– Mâncărimile, arsurile sau durerile din zona intimă sunt nu numai foarte neplăcute, ci și jenante. Nimeni nu discută cu ușurință despre ele. De aceea, vom oferi aici câteva repere orientative, care nu au în niciun caz pretenția de a substitui diagnosticul pus de un medic specialist. Vă întindem doar o mână de ajutor, ca să vă înțelegeți mai bine simptomele și să le acordați importanța cuvenită –

Cum reacționează de obicei o femeie atunci când are de-a face cu asemenea senzații dezagreabile? Mai întâi așteaptă o vreme, în speranța că vor dispărea de la sine. Și, bineînțeles, nu dispar. Dimpotrivă, devin din ce în ce mai sâcâitoare. Atunci, persoana în cauză își dă seama că e timpul să ia măsuri. Deci intră pe internet, încercând să se lămurească despre ce este vorba și care ar putea fi soluția. Sau cere sfatul celei mai bune prietene. Sau dă o fugă la farmacie și se confesează doamnei amabile de după tejghea, care negreșit va avea o idee și îi va propune unul sau altul dintre preparatele frumos înșirate pe rafturi. Însă aceste demersuri terapeutice, bazate pe simple supoziții și pe bune intenții, rareori duc la un final fericit. Vizita la medic este amânată nepermis de mult, iar în lipsa unui diagnostic exact și a unei terapii cu țintă precisă, simptomele vor reveni periodic, ori se vor croniciza. Drept urmare, tratamentul final va fi mai îndelungat și mai laborios. Pe când o intervenție calificată, la momentul oportun, ar fi rezolvat mult mai rapid problema.
Infecția vaginală fungică (vaginita micotică)

Când apar mâncărimi și arsuri în zona vaginului, usturimi la urinare, disconfort sau chiar durere în timpul actului sexual și modificări ale secrețiilor vaginale, care devin abundente, urât mirositoare, capătă o consistență lăptoasă și se colorează într-un alb murdar sau un galben-maroniu, se suspectează de regulă o infecție fungică. Și nu fără motiv, deoarece trei din patru femei suferă cel puțin o dată în cursul vieții lor de o vaginită micotică. Iar în 80% din cazuri, aceasta este provocată de ciuperca numită Candida albicans. Ea se găsește permanent în corpul nostru, fiind cantonată în cavitatea bucală, în intestin și în flora vaginului, unde nu creează probleme, atâta timp cât nu se înmulțește peste măsură și nu migrează în alte direcții. Ca protecție naturală împotriva ciupercilor și a bacteriilor, mucoasa vaginală are un pH ușor acid, valoarea lui ideală oscilând între 3,8 și 4,5. Însă în anumite împrejurări au loc depășiri ale valorilor amintite, de pildă pe durata gravidității, din pricina oscilațiilor hormonale. Același efect îl au și terapiile de substituție hormonală, ca și tratamentele cu corticosteroizi, întrucât aceștia au o structură similară cu aceea a hormonilor produși de glandele suprarenale. Mărirea pH-ului desființează bariera de apărare a mucoasei și astfel oferă condiții favorabile proliferării ciupercii.
O altă cauză a apariției candidozei este administrarea prelungită a antibioticelor, întrucât aceste medicamente distrug nu numai microorganismele patogene, ci și bacteriile saprofite, care mențin flora vaginală în echilibru. Dispariția lor lasă în urmă un spațiu gol, pe care candida se grăbește să-l ocupe, mai ales atunci când în zonă se menține un mediu cald și umed, prin purtarea lenjeriei confecționate din fibre sintetice și a unor pantaloni prea strâmți, care împiedică aerisirea pielii. Sunt nocive, de asemenea, iritațiile provocate de dușurile intravaginale repetate, de deodorantele intime folosite excesiv, de utilizarea pentru toaleta intimă a unor săpunuri și geluri cu ingrediente agresive sau cu un pH prea mare (indicat este pH-ul puțin acid sau cel mult neutru). Și nu putem încheia această trecere în revistă fără a menționa încă doi dintre cei mai importanți factori declanșatori ai candidozei: diabetul zaharat și bolile autoimune.
Ca avertisment la adresa doamnelor care ar avea impresia că pot combate infecția fungică pe cont propriu, trebuie spus că, dacă este neglijată sau tratată necorespunzător, Candida albicans se extinde. În 40-45% dintre cazurile înregistrate, se constată că ea revine mereu, episoadele repetându-se la intervale de 3-4 luni. Și nu oricum, ci cu simptome tot mai severe: dureri de cap, stări de epuizare fizică, febră, dureri abdominale și lombare. În forma ei deosebit de gravă (din fericire, manifestată extrem de rar), infecția micotică devine invazivă, atacând o serie de organe vitale: ficatul, plămânii, inima. Poate pune în pericol chiar viața pacientei.
Tratamentul alopat al candidozei vaginale cuprinde ovule de introdus în vagin, comprimate sau capsule administrate oral, precum și creme sau unguente pentru aplicații locale. Substanțele active conținute în diversele preparate antifungice sunt clotrimazolul, diflucanul (fluconazolul) și nistatina.

Terapiile naturale vizează, pe lângă eliminarea ciupercii, și restabilirea pH-ului acid al mucoasei vaginale, concomitent cu refacerea florei. În acest scop, se recomandă cure de probiotice și de suplimente anti-candida, cu extracte din plante (ex. Candida Cleanse – Solaray, Formula Candida – Organika, Candida Support – Now Foods). Cunoscut pentru eficiența lui deosebită ca remediu antibacterian, antiviral și antifungic, uleiul de oregano se tolerează mai bine încapsulat (ex. Ulei esențial de oregano – Vitacare, Ulei de oregano – GNC Herbal Plus). Se administrează pe o perioadă de 10 zile, apoi se reia după o pauză. Sucul de merișoare (2-3 pahare pe zi) contribuie cu rezultate excelente la reglarea pH-ului vaginal. Dacă vi se pare mai comod să luați un supliment, iată câteva remedii, prezente în farmaciile românești: Merișor – Medica, Cranberry Extract – Solgar, Natural Cranberry – Puritans Pride. În plus, terapeuții naturiști apelează uneori și la aplicații locale, așa cum este, de pildă, dușul vaginal cu oțet de mere (30 ml oțet de mere bio se diluează cu 60 ml apă și se pompează în vagin cu ajutorul unui dispozitiv special pentru spălături – o pompă de cauciuc, de forma unei pere). O altă procedură utilizează uleiul esențial de arbore de ceai: un tampon pe care s-au pus câteva picături de ulei se introduce în vagin, unde se lasă maximum 4 ore și niciodată peste noapte. Manevra se execută de 2 ori pe zi, dimineața și după-amiaza, nu mai mult de 2-3 zile.
Există însă și un punct unde medicina clasică se întâlnește cu cea alternativă: ambele recomandă ca tratamentul candidozei să fie însoțit de o dietă. Aceasta începe cu câteva zile de detoxifiere, timp în care meniul se va reduce la legume fierte în aburi și salate, iar consumul de lichide va depăși cu mult cantitatea zilnică obișnuită de 2 litri, cu intenția de a evacua eventualele colonii de Candida albicans formate în intestin. Apoi se trece la dieta propriu-zisă, care exclude în primul rând zahărul și alimentele dulci, în general, pe o perioadă ce se poate prelungi până la câteva luni, în funcție de starea pacientei. Pe lângă dulciuri și fructele dulci (banane, ananas, struguri, pepeni, mere, cireșe, vișine, caise, piersici, nectarine, prune), sunt interzise cele mai multe dintre lactate (excepții: untul ghee (topit), brânzeturile fermentate, iaurtul și chefirul), cofeina și teina (cafeaua, ceaiul verde și negru), cerealele care conțin gluten, carnea de porc, mezelurile și afumăturile, peștele (excepții: somonul sălbatic și sardinele), cartofii, sfecla roșie, păstârnacul, fasolea, toate produsele din soia, alunele, fisticul, nucile caju, ciupercile, maioneza, ketchup-ul, oțetul (excepție: oțetul de mere). Sunt permise cerealele fără gluten (quinoa, hrișca, meiul, ovăzul), carnea de vacă, pui, curcan, miel, sardinele și somonul sălbatic, ouăle, lactatele indicate mai sus ca excepții, grepfruitul, lămâia, limeta, varza, varza de Bruxelles, broccoli, țelina, roșiile, dovleceii, castraveții, vinetele, spanacul, avocado, sparanghelul, ceapa și usturoiul crud (neapărat câțiva căței pe zi), măslinele și uleiul extravirgin de măsline, uleiurile de cocos, in și susan, ghimbirul, scorțișoara, cimbrul și busuiocul.
Vaginita bacteriană

Vaginul are propria lui floră bacteriană, în care o pondere însemnată este deținută de lactobacili. Structura ei echilibrată și pH-ul acid al mucoasei apără cavitatea vaginală de acțiunea unor agenți microbieni veniți din afară, care tind să se stabilească aici și să prolifereze, înlocuind flora normală și declanșând un sindrom inflamator. Printre aceștia se numără streptococii și stafilococii, Mycoplasma hominis (transmisă prin contact sexual neprotejat) sau Esherichia coli, bacterie provenită din intestin (ceea ce justifică și recomandarea ca ștergerea cu hârtie igienică după defecație să se facă din față către spate și nu invers, pentru a nu transporta microorganisme din colon în zona vaginului și a căilor urinare). Însă cel mai frecvent întâlnită în vaginita de origine bacteriană este Gardnerella vaginalis, de fapt o componentă inofensivă a florei locale, care devine nocivă doar în momentul când se multiplică excesiv.
Simptomele vaginitei bacteriene se aseamănă destul de mult cu cele ale infecției vaginale fungice, din care cauză ele sunt deseori confundate: mâncărimi, senzație de arsură, dureri la urinare, secreție abundentă, apoasă, de culoare cenușiu-gălbuie, cu un miros greu, de pește stricat. Diagnosticarea se face prin examenul microscopic al unei probe din această secreție și prin determinarea pH-ului, care nu trebuie să fie mai mare de 4,5. Se estimează că 15-20% dintre femei se confruntă la un moment dat cu acest tip de vaginită. Dintre cauzele care duc la dezechilibrarea florei vaginului putem aminti: schimbarea partenerului sexual, contactele dese în zilele menstruației, practicarea excesivă a dușurilor vaginale, utilizarea unor produse de igienă intimă cu pH alcalin, chiar și fumatul, deoarece el distruge două bacterii esențiale pentru integritatea florei: Lactobacillus iners și Lactobacillus crispatus.
Terapia medicamentoasă constă în administrarea de Clindamicină și Metronidazol. Afecțiunea trebuie tratată neîntârziat, întrucât riscă să provoace dezvoltarea unei boli inflamatorii pelvine, care duce de cele mai multe ori la infertilitate. Pentru femeile gravide, vaginita bacteriană este deosebit de primejdioasă, fiindcă microorganismele patogene pot pătrunde în uter, declanșând o naștere prematură.
Ca propuneri de tratament alternative, putem reține: administrarea de capsule cu extract de usturoi, benefic datorită acțiunii lui antimicrobiene și de fortificare a sistemului imun (ex. Usturoi – Rotta Natura, Usturoi fără miros – Cosmopharm, Garlic – Bronson Laboratories), tampoanele umezite cu puțin ulei de cocos și introduse în vagin pentru maximum 30 de minute, însă nu mai mult (acidul lauric conținut în uleiul de cocos reglează pH-ul) sau băile generale cu oțet de mere (se toarnă 2 căni cu oțet de mere în apa din cadă, iar baia durează 20 de minute).
Herpesul genital

Se estimează că boala este prezentă la 11% din populația globului, adică la circa 417 milioane de oameni, cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani, dintre care două treimi sunt femei. În zona organelor genitale și a anusului, pielea se înroșește și se acoperă cu vezicule ce conțin un lichid incolor. Acestea se sparg, iar pe locul lor rămân leziuni dureroase, care au nevoie de aproximativ o săptămână ca să se cicatrizeze. Apar o leucoree cu miros neplăcut, mâncărimi și arsuri la urinare. De asemenea, sunt posibile sângerări în afara zilelor de menstruație și simptome similare cu cele gripale: dureri musculare și de cap, oboseală și febră. Aspectul pielii și manifestările reclamate de pacientă permit deja stabilirea unui diagnostic, confirmat ulterior de o analiză de laborator, care va evidenția prezența în sânge a anticorpilor contra virusului Herpes simplex de tip 2. Dacă bolnava este însărcinată, virusul îi poate provoca un avort spontan sau o naștere prematură, după cum poate infecta copilul înainte sau în timpul nașterii, amenințându-i serios viața.
Agentul patogen HSV2 supraviețuiește prea puțin timp în mediul extern, deci nu poate fi luat din toalete publice, piscine sau de pe diverse materiale textile (prosoape, așternuturi etc.). El se transmite prin raport sexual sau prin contactul cu secrețiile și pielea din zona genitală ale unei persoane infectate. Iar odată intrat în organism, nu mai poate fi eliminat și se reactivează la intervale mai lungi sau mai scurte. Antiviralele prescrise de medic (Zovirax, Famvir, Valtrex) au doar rolul de a scurta durata episoadelor, a le reduce frecvența și a preveni transmiterea virusului la partener. Același efect îl au, de altfel, și suplimentele cu ingrediente naturale (ex. Herpestop – Parapharm, HerpEx – Nutricaps Labs). Se poate interveni și local, prin ungerea pielii cu miere de Manuka, tamponare cu infuzie de arnică, aplicarea (de 2 ori pe zi) a unei frunze proaspete de Aloe vera secționată și strivită, sau a unui pliculeț folosit de ceai negru, lăsat mai întâi să se răcească.
