„Omul este ceea ce mănâncă”, spune un proverb. Științific, asta înseamnă că sănătatea noastră depinde în mod decisiv de modul în care ne hrănim. Tot mai multe studii confirmă importanța pe care hrana o joacă și în durata vieții, care poate să atingă, fără probleme, o sută de ani. În lume există zone geografice unde centenarii sunt la ordinea zilei. Iar explicația stă în felul cum se hrănesc. Care anume sunt alimentele care îi priesc organismului, cum trebuie preparate și consumate a fost un subiect care a preocupat numeroase culturi, printre care se numără și cea indiană, devenită celebră prin ayurveda, medicina tradițională hindusă, care se bucură azi de un interes uriaș, la fel ca și medicina tradițională chineză. Tot mai mulți oameni, conștienți de importanța alimentației sănătoase, doresc să învețe cum să mănânce așa încât să aibă parte de o stare generală de bine și să se simtă plini de energie. Iar ayurveda pare să dețină soluția. Dar oare ce face ca sistemul de cunoștințe medicale indiene împreună cu recomandările sale alimentare să fie atât de deosebit? Iată o examinare detaliată a celor mai importante recomandări ayurvedice:
1. Mâncați numai când vă e foame – maximum trei mese pe zi. Cu trei ore înainte de a merge la culcare, nu ar mai trebui să mâncați nimic
Metabolismul are nevoie de pauze de odihnă. Între mese e recomandabil să nu mâncăm nimic, timp de trei până la șase ore. Iar ultima masă a zilei ar trebui să fie luată cu trei ore înainte de a merge la culcare. Astfel, intestinele și întreaga digestie sunt mai puțin împovărate și putem dormi mai bine. Popularul post intermitent pornește, de asemenea, de la premisa că perioadele de restricție alimentară nu ne ajută doar să ne menținem silueta, ci sunt și sănătoase.
2. Hidratarea excesivă împovărează organismul
Iată o recomandare „surprinzătoare” pentru adepții regulei 3 litri apă pe zi. „Omul trebuie să bea, dar nu să se înece”, recomandă Ayurveda. Dacă bem prea multă apă înainte de masă, mâncarea va pluti la suprafață. Din acest motiv, metabolizarea alimentelor va dura mai mult. Iar echilibrul nutrițional se perturbă. Ca punct de referință, ne putem sluji de raportul dintre înălțime și cantitatea de apă. De exemplu, la o înălțime de 1,70 metri, ar trebui să bem aproximativ 1,7 litri de lichid. Înainte și după masă, e indicat să nu mai bem nimic, vreme de cel puțin o jumătate de oră. Ayurveda recomandă apa călduță, fiartă și răcită, la care să adăugăm dimineața puțin suc de lămâie, pentru a stimula metabolismul. De asemenea, nu e recomandabil să bem băuturi prea fierbinți.
3. Ideal e să ne preparăm singuri mâncarea, din ingrediente provenind din agricultura locală. Momentul optim pentru a lua masa principală este prânzul – pentru că atunci metabolismul funcționează la maximum.
Dacă nu puteți face asta, ar trebui să luați la locul de muncă mâncare pregătită acasă, în loc să mâncați mâncare nesănătoasă de tip fast-food. Recomandarea de a mânca alimente preparate acasă este cu siguranță bună, dacă pornim de la premisa că alternativele constau din produse semipreparate sau alimente ultraprocesate. De preferat sunt produsele locale. Conform regulilor medicinei ayurvedice, este important să evităm mâncărurile care au fost preparate cu mult timp înainte sau care au fost ultraprocesate industrial. În schimb, ar trebui să optăm pentru preparatele care nu conțin aditivi sau conservanți. În plus, legumele și cerealele gătite sunt mai ușor de digerat. Stomacul trebuie să lucreze mai puțin, deoarece componentele individuale ale alimentelor au fost deja descompuse, iar efortul digestiv devine mai mic.
4. Încercați să încorporați toate cele șase gusturi la fiecare masă sau măcar pe parcursul zilei
„Ideal e să mâncăm dulce, acru, iute, amar, astringent și sărat”, recomandă specialiștii Ayurveda. Diferitele gusturi mențin organismul în echilibru. Efectul benefic al substanțelor amare a captat într-o tot mai mare măsură atenția medicinei nutriționale. Cele mai recente cercetări arată cât de sănătoase sunt ele pentru digestie. Tractul gastrointestinal conține numeroși receptori ai substanțelor amare, care stimulează eliberarea de enzime și sucuri digestive. În plus, substanțele amare reduc senzația exagerată de foame. Administrate sub formă de ceai sau aperitive, ele sunt considerate în mod tradițional ca fiind foarte binefăcătoare. Substanțele amare sunt conținute și în anghinare, ridichi, andive, rucola sau varză.
5. Mâncatul nu este un act pur fizic, emoțiile trebuie și ele „digerate”. De aceea, este important să vă luați răgazul necesar pentru a mânca în liniște
Mulți oameni își iau prea puțin timp pentru a mânca. Ei molfăie mecanic în fața televizorului, în timp ce consumă vești proaste. Sau bagă repede ceva în gură, într-un local în care se mănâncă stând în picioare sau la cantină – în timp ce gândurile lor sunt îndreptate asupra următoarei sarcini profesionale, în loc să se concentreze asupra mesei de prânz. Iar asta nu-i face bine digestiei. „Stresul, ritmul agitat și alți factori de mediu pot modifica flora intestinală și pot perturba echilibrul intestinal – ceea ce duce la probleme severe. De exemplu, există o legătură între migrene, oboseală cronică, boli autoimune, susceptibilitate crescută la infecții, pe de-o parte, și tulburări intestinale funcționale, precum sindromul colonului iritabil sau cel al intestiului permeabil, pe de alta”.
Tensiunea și nervozitatea „lovesc în stomac” – un alt lucru care nu este pe de-a-ntregul surprinzător. Există, așadar, cu siguranță, câteva reguli de aur ale nutriției, de care trebuie să ținem seama dacă vrem să menținem sănătatea sistemului nostru cardiovascular și digestiv: mâncați alimente bogate în nutrienți, în loc de junk-food, și luați-vă timpul necesar pentru a savura bunătățurile din farfurie. Cei care se obișnuiesc să mănânce mai conștient vor începe să simtă după doar câteva săptămâni ce-i face bine organismului și ce ar trebui să evite. Și astfel se creează o premisă esențială pentru starea noastră de sănătate.
Efectele obiceiurilor alimentare nesănătoase
Digestia joacă un rol central și în Ayurveda. În medicina ayurvedică se vorbește despre focul digestiv Agni, care este responsabil pentru metabolismul alimentelor. Un Agni slab duce la tulburări gastrointestinale și la alte boli.
Încălcarea regulilor alimentare
* alimentație nepotrivită pentru constituția noastră
* mâncatul des, înainte ca masa anterioară să fi fost digerată
* mesele neregulate
* mâncatul pe un fond de agitație
* mâncărurile prea grele
* mâncatul excesiv
* mâncatul unor alimente prea reci
Tulburări digestive
(Simptome care pot semnaliza debutul bolilor)
* constipaţia
* diareea
* senzația de prea plin
* balonarea
* arsurile gastrice
* digestia incompletă
* scaunul lipicios, urât mirositor
* limba încărcată
Factori care întăresc Agni
Mâncați mai puține alimente reci și grele – de preferat sunt alimentele ușoare și calde. Faceți sport și alte activități fizice. Transpirați regulat. Includeți în alimentație toate cele șase gusturi. Reduceți consumul de sare și folosiți în schimb ierburi și condimente cultivate organic. Luați pauze între mese.
Puterea vindecătoare a naturii
Un pilon al bucătăriei ayurvedice constă în folosirea plantelor și a mineralelor, ale căror proprietăți terapeutice acționează și în cazul tulburărilor digestive. Important e să utilizați produse de bună calitate. Între timp s-a născut așa-numita Ayurveda europeană. Nutriționiștii recomandă la fel de călduros atât condimente asiatice, precum turmericul, cât și ierburi locale, apreciate din vechime, care sunt disponibile și la noi țară, unde le putem obține în variante de o calitate excelentă.
Menta: Uleiurile esențiale din mentă stimulează secreția bilei. Ele au de asemenea un efect antispastic și analgezic. Savurată sub formă de ceai, menta contribuie la echilibrarea funcțiilor digestive. În cazul unor simptome severe, poate fi de ajutor un ceai concentrat din mentă, în combinație cu ulei de chimen.
Turmericul: Rădăcina galbenă face parte din aceeași familie cu ghimbirul. Turmericul, care în Asia este considerat un adevărat remediu-minune, câștigă și la noi tot mai multă popularitate. Efectele antiinflamatorii ale turmericului au fost între timp confirmate în numeroase studii, ele fiind demonstrate în cazul colitei ulcerative, care afectează intestinul gros.
Ghimbirul: Are un gust mai iute și mai intens decât turmericul. Gingerolii pe care-i conține activează celulele imunitare – motiv pentru care ceaiul obținut din această rădăcină este considerat un stimulent al sistemului imunitar. In Ayurveda, ghimbirul este recomandat și dimineața, întrucât stimulează arderile digestive. Adăugați felii subțiri de ghimbir proaspăt în apă fierbinte și beți băutura caldă (nu fierbinte). Dar apa de ghimbir nu este potrivită pentru toată lumea și există, și în acest caz, excepții. De exemplu, persoanele care sunt predispuse la palpitații ar trebui să consume ghimbir cu moderație.
Chimenul: Ajută la combaterea problemelor digestive, precum flatulența, balonarea și crampele abdominale. Ayurveda ne recomandă să-l mâncăm ca atare, înainte și după masă, de preferință împreună cu semințe de fenicul.
Cojile de semințe de psyllium: Constau în proporție de peste 80% din fibre și sunt folosite ca remediu naturist cu efect dovedit împotriva constipației și pentru stimularea ușoară a tranzitului intestinal, precum și pentru combaterea flatulenței și a colicilor. Ele sprijină însă procesul de vindecare și în cazul modificărilor intestinale provocate de inflamații.
Argila: Este bogată în minerale și oligoelemente, fier, potasiu, calciu, magneziu, seleniu, zinc, fluor și cupru. Ea se numără printre remediile tradiționale și are un efect calmant și de echilibrare, atât în cazul balonărilor și al disconfortului gastric, cât și în cazul arsurilor severe la stomac.
Substanțele amare: În ultimele decenii au fost desconsiderate, din cauza gustului lor, și au fost eliminate, prin cultivare selectivă. Dar în prezent sunt redescoperite efectele lor terapeutice, în special asupra tractului digestiv. Printre cele mai cunoscute ierburi amare se numără pelinul, rădăcina de angelică, pelinul negru, coada-racului și păpădia. Aceste ierburi sunt folosite și ca ingrediente esențiale ale băuturilor alcoolice digestive, care se beau după masă. Opțiunea mai sănătoasă sunt picăturile, disponibile în farmacii și drogherii. E bine de știut că substanțele amare, administrate înainte și după masă, protejează și împotriva episoadelor de foame de lup.
Rețete ayurvedice
Cardamom, ghimbir, cuișoare: au un gust exotic, dar sunt, în același timp, remedii naturale benefice pentru sănătate. Ayurveda folosește ca „medicamente” nenumărate mirodenii, dar și substanțe minerale sau ceaiuri de plante. Deși studiile menite să le confirme eficiența sunt puține la număr, aceste metode au fost „adoptate” cu încredere nu doar de oamenii care trăiesc în India sau în Sri Lanka. Ingredientele necesare se găsesc fie în stare pură, fie sub formă de amestecuri, la magazinele specializate sau la plafaruri, sub formă de prafuri, semințe ori plicuri pentru ceai.
Greață
Ați mâncat ceva ce nu v-a căzut bine sau aveți, poate, rău de mare? Remediul salvator pentru stomacul „rebel” este ghimbirul proaspăt. Radeți puțină rădăcină într-o ceașcă, turnați peste ea apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Pentru prevenirea răului de călătorie, beți – în câteva reprize – câte o ceașcă de ceai (cam din jumătate în jumătate de oră) sau mestecați o bucățică de rădăcină.
Dureri de gât
Preparați un ceai „tare” din frunze de salvie și faceți gargară de câteva ori pe zi. Un amestec de asemenea benefic: preparați un decoct din o linguriță de semințe de schinduf, 1/2 de linguriță de curcuma, 1 vârf de cuțit de piper negru, 1 vârf de cuțit de sare și 4 cești de apă. Se fierbe 5 minute, se lasă să se răcească și se face gargară.
Răceală și guturai
Acest ceai împotriva răcelii vă va ajuta să respirați, din nou, mai ușor: amestecați o linguriță de busuioc, o linguriță de semințe de schinduf, 1/2 de linguriță de cimbru și o felie de ghimbir, lăsați-le să clocotească în 1/2 l de apă și apoi să se infuzeze 10 minute. Celor „grăbiți” le recomandăm să prizeze – precum tutunul – pulbere de rădăcină de obligeană.
Balonări
Presiunea neplăcută din abdomen poate fi oprită în felul următor: opăriți 2 lingurițe de frunze proaspete de busuioc cu 1/4 l de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 15 minute, strecurați și beți câte o ceașcă de ceai de două ori pe zi.
Dereglări de somn
Ayurveda apreciază – și ea – efectul calmant al laptelui fierbinte băut înainte de culcare (o ceașcă). Amestecat cu un sfert de linguriță de nucșoară, devine un adevărat somnifer.
Dureri de cap
Ați fost prea stresați în ultima vreme? Reduceți neapărat ritmul și faceți exerciții de relaxare. Pentru o „vindecare” rapidă, apelați la cuișoare: sugeți două cuișoare vreme de 10 minute, pe stomacul gol.
Constipație
Pentru a preveni această afecțiune, bolnavilor li se recomandă să bea lichide cât mai multe și să „ronțăie”, în mod regulat, fructe uscate.