Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Regulile de aur ale nutriției – AYURVEDA

Foto: Shutterstock – 4

„Omul este ceea ce mănâncă”, spune un proverb. Științific, as­ta înseam­nă că sănătatea noastră depinde în mod decisiv de modul în care ne hrănim. Tot mai multe studii confirmă importanța pe care hrana o joacă și în durata vieții, care poate să atingă, fără probleme, o sută de ani. În lume exis­tă zone geografice un­de centenarii sunt la ordinea zilei. Iar ex­plicația stă în felul cum se hrănesc. Care anume sunt alimentele care îi pri­esc organismului, cum trebuie preparate și con­su­mate a fost un subiect care    a preocupat nu­me­­roase culturi, printre care se numără și cea indiană, devenită celebră prin ayurveda, medi­cina tradițională hindusă, care se bucură azi de un interes uriaș, la fel ca și medicina tradițio­nală chineză. Tot mai mulți oameni, con­știenți de impor­tanța alimentației sănă­toase, doresc să învețe cum să mănânce așa încât să aibă parte de o stare gene­rală de bine și să se simtă plini de energie. Iar ayur­veda pare să dețină soluția. Dar oare ce face ca sistemul de cunoștințe me­dicale indiene împreună cu recomandările sale alimentare să fie atât de deosebit? Iată o exami­nare detaliată a celor mai importante recoman­dări ayurvedice:

1. Mâncați numai când vă e foame – maximum trei mese pe zi. Cu trei ore înainte de a merge la culcare, nu ar mai trebui să mâncați nimic

Metabolismul are nevoie de pauze de odih­nă. Între mese e recomandabil să nu mân­căm nimic, timp de trei până la șase ore. Iar ultima masă a zilei ar trebui să fie luată cu trei ore îna­inte de a merge la culcare. Astfel, intestinele și întreaga digestie sunt mai puțin împovărate și putem dormi mai bine. Popularul post intermi­tent pornește, de asemenea, de la premisa că pe­rioadele de restricție alimentară nu ne ajută doar să ne menținem silueta, ci sunt și sănătoa­se.

2. Hidratarea excesivă împovărează organismul

Iată o recomandare „surprinzătoare” pentru adepții regulei 3 litri apă pe zi. „Omul trebuie să bea, dar nu să se înece”, recomandă Ayur­veda. Dacă bem prea multă apă înainte de masă, mâncarea va pluti la suprafață. Din acest motiv, metabolizarea alimentelor va dura mai mult. Iar echilibrul nutrițional se perturbă. Ca punct de referință, ne putem sluji de raportul dintre înălțime și cantitatea de apă. De exem­plu, la o înălțime de 1,70 metri, ar trebui să bem apro­xi­mativ 1,7 litri de lichid. Înainte și du­pă masă, e indicat să nu mai bem nimic, vreme de cel puțin o jumătate de oră. Ayur­veda re­comandă apa călduță, fiartă și răcită, la care să adăugăm dimineața puțin suc de lă­mâie, pentru a stimula me­tabo­lis­mul. De ase­me­nea, nu e recoman­dabil să bem băuturi prea fier­binți.

3. Ideal e să ne preparăm singuri mâncarea, din ingrediente provenind din agricultura locală. Momentul optim pentru a lua masa principală este prânzul – pentru că atunci metabolismul funcționează la maximum.

Dacă nu puteți face asta, ar trebui să luați la locul de muncă mâncare pregătită aca­să, în loc să mâncați mâncare ne­­să­­nătoasă de tip fast-food.    Recomandarea de a mânca ali­mente preparate acasă este cu siguranță bună, dacă por­nim de la premisa că alternativele constau din pro­duse semi­pre­parate sau alimen­te ultra­pro­cesate. De pre­ferat sunt pro­du­sele locale. Con­form regulilor me­dicinei ayurvedice, este important să evi­tăm mâncă­ru­rile care au fost prepa­rate cu mult timp înainte sau care au fost ultra­procesate in­dus­trial. În schimb, ar trebui să optăm pen­tru preparatele care nu conțin adi­tivi sau conser­vanți. În plus, le­gumele și ce­realele gătite sunt mai ușor de digerat. Sto­macul trebuie să lu­creze mai pu­țin, deoarece com­po­nentele in­divi­duale ale alimentelor au fost deja descompuse, iar efortul di­gestiv devine mai mic.

