Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Drojdia de bere

Așa cum face să crească aluatul de cozonac, face să crească și sănătatea, până ce dă afară din oală. Un leac străvechi, de care e bine să ne reamintim la reîntoarcerea primăverii •

Foto: Shutterstock – 2

Era în iarna anului 1898. Inginerul german Wolf­gang Schulze a rămas mult după lă­sa­rea întunericului în laboratoarele fa­bricii de bere în care lucra. A stins lumina apoi a văzut un fenomen ului­tor: vasele în care se afla droj­dia de bere iradiau o lu­mină fluores­cen­tă. Din mo­mentul acela, ingi­nerul a început să stu­dieze ceea ce era considerat un simplu reziduu – drojdia. A descoperit că substan­ța aceea păs­toasă și maro­nie avea o mulțime de însușiri legate de sănătate. Inginerul și-a tra­tat cu drojdie soția bol­navă de cancer și – minune! – boala nu a mai pro­gre­sat. Din nefe­ricire, la vremea aceea era mult prea devreme pentru ase­me­nea des­co­periri, așa că obser­vațiile sale au fost trecute sub tăcere de comuni­ta­tea medicală, pen­tru ca apoi să cadă în uitare. Abia pe la mijlocul secolului al XX-lea, cer­ce­tările ingine­rului german aveau să fie luate în serios de către medici și bio­chimiști, un demers care a revoluționat știința.

Ce este drojdia de bere?

Este o aglomerare de ciuperci de di­men­siuni mi­croscopice, care se com­por­tă ca niște adevărate uzine de medi­ca­mente, ce produc aproape întreaga gamă de aminoacizi esențiali, toate vitaminele din complexul B, enzime, calciu, magneziu, fosfor și anumite oligoelemente indispensabile vie­ții (în special seleniu). Mii de studii arată faptul că droj­dia de bere joacă un rol esențial în vindecarea unor boli, de la cele mai ușoare la cele mai grave.

Cum se administrează

Drojdia proaspătă

Este vorba de aparent ba­nalul ingredient pentru creș­terea aluatului, având o culoare brună și un miros de… bere.

Mod de administrare: se con­sumă în com­binație cu miere: la o linguriță de drojdie se adau­gă două lingurițe de miere de albine, fre­cându-se până când se obține o pastă omo­genă. Doza zilnică pentru un adult este de 3 lingurițe de drojdie de bere pe stomacul gol, dimi­neața, la prânz și seara.

Drojdia uscată

O găsim ambalată sub formă de pli­culețe, fiind preferată de co­mer­cianți în fața droj­diei proas­pete, care are un termen de valabilitate mai scurt. Înain­te de a ad­mi­nistra drojdia uscată, asigurați-vă că nu este aditivată sintetic, caz în care nu este reco­man­dată în tra­tament.   

Mod de admi­nis­trare: în ju­mătate de litru de suc de morcovi (obținut casnic cu ajutorul storcă­torului elec­tric) se pun 2 lingurițe de praf de drojdie uscată, se ames­tecă bi­ne și se păstrează la fri­gider. Se bea întreaga cantitate de prepa­rat într-o zi, frac­ționată în 3 reprize.

Tabletele de drojdie

Le găsim în farmacii și în magazinele natu­riste, condiționate sub formă de comprimate. Sunt de regulă foarte eficiente în terapie, fiind obținute din culturi de drojdie se­lec­ționate așa încât să aibă o concentrație ridicată de vitamine din complexul B și de se­leniu. Se adminis­trează conform prospec­tului.

O cură cu drojdie durează minimum 10 zile și ma­ximum 30 de zile (pentru a nu afecta flora intesti­nală), urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tratamente preventive

La copii: administrarea de droj­die de bere este foarte im­por­tantă pentru stimularea pro­­ceselor de creștere, pentru dez­vol­tarea psihică și mentală armo­nioasă. Mai ales copiii bol­nă­vicioși, ane­mici, cu o slabă ca­pa­citate de concentrare sau cu un grad ridicat de nervozi­tate ar tre­bui să consume droj­die de bere. Doza pentru copiii între 4 și 8 ani este, de regulă, o treime din cea pentru adulți, iar pentru copiii între 8 și 14 ani este o ju­mătate din doza pentru adulți.

La adolescenți: vitaminele și aminoacizii din droj­die ajută la reglarea proceselor hormonale, îm­pie­di­când apariția unor fenomene neplăcute la nivel fizic, cum ar: maturizarea întârziată a orga­nelor genitale, apariția erupțiilor puternice de acnee, hirsutismul la fete. De asemenea, curele cu drojdie de bere (se admi­nistrează în aceleași doze ca la adulți) de 10 zile pe lună ajută la dezvoltarea intelectului și la ținerea sub control a fenomenelor din sfera emoțională.

La adulți: acest produs natural este un excelent sus­ținător de efort, care ajută la îmbunătățirea per­for­­manțelor fizice și intelectuale. Un alt element im­por­tant este faptul că drojdia de bere este un bun remediu antistres, diminuând efectele nefaste ale acestuia asupra corpului și asupra psihicului.

La vârstnici: prin con­ținutul său de vitamine, aminoacizi și oligoele­men­te, este un excelent medicament pentru prelun­girea tinereții biologice. La schimbarea anotimpurilor este utilă o cură de 3 săptămâni cu acest produs natu­ral, care împiedică apariția bolilor degenerative, men­ține sănătatea siste­mului nervos și a celui cardiac.

Tratamentul bolilor

• Anemia, tulburările de asimilare a mi­ne­ra­lelor (în special a calciului și a magneziului) – se face o cură de 21 de zile. Este un remediu nu doar foarte bogat în minerale și vitamine, dar care și ajută la metabolizarea corectă a acestora. Ad­ministrarea de drojdie de bere stimulează pro­ducerea de organism a elemen­telor figurate ale sângelui, ceea ce deschide noi pers­pective în tratarea anemiei, dar și a tulbu­ră­rilor de coa­gulare.

• Hepatita virală A, B și C – doctorul ger­man A. Schrauzer a studiat vreme de 18 ani felul în care orga­nismul uman se apără în fața infecțiilor cu virusuri he­pa­tice. El a observat că rezis­tența în fața acestor virusuri crește foarte mult atunci când se administrează drojdie de bere. „De vină” pentru această imunitate sporită sunt niște com­puși pe bază de seleniu, care ajută activi­tatea unor celule ale sistemului imunitar.

Răceli și boli infec­țioase, deficiențe imu­nitare – se administrează vreme de 2-3 săptămâni câte trei lingurițe de drojdie proaspătă pe zi. Seleniul, pre­cum și anumite vita­mine con­ținute de acest produs natural, măresc rezistența organismului la infecții.

• Supragreutate, obezitate – studii ameri­cane arată că tratamentele de 20 de zile cu drojdie de bere, re­petate de mai multe ori la rând, ajută la scăderea în greutate. Această proprietate se dato­rează cromului conținut din belșug de drojdia de bere, oligoelement important și în combaterea diabetului.

• Boli cardiovasculare cronice – con­sumul de droj­die de bere reglează nivelul coles­terolului în sânge, aduce la valori normale tensiu­nea și favorizează activitatea miocardului. Persoa­nele cu boli cardiace care consumă sistematic acest su­pliment alimentar au cu 30% mai puține proble­me decât cardiacii din loturile-martor.

• Paralizie, Parkinson, Alzheimer – se face în fiecare lună o cură de câte două săptămâni, în care se consu­mă zilnic 3-4 lingurițe de drojdie de bere. Are o puternică acțiune reîntineritoare, cu efecte tonice asupra întregului sistem nervos. Ace­lași tratament este valabil și în depresie, precum și în tul­burările psihice generate de stres.

• Psoriazis, sclerodermie, afecțiuni der­­matologice în general – se fac cure de o lună cu drojdie de bere (4 lin­gurițe pe zi), cu o săp­tămână de pauză. Complexul de vitamina B, precum și antioxidanții conținuți de drojdie sunt de un real ajutor pentru îmbunătățirea metabolismului celular la nivelul pielii.

Drojdia de bere și cancerul

Studiile făcute în Ger­ma­nia au arătat fără dubiu că asemenea altor remedii naturale, drojdia de bere este foarte utilă în tratamen­tul boli­lor tumorale maligne. Dacă armu­ra­riul e un exce­lent antidot pentru efectele adverse ale citosta­ti­celor, drojdia de bere este un extraordinar ajutor pen­tru bol­navii de cancer care au recurs la iradiere (co­­bal­to­tera­pie). Iată mai multe elemente în acest sens:

Iradierea are mai puține efecte adverse atunci când este asociată cu consumul zilnic de drojdie de bere (mini­mum 6 lingurițe pe zi). Aceasta este con­cluzia unei echi­pe de medici din München, care a stu­­diat 15 ani evoluția bolnavilor de cancer că­rora li s-a admi­nistrat acest produs. La pa­cienții tra­tați prin iradiere care au primit si­multan drojdie de bere s-a observat o stare de sănă­tate mult mai bună față de pacienții tra­tați numai prin iradieri. Drojdia de bere stimulează ape­titul, ajută somnul și peri­stal­tismul intestinal. De ase­menea, pro­te­jează mu­coa­sele – aspect important, mai ales în cancerul de gât și eso­fag. Efectele nega­tive ale radioterapiei sunt înde­păr­tate și în ceea ce privește ma­nifestările externe: for­marea de ragade cu infecții, de­for­marea unghiilor, atrofiile pielii. Pro­fe­sorul doctor Ries, de la Asocia­ția Oncologică Ba­va­re­ză, a stabilit, în ur­ma stu­diilor realizate la depar­ta­mentul de onco­logie de la Mün­chen, că „Afectarea da­to­ra­tă ira­dierii a scă­zut în pro­por­ție considerabilă, infla­ma­țiile au dis­părut, la fel și atro­fiile pielii. Nici una dintre me­to­dele clasice de tratament nu a dat astfel de rezul­tate benefice ca administrarea de drojdie de bere”. Aso­cia­ția Oncologică Bavareză reco­man­dă suferinzilor de cancer utilizarea droj­diei de bere împotriva acestei boli.

Efectele directe ale tratamentului cu drojdie în boala can­­ceroasă sunt în curs de cercetare, exis­tând indicii se­ri­oa­se că în cazul majorității for­melor de cancer, con­­su­mul ei deter­mină stagnarea și re­misia formațiunilor tumorale maligne. Prof. dr. Gott­schalk ob­ser­va la animalele de experiență tra­tate cu droj­die de bere faptul că, în mai puțin de trei luni, can­cerul de pros­tată, de piele sau de ficat era oprit de in­gerarea zil­ni­că a acestui produs natural.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.