• Primăvara declanșează maratonul dietelor de slăbit. Sunt de ordinul sutelor, dar și în cazul lor simplitatea primează. Și fiindcă la trecerea dintre anotimpuri avem nevoie de energie, vă recomandăm să începeți cu postul cu legume și fructe. Este gustos și ușor de ținut •
Cum acționează postul energizant

Cu ajutorul postului, vă eliberați organismul de substanțe toxice și de reziduuri, astfel că metabolismul dvs. va putea funcționa – din nou – fără probleme. Digestia va fi mai bună și celulele purificate vor arde mai multă energie. În același timp, organismul va primi toate substanțele importante: minerale, vitamine, enzime și fibre. Și – în mod firesc – vor dispărea oboseala, starea de slăbiciune, lipsa de concentrare etc.
Ce trebuie să știți
• Pentru a evita senzația de foame, ar trebui ca în prima zi de post să vă curățați intestinul: beți dimineața, pe stomacul gol și cu înghițituri mici, o linguriță de sare amară, diluată în 1/4 l de apă călduță și imediat după aceea încă 250 ml de apă de la robinet sau minerală (plată), tot înghițitură după înghițitură. Dar atenție! Pentru că în ziua respectivă golirea intestinului s-ar putea produce – până după-amiaza – sub formă de diaree repetată, ar trebui să începeți postul la sfârșit de săptămână.
• Și pentru că în timpul postului, acumulările de reziduuri și toxine din intestin sunt mai importante, beți din două în două zile, dimineața, pe stomacul gol, 100 ml de zeamă de varză acră. Cu înghițituri mici. În felul acesta, reziduurile vor fi eliminate în mod optim.
• Pentru a „spăla” bine rinichii și căile urinare, beți zilnic 2-3 l de lichid: apă plată sau ceaiuri de plante.
• Postul energizant cu sucuri trebuie ținut cel puțin 5 zile și cel mult 7 zile.
• Dacă nu puteți să stoarceți legumele și fructele acasă, în fiecare zi, cumpărați sucuri cât mai naturale, eventual bio.
• Sucurile obținute trecând fructele și legumele prin sită sunt mai vâscoase. Diluați-le cu apă, după gustul dvs.
Programul postului
Dimineața
Se știe din experiență că foamea este mai mare dimineața, de aceea, sucul de la micul dejun trebuie să conțină miez de fructe, care să sature. Foarte bun este cel de portocală + grapefruit, care conține o cantitate mare de vitamina C.
La prânz
Acum, ideal este un suc întăritor de legume. Mai ales dacă sunteți mai degrabă iritabili, nervoși și nu vă puteți concentra. Sucul de roșii + alte legume ameliorează fluiditatea sângelui și „alimentează” organismul cu oxigen.
Seara
La cină, se recomandă supa caldă de zarzavat.
Între mese
Sucurile de ananas, portocale, mango și kiwi sunt tonifiante și vă ajută să treceți peste momentele de „cădere”.
Pentru noapte
Sucul de mango + piersică sau sucul de piersici pur conține substanțe care ajută la curățarea celulelor pe timpul nopții.
Rețetele
Suc pentru micul dejun
Mixați 1/2 de ananas, un mango și – eventual – o papaya (fără sâmburi).
Suc de portocală + grapefruit
Stoarceți 3 portocale și 1 grapefruit și adăugați 100 ml de suc de piersică (cumpărat).
Suc energizant de legume
Stoarceți 1/2 de conopidă desfăcută în buchețele, 1/2 de ardei gras galben (fără semințe), o roșie cărnoasă, un cartof curățat de coajă și tăiat în patru, 50 g țelină, o legătură de pătrunjel verde și 2 căței de usturoi.
Suc de mango + kiwi
Mărunțiți – în blender – 1 mango (fără sâmbure) și 3 kiwi fără coajă.
Suc de ananas + mango + piersică
Mixați 1/2 de ananas și 1 mango (fără sâmbure) și adăugați 150 ml de suc de piersici (cumpărat).
Supă de zarzavat
Puneți într-o oală 2 broccoli (mari) și 1/2 de conopidă – ambele desfăcute în buchețele, 2 cartofi curățați de coajă și tăiați în patru, o sfeclă roșie curățată, o țelină mare și trei cepe tăiate cubulețe, 8 morcovi tăiați felii, 3 căței de usturoi și verdeață după gust, turnați peste ele apă (cât să le depășească cu trei degete) și lăsați-le să fiarbă – după ce dau în clocot – circa 1/2 de oră, la foc mic. Stingeți focul și lăsați legumele să se pătrundă bine încă 20 de minute (cu capac). Strecurați supa, dați-o la frigider și încălziți în fiecare seară câte-o porție (în total sunt circa 7 porții).
Ajutor de nădejde
Pastorul Sebastian Kneipp (1821-1897) a inițiat o serie de metode pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Și astăzi, aceste proceduri sunt ideale pentru perioada postului terapeutic.
Periajul uscat elimină reziduurile
Periați-vă corpul, în fiecare dimineață, cu o mănușă de sisal, pentru a stimula eliminarea mai rapidă a toxinelor și reziduurilor. Începeți întotdeauna de la tălpi și continuați, cu mișcări ample, în direcția inimii.
Împachetări pentru relaxare
În cazul unei constipații ușoare sau al balonării, optați pentru o compresă pe abdomen. Accelerează metabolismul, elimină toxinele și reziduurile și relaxează.
Procedați în felul următor: Udați un șervet de in (40×190 cm) cu apă rece (sau caldă de 30°, dacă aveți senzația de frig în timpul postului), stoarceți-l ușor și înfășurați-l strâns în jurul abdomenului, începând de la coaste și până la jumătatea coapselor. Puneți peste el, la fel de strâns, mai întâi un prosop de bumbac (50×1,90 cm) și apoi un șal sau o pătură de lână (45×190 cm) și odihniți-vă 45 de minute. După 10 minute, compresa nu mai trebuie să se simtă rece. Dacă, totuși, se întâmplă, luați o buiotă cu apă fierbinte, pentru a o încălzi.
Baia absoarbe acidul
Această baie deschide porii și stimulează transpirația, producând un efect de aspirație: celulele somatice și spațiile dintre ele sunt curățate de reziduuri. În plus, baia influențează pozitiv digestia și absoarbe acidul din organism.
Cum procedați:
Apa din cadă trebuie să vă acopere cam până la jumătatea toracelui (este mai bine pentru circulație) și să nu depășească temperatura de 39°C. Folosiți ca adaos 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Faceți baie o dată pe săptămână, clătiți-vă sub dușul cald și ungeți-vă corpul cu o cremă.
Săculețul cu flori de fân elimină toxinele
Uleiurile eterice din florile de fân (mai ales cumarina) dezintoxică ficatul și stimulează metabolismul. Consumă calorii și ard grăsimile.
Procedați în felul următor: Umpleți un săculeț de pânză (sau o față mică de pernă) cu flori de fân și lăsați-l să se îmbibe cu apă de la robinet. Puneți pe foc o oală cu apă, așezați o sită mare pe gura ei și lăsați săculețul în sită, să se încălzească la aburi, circa 20 de minute. Scoateți săculețul din sită (atenție să nu vă frigeți), încercați-i temperatura pe partea interioară a antebrațului și când devine suportabilă, aplicați săculețul fierbinte pe ficat și acoperiți-l cu un prosop. Odihniți-vă, astfel, 45 de minute. În timpul postului, executați procedeul o dată pe zi (de preferință la prânz, după ce ați băut sucul de legume).