Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Șah mat la răceli

Paza bună trece primejdia rea

Cum să ne ferim de bolile iernii? Există câteva principii și câteva re­guli sim­ple:

Foto: Shutterstock – 3

* Trebuie evitată expunerea pre­lun­­gită la frig, și, în special, la frigul umed. Deci, ex­tremitățile trebuie să fie prote­jate (cio­rapi groși, mă­nuși).

* Camera în care dormim sau lu­crăm trebuie aerisită cât mai mult; es­te o greșeală să în­chizi geamul toam­­na și să îl mai deschizi pri­mă­vara.

* Hrana trebuie să fie adaptată sezo­nu­lui de iarnă, adică: cereale integrale, fruc­te uscate și olea­ginoase – care în chip natural se conservă bine iarna și, în plus, sunt foarte energetice (miez de nucă, dovleac, floarea-soa­relui, alu­ne, fistic, smo­chine, curma­le, sta­fide), mie­­re de albine, legumi­noa­se (năut, linte). De fapt, în toată tra­diția creș­­ti­nă, posturile lungi și grele erau de­pășite în pus­tie, cu linte și se­mințe.

* Concediile din tim­pul iernii să fie fă­cute în zone cu “ger us­cat” (la mare al­ti­tu­dine sau cât mai spre nord).

* Trebuie evitate co­­lec­tivitățile mari, aglo­­me­rațiile.

Dacă boala s-a instalat

Deși nu există un tra­ta­ment spe­cific pentru toată lumea, re­me­diile natu­riste pot oferi un ajutor impor­tant în dimi­nua­rea simpto­melor și refa­ce­rea rapidă. Începeți să tratați gu­turaiul ime­diat ce simțiți primul simptom neplă­cut, cu unul sau mai multe din urmă­toarele remedii:

* 10 picături de tinc­tură de echina­cea de trei ori pe zi, în apă sau în ceai de fructe de pădure. Sau mai eficient, 2 g de plantă-pulbere de două ori pe zi, sublingual – între mese.

* Muguri de pin, mentă și ace de brad – câte 2 lin­gurițe de praf ma­cerat la rece: se lasă 12 ore în 700 ml apă pla­tă. Se bea a doua zi în trei reprize, pen­tru dimi­nuarea mucu­su­lui din gât și din căile respiratorii.

* 0,25 g ghințură (gențiană) sau pelin, sublingual – elimină febra.

* 250 mg vitamina C (de patru ori pe zi) și 25 mg zinc.

* 1 cățel de usturoi sau 2 tablete de usturoi pe zi.

* 2 lingurițe de polen pe zi – conține un an­tibiotic natural care contribuie la prevenirea in­fecțiilor bacteriene, ce ur­mea­ză deseori după răceli.

* 2 tablete de lăptișor de matcă pe zi și 2 lingurițe de păs­tură de al­bine, pen­tru energizare și eliminarea obose­lii chinuitoare.

Remedii homeopate indi­cate în profilaxia infecțiilor de căi respiratorii superioare

– Oscilococcinum: trei doze a câte trei gra­nule pe zi;

– Silicea compus: o doză la 7 zile;

Alimente

* Mâncați alimente ușoare, bogate în vita­mine: supe de zarzavat și ter­ciuri de cereale, amestecate cu bu­­cățele de fructe proas­pete, stafide și miez de nucă.

* Evitați produsele lactate ca­re au tendința de a îngroșa mucusul.

* Adăugați condimente (ghim­­­bir, cimbru, hrean, busu­ioc, ardei iute). Ori­ce mâncare suficient de condi­men­­tată pen­tru a vă face ochii să lă­cri­me­ze va avea ace­lași efect și asu­pra na­su­­lui dvs., sti­mulând dre­narea aces­tu­ia și îm­pie­dicând globulele albe să se aglomereze și să pro­voace in­flamația.

* 3-4 cuișoare ronțăite între mese.

Aromaterapie

Aburul infuziilor din plante (mu­șețel), la care se adaugă până la 10 picături din uleiuri esențiale volatile: pin, mentă, eucalipt, lămâiță, poate re­duce congestia, și dacă tempera­tura vaporilor este de cel puțin 42°C, aceș­tia vor distruge și germenii răce­lii cu care vin în con­tact. Puneți-vă un pro­sop mare pe cap și respirați abu­rii, aple­­cați deasupra vasului pre­gătit di­na­inte.

Băile hiperterme

O baie caldă de picioare pregătită din 2 linguri făină de muștar, o lin­­gură de cimbrișor și o lingură de sare la 5 l de apă fierbinte va atrage sân­gele în picioare, cal­mând în acest fel con­ges­tia ca­pului și a plămâ­nilor.

Metodele prezentate pot fi folosite și dacă nu aveți niciun simp­tom, ca mijloc pre­ven­tiv.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.