi neutralizează excesul de acid gastric și formează un strat protector pe mucoasa stomacului. Astfel, el ajută la arsurile stomacale și la inflamațiile ușoare ale mucoasei gastrice. Pentru a obține acest suc, se curăță cartofii (fără pete sau muguri), se rad sau se mixeazăc cu un robot de bucătărie, apoi se storc printr-un tifon curat. Sucul se bea proaspăt – aproximativ 100 ml, în înghițituri mici, înainte de mese.
Anghinare
Amăreala stimulează digestia
Anghinarea stimulează producția de sucuri digestive, în special bilă, datorită substanței amare pe care o conține: cinarina. Lipsa de acizi biliari îngreunează digestia grăsimilor, ceea ce poate duce la greață, vărsături, crampe în partea superioară a abdomenului și alte probleme digestive. În plus, frunzele de anghinare au efect antiinflamator și scad nivelul colesterolului. În asociere cu păpădia și cu ghimbirul, anghinarea poate îmbunătăți absorbția grăsimilor.
Rădăcina de lemn-dulce
Ideală pentru ulcere și gastrită
Rădăcina de lemn-dulce este o altă alegere bună pentru stomac. Datorită efectului său antiinflamator și de protecție a mucoasei, poate ameliora arsurile stomacale, accelerează vindecarea ulcerelor gastrice și vindecă gastrita. Se fierbe scurt, 1/2 linguriță de rădăcină de lemn-dulce tocată, într-o cană de apă rece, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai de 3 până la 5 ori pe zi. Atenție!, în caz de hipertensiune arterială, de deficiență de potasiu sau de afecțiuni grave ale ficatului și rinichilor, lemnul-dulce poate agrava aceste probleme.
Coada-șoricelului
Prișnițe calde
Coada-șoricelului stimulează digestia datorită substanțelor sale amare și ameliorează crampele dureroase. Peste 1-2 linguri de plantă uscată, se toarnă 1 litru de apă clocotită și se lasă vasul acoperit timp de 10 minute. Se pliază un prosop mare pe lungime, apoi se rulează de la ambele capete. Se toarnă ceaiul fierbinte peste el, se pune pe un alt prosop și se stoarce. Prosopul mare se desface și se înfășoară în jurul corpului – să nu fie prea fierbinte! Se pune deasupra un prosop sau o pătură de lână. Se mențin compresele timp de cel puțin 30 de minute.
Roinița
Anti-crampe și balonări
Roinița calmează crampele, liniștește stomacul iritat și nervos, dar și psihicul. Substanțele sale amare stimulează producerea sucurilor digestive și ameliorează balonările. Un extract din plante proaspete este deosebit de eficient. Pentru aceasta, se rup mărunt 50 g de frunze proaspete de roiniță și se pun într-un borcan, peste care se toarnă 200 ml de vodcă (45%). Se închide cu capac etanș și se lasă timp de trei săptămâni, agitând zilnic, apoi se strecoară. Se iau 15-20 de picături, de 3 ori pe zi.
Diana Roua