
– În ciuda știrilor alarmiste care fac din România repetenta Europei, pandemia de coronavirus începe din nou să facă ravagii în toate colțurile lumii. Pentru a echilibra balanța adevărului, vă prezentăm tabloul epidemiei, așa cum apare în informațiile agențiilor internaționale de știri –
Suedia își bate propriile recorduri
Suedia, „perla nordului”, care a optat pentru o abordare unică în lupta pentru combaterea pandemiei, luând măsuri mult mai laxe decât alte țări, înregistrează unul dintre cele mai negre bilanțuri de COVID-19 din lume, raportat la numărul populației. La un milion de locuitori, se înregistrau, de pildă, în 24 iulie a.c., 6.618 de îmbolnăviți și 516 decese. (Comparativ, România înregistra la aceeași dată doar 983 de îmbolnăviți și 64 de decese la milionul de locuitori). Nici în ceea ce privește viitorul, așteptările nu sunt prea mari, deși numărul cazurilor noi pare să fie în scădere. Agenția de sănătate publică din Suedia a anunțat că ia în calcul trei scenarii pentru perioada următoare. Conform celui mai optimist dintre ele, care pornește de la premiza că virusul ar urma cursul tendinţelor actuale, această țară nordică tot ar mai înregistra alte 1.100 de decese (pe lângă cele peste 5.500 de până acum). Potrivit celui de-al doilea scenariu, considerat ca fiind cel mai probabil dintre toate, rata de infectare „ar creşte rapid, ca urmare a unei socializări mai intense între oameni”, însă ar scădea pe măsură ce populația ar conştientiza riscurile. Până atunci, ar mai muri însă circa 3.200 de oameni. În sfârșit, cel mai pesimist scenariu, care pornește de la ipoteza că noul coronavirus va urma traiectoria clasică a unei pandemii, prevede peste 4.400 de noi decese în rândul suedezilor.
În Spania, relaxarea a triplat rata de răspândire a coronavirusului

Spania se număra, oricum, printre țările cel mai greu încercate de pandemie, dar acum, rata de răspândire a coronavirusului s-a triplat, după trei săptămâni de relaxare a restricţiilor. Dacă la sfârșitul lunii iunie se înregistrau opt cazuri de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori, acum s-a ajuns la circa 27 de cazuri la 100.000 de oameni. Doar în penultimul weekend al lunii au fost raportate 4.581 de cazuri noi de coronavirus, totalul ajungând la peste 270.000 de îmbolnăviri. În ceea ce privește decesele, bilanțul este unul dintre cele mai dramatice, el depășind 28.000 (ceea ce duce la o rată de 607 decese la un milion de locuitori). În 24 iulie, Spania se clasa pe locul al doilea în Europa în privința noilor cazuri de coronavirus înregistrate, singura țară care o depășea fiind Rusia. În aceste condiții, autoritățile regionale au decis să înăsprească din nou restricțiile menite să combată pandemia, impunând în unele zone măsuri asemănătoare cu cele luate în România pe perioada stării de urgență.
Portugalia, un caz mult mai puțin fericit decât s-a spus
Portugalia a fost considerată un caz fericit. Și asta, pentru că mai toată lumea a tins să o compare cu vecina ei, Spania, grav năpăstuită de Covid-19. Datele statistice spun însă o altă poveste. Deși e drept că Portugalia nu a fost nici pe departe la fel de afectată de pandemie ca Spania, la o privire de ansamblu, ea stă, de exemplu, mult mai rău decât România. La un milion de locuitori, există aici 2.633 de cazuri de Covid-19 și 110 decese. Poate acesta este și motivul pentru care țări precum Marea Britanie, care este vitală pentru turismul portughez, au ezitat să o includă pe lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină sau izolare, deși Marea Britanie se clasa, pe 24 iulie, pe locul șapte în Europa, în privința cazurilor noi de coronavirus, iar Portugalia ocupa abia poziția a 11-a.
Belgia – locul I în lume la decese

