Istoria berii
Prima bere din orz alcoolizată datează din epoca de piatră, dar cele dintâi indicii despre adevărata “artă” de preparare a berii se găsesc abia mai târziu, pe plăcuțele de lut ale sumerienilor, pentru că atunci au început agricultorii din Mesopotamia să stabilească exact cum decurge procesul de preparare. Băutura avea pe-atunci un gust care aducea cu cel al unui aluat de pâine lichid.
* Berea, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a fost produsă abia în anul 1516, odată cu decretarea “legii” purității. Începând de-atunci, pentru prepararea ei este permis să se folosească doar apă, malț, hamei și drojdie.
* În Evul Mediu, și copiii beau bere, care pe-atunci era mult mai slabă decât berea de astăzi. La vremea aceea, copiii se îmbolnăveau din cauza apei de băut (adesea murdară), dar nu și din cauza berii. Deci, era considerată mai sănătoasă.
O băutură egipteană
Și în Egipt oamenii beau cu plăcere predecesoarea berii din zilele noastre. Mărturie stau picturile murale și semnele grafice. Această bere nu era apreciată, însă, doar ca băutură, ci și ca “medicament”. Un amestec de bere cu diverse mirodenii și cu fiere de țipar, de pildă, pare să fi fost considerat, în acele vremuri, un remediu eficient împotriva cistitei. Iar în fiecare cavou exista, pe lângă pâine, și un vas cu bere, pentru a garanta călătoria spre lumea de dincolo. Dar egiptenii au fost și primii “proprietari” de cârciumi. Turnatul berii la tejghele speciale făcea parte din moda vremii.
Berea “pricepută” la toate
Hameiul conținut în bere are proprietăți antibacteriene, stimulează pofta de mâncare, calmează și produce somn. Dar putem profita și de proprietățile protectoare ale malțului de orz, de culturile de drojdie sau de hameiul care curăță și dezinfectează, atât în gospodărie, cât și în grădină. Indiferent că o facem pentru întreținere, gătit sau curățenie.
Berea în grădină
* Berea ca îngrășământ pentru iarbă
Pentru a “readuce la viață” locurile maronii, rămase fără iarbă, se poate apela la ajutorul berii. Ea conține potasiu, fosfor, magneziu și microminerale, substanțe existente și în îngrășământul pentru iarbă din comerț. Deci: se amestecă berea cu apă, în proporție de 1:2, și se stropește, pur și simplu, grădina. Mai ales zonele îngălbenite și cele maronii profită de acest “remediu” de casă și se acoperă din nou cu iarbă.
* Musculița de fructe
Cei ce doresc să facă o capcană eficientă pentru musculițele de fructe, găsesc în bere un complice de nădejde. Se toarnă într-un bol bere și suc de fructe în proporție de 1:1 și se acoperă bolul cu folie de plastic care se fixează cu un elastic. Se găurește folia din loc în loc cu o furculiță. Musculițele atrase de miros pătrund prin găurile făcute în bol și rămân acolo, pentru că nu mai “știu” să iasă afară.
* Bere pentru plantele de apartament
Berea poate fi folosită ca îngrășământ, nu doar pentru iarbă, ci și pentru plantele de apartament. Ea conține, pe lângă apă, malț și hamei, substanțe nutritive valoroase, care ajută plantele să se dezvolte frumos și să nu se îngălbenească.
Pentru îngrășământ, se folosește doar bere trezită, care se amestecă cu apă, în proporție de 1:1, și se toarnă într-o stropitoare. Folosit pentru plantele verzi, o dată sau de două ori pe lună, remediul acesta de casă face adevărate minuni.
O recomandare: Folosiți bere fără alcool, este mai bună pentru plante.
Berea în gospodărie
* Curățirea mobilei de lemn
Dacă mobila de lemn își pierde luciul frumos, se “mătuiește” și nu mai arată bine, berea este un remediu verificat – tocmai pentru curățarea mobilei din lemn de culoare închisă. Se amestecă pur și simplu berea cu puțină lămâie, se întinde, cu o cârpă, pe toată suprafața mobilei, după care se lustruiește. În felul acesta, mobila veche își recapătă vechea strălucire. Iar cei ce-și fac griji din pricina mirosului e bine să știe că acesta dispare după doar câteva minute. Metoda funcționează și în cazul mobilei de grădină lăcuite.
* Berea și petele de vin
Bere “peste” vin un chin? Este o regulă care nu se aplică și în gospodărie. Petelor de vin le putem veni de hac cu bere! Se picură puțină bere peste pată, se lasă să acționeze și se șterge ușor cu un burete.
* Curățirea și lustruirea oalelor și tigăilor
Berea este în același timp un produs care curăță și lustruiește. Pentru a curăța tigăile de fontă de resturile prinse și eventual arse, se toarnă 250 ml de bere încălzită în tigaie. Împiedică resturile să se prindă și curățarea devine, evident, mai ușoară. Iar pentru ca oalele de cupru să-și recapete strălucirea, se umezește o cârpă moale cu bere și se curăță oalele cu ea.
* Împotriva ruginei
Uneltele vechi și ruginite profită, și ele, de bere, adică de o baie sau un duș nocturn cu bere. A doua zi rugina ar trebui să se fi desprins și uneltele se curăță pur și simplu cu o cârpă. Dacă mai rămân, totuși, pete de rugină, procedeul se poate repeta cu alt pahar de bere proaspătă.
* Berea și spălatul rufelor
Berea poate fi folosită și la spălatul de rufe. Ajută la eliminarea mirosurilor din haine și le face mai pufoase. Se toarnă pur și simplu o ceașcă de bere în mașina de spălat – și gata!
Berea și gătitul
* Berea este o bază gustoasă pentru carnea marinată
Conferă cărnii o aromă deosebită și o frăgezește. Mult apreciate sunt următoarele combinații: berea albă cu carnea de vițel, berea blondă pentru fileul de vită marinată. Și carnea de miel “merge” bine cu berea blondă.
* Berea în diverse rețete de copt
Mai ales pentru pâine și chifle. Afânează aluatul și îl face mai pufos. În cazul pâinii cu bere, aceasta poate înlocui drojdia.
* Berea în sosuri
Puțină bere îmbogățește gustul sosului cu miere și muștar, de pildă, dar berea e foarte bună și pentru sosul clasic de friptură (în general), la fel ca marinata cu bere pentru carne. În acest caz, de recomandă berea brună sau neagră, cu gust mai “picant”.
Berea pentru sănătate și frumusețe
* Înviorează picioarele obosite
Pentru revigorarea picioarelor obosite după o zi de alergătură, umpleți pur și simplu o cădiță sau un lighean cu bere și înmuiați-vă picioarele în ea.
* Ca remediu împotriva răcelii
Substanțele amare din hamei și din malț, la fel ca și uleiurile eterice, ajută împotriva simptomelor răcelii, au efect antibacterian și asigură un somn liniștit. Se încălzește berea și se bea o jumătate de ceașcă fierbinte.
* Ca fixativ
Persoanele care vor să renunțe la fixativ atunci când își aranjează părul, pot apela la bere. Se toarnă berea mai întâi într-un pahar și se amestecă bine cu o lingură. Se toarnă apoi berea într-o sticluță curată, cu pulverizator, și se pulverizează peste părul spălat. Părul se va întări exact cât trebuie și mirosul de bere abia se va simți.
* Mască pentru față
Masca cu bere și avocado este foarte bună în cazul tenului uscat. Se amestecă miezul unei jumătăți de avocado cu o linguriță de bere, cu puțin oțet și cu un strop de ulei, se aplică masca pe față și se lasă să acționeze 60 de minute. După care se clătește fața cu apă limpede. Restabilește umiditatea pielii.