D-na dr. Gianina Farcaș este specialist în medicină funcțională, psihosomatică și terapeut IFS. Specializată la Institutul de Medicină Funcțională din California, pasionată de sănătate, nutriție, dezvoltare personală și psihologie, își ajută pacienții să ajungă la echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și emoțional. Astăzi, vom discuta cu dr. Gianina Farcaș despre magneziu – un mineral de maximă importanță pentru organismul uman.
„Magneziul din alimente a scăzut dramatic”
– Preparatele cu magneziu sunt în topul celor mai vândute suplimente alimentare. Ce le face atât de apreciate?

– Magneziul este mineralul care a stat la baza apariției vieții pe pământ. Prin apariția moleculei de clorofilă, care conține un ion central de magneziu, acest element a făcut posibilă încorporarea energiei de la soare, stocarea și prelucrarea ei și, mai mult decât atât, a făcut posibilă trecerea de la bacterii la formele superioare de viață pe pământ. Magneziul se află la baza metabolismului ființelor vii, fiind cofactor metabolic în reacțiile biochimice din organismul uman. Este un mineral cu numeroase implicații în starea de bine și de sănătate, iar organismul are nevoie de magneziu zilnic, însă mulți dintre noi nu-i conștientizăm importanța. Având un rol crucial pentru sănătate și participând în peste 300 de reacții biochimice din organismul uman, magneziul mai este supranumit și „mineralul-miracol”.
– Care sunt cauzele deficitului de magneziu din organism?
– Conform unor studii recente, aproximativ 60-75% dintre oameni nu obțin suficient magneziu din alimentație. Asistăm la unul dintre cele mai mari deficite nutriționale pentru omul modern. Cauzele sunt multiple. Aș atrage atenția în primul rând asupra epuizării magneziului din solurile de cultură. Solul a sărăcit în magneziu, îngrășămintele chimice nu vin cu aport de magneziu, astfel încât conținutul de magneziu din alimente a scăzut dramatic. Acest lucru înseamnă că, deși consumăm alimente care în mod normal ar trebui să fie bogate în magneziu, doza de mineral pe care o conțin este adesea mult mai scăzută. În plus, stilul de viață modern, stresul cronic, fumatul, consumul în exces de cofeină și alcool, contribuie la pierderea magneziului din organism. Acești factori au în comun faptul că stimulează puternic eliminarea magneziului prin urină și astfel ne depletizează de minerale.
– Ce reacții poate da deficitul de magneziu în organismul uman?
– Magneziul este un mineral de maximă importanță în reacțiile enzimatice, astfel că deficitul de magneziu poate duce la apariția crampelor musculare, a oboselii cronice, a insomniilor, a anxietății și a stărilor de iritabilitate. De asemenea, scade rezistența la stres, poate provoca palpitații și tulburări ale ritmului cardiac, tulburări digestive (indigestie, constipație, vărsături), scade imunitatea, induce tulburări ale metabolismului glucidic și chiar rezistență la insulină, având un risc ridicat de diabet de tip 2. Persoanele care se trezesc noaptea din cauza crampelor musculare, care au spasme musculare la nivelul ochilor, picioarelor sau al feței (pot să apară la orice mușchi și se simte ca o contracție involuntară), care sunt obosite mereu sau care au bătăi anormale ale inimii trebuie să-și facă un control medical și analize de sânge, pentru că ar putea avea doze scăzute de magneziu în organism. Corectarea deficitului de magneziu poate fi de un enorm ajutor în toate problemele de sănătate enumerate anterior!
– Cum se poate corecta deficitul de magneziu?
– Este foarte clară importanța alimentelor bogate în magneziu în dieta zilnică, spre exemplu legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, care sunt ușor de digerat, iar o gătire ușoară (la aburi) poate ajuta la o digestie mai bună și la absorbția eficientă a mineralelor. Suplimentele cu magneziu reprezintă o formă ușoară și rapidă pentru a ajunge la valorile optime necesare, dar trebuie să alegem un supliment cu magneziu ușor de absorbit pentru noi. Foarte utile sunt și probioticele, care sprijină sănătatea digestivă și ajută la o absorbție mai bună a mineralelor. Persoanele care suferă de hipoaciditate trebuie să ia zilnic enzime digestive, oțet din cidru de mere sau suc de lămâie, care sprijină digestia prin creșterea acidității gastrice, facilitând absorbția magneziului. La fel de multă grijă trebuie să avem cu substanțele care interferează cu absorbția magneziului (antiacidele, bifosfonații, antibioticele) și la cele care ne epuizează rezervele acestui mineral. De asemenea, trebuie să avem grijă la consumul de medicamente diuretice, cofeină, alcool și alimente bogate în zahăr, deoarece ele favorizează eliminarea magneziului din corp. Reducerea sau stoparea consumului acestora este foarte importantă pentru menținerea unui nivel optim de magneziu, mai ales la vârstnici!
– Cum putem alege un supliment de magneziu de calitate? Există sute de produse similare pe rafturile farmaciilor…

– Alegerea unui supliment de magneziu bun poate fi uneori dificilă, deoarece există numeroase produse pe piață, în multe formule disponibile, fiecare cu beneficii specifice. În funcție de nevoi, puteți alege magneziul bisglicinat, care este indicat în depresie, anxietate, migrene și stres. Acesta reduce oboseala, îmbunătățește calitatea somnului și susține metabolismul energetic celular. O altă variantă este magneziul citrat, indicat în constipație (are un efect laxativ ușor), dar și în caz de oboseală și extenuare. Pentru cei preocupați de sănătatea inimii, magneziul taurat este alegerea perfectă, în special pentru persoanele cu probleme cardiovasculare sau hipertensiune arterială. Pentru un plus de energie și pentru durerile cronice puteți alege magneziul malat, în timp ce magneziul pidolat este foarte util în caz de migrene și sindromul picioarelor neliniștite.
Biodisponibilitatea, solubilitatea, concentrația și puritatea suplimentelor de magneziu sunt foarte importante. Eu petrec destul de mult timp analizând toți acești indicatori, pentru a alege mereu cele mai bune suplimente pentru pacienții mei. E bine să fim atenți la biodisponibilitate (cât de bine este absorbit de organism) și să alegem forme de magneziu precum bisglicinatul sau citratul, care au o absorbție ridicată. Atenție la produsele de pe piață care conțin oxid de magneziu – cea mai ieftină formă de magneziu, cu absorbția cea mai mică! Solubilitatea este și ea importantă, pentru că, de pildă, citratul și bisglicinatul, se absorb mai eficient. De asemenea, verific și puritatea produsului, pentru a evita aditivii și contaminanții; de regulă, aleg o formă de administrare cât mai simplă, potrivită cerințelor pacienților mei. La acest capitol, pot afirma cu mâna pe inimă că suplimentele de magneziu de la Zenyth trec toate testele menționate și sunt foarte eficiente.
– Ce le face așa de deosebite?
– Îmi plac suplimentele cu magneziu de la acest brand românesc de încredere, pentru că îndeplinesc criteriile de calitate, puritate, solubilitate și biodisponibilitate despre care vorbeam anterior. Magneziul bisglicinat de la Zenyth e preferatul meu. L-am consumat și eu și m-am bucurat de o stare de calm, relaxare, liniște – iar același lucru l-am văzut și la pacienții cărora l-am recomandat. Magneziul bisglicinat are o absorbție ridicată, este ușor de asimilat, este bine tolerat și de către persoanele cu probleme digestive, are efect calmant asupra sistemului nervos, fiind ideal pentru gestionarea stresului, îmbunătățirea somnului și relaxarea musculară. Atât acesta, cât și PentaMag de la Zenyth sunt formele mele preferate, pe care le recomand mereu cu mare încredere. PentaMag este o formulă unică pe piață, care îmbină toate formele de magneziu menționate mai sus, fiind util pentru susținerea energiei la nivel celular, pentru sănătatea sistemului cardiovascular, a memorie și concentrării, dar și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos.
– Dacă ar fi să le dați un sfat cititorilor noștri, care ar fi acela?
– Să aleagă întotdeauna forma de magneziu cu biodisponibilitatea cea mai mare (bisglicinat, malat, citrat, pidolat, taurat), să fie mereu atenți la nevoile corpului și să ia măsuri atunci când e necesar, mai ales în cazul deficitului de magneziu care poate fi sesizat „cu ochiul liber”. Desigur, ideal este să adopte un stil de viață sănătos și să ia suplimente numai atunci când e necesar. Nu în ultimul rând, să acorde întâietate relaxării și sănătății, pentru a avea o viață lungă și fericită.
Eduard Coman