Dacă e să ne luăm după statisticile prezentate de Wikipedia în data de 24 iulie, constatăm că Belgia, țara care găzduiește majoritatea instituțiilor Uniunii Europene, este fruntașă în materie de decese înregistrate din cauza coronavirusului. La un milion de locuitori, s-au înregistrat peste 850 de morți provocate de Covid-19, adică mai multe decât oriunde altundeva în lume. Comparativ, Spania se plasează în acest trist clasament abia pe locul al patrulea (iar România, abia pe locul 37). Practic, la cei 11 milioane de locuitori ai săi, Belgia a ajuns la aproape 10 mii de morți de Covid-19 și la 65 de mii de cazuri confirmate de infectare. Așa că autoritățile din această țară s-au văzut nevoite să renunțe la măsurile de relaxare, în favoarea celor de siguranță. Măștile care trebuiau purtate, din 11 iulie, în spațiile închise, au devenit obligatorii acum în toate locurile aglomerate, inclusiv în cele deschise, fie ele artere comerciale, târguri sau piețe. Potrivit agenției de știri Belga (citată de Boerse-online), clienții restaurantelor trebuie să-și dea adresa de e-mail sau numărul de telefon, pentru a putea fi contactați în cazul apariției unor cazuri. Există, de asemenea, o regulă care prevede că nimeni nu trebuie să aibă contact cu mai mult de 15 oameni pe săptămână. Anunțul privind înăsprirea restricțiilor a fost făcut de premierul Sophie Wilmès, care a spus că preferă să acționeze preventiv, nemulțumind populația, decât să regrete toată lumea mai târziu, dacă situația devine incontrolabilă.
Vești rele și din țările „premiante”: Japonia și Coreea de Sud
Lumea a privit, în general, Coreea de Sud și Japonia, drept exemple de responsabilitate și eficiență, grație modului în care au gestionat pandemia. Sau, cel puțin, primul val al acesteia. Deși ambele țări au centre urbane extrem de aglomerate, numărul de cazuri a fost ținut sub control și nu s-a ajuns în situația în care sistemul de sănătate să fi fost copleșit. Acum, asistăm însă și aici, ca și în celelalte părți ale lumii, la o recrudescență a bolii. În Coreea de Sud, autoritățile au anunțat, încă de la sfârșitul lui iunie, că țara este lovită de un al doilea val de infectări cu coronavirus, iar Japonia a raportat la jumătatea lui iulie un număr record de 795 de noi infecții, depășindu-și astfel recordul anterior, din luna aprilie. Cele mai multe cazuri se înregistrează în capitala Tokyo, care este cea mai populată zonă metropolitană din lume. Și mai grav este însă că guvernanții și reprezentanții administrației Capitalei nipone par incapabili să se pună de acord cu privire la măsurile care se impun. Potrivit Sumikai.com, fiecare dintre cele două tabere vine cu păreri diferite, inducându-le locuitorilor o stare tot mai accentuată de derută. De pildă, spre deosebire de guvernatoarea din Tokyo, care i-a îndemnat pe locuitori să rămână acasă pe durata weekend-ului, șeful Secretariatului Guvernului, Yoshihide Suga, a afirmat că oamenii ar putea ieși în oraș, atâta vreme cât respectă măsurile recomandate de autorități, pentru combaterea pandemiei.
Italia se redresează, dar ține în continuare garda sus

Aflată la finele lui iulie pe locul 24 în lume la numărul de infectări cu coronavirus, raportat la milionul de locuitori, dar pe locul al cincilea în materie de decese, Italia a reușit în ultima perioadă să țină lucrurile sub control. În 24 iulie, ea se afla abia pe locul al 15-lea în Europa, în privința numărului de cazuri noi înregistrate (spre deosebire de România, care se clasa, în aceeași zi, pe locul al patrulea, după Rusia, Marea Britanie și Franța). Italia a fost, de altfel, prima țară europeană devastată de pandemie și prima care s-a văzut în situația de a impune măsuri dintre cele mai drastice pentru a o combate. Din luna mai, autoritățile au început treptat să relaxeze restricțiile, dar încă există măsuri la care nu s-a renunțat, precum distanțarea pe plaje și în localuri și obligativitatea purtării măștilor în magazine și în mijloacele publice de transport. Iar această stare de fapt s-ar putea prelungi până în data de 31 octombrie, dacă e să dăm crezare informațiilor apărute pe surse, în presa italiană.
Statele Unite, în haos din cauza pandemiei

În America, situația provocată de pandemie e parcă mai încurcată decât în orice altă parte a lumii. După cum îi stă în obicei, președintele Donald Trump a făcut mai multe declarații și a luat măsuri care se bat cap în cap, semănând derută în mințile cetățenilor Statelor Unite. Deși țara a trecut la sfârșitul lui iulie pragul de patru milioane de cazuri oficiale de infectare cu noul coronavirus și a înregistrat 143.800 de decese din cauza Covid-19, mulți americani par neimpresionați de noua boală, fiind mai degrabă preocupați de problemele de natură economică sau rasială. Atât de preocupați, încât au participat la proteste masive, uitând complet de regulile privind distanțarea sanitară. Iar astăzi, SUA se clasează pe locul al treilea în lume în privința ratei infectărilor, ele înregistrând peste 12.000 de cazuri de coronavirus la milionul de locuitori. În ceea ce privește rata deceselor, America se clasează pe locul al zecelea, având 400 de morți la milionul de locuitori. Dezastrul provocat de pandemie în Statele Unite nu are numai consecințe sociale și economice profunde, ci și urmări politice capitale, dat fiind că alegerile prezidențiale programate pentru luna noiembrie se apropie în ritm galopant, riscând, așa cum o indică sondajele de opinie, să-l lipsească pe Donald Trump de privilegiul unui nou mandat la Casa Albă.