Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sărbători fără poticneli

• Crăciunul și Revelionul vin, uneori, „la pachet” cu o sumedenie de neplăceri. Pe câteva dintre ele vă învățăm să le biruiți •

Greu la stomac

Foto: Shutterstock – 4

În topul neplăcerilor de Sărbă­tori, un loc fruntaș îl ocupă, cu si­guranță, dispepsia, numită popular indigestie. Și este firesc să se în­tâmple așa: cei mai mulți dintre noi exagerează de Crăciun cu mân­carea, dar și cu al­coolul, țigă­rile, cafeaua, dulciurile ori băuturile carbogazoase. Iar primul afectat este stomacul. Sim­țim că mâncarea „ne-a picat greu”, de parcă am avea în zona abdo­minală ditamai bolo­va­nul. Alteori, avem cram­pe sau ni se face greață. În orice caz, disconfortul este ma­xim și nu ne mai permite să ne bucurăm de clipele libere petre­cute cu cei dragi. Ce se poate face pentru a nu ne confrunta cu asemenea si­tuații sau a le remedia rapid, odată ce au apărut?

Pentru prevenție:

* Beți ceai verde cu o jumă­tate de oră îna­in­te de masă. A­cesta vă va umple stomacul, în așa fel încât nu veți mai fi la fel de tentat să faceți excese alimentare. În plus, vă va da și o stare de bine, revigorându-vă și di­minuând riscul ca, după ce ați mân­cat, să vă ia somnul. A­tenție însă: nu beți nimic altceva mai de­vreme de o jumătate de oră înaintea me­sei, pentru că riscați să vă dați di­gestia peste cap.

* Nu mâncați întruna. Stomacul are nevoie de un timp pentru a digera în liniște mân­carea, așa că luați-o ușor. Nu vă puneți porții uriașe în farfurie și faceți pauze între un fel de mân­care și altul.

* Nu beți în timpul mesei, ci doar cu cel mult o jumătate de oră înainte și, respectiv, cu o oră după ce ați terminat de mâncat.

* Mestecați cât mai bine. Dacă hăpăiți, sto­ma­cului îi va fi greu să le facă față bucă­ților mari de mâncare, care vă vor pica greu. În schimb, dacă mân­cați încet, meste­când te­mei­nic și degustând fie­care îmbucătură, digestia va mer­ge ca unsă.

* Nu exagerați cu al­coolul, dar nici cu su­cu­rile, cafeaua și dulciurile. Fiecare din­tre ele, con­sumată în exces, vă poate pro­voca probleme variind de la greață la balo­nare, diaree sau acidi­tate ex­cesivă în sto­mac.

* Atenție la combi­nații. E fi­resc ca ochii să ne fugă în toate păr­țile, văzând toate bucatele întin­se în mod atât de atrăgător pe ma­să. Dar, chiar dacă mâncați doar câte puțin din fiecare, riscați să vă ale­geți cu indigestie dacă ați ames­tecat greșit salata de varză acră cu fructele ori țuica cu șampania.

Dacă indigestia deja s-a instalat:

* Beți ceai de mentă neîn­dul­cit. Pentru calmarea balonărilor și înlă­turarea stărilor de vomă, puteți com­bina frunzele de mentă și cu alte plan­te cu proprietăți calmante, pre­cum mușețelul și gălbenelele. Alte ceaiuri cu puternice efecte împotriva indigestiei sunt de pildă cele de roi­niță, anason, ghimbir și anghi­nare.

* Luați o linguriță de semințe de chimen – scad senzația de grea­ță, calmează spasmele in­testinale şi ajută la controlarea flatulenţei. A­tenție însă: pentru a-și face efectele binefăcătoare, trebuie mestecate bine.

* Întindeți-vă un pic. Oricât de banal ar părea, adevărul este că de multe ori, după ce stăm un pic la orizontală, stomacul își revine de la sine, ne relaxăm, și stresul dispa­re, luând cu el și disconfortul pe care-l resimțim la nivel abdominal.

* Verificați-vă vestimentația. Nu cumva vă strânge cureaua? Pre­siu­nea exercitată de hainele prea strâm­te poate acutiza durerea pro­vocată de indigestie. Schimbân­du-vă în ceva mai lejer, s-ar putea să aveți surpriza să vă simțiți pe dată mult mai bine.

Inimă agitată

E tare greu să fii cardiac de Săr­­bători. În primul rând, ești ten­tat să faci mai mult efort decât îți permiți. Apoi, intervine și agitația în sine. Plus emoțiile, cum ar fi cele resimțite când ți-e dat să-ți revezi o parte a familiei, după luni sau chiar ani de despărțire. Și, nu în ultimul rând, ne mai dau gata și excesele. Iar pen­tru un cardiac chiar și puțină sare în plus poate deveni o pro­ble­mă majoră, care se poate solda cu chemarea ambu­lanței. Ce-i de făcut?

* Pregătiți-vă un stoc de me­di­camente. De Săr­bători, cele mai multe farmacii sunt închise. Cum ar fi să vă creas­că brusc tensiunea și să vă treziți tocmai în seara de Crăciun că nu mai aveți niciun medicament care să remedieze problema? Paza bună trece primejdia rea: stocul de pas­tile de care știți că aveți nevoie e primul lucru care trebuie făcut pen­tru a ține lucrurile sub control.

* Nu vă agitați prea tare. În­ce­peți pregătirile Crăciunului din timp și duceți-le la capăt în tihnă, pas cu pas. Și, înainte de toate, nu încercați să impresionați pe ni­meni. Cei dragi vor prefera să vă știe sănătoși decât să le puneți în față feluri de mâncare pentru un an.

* Mare grijă la excese. Nu doar sarea vă poate pune la grea în­cer­care inima, ci și alcoolul, fu­matul, ca­fea­ua, mân­că­ru­rile grase și prăjelile. Chiar da­că sărbătoriți Cră­ciu­nul sau Reve­lionul, încer­cați să mân­cați cât mai mul­te ali­men­te prietene cu ini­ma, precum le­gume de iar­nă, car­tofi, mor­covi, țelină, sfeclă roşie sau varză mu­rată, care pot însoți de minune o frip­tură de pui. Re­co­man­da­bile sunt de aseme­nea spa­nacul, ceapa și us­­turoiul, dar și fruc­tele, precum citrice­le, care, potrivit specialiș­tilor, conțin vitamine ce joacă un rol im­portant în blocarea depunerii aci­dului lactic în ­miocard.

* Odihniți-vă. Nu doar în tim­pul nopții, ci și peste zi, atunci când aveți ocazia să mai trageți un pui de somn. În felul acesta, veți reuși să faceți față cu brio agitației de Săr­bători. Dar atenție! O burtă prea pli­nă împiedică somnul de ca­li­tate. De aceea, e ideal să vă abțineți de la mâncare cu câ­teva ore înain­te de a vă băga în pat.

Un sfat bun: nu plecați de acasă fără o sticluță cu tinctură de păducel. Din tot imperiul naturii, nici o altă plantă nu păzește mai bine inima. Luați un căpăcel de tinctură diluată în puțină apă și înainte de debutul serii de Crăciun, și în toiul ei, și înainte de-a vă culca. În icoanele vechi, ini­ma Maicii Domnului era încon­jurată de-o coroniță de flori albe de pădu­cel.

Dureri de cap

Istovitoarele pregătiri de Cră­ciun și de Reve­li­on, emoțiile aso­ciate aces­tora, excesele, nopțile nedor­mite, pre­cum și schim­barea progra­mului o­biș­nuit de viață și a celui ali­men­tar ne pot da ade­vă­rate du­reri de cap. La pro­priu. Așa că…

* Dacă ple­cați pe un­deva de Sărbători, nu uitați să bă­gați în bagaj și ceva împotriva durerii de cap, măcar un anti­ne­vralgic. Efectul lui e ­ra­pid.

* Înainte de a apela la medi­camente, între­ba­ți-vă dacă la ori­ginea durerii de cap nu se află obo­seala sau deshidra­ta­rea. În unele cazuri, un pui de somn sau un pahar de apă sunt sufici­ente pentru a rezolva problema.   

* Dacă de vină pentru durerea dvs. de cap este mah­mureala, exis­tă două remedii de excep­ție, pe lân­gă medicamente: odih­na și… ciorba de burtă. Da, chiar func­ționează.

* Mahmureala tre­ce fără de urmă, dacă după petrecere, înainte de-a vă culca, beți un căpăcel de tinctură de propolis diluată într-o jumătate de pahar cu apă.

* Ieșiți la aer. Mai ales dacă durerea de cap a apărut în condi­țiile în care ați stat într-o încăpere aglo­merată și gălăgioasă, eventual plină de fum de țigară și încălzită exa­gerat, aerul rece ar putea fi cea mai bună și mai rapidă soluție.

* Masați-vă tâmplele. Pentru un efect mai puternic, puteți aplica mai întâi pe degete ulei esențial de mentă.

* Dacă durerile vin ca urmare a stresului acu­mulat peste zi, de pildă în urma pregătirilor inten­se în vede­rea Sărbătorilor, v-ar putea scăpa de starea proastă un ceai cal­mant, precum cel de tei sau de mu­șețel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian