
• Alegerile locale au trecut, noii primari se aliniază la startul muncii. Țara a pornit-o la drum •
Autostrada Sibiu – Piteşti primeşte 900 de milioane de euro de la UE

Prima știre importantă din zona infrastructurii a venit zilele trecute, de la Bruxelles. Comisia Europeană a anunţat aprobarea unei finanţări de aproape 900 de milioane de euro pentru construcţia primei etape a Autostrăzii Sibiu – Piteşti. Coridorul va oferi o legătură neîntreruptă în România, de la portul Constanţa la Nădlac, la graniţa cu Ungaria, legând centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi. Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat că „acest proiect va rezolva un blocaj major în reţeaua de transport din România, va creşte siguranţa rutieră, va scurta timpul de călătorie şi va reduce costurile pentru pasageri şi mărfuri. Va avea un impact foarte pozitiv asupra economiei şi asupra calităţii vieţii populaţiei locale”. UE se aşteaptă ca proiectul să fie operaţional începând cu 2026.
Vești bune și de pe „Drumul Apusenilor”

Lucrările avansează nu doar pe autostrăzi, ci și pe proiecte mai speciale, cum este Traseul Regional Transilvania Nord sau „Drumul Apusenilor”, așa cum este cunoscut de bihoreni – cel mai mare proiect de infrastructură rutieră montană din Transilvania. Drumul este construit de Consiliul Județean Bihor, fiind format din două tronsoane finanțate prin două proiecte din fonduri europene: de la Remeți la Valea Drăganului, care va fi gata anul acesta, și de la Beiuș la Remeți, prin Stâna de Vale, care se va finaliza în 2022. „Realizarea acestui drum montan va aduce o dezvoltare fantastică a turismului din zona Munților Apuseni. Turiștii vor putea ajunge mai repede și mai ușor din Țara Binșului, prin Stâna de Vale, până pe Valea Iadului, Remeți și Valea Drăganului. De asemenea, se vor putea dezvolta pensiuni și mici afaceri care vor aduce locuri de muncă și un trai mai bun”, spun reprezentanții administrației bihorene, intrată, recent, sub sigla politică a PNL.
Traseul Aeroport – Gara de Nord, în teste

În timp ce pregătirile pentru inaugurarea Magistralei 5 de metrou erau în plină desfășurare, un alt proiect esențial pentru o capitală cu adevărat europeană avea loc în București. Este vorba despre testările finale pentru darea în folosință a liniei de cale ferată Aeroport – Gara de Nord, lucrare pe care România o promisese în vederea meciurilor pe care urma să le găzduiască vara aceasta, la Euro 2020. Primul tren de test pentru calea ferată Gară – Aeroport a ajuns duminică, 13 septembrie, la ora 10.30, la Aeroportul Otopeni şi a făcut mai multe curse, pentru a „încerca” noua legătură feroviară. Primul automotor diesel care a circulat între fosta haltă Odăile şi staţia Aeroport „Henri Coandă” aparţine operatorului feroviar privat Transferoviar Călători din Cluj-Napoca. În acest moment, noua linie de cale ferată care uneşte Gara de Nord cu Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” este finalizată în proporţie de 97%. Mai mult ca sigur, noul Mers al Trenurilor, care se lansează la jumătatea lunii decembrie, va avea în listă trenuri pe ruta Gara de Nord – Aeroport.
Încă o bucată de autostradă în Transilvania

Febra inaugurărilor nu a ocolit nici Ardealul, acolo unde s-a deschis, recent, circulaţia rutieră pe tronsonul de 18 kilometri dintre Iernut și Cheţani, parte din „Autostrada Transilvania”. Lucrările au început în anul 2016, iar valoarea contractului este de 437,6 milioane de lei. Odată cu deschiderea acestui lot, românii au la dispoziție 873 de kilometri de autostradă în țară. „Niciun tronson din Autostrada Transilvania nu mai este blocat”, spun autoritățile din Ministerul Transporturilor, adăugând că în execuţie mai sunt 54 de kilometri de autostradă în acest moment. În plus, au fost semnate contracte pentru proiectare şi execuţie pentru tronsoanele Zimbor – Poarta Sălajului şi Nuşfalău – Suplacu de Barcău, însumând 26 de kilometri. „Sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca anul viitor, între Nădăşelu şi Biharia să se lucreze efectiv pe aproximativ 114 kilometri de autostradă, din care 42 de kilometri în judeţul Sălaj”, mai spun oficialii din Minister.
Tramvaie românești pentru Capitală

O altă veste excelentă din zona de infrastructură a sosit zilele acestea dinspre justiție. Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză companiei Astra Vagoane Călători, în urma contestaţiei formulate față de licitația prin care Primăria Generală a Bucureștiului a preferat oferta firmei turceşti, Durmazlar. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a realizat un raport din care rezultă că oferta firmei turceşti, dorită de Primăria Municipiului București, trebuia respinsă încă de la bun început şi nu ar fi trebuit să participe la licitaţie. Prin urmare, câștigătoare a fost declarată de justiție Asocierea Astra Vagoane Călători (România) – CRRC Qingdao Sifang (China), iar Bucureștiul va avea tramvaie similare cu cele care circulă deja în Cluj-Napoca, Galaţi, Oradea şi Arad. Primăria Capitalei va plăti 840 de milioane de lei pentru cele 100 de tramvaie produse de Astra Vagoane Călători.
Dacia, noi modele cu priză la public

Ziua de marți, 29 septembrie, a fost o zi mare pentru industria auto din România. În pofida diferendelor dintre Dacia și statul român, pe seama lipsei infrastructurii care să faciliteze exporturile firmei piteștene, constructorul francez cotinuă să inoveze pe piața din România, lansând o nouă generație a familiei de automobile „Sandero – Logan”, care aduce cele mai mari vânzări pe aproape toate piețele pe care marca este prezentă. Noile modele reprezintă cel mai mare salt pe care Dacia îl face de la înființarea sa, în anii ’60. Datorită accesului la tehnologie de ultimă oră, „Sandero Stepway” este, de departe, vedeta gamei, preferatul clienților pe multe dintre piețele internaționale.
Brașovul probează transportul fără șofer

Brașovul este unul dintre cele trei orașe din Europa selectate pentru a testa un autobuz de transport public autonom, fără șofer, în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri europene. Proiectul se derulează cu sprijinul companiei „Siemens”, iar cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt Barcelona, Brașov, Braunschweig, Budapesta, Debrecen, Helmond, Pavia, Sant Cugat del Valles, Saue Vallavalitsus și Sfântu Gheorghe. Dintre cele 10 orașe, testarea efectivă se va face în trei dintre acestea, printre care și Brașovul. Proiectul, care poate primi o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, de 1 milion de euro, își propune să testeze și să prezinte publicului servicii de mobilitate cu vehicule autonome de transport persoane de tip navetă (shuttle).