Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farm. ION BOBARU: “Temperaturile mari au favorizat prepararea remediilor”

18 plante medicinale

– Calendaristic, suntem în prima lună de toamnă, dar termometrele tot nu coboară sub 35 de grade, la umbră. Cum vă descurcați pe temperaturile astea? Pre­­paratele Faltis sunt făcute din plante cultivate de dvs., nu le-a terminat soarele?

Ion Bobaru

– În calendarul recoltărilor, luna Sep­­tembrie este o perioadă plină. Peste 18 plante medicinale pot fi recoltate în această lună: gălbenele, ardei iute, cicoare, păducel, măceșe, pufuliță, castan, cătină, lemn dulce, coada-șoricelului, saschiu, ghimpe, tătăneasă, rozmarin, piciorul lupului, țelină. Le recoltez atât din grădina proprie, cât și din flora spontană. Într-adevăr, producția de materie primă pe timp de secetă este mai mică, dar având în vedere că din ceea ce recoltez produc preparate pe care le comercializez doar prin farmacia pe care o conduc, temperaturile înalte nu-mi creează probleme de aprovizionare. Pentru marea majoritate a plantelor medicinale, consumul de plantă uscată pe an este între de 2 și 5 kg. Randamentul la uscare este de 4/1. Adică, din 4 kg de plantă verde rezultă 1 kg de plantă uscată. Deci, pentru 2 kg de plantă uscată am nevoie de 8 kg plantă verde, iar pentru 5 kg de plantă uscată, am nevoie de 20 kg plantă verde. Curios, dar temperaturile de peste 35 de grade din această perioadă ne-au fost chiar benefice în pregătirea plantelor spre a fi transformate în remedii, căci au favorizat uscarea mai rapidă a plantelor recoltate de farmacia Faltis. Temperatura optimă de uscare a plantelor medicinale, pe cale naturală, este între 35 și 45 de grade. Cu cât planta se usucă mai repede, cu atât rămâne în ea un conținut mai ridicat în principii active. Totuși, la recoltare, care este exclusiv manuală, ne afectează și pe noi temperaturile acestea ridicate. Avem totuși un avantaj: o parte din plantele medicinale le recoltăm din zona montană, unde este ceva mai răcoare.

Ceaiuri de plante pentru cardiaci

– Căldurile năpraznice nu vatămă doar bietele plante (recoltele de floarea soarelui și porumb sunt praf), ci și pe oameni: mai ales cardiacii și vârstnicii suferă de temperaturile mari. Aveți preparate care să le fie de ajutor?

– Pe timp de căldură, medicii recomandă reducerea dozelor de medicamente și evitarea deplasării prin soare a cardiacilor și a vârstnicilor. Tot medicii recomandă hidratarea, care este un factor important în zilele toride. De aceea, odată cu reducerea dozelor la medicamente, eu le propun cardiacilor, pentru o bună hidratare, ceaiurile din plante medicinale, specifice bolilor inimii sau vârstei: saschiu, gink­go-biloba, rozmarin, tei, talpa gâștei, soc, ginseng. Farmacia Faltis are pe stoc ceaiuri, tincturi şi vinuri terapeutice din aceste plante.

Imunitate cu vitamina C

– Covidul se simte minunat, și el, pe căldură – bântuie în variante noi. Ce remedii preparate de dvs. ne recomandați pentru a ne apăra?

– Covidul, fiind o boală infecțioasă, de natură exclusiv virotică, nu există tratament medicamentos punctual. Rezistența la covid diferă de la individ la individ, în funcție de imunitatea fiecăruia. De aceea, recomand fără nicio reținere, pentru creșterea imunității, preparate din plante medicinale bogate în Vitamina C naturală (măceșe, cătină), în derivați flavonici (echinacea) și în antioxidanți fenolici (tescovina). Pentru mine a devenit un obicei zilnic să beau o cană de ceai de echinacea, pentru creșterea imunității.

Circulație periferică: Venotrof și cremă cu extract de castan

– Circulația sângelui are și ea de suferit de pe urma căldurii: varice, picioare umflate, tromboze agravate. Oferiți-ne o soluție Faltis.

La recoltat ”remedii”

– Circulația periferică a sângelui este o boală frecventă a omului modern. Netratată la timp se poate croniciza atunci când apar ulcerele varicoase care sunt greu de vindecat. Farmacia Faltis are un tratament complex pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Materia primă pentru preparatele noas­tre farmaceutice tradiționale are la bază principii din plante medicinale: boboci florali de salcâm japonez, fructe de castan sălbatic, saschiu, vitis vinifera (viță de vie) și frunze de ginkgo biloba. Farmacia Faltis recomandă următoarea schemă de tratament:

Tratament intern: se face cu Venotrof (amestec de tincturi din: salcâm japonez, castan, saschiu și ginkgo biloba). Mod de administrare: se beau 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă, după masă.

Tratament extern: Insuficiența circulației periferice se tratează cu o cremă pentru afecțiuni vasculare (ce conține în principal un extract moale de: castan, semințe de struguri roșii și salcâm japonez). Mod de utilizare: se face masaj ușor, pe toată zona afectată.

– Nici fierea nu se simte bine sub cupola vipiilor solare. Ne puteți ajuta?

– Se obțin rezultate mulțumitoare în fierea “leneșă”, cu preparate farmaceutice obținute din: gălbenele, cicoare, iederă, mentă, roiniță, busuioc, cimbru, salvie. Din aceste plante medicinale se fac ceaiuri, tincturi sau vinuri terapeutice. Punctual, pentru fiere, Farmacia Faltis prepară un Sirop antispastic și un amestec de tincturi (Colerin).

Alunițe și negi – podofilină

– Pielea este, și ea, afectată de soare. Pentru alunițe și negi aveți remedii eficiente?

– Alunițele și negii sunt denumiri populare pentru unele excrescențe ale pielii. De obicei, sunt de natură virotică. Se pot trata cu sucul proaspăt, lăptos, de culoare galbenă, de la rostopască, numit și iarbă de negi. Farmacia Faltis are în acest sens un preparat obținut din podofilină – o rezină dintr-o plantă sud-americană. Dacă alunițele și negii sunt vascularizați și sângerează se recomandă un consult urgent dermatologic.

Energie cu ginkgo și tescovină

Farmacia cu minuni

– Lipsa de vlagă, pleoșteala, epuizarea sunt rude bune cu căldurile sufocante. Există vreun antidot natural?

– Stările pe care mi le relatați nu sunt provocate doar de căldurile sufocante. Pentru toate aceste simptome avem un sirop energizant cu extracte din următoarele plante medicinale: ginkgo biloba, saschiu, echinacea, tescovină și portocale.

– Din câte plante cultivați în grădinile dvs., există vreuna pe care să ne-o recomandați, în mod special “paza sfântă a sănătății”?

– În general, sunt frecvent folosite peste 200 de plante medicinale, verificate ca având certe virtuți terapeutice. Eu lucrez cu aproximativ 40 de plante. Dintre acestea, pe unele le plantez și le recoltez din grădina proprie. Pe altele, le recoltez din flora spontană. Este greu să selectez una anume, în mod special. Nu există o plantă medicinală ca panaceu universal. Totuși, aș aminti în mod aleatoriu: saschiul, echinacea și tescovina, pe care de-a lungul anilor le-am prezentat in extenso în paginile Formulei AS.

Notă

Informații, suplimentare și profesioniste, despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31 sau 0749/04.2 6.61, e-mail: [email protected]

Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate și comandate pe site-ul farmaciei https://www.farmaciafaltis.ro

Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.

Ruxandra Constantinescu

Fără ezitare, Ruxandra Constantinescu face parte dintre cei cărora scriitoarea Sânziana Pop le-a schimbat cursul vieții, tranșant. Mărturisește că-și dorise dintotdeauna să facă parte dintr-o echipă cu care Sânziana lucra (reportajele realizate la televiziunea națională au rămas de referință, până astăzi!). Deși absolventă a Universității Politehnice din București, pasiunea scrisului a fost ca pilitura de fier în apropierea magnetului uriaș numit Sânziana Pop. S-a nimerit ca prima lor întâlnire (1990) să fie o pecete definitivă, neatinsă până-n prezent, și să-i devină parte din echipa redacțională a revistei „Formula AS”. Înainte de asta, Ruxandra Constantinescu a scris la „Universul Bucureștilor”, la „Viitorul românesc”, „Seara”. Din 1991, face parte din redacția „Formulei AS” (scrie, difuzează revista, lucrează în publicitate), iar din 1994 până în prezent este secretar general de redacție. Visul de-odinioară este un prezent continuu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian