Dr. CRISTINA PAVEL, medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie: „Pare greu să fii părinte, dar poate că este și mai greu să fii copil în aceste timpuri”
Prevenție sigură: MIEREA, POLENUL, PROPOLISUL și PĂSTURA
– Toamna pare să vină mai repede anul ăsta, cu veșnicele provocări pentru sănătate. Încep să circule virușii, iar de aici până la o epidemie nu e decât un pas. Ce putem face, în mod preventiv, pentru a ne menține copiii în cea mai bună stare de sănătate?
– Pentru rezistență la boli și, în general, pentru o dezvoltare normală, pentru copiii de vârstă mai mică se recomandă produsele apicole cu rol nutritiv, cum este mierea de albine, polenul și păstura, acestea fiind considerate super-alimente. Pe lângă glucoză și fructoză, mierea conține numeroase enzime și săruri minerale, pe care nu le regăsim în zahărul alb rafinat. În plus, mierea este un conservant superior și un foarte bun excipient în care putem administra diferite remedii sau alimente mai puțin plăcute la gust, cum ar fi unele amestecuri de plante. Cea mai bună miere, din punct de vedere terapeutic, este considerată mierea de mană. Deși nu este atât de bună la gust ca aceea de tei sau de salcâm, având mai degrabă gust de medicament, ea este mai bogată în substanțe minerale decât mierea produsă de albine din nectarul florilor. Polenul sau păstura sunt o sursă bună de aminoacizi și proteine, necesare pentru creștere și dezvoltare. În plus, acestea pot crește pofta de mâncare la copiii care încă nu au ajuns la greutatea și înălțimea optime pentru vârsta lor. Polenul se poate administra la început în cantități mici, de maximum o linguriță (după ce verificăm să nu existe alergie la el), în amestec cu iaurt, miere sau suc de fructe, apoi se poate crește doza zilnică, până la 1-2 lingurițe pe zi. Există și unele combinații care conțin polen (granulele Polenolecitin, de exemplu), care se pot administra cu ușurință la copii, înlocuind cu succes clasicele bomboane.
La copiii care au întârzieri în dezvoltare, cum ar fi cei născuți prematur sau cei cu diferite malformații, putem administra lăptișor de matcă, în cantități mici: fie forma liofilizată reconstituită cu solvent, fie lăptișor crud, fie în amestec cu alte produse apicole, cum ar fi, de exemplu, fiolele buvabile Tonic junior. O bună pregătire pentru noul an școlar o reprezintă întărirea imunității, prin administrarea preventivă a unor produse ale stupului, cu rol în imunostimulare. Cel mai cunoscut și apreciat produs apicol, recomandat în prevenirea răcelilor și a bolilor infecțioase, este propolisul. Fiindcă vorbim de copii, nu se recomandă administrarea sub formă de tinctură, deoarece conține alcool concentrat, însă putem folosi fie extract apos de propolis – unii îi spun „esență de propolis”, fie soluție uleioasă (Propoliv junior) sau extract glicolic. Există și extracte pentru utilizare locală, ca sprayul oro-faringian Propol gemma (fără alcool) sau tablete care conțin propolis: Septoprop. Condiția principală pentru a putea fi administrate astfel de produse este lipsa alergiei la propolis!
Majoritatea suplimentelor alimentare imunostimulatoare conțin și extracte de plante sau gemoderivate. Una din cele mai cunoscute plante este echinacea, care se administrează în cure de maximum trei săptămâni, cu trei săptămâni de pauză, la copiii bolnăvicioși, care fac frecvent infecții. O altă plantă valoroasă este cătina, extrem de bogată în vitamine din grupul A, C și E, care au efecte antioxidante puternice. Se administrează la copii sub formă de sirop, care se poate prepara și în casă, prin macerare în miere, fără folosirea focului, pentru a nu distruge vitamina C. Există combinații care conțin atât echinacea, cât și cătină sau alte fructe, cum ar fi siropul Imunorezistan junior, care se administrează în diferite doze, în funcție de vârstă.
Fructe proaspete românești
– Se știe că și alimentația contribuie la întărirea sistemului imunitar. Ce alimente le sunt recomandate copiilor, toamna?
– Copiii au mare nevoie de nutrienți din toate categoriile (glucide, proteine, lipide), fiind în creștere. Putem asigura necesarul de glucide folosind mierea și fructele dulci naturale (pere, struguri, pepeni, piersici, prune, curmale, smochine, banane etc.), iar pe cel de proteine folosind polenul sau păstura (care conțin toți aminoacizii esențiali prezenți și în carne), lactatele, ciupercile, leguminoasele (mazăre, soia, năut). Pentru aportul de grăsimi naturale putem introduce în meniu semințele uleioase (nuci, migdale, semințe de floarea-soarelui, dovleac, caju etc.), dar și alte grăsimi vegetale, de exemplu uleiul de cocos sau uleiul de avocado. Amintesc separat alunele de pădure, care se pot consuma proaspete sau coapte, toamna – unele dintre fructele cele mai nutritive și mai bogate în calorii, conținând în special grăsimi, dar și carbohidrați și proteine. Din fructele coapte se poate extrage uleiul de alune sau se poate prepara o pastă asemănătoare cu halvaua. Alunele conțin potasiu, magneziu și calciu, iar din acest motiv sunt considerate protectoare ale inimii. Ele previn, totodată, formarea calculilor la vezica biliară.
Desigur, din alimentația copiilor nu trebuie să lipsească lactatele de vacă sau de capră (cele mai la îndemână, dar și cele mai bune), pentru aportul de calciu necesar dezvoltării scheletice, însă numai dacă nu există intoleranțe sau alergii!
Deși noi alergăm azi după fructe exotice, nu ar trebui să uităm de fructele proaspete autohtone. Toamna este singurul anotimp în care putem consuma mere proaspete din toate soiurile. Merele sunt foarte bogate în antioxidanți și vitamina C și ne ajută să ne păstrăm sănătatea intestinală, datorită conținutului de pectină, prezentă mai ales în coaja fructelor – iată de ce se recomandă să consumăm merele cu tot cu coajă! Putem face acest lucru cu toate fructele românești de sezon, a căror coajă știm că nu a fost tratată chimic. Merele se pot folosi și în salate de legume sau se pot consuma sub formă de suc, iar adulții le pot include în curele de dezintoxicare (cum ar fi cele de curățare biliară sau limfatică).
Fac o mențiune specială legată de consumul de struguri, pe care îi avem la dispoziție în stare proaspătă în această perioadă. Boabele de struguri sunt extrem de bogate în nutrienți și vitamine cu proprietăți antioxidante, substanțe care ajută la reglarea tranzitului intestinal, la protejarea inimii, a articulațiilor, a creierului și la îmbunătățirea vederii. Practic, în această perioadă se pot face cure cu struguri proaspeți din mai multe soiuri. Copiii cu sensibilitate intestinală pot consuma strugurii sub formă de compot.
Dintre legumele de toamnă, este bine să nu uităm de alimentele din familia verzei, printre care conopida și varza de Bruxelles. Acestea se pot găti foarte ușor și sunt bogate în fibre vegetale, calciu, vitamina C, K și acid folic, care sunt de mare ajutor în prevenirea anemiei.
O mențiune specială merită și legumele din familia Cucurbitaceae, adică dovlecii și castraveții. Acestea sunt unele din cele mai valoroase alimente ce pot fi consumate de către copiii care au probleme cu glicemia. Dovlecii, dar mai ales dovleceii Hokkaido se pot include în preparate culinare (supe, salate, piureuri) și se pot administra copiilor care fac tratament cu insulină. Pentru copiii diabetici insulino-dependenți recomand și legumele din familia castraveților. Să nu uităm că și fructul de momordica, numit și castravete-amar, este un bun remediu care ajută la scăderea glicemiei, fiind inclus în multe suplimente nutritive. Este bine ca părinții copiilor supraponderali să știe aceste lucruri, deoarece, de multe ori, excesul ponderal este însoțit de scăderea toleranței la glucoză și de predispoziție la diabet! Ca și în cazul adulților, la copiii supraponderali este bine ca masa de seară să fie cât mai simplă, iar alimentele cele mai bogate caloric să fie consumate la micul dejun și la prânz, pentru că altfel e posibil să apară tulburări digestive din cauza faptului că cina nu a fost digerată complet!
– Ce vitamine le recomandați, în mod special, copiilor, toamna?
– În perioada de toamnă, se poate relua administrarea de vitamina D, care are un rol important nu doar în prevenirea rahitismului și fixarea calciului în oase, ci și în creșterea imunității, funcționarea normală a sistemului nervos, a inimii și a vaselor de sânge, refacerea după fracturi, prevenirea obezității sau menținerea sănătății dinților. Copiii care stau mult în casă și nu au activități afară, în aer liber, cei care nu consumă alimente bogate în vitamina D (gălbenuș de ou, pește gras), au nevoie de suplimente cu vitamina D. Dozele necesare sunt de 600-1.000 u.i. la copiii sub 10 ani, respectiv 800-2.000 u.i. la adolescenți (11-18 ani), în funcție de alimentație și de greutate. De reținut că, în caz de obezitate, se va dubla doza de vitamina D necesară, deoarece țesutul adipos reține vitamina D și nu o lasă să ajungă în fluxul sanguin! După cum putem vedea în jurul nostru, a crescut mult numărul copiilor supraponderali și obezi, iar ei trebuie să primească mai multă vitamina D, pentru a se bucura de o dezvoltare normală!
Uleiurile esențiale trebuie folosite cu precauție
– De mare trecere se bucură, în ultima vreme, uleiurile esențiale. Li se pot administra și copiilor?
– Uleiurile esențiale sunt remedii puternice, cu potențial alergizant, care sunt incluse și în anumite medicamente, suplimente sau parfumuri, de aceea se recomandă folosirea cu prudență la copii. Pentru susținere imunitară, dar și pentru reglare digestivă, medicina arabă recomandă uleiul gras de Negrilică (Chimen negru), care se poate administra și la copii. Copiii mai mari, care de obicei rămân cu tuse persistentă după răceli, cei cu bronșită astmatiformă sau cei cu astm bronșic, pot lua câte două capsule de 100 mg pe zi – dimineața și seara. Multe uleiuri sunt considerate însă toxice, pentru copii, în special cele de Mentă, Camfor, Wintergreen, Cuișoare, Rozmarin. Unul din uleiurile blânde și fără riscuri este uleiul de Tarhon, care este recomandat în uzul extern (diluat într-un ulei gras – de cocos, de măsline sau de migdale), prin masaj la nivel abdominal, în caz de disconfort digestiv, crampe, colici etc. Ceva mai blând este și uleiul din semințe de Coriandru, care poate fi aplicat extern, în diluție. Uleiul de Mușețel roman (Chamaemelum nobile) se poate folosi tot extern, pentru masaj abdominal, pe spate sau la tălpile picioarelor, având efecte antiinflamatoare. De asemenea, uleiurile esențiale de Brad, Pin sau Molid se pot folosi în cantități mici (sub supravegherea unui adult) în difuzorul de aromaterapie, pentru a ajuta concentrarea, atenția și memoria.
Dacă uleiurile esențiale necesită precauții și nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor, deoarece se pot produce accidente dacă se depășesc dozele, în schimb, se pot folosi fără probleme ceaiurile din plante. De exemplu, ceaiul de Mentă este un foarte bun răcoritor, ajută digestia în cazul scaunelor diareice, dar ajută și concentrarea, în cazul copiilor mai mari. Ceaiul de Cimbrișor este un bun tonic și antitusiv. Pentru copiii mai neastâmpărați și agitați putem folosi ceaiul de Roiniță combinat cu flori de Tei și Măceșe. La cei care au probleme cu vederea, putem adăuga flori de Crăițe sau fructe de Afin. Atenție, la copii nu se folosesc ceaiuri cu gust foar-te puternic, iute sau amar, nici ceaiuri cu efecte purgative, stimulente puternice sau care conțin compuși toxici!
„Amalgamul de informații la care copiii au acces pe internet le abate atenția de la obligațiile școlare!”
– Cercetătorii ne atrag atenția că tot mai mulți copii de vârste mici au probleme psihologice sau de adaptare, din cauza timpului petrecut în fața calculatoarelor și a telefoanelor mobile. Tehnologiile moderne pot influența dezvoltarea armonioasă, fizică și psihică, a unui copil?
