• E greu de crezut, însă actrița americană Jane Fonda va împlini 87 de ani în Decembrie. Într-un interviu recent, ea deconspiră modul în care reușește să înfrunte vârsta și să se simtă mai bine și mai în formă decât oricând •
Să îmbătrânești fără să porți semnele bătrâneții! Se pare că o nouă generație de femei, aflate în jurul vârstei de 70 de ani, a descoperit rețeta tinereții eterne. Ele nu mai trăiesc înaintarea în vârstă ca pe o frustrare și nu se mai recomandă, în primul rând, prin înfățișarea lor sau prin statutul social al soțului, ci consideră că anii parcurși pe drumul vieții și experiența acumulată le oferă șansa unei noi etape în dezvoltarea lor personală. „N-am fost niciodată mai fericită”, declară Jane Fonda în cartea ei, al cărei titlu ar suna, într-o traducere mai liberă, „Nu-ți pierde încrederea în tine când îmbătrânești”. Vedeta hollywoodiană dezvăluie secretele ei anti-aging pentru corp, minte și suflet. Fără a idealiza bătrânețea, ea ne vorbește despre…
…longevitate
O viață cu sens
„În secolul trecut, a avut loc o prefacere senzațională: revoluția longevității. Speranța de viață a crescut cu 34 de ani – de la 46 la 80! Perioada suplimentară reprezintă o a doua existență de adult, adăugată celei dintâi. În acest interval, ne putem bucura de cei mai buni ani ai vieții noastre. Dacă vom reuși sau nu, aceasta depinde de disponibilitatea noastră de a duce o viață plină de sens, orientată către un scop. Nu e niciodată prea târziu să facem primul pas.”
…fitness
Nouăzeci de ani, garantat!
„Nu mai sar din mașină ca o gazelă și nici nu mai traversez strada alergând. Recunosc că proteza de la șold și cea de la genunchi îmi cam taie elanul. Totuși, este extrem de important pentru mine să mă mențin în formă. Sportul îmi îmbunătățește starea de spirit, ameliorează artrita și ajută inima și sistemul circulator să funcționeze cum trebuie. Programul meu de antrenament: în cinci sau șase zile din săptămână fac plimbări în pas alert sau cu bicicleta, exerciții de stretching și lucrez pentru brațe cu gantere mai ușoare, pentru a preveni pierderea de masă musculară. Dacă beneficiază de exercițiul fizic necesar, corpul este capabil să execute activități care presupun efort până la 90 de ani și chiar mai mult.”
…energie
Limitează-ți excesele!
„N-aș vrea să fiu o bătrână nesăbuită, care își irosește rezerva prețioasă de forță vitală. Acum este momentul să-ți limitezi cu înțelepciune excesele. Asemenea plantelor, care nu-și risipesc energia în timpul iernii, ar trebui și noi să evităm escapadele prin care încercăm să demonstrăm că mai suntem tineri. E nevoie de flexibilitate și de curaj, ca să ne debarasăm de tot balastul – de povara trecutului, de lucrurile lipsite de importanță, de obsesii, de scopurile orgolioase și de orice altceva nu concordă cu imaginea pe care o avem în prezent despre noi, ori cu aceea spre care tindem.”
…scopuri
Winston Churchill și-a început ultimul mandat de premier la vârsta de 77 de ani
„Atunci când ai un scop clar în viață, îți poți îmbunătăți în permanență aptitudinile. Henri Matisse continua să picteze chiar și zăcând la pat, cu pensula legată de un baston. Winston Churchill și-a început ultimul mandat de premier al Marii Britanii la vârsta de 77 de ani. Michelangelo avea 89 de ani când lucra la o sculptură, cu numai o săptămână înainte de moartea sa. Trebuie să descoperim modalități de a da timpul înapoi, regăsind preocupări abandonate pe parcurs. Poate fi vorba de scrieri literare, de olărit, de activități cu tinerii sau de cursuri pentru analfabeții adulți.”
…zâmbet
Îmbunătățește-ți starea de spirit!
„Când mă documentam pentru cartea mea, am intervievat o femeie de 104 ani. Mi-a povestit că a declanșat o epidemie de iubire, zâmbind oricărui om cu care se întâlnea. Amintindu-mi de ceea ce auzisem, am hotărât să experimentez la rândul meu, afișând un zâmbet, chiar dacă el nu pornea din inimă. Rezultatul a fost surprinzător: starea mea de spirit s-a îmbunătățit ca prin farmec. M-am simțit ca după un masaj bun. Zâmbetul modifică tipul de informații transmise către creier de mușchii din jurul gurii și al ochilor.”
…operațiile estetice
„Mă săturasem să arăt obosită, deși nu eram”
„N-am făcut niciodată un secret din dorința mea de a arăta bine. La 72 de ani, m-am hotărât pentru o operație estetică la bărbie și sub ochi. Mă săturasem să arăt obosită, deși nu eram. Și voiam să lucrez în continuare în industria cinematografică, unde este dificil să obții un contract, dacă nu-ți optimizezi aspectul fizic. (Cel puțin așa gândeam eu, înainte s-o cunosc pe Geraldine Chaplin. Ea a renunțat la orice formă de intervenție estetică și, cu toate acestea, este o actriță fantastică, extrem de activă profesional. Același lucru se poate spune și despre minunata Vanessa Redgrave.) Eu am în continuare niște riduri pe care mărturisesc că le-am îndrăgit și nu mi se pare că aș arăta ca o clonă. Însă, după operație, fața mea arată mai puțin ofilită, ceea ce mă face să mă simt bine.”
…sex
„Cine trândăvește ruginește”
Esența activității sexuale funcționează după principiul: „Cine trândăvește ruginește”. Așadar, este important să nu renunți la practicarea lui. O femeie de șaptezeci de ani nu poate avea corpul unei tinere. Mușchii și pielea își pierd inevitabil elasticitatea. Cu toate acestea, libidoul și voluptatea n-au fost niciodată atât de mari la mine, ca în prezent. Am devenit mai înțeleaptă și mai sensibilă.”.
…sensul vieții
Deschizători de drum pentru cei tineri
„Premisele unei îmbătrâniri frumoase includ grija pentru generațiile viitoare sau pentru oamenii ce aparțin tuturor categoriilor de vârstă. Noi putem veni în ajutorul celor mai tineri, dându-le puncte de reper, inspirându-i și fiind pentru ei niște deschizători de drumuri. Psihologul Erik H. Erikson a încetățenit în acest sens conceptul de «generativitate», care semnifică dorința de a avea urmași și de a le transmite propria experiență de viață și un anumit set de valori. Aceasta înseamnă să-ți deplasezi atenția de la persoana ta, la o sferă mai largă, integrând în gândirea și acțiunile tale întreaga comunitate și lumea din care ea face parte. Este o atitudine care conferă vieții tale un sens, contracarând sentimentul de singurătate și depresia. Acestea două constituie, pe lângă boli, cele mai mari pericole cu care se confruntă persoanele vârstnice.”
…alimentație
„Aveți grijă ca minimum jumătate din hrana voastră să se compună din legume și fructe”
„La o vârstă înaintată, celulele organismului își pierd parțial capacitatea de a valorifica nutrienții, ceea ce face să crească vulnerabilitatea la diverse boli. De aceea, aveți grijă ca minimum jumătate din hrana voastră să se compună din legume și fructe. Și încercați să mâncați alimente de toate culorile – deci un amestec de produse galbene, roșii, portocalii, verzi și indigo. Astfel aveți posibilitatea să asimilați o multitudine de antioxidanți și fitonutrienți valoroși, a căror prezență este semnalată de coloritul legumelor și fructelor. Este de preferat să evitați caloriile „goale” din dulciuri de tot felul, alcoolul, prăjiturile și băuturile dulci. Ele îngrașă și nu au nicio valoare nutritivă.”