4. Încercați să încorporați toate cele șase gusturi la fiecare masă sau măcar pe parcursul zilei   

„Ideal e să mâncăm dulce, acru, iute, amar, astringent și să­rat”, reco­mandă specialiștii Ayur­veda. Dife­ritele gusturi mențin organismul în echilibru. Efectul benefic al substan­țelor amare a captat într-o tot mai mare măsură atenția medicinei nutri­țio­nale. Cele mai recente cercetări arată cât de sănătoase sunt ele pentru digestie. Tractul gastrointestinal con­ține nume­roși receptori ai substan­țelor ama­re, care stimu­lează eliberarea de enzi­me și sucuri digestive. În plus, substanțele amare reduc sen­zația exagerată de foame. Administrate sub for­mă de ceai sau aperitive, ele sunt con­siderate în mod tra­dițional ca fiind foarte binefă­cătoare. Substan­­țele amare sunt conținute și în anghina­re, ri­dichi, andive, rucola sau varză.

5. Mâncatul nu este un act pur fizic, emoțiile trebuie și ele „digerate”. De aceea, este important să vă luați răgazul necesar pentru a mânca în liniște

Mulți oameni își iau prea puțin timp pentru a mânca. Ei molfăie mecanic în fața televi­zorului, în timp ce consumă vești proaste. Sau bagă re­pede ceva în gură, într-un local în care se mă­nâncă stând în picioare sau la cantină – în timp ce gândurile lor sunt îndreptate asupra următoa­rei sarcini profesionale, în loc să se concentreze asupra mesei de prânz. Iar asta nu-i face bine digestiei. „Stresul, ritmul agitat și alți factori de mediu pot modifica flora intestinală și pot perturba echilibrul intestinal – ceea ce duce la probleme severe. De exemplu, există o legătură în­tre migrene, oboseală cronică, boli autoimune, susceptibilitate crescută la infecții, pe de-o parte, și tulburări intestinale funcțio­nale, precum sindromul colonului iritabil sau cel al intesti­ului permeabil, pe de alta”.

Tensiunea și nervozitatea „lovesc în stomac” – un alt lucru care nu este pe de-a-ntregul sur­prinzător. Există, așadar, cu siguranță, câteva reguli de aur ale nutriției, de care trebuie să ținem seama dacă vrem să menținem sănătatea sistemului nostru cardiovascular și digestiv: mâncați alimente bogate în nutrienți, în loc de junk-food, și luați-vă timpul necesar pentru a savura bunătățurile din farfurie. Cei care se obișnuiesc să mănânce mai conștient vor începe să simtă după doar câteva săptămâni ce-i face bine organismului și ce ar trebui să evite. Și ast­fel se creează o premisă esențială pentru sta­rea noastră de sănătate.

Efectele obiceiurilor alimentare nesănătoase

Digestia joacă un rol cen­tral și în Ayurveda. În me­dicina ayurvedică se vorbește despre focul digestiv Agni, care este responsabil pentru metabolismul alimentelor. Un Agni slab duce la tulburări gastrointestinale și la alte boli.

Încălcarea regulilor alimentare

* alimentație nepotrivită pen­tru constituția noastră

* mâncatul des, înainte ca masa anterioară să fi fost digerată

* mesele neregulate

* mâncatul pe un fond de agitație

* mâncărurile prea grele

* mâncatul excesiv   

* mâncatul unor alimente prea reci

Tulburări digestive

(Simptome care pot semnaliza debutul bolilor)

* constipaţia

* diareea

* senzația de prea plin

* balonarea

* arsurile gastrice

* digestia incompletă

* scaunul lipicios, urât mi­rositor

* limba încărcată

Factori care întăresc Agni

Mâncați mai puține alimente reci și grele – de preferat sunt alimentele ușoare și calde. Faceți sport și alte activități fizice. Transpirați regulat. Includeți în alimentație toate cele șase gusturi. Reduceți consumul de sare și folosiți în schimb ierburi și condimente cultivate organic. Luați pauze între mese.

Puterea vindecătoare a naturii

Un pilon al bucătăriei ayurvedice constă în folosirea plantelor și a mineralelor, ale căror proprietăți terapeutice acționează și în cazul tulburărilor digestive. Important e să utilizați produse de bună calitate. Între timp s-a născut așa-numita Ayurveda europeană. Nutriționiștii recomandă la fel de călduros atât condimente asiatice, precum turmericul, cât și ierburi locale, apreciate din vechime, care sunt disponibile și la noi țară, unde le putem obține în variante de o calitate excelentă.

Menta: Uleiurile esențiale din mentă stimulează secreția bi­lei. Ele au de asemenea un efect anti­spastic și analgezic. Savurată sub formă de ceai, menta contri­buie la echili­brarea funcțiilor di­gestive. În cazul unor simptome severe, poate fi de ajutor un ceai concentrat din mentă, în combinație cu ulei de chimen.

Turmericul: Rădăcina gal­benă fa­ce parte din aceeași fa­milie cu ghim­­birul. Turmericul, care în Asia este con­siderat un adevă­rat remediu-mi­nune, câștigă și la noi tot mai multă popularitate. Efectele anti­in­flamatorii ale turme­ricului au fost între timp confirmate în numeroase studii, ele fiind demon­strate în cazul colitei ulcerative, care afec­tează intestinul gros.   

Ghimbirul: Are un gust mai iute și mai intens decât turmericul. Gingerolii pe care-i con­ține activează celulele imunitare – motiv pentru care ceaiul obținut din această rădăcină este considerat un stimulent al sistemului imunitar. In Ayur­veda, ghimbirul este recomandat și dimi­nea­ța, întrucât stimulează arderile digestive. Adău­gați felii subțiri de ghimbir proaspăt în apă fier­binte și beți băutura caldă (nu fierbinte). Dar apa de ghimbir nu este potrivită pentru toată lu­mea și există, și în acest caz, excepții. De exemplu, per­soa­nele care sunt predispuse la pal­pitații ar trebui să consume ghimbir cu moderație.

Chimenul: Ajută la comba­te­rea proble­me­lor digestive, pre­cum flatulența, balona­rea și crampele abdomi­nale. Ayurveda ne recomandă să-l mân­căm ca atare, înainte și după masă, de preferință împreu­nă cu semințe de fenicul.

Cojile de semințe de psyllium: Constau în proporție de peste 80% din fibre și sunt folosite ca reme­diu naturist cu efect do­vedit împotriva consti­pației și pentru stimu­larea ușoară a tranzitului intestinal, precum și pentru comba­terea flatulenței și a colicilor. Ele sprijină însă procesul de vindecare și în cazul modificărilor intestinale provocate de inflamații.

Argila: Este bogată în minerale și oligoele­mente, fier, potasiu, calciu, magneziu, sele­niu, zinc, fluor și cupru. Ea se numără printre remediile tradițio­nale și are un efect calmant și de echili­brare, atât în cazul balo­nă­rilor și al disconfortului gastric, cât și în cazul arsurilor severe la stomac.