Lichenul scleros (scleroatrofic)
Cu toate că se întâlnește și la bărbați, uneori chiar și la copii, această afecțiune inflamatorie cronică este de 10 ori mai frecventă la femei, îndeosebi la cele trecute de 50 de ani. Ea atacă pielea din zona organelor genitale și din jurul anusului, dar se poate întinde și pe piept, brațe, gât, urechi sau față. Lichenul scleros provoacă înroșirea pielii și apariția unor bubițe albe-sidefii, ca și a unor vezicule pline cu lichid, care se pot sparge. Pacienta are mâncărimi în regiunea genitală/anală, usturimi la urinare, dureri la defecație și în timpul actului sexual. Pentru diagnosticare, se efectuează o biopsie cutanată.
Cauzele bolii sunt neclare. Ca totdeauna, în asemenea situații, se bănuiește o predispoziție genetică, deoarece s-a constatat că la 15% dintre persoanele afectate există antecedente familiale. Având în vedere vârsta marii majorități a pacientelor, care sunt femei la menopauză, se dă vina pe diminuarea secreției de estrogen, dar se presupune și o dereglare a sistemului imunitar. Oricum, s-a observat că bolile autoimune, diabetul de tip 2, disfuncțiile tiroidiene și anemia pernicioasă reprezintă factori favorizanți. Lichenul scleroatrofic înregistrează o evoluție discontinuă, cu perioade de agravare și de atenuare a simptomelor. Pentru ținerea lor sub control se utilizează creme și loțiuni cu corticosteroizi, asociate cu administrarea unui medicament imunosupresor. Contra mâncărimilor se fac băi calmante de șezut și se iau antihistaminice seara, la culcare. S-au obținut rezultate încurajatoare cu expunerea la razele ultraviolete A, iar cu titlu experimental, se încearcă injecții cu celule stem. Se pot face aplicații locale cu gel de Aloe vera sau cu ulei esențial de lavandă, diluat în ulei de cocos.
Vulvodinita (vulvodinia)

Aproximativ 15% dintre femei se întâlnesc cândva, în cursul vieții lor, cu această boală misterioasă, dificil de diagnosticat, care le provoacă suferință, deși nimic nu semnalează clar prezența unei patologii dermatologice sau ginecologice. Printre simptomele vulvodinitei se regăsesc durerea cronică (uneori înțepătoare) la nivelul vulvei, mâncărimile, usturimea, senzațiile de iritație, de strângere și de uscăciune. Durerea poate fi constantă sau intermitentă, manifestată egal în întreaga zonă vulvară sau preponderent în anumite puncte sensibile, și se intensifică la orice mișcare ce presupune un minim efort, chiar și la mersul pe jos. Atingerile sunt câteodată insuportabile, introducerea unui tampon în vagin sau desfășurarea normală a unui raport sexual devin practic imposibile. Iar limitarea activității sexuale va prejudicia, bineînțeles, relația cu partenerul. Alcoolul, cafeaua și mâncărurile picante accentuează simptomele. Un efect similar îl au și modificările hormonale intervenite în intervalul premenstrual și în faza de ovulație a ciclului.
Suferința fizică, pe care femeia se străduiește de multe ori s-o ascundă, se repercutează negativ asupra echilibrului său psihic, dând naștere unor stări depresive, tulburări de somn, atacuri de panică, dar și unor probleme de natură psihosomatică, așa cum sunt migrenele, vezica iritabilă, sindromul colonului iritabil sau bruxismul (scrâșnitul din dinți în timpul somnului). Aceasta arată că vulvodinita trebuie tratată simultan pe mai multe planuri. Alături de analgezice, antiinflamatoare și (la nevoie) antidepresive, se folosesc creme cu acțiune relaxantă asupra mușchilor, se apelează la proceduri de fizioterapie (masaj, exerciții de întărire a musculaturii planșeului pelvin, stimulare locală cu impulsuri electrice de mică intensitate), programe de yoga și acupunctură. Pentru rezolvarea conflictelor interioare, ca și a tensiunilor din cuplu, tuturor pacientelor li se recomandă terapia cognitiv-comportamentală.