…îmbătrânire
„Un apogeu al segmentelor precedente”
„Temerile legate de dispariția tinereții ne împiedică să percepem etapa târzie a existenței ca pe o parte esențială a parcursului vieții noastre, privit în ansamblu – și anume, ca pe un apogeu al segmentelor precedente, deținător al unui potențial pe care depinde numai de noi să-l fructificăm. Având în vedere creșterea speranței de viață, concepțiile de mult depășite despre îmbătrânire capătă o conotație dramatică. Ele ne refuză aspirația către plenitudine și privează societatea de contribuția pe care o poate aduce orice om ajuns la vârsta maturității.”
…meditație
Calea spre pacea interioară
„La 70 de ani am descoperit meditația și sunt recunoscătoare pentru aceasta. Îmi place să compar exercițiile cu o armă secretă: ele reduc stresul – extrem de dăunător organismului, mai ales la o vârstă înaintată – și ajută creierul să dezvolte conexiuni neuronale noi, care ne eliberează de frică și de stările depresive. Ne deschid calea spre înțelepciunea care există în fiecare dintre noi și spre o realitate a interdependenței și comuniunii, care înlocuiește izolarea.
Alternativa la meditație o reprezintă intervalele de liniște interioară și reculegere. Un astfel de demers contemplativ poate îmbrăca forme dintre cele mai diverse: yoga, tai-chi, grădinărit și plimbări în mijlocul naturii, dar și pictura, citirea unor poezii sau rugăciunea.”
Jane Fonda – câteva rânduri despre viața ei
Fiica marelui actor Henry Fonda (1905-1982), una din legendele Hollywoodului, și-a construit în decursul anilor trei cariere. Ca actriță, a evoluat de la personajul Barbarella, care a impus-o ca sex-simbol al anilor ‘60, la interpretarea unor roluri de compoziție. În calitate de activistă politică, a militat pentru drepturile minorităților și a înființat centre de consiliere destinate tinerilor. În 1982, pe când avea 45 de ani, un video lansat de ea, „Jane Fonda’s Workout”, a dat naștere curentului aerobic, răspândit în lumea întreagă. Imperiul ei de fitness a fost evaluat la 600 milioane de dolari. În viața personală, Jane Fonda n-a fost cruțată de împrejurări dramatice: avea numai 12 ani când mama ei s-a sinucis, iar căsătoriile sale, trei la număr (una din ele, cu regizorul francez Roger Vadim) au fost tot atâtea eșecuri.
Relaxare pentru oamenii grăbiți
1. Lăsați-vă fantezia să hoinărească
Culcați-vă pe podea, închideți ochii și respirați adânc de câteva ori. Gândiți-vă la un loc frumos, pe care l-ați mai văzut sau vi-l imaginați acum pentru prima dată. O poiană verde presărată cu flori, un lan de grâu legănându-se în bătaia vântului, dealuri cu contururi blânde, un lac de munte cu apă limpede, întinderi acoperite de zăpadă. Încercați să vă imaginați cum vă-nviorează aerul curat. Forțați-vă să auziți glasul păsărelelor, clipocitul unui pârâu. Lăsați gândurile să treacă pe lângă dvs. ca norii pe bolta cerească. Refuzați „urgențele”, „temele” cotidiene, grijile ce trebuie puse cap la cap. Lăsați-vă fantezia să hoinărească.
2. Pluta
Culcați-vă pe spate, cu mâinile întinse în sus și cu palmele spre tavan. Simțiți-vă corpul de parcă ar pluti pe suprafața unei ape, mânat și legănat ușor de valuri.
3. Scufundați-vă în podea
Imaginați-vă că vă scufundați încet în podea. Concentrați-vă asupra fiecărei părți a corpului: călcâie, gambe, coapse, fese și spate. Fiecare parte trebuie să „atârne”, să cadă în podea. Încercați să lăsați și gândurile să se scufunde. Ca și când v-ați elibera de o povară grea pe care o aruncați într-un lac și o urmăriți cum dispare încet-încet în apă.
4. Treceți-vă degetele prin păr
Împingeți pielea capului încolo și-ncoace, apăsând-o ușor cu toate cele zece degete. Doar câteva minute, și tot corpul s-a relaxat.
Masaj anti-stres
Încălzind anumite zone ale feței, scăpăm de încordare:
1. Lipiți palma de frunte, cu degetul mic plasat sub arcada sprâncenelor. Împingeți palma tot mai sus, spre păr, apăsând ușor. Repetați de cinci ori.
2. Așezați podul palmei între sprâncene și apăsați puternic, 10-15 secunde. Repetați de trei ori.
3. Așezați-vă vârfurile degetelor arătătoare de o parte și de alta a nasului, chiar la baza sprâncenelor. Desenați un semicerc, urcând pe frunte și coborând, apoi, până la tâmple. Repetați de trei ori.
Atenție! Dacă vreți ca exercițiile să aibă efect, repetați-le zilnic de câteva ori!
Formula mea de meditație în cinci pași
1. Retrageți-vă într-un loc liniștit și reglați deșteptătorul. Începeți cu o meditație de 10 minute, pe care ulterior o veți prelungi treptat la 30 sau 45 de minute.
2. Esențialul în meditație este să fii în permanență relaxat și atent. Asigurați-vă că stați într-o poziție comodă, țineți spatele drept și lăsați umerii să cadă de voie, în jos și către spate.
3. Închideți ochii sau îndreptați calm privirea spre un punct de pe podea. Inspirați profund și dați afară aerul cu un oftat. Repetați de trei ori, iar pe expirație expulzați tot ce se întâmplă să vă treacă prin minte.
4. Fixați-vă atenția asupra respirației. Observați cum coșul pieptului și abdomenul se ridică și se dilată pe inspirație, apoi cum se coboară și se strâng pe expirație. Urmăriți fiecare suflu de aer care pătrunde în corp, umplându-l cu energie. Și fiți atenți la fiece răsuflare care părăsește corpul, risipindu-se în încăpere.
5. Dacă apare un gând care vă abate de la observarea respirației, luați cunoștință de prezența lui fără să-l judecați, iar după aceea reveniți cu atenția asupra respirației. Observați-vă gândurile cu bunăvoință și lăsați-le să plece, odată cu respirația.
Secrete naturale anti-aging
* Principalii factori anti-îmbătrânire sunt patru: alimentația, mișcarea, relaxarea și o viață încărcată de sens. Cine ține seama de aceste lucruri – și mai are și un dram de noroc – poate spera să devină membru al clubului centenarilor.
* Dieta mediteraneană încetinește procesul de îmbătrânire chiar la nivelul genelor, afirmă cercetătorii de la Women’s Hospital din Boston. Efectele ei benefice se datorează substanțelor cu acțiune protectoare, conținute în legume și fructe, ca și grăsimilor din uleiul de măsline și din pește. Bun pentru inimă este și usturoiul, fie mâncat ca atare, fie administrat în formă concentrată, ca extract în capsule.
* Mișcarea: 15 minute de activitate fizică pe zi ne prelungesc viața cu trei ani, după cum reiese dintr-un studiu cu 400.000 de participanți, efectuat în Taiwan.
*Antrenamentul consecvent al minții pune frână îmbătrânirii fizice – și invers. Ca hrană optimă pentru creier sunt recomandați în primul rând acizii grași Omega-3 din peștele gras și vitaminele complexului B din lapte, cereale sau leguminoase. Un ajutor de nădejde pentru memorie și concentrare este și extractul din frunze de ginkgo-biloba.
* Oase tinere: studiile arată că deficitul de vitamină D determină îmbătrânirea prematură a scheletului. Vitamina este sintetizată în piele, sub influența razelor ultraviolete B. Cei ce nu prea ies din casă și deci nu se expun suficient la soare își pot completa rezervele de vitamină D cu ajutorul suplimentelor nutriționale.
Pagini realizate de DINA BRAN