Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vinuri de viață lungă

• Nu se putea ca băutura de temelie a satelor românești, vinul ghiur­ghiuliu, să nu fie folosit și ca leac. Ce-i bun pentru bucurie, mu­sai să fie bun și pentru sănătate •

Vin de voronic

• Împotriva tusei și a bronșitei •

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 10 g fenicul, 10 g anason, 3 g voronic uscat, 50 ml vin alb, puțină miere.

Preparare: • Se zdro­besc pu­țin ingredientele și se pun într-o oală împre­u­nă cu vinul. • Se lasă să fiarbă puțin, la foc mic, și apoi se stre­coa­ră. • Se ada­ugă miere după gust și se ames­tecă. Vi­nul con­­­tra tusei poa­te fi păs­trat circa 3 săptă­mâni la întuneric și ră­coare.

Utilizare: La ne­voie, adulții vor bea câte 1 păhărel de vin de 3-4 ori pe zi. Substan­țele amare din Vo­ronic, “ajutate” de sapo­ni­ne, dizol­vă mucu­sul din bron­hii, ca­re va fi eliminat mai ușor prin tuse.

Vin de fenicul

• În caz de bronșită, boli de piept și de plămâni •

Ingrediente: 10 g rădăcină de lemn-dulce, 12 g scorți­șoa­ră, 5 g Fenicul, puțină miere, 1 l vin.

Preparare: • Se mărunțesc pe rând plantele și mirodeniile într-un mojar și se pun în­tr-o oală. • Se ada­ugă mierea și vi­nul și se dau toate în câteva clo­cote. Se ține oala vreme de o săptămână în­tr-un loc întune­cos. • După o săp­tămână se stre­coară vinul și se toarnă în sticle. Se poate păstra 2 săp­tămâni la ră­coa­re și întu­ne­ric.

Utilizare: Se beau zilnic 1-2 pă­hărele. Subs­tan­țele compo­nen­te ale lemnului-dulce stimu­lează și pro­tejează mucusul, iar fenicu­lul con­ține un ulei eteric cu efect expec­torant și anti­sep­tic, stopează bacte­riile și ac­tivează pe­rișorii din bronhii, care con­tribuie la eliminarea mucu­su­lui. Scorți­șoara este un întăritor și are, de ase­me­nea, și pro­prietăți anti­bacte­riene.

Atenție: Prepa­ra­tele cu Lemn-dulce nu trebuie folosite mai mult de 6 săptămâni, pentru că sunt hiper­ten­soare.

Vin pentru gargară

Pentru o respirație mai bună și împotriva durerilor de gât

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 3 g salvie uscată sau 6 g salvie proaspătă, 250 ml vin alb de țară.

Preparare: • Sal­­via uscată se mă­­runțește ușor în mo­jar, cea proas­pătă se taie mărunt. • Se dau în clocot 250 ml vin    și se toarnă peste Salvie. Se lasă să se in­fu­zeze, cu capac, 10 minute, se strecoa­ră și se lasă să se răcească puțin, înainte de a-l folosi.

Utili­za­re: Se face gargară cu vin călduț sau rece de mai multe ori pe zi. Nu se bea, pentru că de­coctul con­ține compuși organici care, în con­centrație mare, pot provoca amețeli.

Vin de lumânărică

• Combate răgușeala și durerile de gât •

Ingrediente: 1 pumn de flori proas­pete sau 10 g de flori uscate de lumânărică, 30 g semințe de fe­nicul, 1 l vin alb bun.

Preparare: • Se mărunțesc florile mai măricel și se zdrobesc semin­țe­le (până ce devin pul­bere) într-un mo­jar. • Se toarnă vinul alb într-o oală, se ada­ugă pulberea, se amestecă și se dau într-un clocot. • În timp ce se ră­cește vinul, se mai lasă plan­tele să se pătrundă, du­pă care se strecoară. Poa­te fi păstrat o săptă­mână la întu­neric și răcoare.

Utilizare: Adulții beau, la nevoie, 3 pahare mici de vin pe zi. Calmează mu­coasa iritată, este expecto­rant și antiseptic.

Vin cu fenicul și anason

• Gargară împotriva tusei •

Ingrediente: 1 lingu­riță rasă se­mințe de fe­nicul, 1 linguriță rasă se­mințe de anason, 200 ml vin natural, puțină miere pentru îndulcit, even­tual puțină curcuma și 1 priză de piper ne­gru mă­cinat.

Preparare: • Se zdrobesc puțin feniculul și ana­sonul în mojar și se pun într-o oală îm­preună cu vinul rece. Se încinge până la punctul de fier­bere, după care se ia de pe foc și se lasă să stea 10 mi­nute. • Se stre­coară, se în­dul­cește, even­tual, cu miere sau se a­daugă curcu­ma și puțin pi­per.

Utilizare:    Se fa­ce gargară de 2-3 ori pe zi. Fe­ni­culul și ana­so­nul conțin ule­iuri eterice cu efect expec­torant și anti­sep­tic care sto­pea­ză bac­teriile și acti­vează perișorii din bronhii, res­ponsabili cu elimi­na­rea mucusului. Cine do­rește poa­te adă­uga puțină curcu­ma, pentru pro­prie­tățile ei anti­bacteriene și imu­no-întări­toare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian