
Într-o duminică, pe la prânz, drumul mă duce, întâmplător, în Târgu Mureș. E vară, e cald, soarele arde în crucea cerului. Și ce altceva mai potrivit pentru miez de iulie, decât o înghețată răcoritoare? Cu câteva săptămâni în urmă, auzisem, pe postul național de radio, despre Gelateria Da Michele, din Târgu Mureș, unde se prepară înghețată cu gust neobișnuit, de bere, de țuică sau de orez cu lapte. Cum să ajungi în oraș și să nu vezi despre ce este vorba? Cu atât mai mult cu cât afacerea nu aparține, cum scrie pe firmă, vreunui italian, ci unei familii din Luduș: Mihai și Alexandra Urcan. Doi români faini, cărora vitregiile vieții nu le-au „înghețat” optimismul.
„Gelato” – sută la sută natural

Am găsit ușor adresa „gelateriei”, amplasată discret, la „picioarele” Teatrului Național din Târgu Mureș. Pe terasa cochetă și extrem de curată, mesele sunt pline. Părinți cu copii de toate vârstele, perechi de-ndrăgostiți, plimbăreți singuratici stau și savurează neobișnuitele arome ale înghețatelor create aici. Servirea se face doar în interior, unde are acces o singură persoană. Sunt deja vreo zece clienți ce așteaptă, răbdători, să le vină rândul. Nimeni nu vociferează, nimeni nu se enervează. De ce ar face-o? Răbdarea le va fi răsplătită din plin.
Absolvent al unor școli de industrie alimentară și de mecanici auto, Mihai Urcan a lucrat, o vreme, în industria laptelui din județul Mureș. I-a plăcut să învețe câte ceva din fiecare loc prin care a trecut, conștient fiind că orice știe în plus i-ar putea fi de folos. Când fabrica a dat faliment, Mihai a plecat în Italia. Asambla standuri în pavilioane expoziționale. Așa l-a cunoscut pe cel care, peste ani buni, avea să-l învețe tainele preparării înghețatei. Până atunci, avea să mai fie director al unei multinaționale, administrator al unui depozit de materiale de construcții și al unei pizzerii. După ce a pierdut totul, când a venit criza economică din 2008, a început să facă drumuri spre Germania, transportând fie autoturisme, fie persoane. „În toate orașele mari prin care treceam, intram în mall-uri, în centre comerciale, să văd ce merge și ce nu. Peste tot era coadă la produsele ieftine, la patiserii, fast-food, înghețată, covrigi, în timp ce restaurantele erau goale. Așa mi-a venit ideea cu înghețata”, spune Mihai. „Și nu voiam să fac niciun rabat de la calitate. Târgu Mureș este un oraș cu tradiție în cofetărie, cu oameni rafinați și pretențioși. Și atunci m-am gândit cum să-l găsesc pe cofetarul pe care-l cunoscusem în Italia și care se oferise, cu vreo zece ani în urmă, să mă ajute”. Din aproape în aproape, Mihai a reușit să ia legătura cu el. Bucuros să-mpărtășească și cu alții din arta lui, italianul l-a chemat la Bergamo, să-l învețe tainele preparării înghețatei artizanale. „Înghețată e un cuvânt care nu există în limba italiană, așa cum gelato, la fel ca și pizza, nu au cum să fie traduse în limba română”, spune Mihai. „Pentru că gelato înseamnă un produs făcut doar din ingrediente sută la sută naturale, fără niciun fel de adaos artificial”. Adică exact așa cum se prepară în laboratorul gelateriei „Da Michele” din Târgu Mureș.
Ingrediente naturale și fructe cu gust

Laboratorul gelateriei e doar cu puțin mai mare decât bucătăria obișnuită a unui apartament de bloc. Într-un capăt se află o chiuvetă largă, destinată exclusiv spălării fructelor, cu un furtun zdravăn, rezistent la o presiune mai mare a apei. Lângă chiuvetă, o masă lungă, de inox, pe care Mihai așează gălețile, și ele de inox, în care prepară amestecul cel gustos, cu un fel de mixer de dimensiuni uriașe. Fructelor zdrobite li se adaugă apă, făină de roșcove și ceva zahăr, a cărui cantitate e minuțios calculată, în funcție de cât de dulci sunt fructele. Rezultatul se numește sorbet și preparatul poate fi consumat și în perioadele de post. Pentru gelato, sunt utilizate și alte ingrediente: lapte, smântână, unt, unt de cacao sau unt de cocos. „Odinioară, înghețata se făcea în niște butoaie mari, de lemn, care aveau în mijloc un recipient metalic, în care se punea amestecul. În butoi era așezată gheață, alternativ cu sare, ca frigul să fie dirijat spre interior, respectiv spre recipientul metalic. La început, compoziția era amestecată cu o viteză mai mare, care scădea pe măsură ce devenea cremoasă. Este exact ce facem și noi acum, doar că nu punem gheață și nu amestecăm cu mâna compoziția, iar răcirea se face cu un aparat special.” Odată răcită, înghețata este dusă în camera frigorifică și lăsată acolo pentru cel puțin 24 de ore, la o temperatură de -18 grade Celsius. Într-o altă cameră frigorifică sunt păstrate fructele, cumpărate doar de la producători verificați. „Înainte să cumpăr fructele, le gust. Dacă nu au gust, nu le cumpăr. În timp, ne-am găsit și furnizori de fructe de calitate, cum sunt căpșunile pe care le luăm din Satu Mare. Cei de acolo ni le culeg fără codițe, luăm câte 400-500 kg, când e sezonul lor, și le ținem în camera frigorifică. La fel facem și cu pepenele galben, zmeura, afinele și celelalte fructe de pădure. Am învățat când le e vremea fiecăreia și când au gustul cel mai bun. Kiwi, de exemplu, care nu se produce în țară, îl cumpărăm în decembrie-ianuarie, când are cel mai bun gust, e copt și dulce”.
Chiar dacă Mihai e singurul care se ocupă de prepararea înghețatei, gelateria are, desigur, și câțiva angajați. „Am căutat să angajăm oameni buni și corecți, în care să putem avea încredere. Nu-i tratăm ca pe niște angajați, ci ca pe membri ai familiei noastre. Așa am făcut și pe perioada pandemiei, când a-i fi trimis în șomaj le-ar fi anulat unora dintre ei șansa obținerii unui credit pentru locuință. I-am ținut angajați, având și norocul că începuserăm, încă înainte de starea de urgență, să facem livrări la domiciliu, iar clienții ne-au cerut permanent înghețată. Financiar, în această perioadă, am acoperit pierderile din banii destinați unor investiții, dar nu ne pare rău. Dacă suntem o familie, trebuie să ne putem baza oricând unul pe altul. Nu avem credite, leasing, împrumuturi, totul e pe puterile noastre, iar ce am câștigat în gelaterie, am reinvestit tot aici”, spune Mihai Urcan.

Și, dacă tot am ajuns în laboratorul fermecat, trebuie să aflu și secretul aromelor ciudate despre care auzisem că sunt produse acolo. „La început, eram invitați la festivaluri mari, de tradiții și datini, mai ales în județul Mureș. Unul dintre acestea era «Festivalul Hameiului», de la Seleuș. Acolo venea foarte multă lume, iar bărbații cereau înghețată pentru soție, pentru copii. «Dar pentru dumneavoastră?», întrebam. «Pentru mine, nu, că de bere n-ai!», mi se răspundea mereu. De ce n-aș avea?, mi-am zis. Și m-am apucat de treabă. Ulterior am făcut și de țuică. Apoi, a venit cineva și a zis că ei, la petrecerile firmei, beau «Jagermaister» și ar fi interesant să pot face și o astfel de înghețată. Și am făcut. Iar aceste feluri de înghețate sunt făcute chiar din bere, prosecco, jagermaister sau țuică, nu au doar aromă de… Atâta doar că au un termen de valabilitate extrem de mic, pentru că încep să fermenteze. De aceea le și facem mai ales la comandă, în cantități exacte. Au fost cazuri și când n-a ieșit, dar dacă nu încerci, nu iese. Doar așa înveți. Important este că o fac cu plăcere. Asta contează foarte mult. Fiul meu lucrează alături de noi încă de la zece ani. Acum are 18 ani și îi spun mereu: «Să nu faci în viață ce nu-ți place. Caută până găsești ceva în care să te implici total. Fii bucuros de ce faci, și fă-le și altora parte la bucurie.” Mihai Urcan zâmbește. Zâmbesc și eu. În cupa generoasă din fața mea, înghețata de levănțică cu lămâie adeverește întreaga poveste. E mult prea bună ca să nu existe măcar un gram de bucurie în ea!