– Oltenia are parte de o imagine nu prea măgulitoare, dacă rămânem strict la registrul știrilor ajunse în presa centrală. Tot soiul de întâmplări, unele chiar tragice, atunci când nu sunt comic-absurde, având ca protagoniști inși ieșiți din norma socială, concură în a face din această parte de țară un tărâm excentric, dubios sau chiar periculos. Nu resping această percepție înrădăcinată la nivel național. Faptele sunt fapte, iar bancurile cu olteni fac deja parte din patrimoniul folcloric contemporan. În ciuda acestei imagini simplificatore, Oltenia oferă însă multe exemple de fapte pozitive, având ca protagoniști oameni competenți, activi, care au dus la bun sfârșit proiecte sociale și economice –
Pădurea lui Sisif

La numai doi pași de malul oltenesc al Dunării, e o uscăciune care te năucește. Vezi fluviul curgând, cu sclipiri, printre sălciile zăvoaielor, dar aici, pe pământ, te simți ca băgat într-un cuptor încins. Poți face ouă-ochiuri pe pietrele fierbinți, ca într-o tigaie. Ierburile arată ca niște sârme calcinate, încremenite în aerul dogoritor. Până și șopârlele, iubitoare de soare, s-au ascuns prin găuri, sub tufișuri. Satul Măceșu de Jos a rămas în urmă și somnolează la umbrele firave ale pomilor din grădini, pe un mal mai ridicat, la câțiva kilometri de Dunăre. Spre fluviu, văd o dungă verde, promisiunea unei păduri. Da, e chiar o pădure, una tânără, cu salcâmi, plopi și stejari, strânși unul lângă altul, să-și facă umbră, să reziste arșiței care a zdrențuit porumbiștea din câmp.
Dunărea cumințită
Două forțe au ajuns să concureze în aceste locuri: Dunărea și inginerii români. Până în cea de-a doua jumătate a secolului XX, fluviul a fost stăpân absolut. Se revărsa aproape în fiecare primăvară și inunda toată lunca, până aproape de casele din Măceșu de Jos. După ce apele se retrăgeau în matca lor obișnuită, lăsau în urmă dune de nisip și smârcuri. În timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, au fost efectuate lucrări ample de îndiguire și desecare, astfel încât fluviul să nu se mai reverse ca altădată, iar terenurile rămase libere să fie folosite pentru agricultură. A fost construit și un sistem de irigații, dublat de un sistem de desecare. Transformarea naturii a făcut parte din mitologia omului modern de pretutindeni, nu a fost proprie țărilor socialiste. Diferența a fost că în țările socialiste, marile lucrări publice au fost executate de stat, ca unic antreprenor, și au făcut obiectul unei propagande masive, pentru a-i convinge pe cetățeni că sistemul politic comunist este cel mai bun de pe planetă, mai ales când ai la conducere pe cel mai „iubit cârmaci”. După revoluția din 1989, pământurile din marginea Dunării, rămase în proprietatea statului, au fost concesionate unor antreprenori cu proptele la București, la nivel guvernamental. Când au văzut că pe solul nisipos nu obțin producțiile scontate, mai ales că sistemul de irigații devenise între timp inutilizabil, afaceriștii au renunțat la terenurile respective. Statul, ca proprietar, a decis să le împădurească. A obținut și un împrumut de la Banca Mondială, fiindcă proiectul era unul de anvergură, cuprinzând suprafețe întinse de-a lungul Dunării, până la Dăbuleni. Atunci au intrat în joc silvicultorii din Dolj. Era prin 2002.
Milioane de puieți

Lucian Udriște a absolvit „Liceul Silvic” din Timișoara și „Facultatea de Silvicultură” din Brașov. Lucrează în prezent la Ocolul Silvic Segarcea. A fost prezent la lucrările de împădurire din lunca Dunării, încă de la primul puiet. „A venit o circulară de la minister, ca să preluăm terenul. Era un sol nisipos, sterp. În toamnă, ne-am apucat de împădurit. Mai făcusem împăduriri, dar nu de asemenea amploare. Eu am avut ca sarcină profesională să fac aprovizionarea cu puieți, pepinierele noastre nu dispuneau de toți puieții, am adus și din alte județe, de la Mehedinți, până la Tulcea. Am avut nevoie de milioane de puieți. Silvicultori și muncitori am fost cu toții peste o sută”, își amintește inginerul silvic. Lucrările de împădurire au continuat și în 2003 și s-au întins până în toamna anului 2005. Au fost plantați puieți de salcâm, de stejar brumăriu, glădiță, măceș, corcoduș, mălin, plop și frasin american. „Jumătate din cartea de dendrologie”, precizează Lucian. Coordonatorul întregului proiect a fost Nicolae Pârvu, șeful compartimentului „Împăduriri” de la Direcția Silvică Dolj, susținut de Ilie Silvestru Nuță, șeful Ocolului Silvic Segarcea, de șeful de district Ion Pătrană și de pădurarii Petrișor Etegan, Tudor Toma, Marin Neagu, Nicușor Sfârloagă și alții. Muncitorii au dormit în câmp, în barăci improvizate. Din cauza secetei extreme, mulți puieți s-au uscat peste vară și au fost înlocuiți. Zăpada iernii 2005-2006 s-a așternut, binefăcătoare, peste plantația din lunca Dunării.
Fluviul răzvrătit
În aprilie 2006, cotele apelor Dunării au crescut vertiginos în amonte, în Austria și Ungaria. Se formase o viitură uriașă, care cobora pe fluviu spre Serbia și mai departe, spre România și Bulgaria. Locuitorii din satele de pe mal primeau cu neliniște știrile despre fenomenul amenințător. Pe de altă parte, aveau încredere în digurile construite în timpul lui Ceaușescu. Mai aveau încredere și că hidrotehniștii vor regla debitul apei la barajul de la Porțile de Fier. Stihia a ajuns și în sectorul românesc. Puhoiul de ape s-a izbit de un dig de pământ și l-a rupt într-o porțiune mică, dar îndeajuns cât să năvălească și să inunde satul Rast și mii de terenuri agricole și să ajungă până aproape de casele din Măceșu de Jos. Au fost proferate acuzații împotriva autorităților guvernamentale de atunci, care ar fi ordonat dinamitarea digului, ca apele să se reverse în altă parte și să nu ajungă să inunde și să distrugă pescăria unei afaceriste din zonă. Alții susțin însă că digul s-a rupt din cauza viiturii, fiind șubrezit în acele locuri de sălbăticiuni de apă, care își săpaseră galerii în pământul din care era construit digul. Ruperea digului a avut însă efecte devastatoare și asupra plantației silvice de la Măceșul de Jos. Fluviul revărsat a inundat atunci și pădurea pe care silvicultorii o plantaseră în anii precedenți. „Au mai rămas câteva pâlcuri de puieți pe ridicături, pe crestele fostelor dune de nisip. Restul a fost înghițit de ape. Ne-am plimbat cu barca prin locurile unde plantaserăm puieții”, își amintește inginerul silvic.
Din nou la lucru

Apele s-au retras abia în toamnă, prin noiembrie. Au lăsat în urma lor noroaie, bălți și o plantație distrusă. Silvicultorii au privit cu disperare și mâhnire cum munca lor de câțiva ani a dispărut. Puieții se asfixiaseră sub ape. Se transformaseră în niște bețe care se ițeau din noroaie. După câțiva ani, ei au primit misiunea să planteze o nouă pădure pe malul nisipos al Dunării. Între timp, România devenise țară membră a Uniunii Europene. Noua împădurire a început în primăvara anului 2011. Au fost aduse utilaje specializate pentru pregătirea terenului, munca a fost mult ușurată. Într-un singur an, au reușit să planteze toată suprafața de 760 de ha. Puieții au prins rădăcini, cei uscați de secetă au fost înlocuiți. De la un an la altul, au crescut tot mai mari, formează acum o pădure adevărată, care ține locului dunele de nisip. Silvicultorii nu se mai tem că pădurea lor ar putea fi din nou inundată, ca în 2006. Ei susțin că o viitură de amploarea celei din 2006, când a cedat digul, se produce de două ori într-un secol. Până atunci, salcâmii, plopii și stejarii vor fi deja înalți și puternici, vor putea rezista. În numele adevărului, trebuie să semnalez și prezența țânțarilor care au pus stăpânire pe pădure și atacă fiecare părticică a pielii pe care o găsesc descoperită. Nu recomand nimănui să organizeze un picnic în pădurea de lângă Măceșul de Jos. Canaliile acestea îți taie orice poftă de a te plimba. Silvicultorii umblă vara pe aici cu tubul cu spray în buzunar. Dacă ieși din pădure, te ia în primire vipia, care arde câmpul. Din cauza căldurii excesive, unul dintre plantatori a numit locul „Candahar”, după orașul din Afganistan unde au fost încartiruiți, în cadrul misiunii NATO, soldații Batalionului 26 din Craiova, supranumiți „Scorpionii Roșii”. Tot „Candahar” au ajuns să-i spună și silvicultorii doljeni. Eu numesc pădurea asta mai degrabă „Pădurea lui Sisif”. Milioane de puieți au dispărut sub ape în aprilie 2006 și nu au mai putut fi readuși la viață. O nouă pădure a fost plantată câțiva ani mai târziu. Silvicultorii doljeni se mândresc cu opera lor, mai ales că au mai înființat păduri și în alte perimetre din județ. Mii de hectare de terenuri aride au fost împădurite în ultimii ani în județul Dolj, unde nevoia de pădure e cu adevărat vitală.