Substanțele amare: În ultimele dece­nii au fost desconsiderate, din cauza gustului lor, și au fost eliminate, prin cultivare selectivă. Dar în prezent sunt redescoperite efectele lor tera­peu­tice, în special asupra tractului digestiv. Printre cele mai cunoscute ierburi amare se numără pe­linul, rădăcina de angelică, pelinul negru, coada-racului și păpădia. Aceste ierburi sunt folosite și ca ingrediente esențiale ale băutu­rilor alcoolice digestive, care se beau după masă. Opțiunea mai sănătoasă sunt picăturile, dispo­nibile în farmacii și drogherii. E bine de știut că substanțele amare, administrate înainte și după masă, protejează și împotriva episoadelor de foame de lup.

Rețete ayurvedice

Cardamom, ghimbir, cuișoare: au un gust exotic, dar sunt, în același timp, remedii naturale bene­fice pen­tru sănătate. Ayurveda folo­sește ca „medicamente” nenumărate miro­denii, dar și substanțe minerale sau ceaiuri de plante. Deși studiile menite să le confirme efi­ciența sunt puține la număr, aceste metode au fost „adop­tate” cu încredere nu doar de oa­me­nii care trăiesc în India sau în Sri Lanka. In­gre­dien­tele necesare se gă­sesc fie în stare pură, fie sub formă de amestecuri, la magazinele spe­cia­lizate sau la plafaruri, sub for­mă de prafuri, semințe ori plicuri pentru ceai.

Greață

Ați mâncat ceva ce nu v-a căzut bine sau aveți, poate, rău de mare? Remediul salvator pentru stomacul „rebel” este ghimbirul proaspăt. Ra­deți puțină rădăcină într-o ceașcă, tur­nați peste ea apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Pen­tru pre­venirea răului de călă­torie, beți – în câteva reprize – câte o ceaș­că de ceai (cam din ju­mă­tate în jumătate de oră) sau mes­tecați o bu­cățică de ră­dă­cină.

Dureri de gât

Preparați un ceai „tare” din frunze de sal­­vie și faceți gar­gară de câ­teva ori pe zi. Un a­mestec de a­se­me­nea be­­ne­fic: pre­pa­­rați un de­coct din o lingu­riță de semințe de schinduf, 1/2 de linguriță de curcu­ma, 1 vârf de cuțit de piper negru, 1 vârf de cuțit de sare și 4 cești de apă. Se fierbe 5 minute, se lasă să se răcească și se face gar­­gară.

Răceală și guturai

Acest ceai îm­po­triva răcelii vă va ajuta să respi­rați, din nou, mai ușor: amestecați o lingu­riță de busu­ioc, o linguriță de se­min­țe de schin­duf, 1/2 de linguriță de cim­bru și o felie de ghimbir, lăsa­ți-le să clocotească în 1/2 l de apă și apoi să se infuzeze 10 minute. Celor „gră­biți” le re­co­man­dăm să prizeze – pre­cum tutunul – pulbere de rădăcină de obligeană.

Balonări

Presiunea neplăcută din abdomen poate fi oprită în felul următor: opă­riți 2 lingu­rițe de frunze proaspete de busuioc cu 1/4 l de apă clo­cotită. Lă­sați să se infuzeze 15 minute, strecu­rați și beți câte o ceașcă de ceai de două ori pe zi.

Dereglări de somn

Ayurveda apreciază – și ea – efec­tul cal­mant al laptelui fier­binte băut înain­te de culcare (o ceașcă). A­mes­tecat cu un sfert de linguriță de nuc­șoară, devine un adevărat somni­fer.

Dureri de cap

Ați fost prea stresați în ultima vre­me? Reduceți nea­părat ritmul și fa­ceți exer­ciții de relaxare. Pentru o „vin­decare” rapidă, apelați la cui­șoare: sugeți două cui­șoare vreme de 10 minute, pe stomacul gol.

Constipație

Pentru a preveni această afecțiu­ne, bol­na­vilor    li se re­co­mandă să bea lichide cât mai mul­te și să „ronțăie”, în mod regulat, fructe us­cate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian