• Nu se putea ca băutura de temelie a satelor românești, vinul ghiurghiuliu, să nu fie folosit și ca leac. Ce-i bun pentru bucurie, musai să fie bun și pentru sănătate •
Vin de voronic
• Împotriva tusei și a bronșitei •

Ingrediente: 10 g fenicul, 10 g anason, 3 g voronic uscat, 50 ml vin alb, puțină miere.
Preparare: • Se zdrobesc puțin ingredientele și se pun într-o oală împreună cu vinul. • Se lasă să fiarbă puțin, la foc mic, și apoi se strecoară. • Se adaugă miere după gust și se amestecă. Vinul contra tusei poate fi păstrat circa 3 săptămâni la întuneric și răcoare.
Utilizare: La nevoie, adulții vor bea câte 1 păhărel de vin de 3-4 ori pe zi. Substanțele amare din Voronic, “ajutate” de saponine, dizolvă mucusul din bronhii, care va fi eliminat mai ușor prin tuse.
Vin de fenicul
• În caz de bronșită, boli de piept și de plămâni •
Ingrediente: 10 g rădăcină de lemn-dulce, 12 g scorțișoară, 5 g Fenicul, puțină miere, 1 l vin.
Preparare: • Se mărunțesc pe rând plantele și mirodeniile într-un mojar și se pun într-o oală. • Se adaugă mierea și vinul și se dau toate în câteva clocote. Se ține oala vreme de o săptămână într-un loc întunecos. • După o săptămână se strecoară vinul și se toarnă în sticle. Se poate păstra 2 săptămâni la răcoare și întuneric.
Utilizare: Se beau zilnic 1-2 păhărele. Substanțele componente ale lemnului-dulce stimulează și protejează mucusul, iar feniculul conține un ulei eteric cu efect expectorant și antiseptic, stopează bacteriile și activează perișorii din bronhii, care contribuie la eliminarea mucusului. Scorțișoara este un întăritor și are, de asemenea, și proprietăți antibacteriene.
Atenție: Preparatele cu Lemn-dulce nu trebuie folosite mai mult de 6 săptămâni, pentru că sunt hipertensoare.
Vin pentru gargară
Pentru o respirație mai bună și împotriva durerilor de gât

Ingrediente: 3 g salvie uscată sau 6 g salvie proaspătă, 250 ml vin alb de țară.
Preparare: • Salvia uscată se mărunțește ușor în mojar, cea proaspătă se taie mărunt. • Se dau în clocot 250 ml vin și se toarnă peste Salvie. Se lasă să se infuzeze, cu capac, 10 minute, se strecoară și se lasă să se răcească puțin, înainte de a-l folosi.
Utilizare: Se face gargară cu vin călduț sau rece de mai multe ori pe zi. Nu se bea, pentru că decoctul conține compuși organici care, în concentrație mare, pot provoca amețeli.
Vin de lumânărică
• Combate răgușeala și durerile de gât •
Ingrediente: 1 pumn de flori proaspete sau 10 g de flori uscate de lumânărică, 30 g semințe de fenicul, 1 l vin alb bun.
Preparare: • Se mărunțesc florile mai măricel și se zdrobesc semințele (până ce devin pulbere) într-un mojar. • Se toarnă vinul alb într-o oală, se adaugă pulberea, se amestecă și se dau într-un clocot. • În timp ce se răcește vinul, se mai lasă plantele să se pătrundă, după care se strecoară. Poate fi păstrat o săptămână la întuneric și răcoare.
Utilizare: Adulții beau, la nevoie, 3 pahare mici de vin pe zi. Calmează mucoasa iritată, este expectorant și antiseptic.
Vin cu fenicul și anason
• Gargară împotriva tusei •
Ingrediente: 1 linguriță rasă semințe de fenicul, 1 linguriță rasă semințe de anason, 200 ml vin natural, puțină miere pentru îndulcit, eventual puțină curcuma și 1 priză de piper negru măcinat.
Preparare: • Se zdrobesc puțin feniculul și anasonul în mojar și se pun într-o oală împreună cu vinul rece. Se încinge până la punctul de fierbere, după care se ia de pe foc și se lasă să stea 10 minute. • Se strecoară, se îndulcește, eventual, cu miere sau se adaugă curcuma și puțin piper.
Utilizare: Se face gargară de 2-3 ori pe zi. Feniculul și anasonul conțin uleiuri eterice cu efect expectorant și antiseptic care stopează bacteriile și activează perișorii din bronhii, responsabili cu eliminarea mucusului. Cine dorește poate adăuga puțină curcuma, pentru proprietățile ei antibacteriene și imuno-întăritoare.