Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

METABOLISMUL

• Energia noastră vitală e strâns legată de calitatea arderilor din organism. Numite științific metabolism, ele ne condiționează de­cisiv sănătatea. Despre ce este vorba în mod concret aflați parcurgând următoarele întrebări și răspunsuri •

1. Ce este de fapt metabolismul?

Foto: Shutterstock – 2

Metabolismul este ceea ce face corpul cu ali­mentele după ce le-a digerat. Sângele aduce hrana procesată în celule. Acolo, ea este apoi convertită fie în energie, de care organismul are nevoie pentru toate activitățile lui (de la respirație și mers până la gândire), fie în anumite elemente structurale. Cor­pul folosește aceste elemente pentru a forma celule noi, pentru a crește sau a se reînnoi. Metabolismul este de asemenea responsabil pentru eliminarea deșeurilor inutile pentru organism. Acest proces se numește detoxifiere.

2. De ce pot unii oameni să mănânce cât vor, iar alții nu?

Metabolismul nu funcționează la fel de bine în cazul tuturor oamenilor. Cei care au un metabolism rapid ard mai multe calorii și se îngrașă mai puțin. În schimb, per­soanele cu me­tabolism lent tind să se îngrașe mai re­pede. În astfel de cazuri, energia din ali­mente nu este valorificată prin utili­zarea ei în cadrul proceselor din orga­nism, ci este stocată direct în celu­lele adipoase.

3. Sunt de vină genele?

Nu, ponderea lor este doar de apro­ximativ zece procente. Calitatea meta­bolismului depinde în prin­cipal de mo­dul în care ne poziționăm față de exer­cițiul fizic și alimentație. Oricine duce un stil de viață sănătos își poate îmbunătăți metabolismul.   

4. Ce nutrienți necesită un metabolism sănătos?

Pe parcursul zilei, ar trebui să mâncăm 40% carbohidrați, 40% grăsimi sănătoase, conținute de exemplu în ulei vegetal sau pește oceanic, și 20% proteine. E de preferat să alegeți acele tipuri de carbohidrați care nu permit decât eliberarea lentă a zaharurilor în sânge, precum pâinea din cereale integrale. Pâinea albă este inamicul metabo­lis­mului – ea face ca glicemia să ne crească atât de ra­pid, încât glicogenul să fie stocat în ficat și să acu­mulăm grăsime. Corpul nostru are nevoie de prote­ine pentru a repara, restaura și înnoi organismul. În această privință, se aplică următoarea regulă: con­sumați zilnic cel puțin 1 gram de proteine ​​pentru fiecare kilogram de greutate corporală. O persoană care cântărește 75 kg are nevoie de cel puțin 75 g de proteine ​​pe zi, adică de 25 g la fiecare masă.

5. Cum punem metabolismul la treabă?

Prin creșterea masei musculare. Metabolismul iubește mușchii! Pentru că mușchii contribuie cu 20 la sută la rata metabolică bazală. Rata metabo­lică bazală se referă la cantitatea de energie care este utilizată în permanență – chiar și atunci când ne relaxăm, stând confortabil pe canapea. Ni-l pu­tem imagina ca pe o flacără de veghe, care arde zi și noapte. Cu cât avem mai mulți mușchi, cu atât ar­dem mai multe calorii, chiar și atunci când ne odih­­nim. În fiecare celulă se ascund mici gene­ra­toare de energie (mitocondrii). Acestea supli­men­tează de asemenea producția de energie. Persoa­nele care nu fac sport au 800 până la 1000 de mito­condrii într-o celulă, în vreme ce sportivii au o cantitate dublă.

6. Se spune că ardeiul iute stimulează metabolismul – este adevărat?

Parţial. Când mâncăm alimente foarte pi­can­te, ne e stimulată circulația sângelui. Acest pro­ces ne poate activa pentru scurt timp metabo­lismul, dar nu are un efect de durată.

7. Oare dietele sunt bune pentru metabolism?

Nu! Orice dietă ne încetinește în mod dramatic metabolismul. Iar primele schimbări sunt vizibile după doar 18 până la 24 de ore. De aceea, vă re­comandăm să nu mâncați prea puțin. Atunci când metabolismul este înfometat, nu-i rămâne de ales decât să-și încetinească viteza. Numai așa reușește să se descurce în condițiile aportului redus de ener­gie. În fond, are multe de făcut: metabolismul repară 600 de miliarde de celule sanguine pe zi, odată la 50 de zile, pielea, și odată la 15 ani, oasele.

8. Ar trebui acum să ne apucăm cu toții de antrenament de forță?

Da, mușchii sunt cei care acționează me­tabolismul. Depinde de dvs. dacă doriți să rulați ca un Ferrari sau mai degrabă ca un Tra­bant vechi. Conform științei sportului, raportul dintre masa musculară și gră­simea din organism este crucial. În cazul femeilor, masa musculară ideală este de 30-35 la sută din greutatea corporală, iar în cazul băr­baților, de 40 la sută. Pentru a ne îmbunătăți meta­bolismul, experții ne recomandă antrenamentul de for­ță pentru grupuri mari de mușchi (în special pi­cioa­re și spate), de cel puțin două ori pe săptă­mână.

9. Cum ne-am putea da seama că metabolismul nu ne funcționează bine?

Primele simptome sunt nervozitatea, neliniștea și oboseala. Dar și creșterea în gre­uta­te. Cine privește cu atenție poate pro­babil remarca primele pete pe piele, că­derea părului și unghiile casante. Toate acestea sunt semne că deto­xifierea nu mai funcționează cum trebuie.

10. Cum se declanșează bolile metabolice?

Când metabolismul își iese din ritm și conversia alimentelor în energie este perturbată, vorbim despre tulburări me­tabolice. Acestea sunt adesea legate de tulburări ale tiroidei. Hipofuncția și lipsa frecventă de energie pot încetini extrem de mult procesele de ardere. Bolile metabolice pot fi adesea tratate cu medicamente. Una dintre cele mai frecvente boli metabolice este diabetul, care fie împiedică organismul să pro­ducă insulină în cantități suficiente, fie îl împiedică să utilizeze insulina dispo­nibilă în mod corespunzător.

11. Cât de important este somnul?

Și cei care dorm insuficient își în­cetinesc metabolismul. Acesta obo­sește literalmente dacă nu dormim suficient. În medie, reușim să ne odihnim după aproximativ șapte până la opt ore de somn.

Energie pentru metabolism

Sfaturi și trucuri pentru reenergizarea organis­mului și alungarea oboselii

* Alimentarea cu oxigen ne activează corpul: Aerul proaspăt alungă oboseala și îm­bu­nătățește concentrarea. Așa că în­cercați să profitați de orice opor­tunitate pen­tru a ieși măcar puțin la aer. O altă modalitate de a vă bucura de o do­ză bună de pros­pețime este să des­chideți fereastra și să trageți adânc aer în piept de 20 de ori.

* Masajele reflexogene re­vitalizează: În palme se găsesc terminațiile me­ridianelor energe­ti­ce, care sunt conectate cu organele interne. Masarea blândă a zonei cuprin­se între marginea ex­terioară a mâinii și degetul ma­re stimulează, între altele, ficatul. Dacă activi­tatea lui este per­tur­bată, ne confruntăm adesea cu stări de oboseală și epuizare. Masați această zonă timp de unul până la două minute, de mai multe ori pe zi.

* Alternanța cald-rece aduce un plus de energie: Dușurile alternante sunt o mo­dalitate do­vedită de a vă înviora și de a vă sti­mula circulația.

* Verificați-vă echilibrul nutrițional: Sun­­teți în mod constant obosiți și slăbiți? O cau­ză ar putea fi și deficiența de vitamina B12. Vă puteți reface rezervele apelând la suplimentele alimen­tare. Un deficit al mineralului mag­neziu poate duce la rândul său la creșterea irasci­bilității și la apariția durerilor musculare. Suplimentele ne pot ajuta și în acest caz.

* O porție matinală de sănătate: Apa caldă cu lămâie, băută dimineața, are efect an­tibacterian și întărește sistemul imunitar. Fier­beți apa, lăsați-o un pic la răcit și adăugați apoi zea­ma de lămâie. Beți apa înainte de micul dejun.

Simptomele tulburării metabolice

Deși niciun metabolism nu este similar cu altul, există semne care pot indica o eventuală boală

• Pete pigmentare, umflături sub piele

• Sindromul intestinului iritabil, chisturi ovariene, disfuncție erectilă

• Oboseală și dificultăți de concentrare

• Boala ficatului gras non-alcoolic

• Tensiune arterială crescută, colesterol • HDL scăzut, glicemie crescută

• Greutate excesivă

În cazul multor boli metabolice, este vorba despre tulburări congenitale ale proceselor metabolice. Între acestea se numără guta, diabetul zaharat, hipotiroidismul, hiperti­roidismul și intoleranțe alimentare, precum boala celiacă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian