• Dacă vreți să nu transformați vremea rece din pragul iernii în depozit de kilograme, e cazul să acționați de pe acum! Recomandările de mai jos sunt câteva măsuri simple și eficiente •

1. Mâncați peste zi. La micul dejun nimic, la prânz doar o salată, și seara vă năpustiți asupra frigiderului pentru a vă potoli foamea. Așa nu merge. Reînvățați să mâncați normal dimineața și la prânz (chiar dacă v-ați dezobișnuit și nu simțiți nevoia). Scopul: să mâncați peste zi cât trebuie pentru a nu avea seara senzația de foame.
2. Fibrele satură. Mâncați un măr în loc să beți suc de mere. Și cumpărați întotdeauna pâine integrală, în loc de franzelă.
3. Mergeți cu pas vioi, în loc să alergați. Este mai bine să mergeți întins 30 de minute (=186 kcal), decât să alergați 3 minute (=43 kcal) și să vă dați sufletul.
4. Felii subțiri. Pentru sandviciuri, tăiați salamul felii cât mai subțiri și nu le așezați pe pâine straturi-straturi! Este mai bine să savurați gustul pâinii.
5. Televizorul – interzis! Obișnuiți să mâncați în timp ce vă uitați la televizor? Înseamnă că în curând, odată cu emisiunea preferată, se va instala automat și senzația de foame. Singura șansă: renunțați temporar la televizor!
6. Zeamă de lămâie în loc de ulei. Ideal pentru salate: înlocuirea uleiului cu zeamă de lămâie sau cu iaurt din lapte degresat.
7. Un măr seara. Cei ce se trezesc noaptea din cauza unei senzații violente de foame ar trebui să mănânce un măr înainte de culcare. Menține stabil nivelul glicemiei.
8. Ienupărul este diuretic. Vă simțiți umflați? Ceaiul de ienupăr (sau capsulele) elimină apa din organism, fără însă să elimine și sărurile importante.

9. Sosuri ușoare. Legați sosurile mâncărurilor cu cartofi pasați în loc de smântână.
10. Muștar în loc de maioneză. Dacă puneți peste sandviciuri muștar în loc de maioneză, faceți „loc” pentru doi biscuiți la cafea.
11. Nu înghițiți aer. Cei ce mănâncă agitați sau vorbesc repede înghit mult aer. Urmarea: crește burta.
12. Stres + mâncare = grăsime. La stres, ficatul este mai slab irigat cu sânge și descompune mai puține grăsimi. Nu mâncați, deci, în situații de stres. Mai bine beți un pahar mare cu apă.
13. Urcați pe jos. 20 de minute de urcat pe scări consumă 120 de calorii. Iar dacă urcați în pas alergător – 200!
14. Mâncați când vă este foame. Chiar dacă a sosit ora cinei, gândiți-vă bine înainte dacă chiar vă este foame. Mulți mănâncă regulat, de trei ori pe zi, doar din obișnuință.
15. Învățați cantitățile. Cântăriți o dată „gustările” dvs. preferate – chips-uri, sărățele, covrigei etc. – pentru a vedea cum „arată” limita de 50 g, pe care nu trebuie s-o depășiți.
16. Ciocolată… suptă. În loc să ronțăiți un baton întreg de ciocolată, sugeți liniștiți o bucățică de ciocolată cu lapte sau amăruie. Durează la fel de mult, dar economisiți 300 de calorii.
17. Cât mai puțină grăsime. Pentru gulaș sau ruladă, prăjiți carnea – la foc iute – în unt topit, după care scurgeți untul. Stingeți carnea cu zeamă de carne (slabă) și lăsați-o să fiarbă până ce se înmoaie.
18. Sosurile – separat. Salatele care plutesc în ulei sau sos îngrașă. De aceea: la restaurant comandați sosurile separat, pentru a le putea doza după gustul dvs.
19. Turnați uleiul în tigaia încinsă. Se împrăștie cu mult mai bine și folosiți mult mai puțin.
20. Renunțați la unt. Ungeți pâinea cu muștar sau ketchup în loc de unt (sub salam sau brânză). La o linguriță, faceți o „economie” de 30 de calorii.
21. Mâncați fără muzică. De ce la restaurant cântă muzica încontinuu? Pentru atmosferă și pentru ca dvs. să mâncați mai mult! Mai ales muzica săltăreață stimulează apetitul (vă adaptați ritmului). De aceea: acasă opriți radioul!

22. Lichide pe stomacul gol. Beți imediat ce vă sculați – 2 pahare cu apă plată amestecată cu zeama unei lămâi. Stimulează metabolismul și digestia în mod optim.
23. Puține albumine seara. După ora 16 renunțați la alimentele cu multe albumine (de ex. lapte și produse lactate). Pentru că albuminele consumate seara, în mod regulat, împiedică buna funcționare a metabolismului și provoacă îngrășarea.
24. Atenție la „capcanele” calorice! Tot ce ciuguliți între mese se depune: 1 pumn de drajeuri cu ciocolată: 165 kcal; 2 lingurițe de înghețată: 65 kcal etc.
25. Multă vitamină C. Iarna, metabolismul devine mai lent și de aceea este bine să consumați cât mai multe fructe și legume bogate în vitamina C (portocale, grepfruit, ardei gras) care stimulează arderea grăsimilor.
26. Sculați-vă devreme. Adevărul este că dacă vreți să slăbiți, trebuie să faceți mișcare. Și dacă până acum nu ați avut timp, puneți ceasul să sune cu o oră mai devreme dimineața.
27. Cappuccino în loc de desert. Puteți termina foarte bine masa cu o ceașcă de capuccino, economisind ușor 200-300 de calorii.
28. Provizii deștepte. Oțet balsamic (zero grăsimi), lapte degresat (conține mult calciu și puține grăsimi), orez și paste integrale (hidrații de carbon satură și împiedică instalarea foamei violente), tofu (proteine multe, grăsimi puține).
29. De aruncat. Limonada (prea mult zahăr), supele-cremă, chipsurile, maioneza, înghețata, laptele nedegresat (toate conțin o cantitate prea mare de grăsimi).