– Desigur, pentru că, odată dobândită, această influență este foarte greu de corectat! Trebuie să ne ferim copiii de contactul cu tehnologia modernă, dar fără să cădem în extreme, deoarece va urma un proces de transformare radicală a metodelor de învățământ, care pune accent pe folosirea intensivă a computerului în școli! Marele pericol, în zilele noastre, este agitația și superficialitatea induse de tehnologie, de aceea s-a și definit boala ADHD ca fiind o tulburare hiperactivă (sau hiperkinetică) cu deficit de atenție! Amalgamul de informații la care copiii au acces pe internet le abate atenția de la obligațiile școlare! Apoi, să nu uităm că telefoanele, calculatoarele și tabletele, deși ne ușurează accesul la informație, ne solicită coloana vertebrală, sistemul nervos și vederea! Părinții trebuie să controleze site-urile și rețelele de socializare pe care le frecventează copiii, pentru că ar putea accesa un conținut neadecvat vârstei lor. De asemenea, este bine să nu-i obișnuiască cu jocurile pe calculator pentru că, pe termen lung, le vor amplifica problemele de sănătate. Mult mai util pentru micuți este să se joace cu copii de vârsta lor, să petreacă timp în natură, să asculte muzică, să se odihnească suficient, să aibă activități fizice sau să practice un sport de echipă, care îi disciplinează și îi dezvoltă armonios! Este bine ca părinții să nu lase copiii doar în seama educatorilor sau învățătorilor, ci să-și facă mereu timp pentru ei, altfel aceștia vor resimți golul afectiv cauzat de lipsa lor de implicare. Un minimum de exerciții fizice de întreținere, realizat zilnic, este un obicei benefic, care asigură o viață lungă și sănătoasă. Sportul sub orice formă îi ajută pe cei mici, care sunt foarte agitați, să-și consume energia în exces și să aibă un somn bun. Părinții pot inventa jocuri care implică mișcare și efort fizic pentru copiii lor, pe care să le practice împreună seara, înainte de culcare.
Pare greu să fii părinte, dar poate că este și mai greu să fii copil în aceste timpuri, în care succesul și popularitatea unor „influenceri” din mediul online le poate zdruncina grav sistemul de valori și chiar stima de sine. Un lucru e sigur: copiii își dezvoltă personalitatea copiind anumite modele. Ei bine, exact la aceste modele trebuie să fie atenți părinții, altfel există riscul să-și dea seama prea târziu pe ce drumuri se abat copiii lor. Chiar dacă rețelele de socializare au fost create pentru a ușura comunicarea, utilizarea lor în exces poate avea consecințe negative în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor și adolescenților. De cele mai multe ori, comunicarea din mediul virtual este incompletă, uneori falsă, diferită față de realitatea la care ne raportăm, de aceea, există și numeroase pericole la care sunt expuși copiii – inclusiv riscul de abuzuri emoționale sau chiar sexuale! De aceea, copiii ar trebui să relaționeze în mod direct cu cei de vârsta lor și să comunice deschis, acest lucru modelându-le pozitiv personalitatea. Comunicarea online este periculoasă și pentru că nu face altceva decât să-i țină pe copii captivi într-un univers lipsit de emoții reale. Cine crede că poate înlocui limbajul nonverbal cu emoticoane zâmbărețe sau triste se înșală amarnic! Emoțiile se trăiesc, se văd în gesturi, în priviri! În loc să-i trimiți persoanei dragi o inimioară pe internet, ca semn al prețuirii sau al iubirii, mai bine întâlnește-te cu ea față în față și strânge-o în brațe! Abia când o vei atinge vei simți fiorul propriilor trăiri! Însă aceste realități sunt mai ușor de înțeles de oamenii maturi sau de adolescenți, nu de către copii, deci, cu atât mai mult trebuie ca părinții să se implice în modelarea personalității copiilor și în dezvoltarea lor psihică armonioasă!
Dacă tehnologia modernă este folosită limitat, doar în scopuri practice sau educaționale, nu văd în acest lucru o problemă! Dar copiii pot fi „păcăliți” destul de ușor în mediul virtual, de aceea trebuie să ne implicăm mai mult în controlul conținutului la care au acces, altfel ar putea să se confrunte mai târziu cu probleme de adaptare, probleme psihologice sau chiar mai rău! Și cred că nimeni nu dorește ca propriul copil să treacă prin aceste experiențe traumatizante…
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la cabinetul din Str. C. A. Rosetti nr. 31, Sector 2, București, tel. 0758.921.987