• Crăciunul și Revelionul vin, uneori, „la pachet” cu o sumedenie de neplăceri. Pe câteva dintre ele vă învățăm să le biruiți •
Greu la stomac

În topul neplăcerilor de Sărbători, un loc fruntaș îl ocupă, cu siguranță, dispepsia, numită popular indigestie. Și este firesc să se întâmple așa: cei mai mulți dintre noi exagerează de Crăciun cu mâncarea, dar și cu alcoolul, țigările, cafeaua, dulciurile ori băuturile carbogazoase. Iar primul afectat este stomacul. Simțim că mâncarea „ne-a picat greu”, de parcă am avea în zona abdominală ditamai bolovanul. Alteori, avem crampe sau ni se face greață. În orice caz, disconfortul este maxim și nu ne mai permite să ne bucurăm de clipele libere petrecute cu cei dragi. Ce se poate face pentru a nu ne confrunta cu asemenea situații sau a le remedia rapid, odată ce au apărut?
Pentru prevenție:
* Beți ceai verde cu o jumătate de oră înainte de masă. Acesta vă va umple stomacul, în așa fel încât nu veți mai fi la fel de tentat să faceți excese alimentare. În plus, vă va da și o stare de bine, revigorându-vă și diminuând riscul ca, după ce ați mâncat, să vă ia somnul. Atenție însă: nu beți nimic altceva mai devreme de o jumătate de oră înaintea mesei, pentru că riscați să vă dați digestia peste cap.
* Nu mâncați întruna. Stomacul are nevoie de un timp pentru a digera în liniște mâncarea, așa că luați-o ușor. Nu vă puneți porții uriașe în farfurie și faceți pauze între un fel de mâncare și altul.
* Nu beți în timpul mesei, ci doar cu cel mult o jumătate de oră înainte și, respectiv, cu o oră după ce ați terminat de mâncat.
* Mestecați cât mai bine. Dacă hăpăiți, stomacului îi va fi greu să le facă față bucăților mari de mâncare, care vă vor pica greu. În schimb, dacă mâncați încet, mestecând temeinic și degustând fiecare îmbucătură, digestia va merge ca unsă.
* Nu exagerați cu alcoolul, dar nici cu sucurile, cafeaua și dulciurile. Fiecare dintre ele, consumată în exces, vă poate provoca probleme variind de la greață la balonare, diaree sau aciditate excesivă în stomac.
* Atenție la combinații. E firesc ca ochii să ne fugă în toate părțile, văzând toate bucatele întinse în mod atât de atrăgător pe masă. Dar, chiar dacă mâncați doar câte puțin din fiecare, riscați să vă alegeți cu indigestie dacă ați amestecat greșit salata de varză acră cu fructele ori țuica cu șampania.
Dacă indigestia deja s-a instalat:

* Beți ceai de mentă neîndulcit. Pentru calmarea balonărilor și înlăturarea stărilor de vomă, puteți combina frunzele de mentă și cu alte plante cu proprietăți calmante, precum mușețelul și gălbenelele. Alte ceaiuri cu puternice efecte împotriva indigestiei sunt de pildă cele de roiniță, anason, ghimbir și anghinare.
* Luați o linguriță de semințe de chimen – scad senzația de greață, calmează spasmele intestinale şi ajută la controlarea flatulenţei. Atenție însă: pentru a-și face efectele binefăcătoare, trebuie mestecate bine.
* Întindeți-vă un pic. Oricât de banal ar părea, adevărul este că de multe ori, după ce stăm un pic la orizontală, stomacul își revine de la sine, ne relaxăm, și stresul dispare, luând cu el și disconfortul pe care-l resimțim la nivel abdominal.
* Verificați-vă vestimentația. Nu cumva vă strânge cureaua? Presiunea exercitată de hainele prea strâmte poate acutiza durerea provocată de indigestie. Schimbându-vă în ceva mai lejer, s-ar putea să aveți surpriza să vă simțiți pe dată mult mai bine.
Inimă agitată

E tare greu să fii cardiac de Sărbători. În primul rând, ești tentat să faci mai mult efort decât îți permiți. Apoi, intervine și agitația în sine. Plus emoțiile, cum ar fi cele resimțite când ți-e dat să-ți revezi o parte a familiei, după luni sau chiar ani de despărțire. Și, nu în ultimul rând, ne mai dau gata și excesele. Iar pentru un cardiac chiar și puțină sare în plus poate deveni o problemă majoră, care se poate solda cu chemarea ambulanței. Ce-i de făcut?
* Pregătiți-vă un stoc de medicamente. De Sărbători, cele mai multe farmacii sunt închise. Cum ar fi să vă crească brusc tensiunea și să vă treziți tocmai în seara de Crăciun că nu mai aveți niciun medicament care să remedieze problema? Paza bună trece primejdia rea: stocul de pastile de care știți că aveți nevoie e primul lucru care trebuie făcut pentru a ține lucrurile sub control.
* Nu vă agitați prea tare. Începeți pregătirile Crăciunului din timp și duceți-le la capăt în tihnă, pas cu pas. Și, înainte de toate, nu încercați să impresionați pe nimeni. Cei dragi vor prefera să vă știe sănătoși decât să le puneți în față feluri de mâncare pentru un an.
* Mare grijă la excese. Nu doar sarea vă poate pune la grea încercare inima, ci și alcoolul, fumatul, cafeaua, mâncărurile grase și prăjelile. Chiar dacă sărbătoriți Crăciunul sau Revelionul, încercați să mâncați cât mai multe alimente prietene cu inima, precum legume de iarnă, cartofi, morcovi, țelină, sfeclă roşie sau varză murată, care pot însoți de minune o friptură de pui. Recomandabile sunt de asemenea spanacul, ceapa și usturoiul, dar și fructele, precum citricele, care, potrivit specialiștilor, conțin vitamine ce joacă un rol important în blocarea depunerii acidului lactic în miocard.
* Odihniți-vă. Nu doar în timpul nopții, ci și peste zi, atunci când aveți ocazia să mai trageți un pui de somn. În felul acesta, veți reuși să faceți față cu brio agitației de Sărbători. Dar atenție! O burtă prea plină împiedică somnul de calitate. De aceea, e ideal să vă abțineți de la mâncare cu câteva ore înainte de a vă băga în pat.
Un sfat bun: nu plecați de acasă fără o sticluță cu tinctură de păducel. Din tot imperiul naturii, nici o altă plantă nu păzește mai bine inima. Luați un căpăcel de tinctură diluată în puțină apă și înainte de debutul serii de Crăciun, și în toiul ei, și înainte de-a vă culca. În icoanele vechi, inima Maicii Domnului era înconjurată de-o coroniță de flori albe de păducel.
Dureri de cap

Istovitoarele pregătiri de Crăciun și de Revelion, emoțiile asociate acestora, excesele, nopțile nedormite, precum și schimbarea programului obișnuit de viață și a celui alimentar ne pot da adevărate dureri de cap. La propriu. Așa că…
* Dacă plecați pe undeva de Sărbători, nu uitați să băgați în bagaj și ceva împotriva durerii de cap, măcar un antinevralgic. Efectul lui e rapid.
* Înainte de a apela la medicamente, întrebați-vă dacă la originea durerii de cap nu se află oboseala sau deshidratarea. În unele cazuri, un pui de somn sau un pahar de apă sunt suficiente pentru a rezolva problema.
* Dacă de vină pentru durerea dvs. de cap este mahmureala, există două remedii de excepție, pe lângă medicamente: odihna și… ciorba de burtă. Da, chiar funcționează.
* Mahmureala trece fără de urmă, dacă după petrecere, înainte de-a vă culca, beți un căpăcel de tinctură de propolis diluată într-o jumătate de pahar cu apă.
* Ieșiți la aer. Mai ales dacă durerea de cap a apărut în condițiile în care ați stat într-o încăpere aglomerată și gălăgioasă, eventual plină de fum de țigară și încălzită exagerat, aerul rece ar putea fi cea mai bună și mai rapidă soluție.
* Masați-vă tâmplele. Pentru un efect mai puternic, puteți aplica mai întâi pe degete ulei esențial de mentă.
* Dacă durerile vin ca urmare a stresului acumulat peste zi, de pildă în urma pregătirilor intense în vederea Sărbătorilor, v-ar putea scăpa de starea proastă un ceai calmant, precum cel de tei sau de mușețel.