• Vechea știință indiană despre cum să trăim sănătoși are milioane de adepți. Principiile sale sunt simple și ușor de aplicat. Iată câteva ritualuri pentru viața de zi cu zi •
1. Mâncați fructe proaspete și legume cu frunze

„În special oamenii deosebit de tensionați ar trebui să evite cu tot dinadinsul alimentele picante și grase, carnea și alcoolul. În schimb, le sunt recomandate mai ales alimentele alcaline și cu efect răcoritor, cum ar fi fructele proaspete, castraveții și în special legumele cu frunze verzi”, recomandă experții în Ayurveda. La combaterea hiperacidității, care poate declanșa gută și reumatism, poate ajuta înlocuirea cafelei cu ceaiul verde sau cu sucuri din legume proaspete.
2. Seara, un masaj la picioare
Pentru a combate neliniștea și nervozitatea mentală și pentru a intra într-o stare de relaxare profundă, este important să mergem la culcare înainte de ora 22:30. Însă dacă seara mintea continuă să fie foarte activă, există un sfat valoros: „Înainte de a merge la culcare, masați-vă câteva minute picioarele cu ulei cald de susan”.
3. Înlocuiți micul dejun cu o masă pe bază de plante
Oamenii apatici au uneori tendințe către supraponderalitate. În astfel de cazuri, este indicată o alimentație variată, preponderent pe bază de plante, cu cantități reduse de zahăr și carbohidrați și îmbogățită cu condimente cu efect încălzitor, precum ghimbirul și ardeiul. Acest tip de dietă aprinde focul digestiv și metabolic.
4. Începeți-vă ziua cu apă cu lămâie
Corpul pierde mari cantități de lichid în timpul somnului. Dacă primul lucru pe care-l bem dimineața e o cafea sau un ceai negru cu efect diuretic, ne supunem rinichii unei presiuni suplimentare. Sfatul experților ayurvedici: „Începeți ziua cu un pahar de apă caldă cu un strop de lămâie. Activează digestia și stimulează metabolismul.”
5. Apelați la alimentele iuți și acre
„Potrivit Ayurveda, alimentele în care domină așa-numitul element foc ajută la îmbunătățirea digestiei, la încălzirea organismului și la eliminarea toxinelor”, spun specialiștii. Între acestea se numără condimente iuți, precum chili, boiaua de ardei, curry, scorțișoara și cuișoarele. De ajutor sunt și fructele acre, precum grepfruitul, ananasul și lămâile proaspete.
6. Deveniți activi încă de la primele ore ale zilei
Cu cât integrați mai multă mișcare în viața de zi cu zi, cu atât vă veți simți mai plini de vitalitate. Yoga și sportul de dimineață joacă un rol important în a ne ajuta să depășim lipsa matinală de motivație.
7. Schimbați-vă rutina zilnică
Oamenii mai relaxați și ceva mai lenevoși, în mod special, au tendința să fie deosebit de atașați de rutină. Din acest motiv, riscă să cadă rapid în monotonie. Iată de ce excursiile, călătoriile, sau noile hobby-uri sunt importante pentru a ne stimula spiritul și corpul. Și pentru a ne înaripa mintea prin intermediul unor impresii inedite și a unor noi surse de inspirație.
8. Găsiți-vă propriul ritm
Pentru a ne menține energia, este important să respectăm ore regulate pentru mese, somn și alte activități. Astfel câștigăm un plus de stabilitate și devenim mai prezenți. Chiar și un scurt program matinal de exerciții ne pune în mișcare energia.