Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

• Într-un climat de mare incertitudine politică, în care însăși prezența României în Uniunea Europeană și în NATO sunt puse în discuție, continuă, totuși, să vină vești bune. Avem nevoie de ele mai mult ca ­oricând! •

România, în spațiul Schengen!

Liberi în Occident, fără oprire la vamă

Ambasadorii țărilor Uniunii Europene au agreat, la finalul lunii Noiembrie, aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 Ianuarie 2025. „Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din Decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, a fost anunțul Administrației Prezidențiale. Decizia a fost luată după repetate amânări. Înainte de asta, miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria ajunseseră la un acord informal, în timpul unor discuții găzduite de Budapesta și intermediate de premierul maghiar Viktor Orban. Potrivit Uniunii Naționale a Transportatorilor Rurieri din România (UNTRR), intrarea în Schengen va aduce beneficii economice majore României. Costurile suportate de transportatorii români de mărfuri în cei 12 ani de când România nu a intrat în Schengen, deși îndeplinea condițiile, au depășit 19 miliarde de euro.

Dacia Sandero, cea mai bine vândută mașină din Europa, în anul 2024

Sfârșitul de an aduce vești foarte bune pentru Dacia, al cărei model-vedetă, Sandero, va încheia 2024 pe locul 1 în privința vânzărilor în Europa. În Octombrie, mașina produsă de marca românească a fost singura care a depășit 20.000 de exemplare vândute și a revenit pe prima poziție în clasamentul vânzărilor de pe continent, loc pe care nu-l mai poate pierde, depășind atât Peugeot 208, rival direct pe segmentul B, cât și VW Tiguan și VW Golf, cele mai vândute mașini ale mărcii germane. O altă veste bună vine dinspre modelul Dacia Duster, care se întoarce în Top 10, în luna Octombrie, pe măsură ce noua generație începe să fie livrată clienților din țările europene, și ar putea termina anul pe locul 11 sau 12 în Europa. Celălalt SUV construit în România, Ford Puma, este pe locul 17 pe intervalul Ianuarie – Octombrie și va termina 2024 în Top20.

Descoperiri arheologice importante în Banat

Descoperiri spectaculoase în timpul lucrărilor la lotul 4 al căii ferate Timișoara – Arad: arheologii de la „Muzeul Naţional de Istorie” au scos la suprafaţă 21 de situri arheologice, așezări și cimitire, dintre care unul este cel mai mare descoperit în România în timpul unor lucrări de infrastructură. Situl numărul 10, cel mai interesant, se întinde pe 2 kilometri și ne devoalează un sat bănățean medieval dispărut în secolul al XVI-lea, care se suprapune pe un cimitir al unei populații sarmate, ce a trăit în zonă acum circa 1900 de ani! Lucrările la lotul 4 al căii ferate Timișoara – Arad trebuie să fie gata la sfârșitul anului 2026. Întreaga magistrală Caransebeş – Lugoj – Timişoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni, prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei, şi a fost împărţită în patru loturi.

Rectorul UBB Cluj, președintele Alianței EUTOPIA

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, profesorul Daniel David, a fost ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA, pentru o perioadă de 2 ani, în cadrul unei întâlniri găzduite la Paris. Alianța Europeană EUTOPIA este formată din 10 universități puternice din Europa: Universitatea „Babeș-Bolyai”, Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia), Ca’Foscari University of Venice (Veneția/Italia), CY Cergy Paris Université (Paris/Fran­ța), University of Gothenburg (Göteborg/Suedia), University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia), NOVA University Lisbon (Lisabo­na/Portugalia), Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania), Technische Universität Dresden (Dresda/Germania) și University of Warwick (Regatul Unit), incluzând și alte universități internaționale din Africa, Asia, Australia și SUA. „EUTOPIA este o instituție fundamentală pentru dezvoltarea UBB în următorii ani”, a declarat rectorul UBB, Daniel David. Cercetătorii și profesorii universităților EUTOPIA lucrează împreună pentru a construi un nou model academic, care să reflecte o Europă deschisă și unită, respectând cetățenii și mediul ­înconjurător.

Campioni mondiali la jocul „Counter-Strike”

Echipa României, reprezentată de jucătorii „Nexus Gaming”, a câștigat titlul de campioană mondială la Counter-Strike la Riad, în Arabia Saudită, unde s-a desfășurat, zilele trecute, World Esports Championship 2024. Românii de la Nexus Gaming au reușit să câștige marea finală în fața reprezentativei Portugaliei, pe care a învins-o cu 2-0. Victoria le-a adus alor noștri un premiu de 100.000 dolari și, mai important, titlul de campioni mondiali. „Este un moment de referință pentru esports-ul românesc și demonstrează potențialul imens pe care acesta îl are în țara noastră. Medaliile de aur la acest campionat vin după ce în trecut le obținuserăm pe cele de bronz sau de argint”, a declarat Octav Crețu, șeful celor de la „Nexus Gaming”.

Constantin Popovici, vicecampion în Seria Mondială „Cliff Diving”

Sportivul român Constantin Popovici a încheiat pe locul secund sezonul actual al Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving de sărituri în apă de la mare înălţime. Popovici, campion al circuitului în 2023, şi-a asigurat astfel şi în 2025 locul între cei 8 sportivi permanenţi din cea mai spectaculoasă competiţie de „high diving” din lume. O accidentare la Boston a contat mult în parcursul lui Constantin Popovici din acest sezon, campionul „en titre” nereuşind să recupereze punctele pierdute acolo.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian