• Cuvântul „burnout” se traduce prin „epuizare totală” și are un înțeles profesional: un om „ars” de o muncă practicată în exces și care îl ține permanent în stare de stres. Mai nou, cuvântul „burnout” se folosește însă și în psihologie și definește „epuizarea totală” în cuplu. Lehamitea sentimentală. O problemă acută pe care am considerat necesar să o abordăm cu un psiholog specialist în relațiile de cuplu: dr. NORICA POPA-FISCHER •
„De burnout suferă doar cel care arde pentru ceva”

– Sunteți specialistă în relațiile de cuplu, o zonă a psihologiei extrem de solicitată în ultimul timp. Cum definiți „burnout”-ul?
– Noțiunea de burnout este, în mod frecvent, interpretată greșit, fiind confundată, uneori, cu depresiile, iar în ultima vreme a devenit, din păcate, un cuvânt la modă. Burnout înseamnă ardere completă, deci epuizare totală. Și după cum o arată numele, de burnout poate suferi doar cineva care a „ars” pentru ceva: profesie, partener, parteneră și relația comună, pentru care s-a aprins cândva ca o flacără și apoi a făcut scurtcircuit.
– Care sunt simptomele unui burnout relațional?
– În cazul burnout-ului relațional, cel puțin unul dintre parteneri nu mai dispune decât de foarte puține rezerve de energie și este profund resemnat în ceea ce privește relația de cuplu. Viața de zi cu zi e resimțită ca o povară și este dominată de gânduri precum „Gata, nu mai pot!”. Predominantă este o senzație latentă de epuizare, care s-a „înfășurat” ca un strat izolator în jurul celor implicați și care, cu timpul, devine din ce în ce mai paralizantă.
– Ambii parteneri au acest sindrom de epuizare?
– Rareori se-ntâmplă să fie afectați în același timp. Dar dacă unul din cei doi este afectat, de obicei îl „trage” după el și pe celălalt. În pandemie lucrul acesta se întâmplă frecvent. Pentru că stresul este extrem de molipsitor. Nu poți lupta singur pentru normalitatea relației. Tu lupți, cauți soluții, încerci să te adaptezi la noile condiții create, în vreme de partenerul crede că totul s-a terminat. Și atunci, fiecare întrebare sau rugăminte a partenerului este resimțită ca o povară și orice încercare afectuoasă de dialog e înăbușită în fașă.
„Burnout-ul este legat de perfecționism”
– Pentru cine este mai mare pericolul burnout-ului relațional?

– Pentru cei ce se implică cu deosebit de multă pasiune și dorință de perfecționism în profesie sau în favoarea unei cauze. „Angajații total”, care se străduiesc la locul de muncă mai mult decât le permite propria sănătate. Ei au așteptări deosebit de ridicate de la ei înșiși și de la ceilalți, în absolut toate domeniile vieții. Prin urmare, empatia față de partener și preocupările pentru problemele cuplului sunt blocate temporar. De aceea, pentru cuplurile aflate în burnout relațional este important să „despovăreze” parteneriatul, să-și acorde mai mult timp liber pentru partener. Ar fi de mare ajutor, de pildă, să-și „permită”, din nou, un sfârșit de săptămână fără obligații, la început chiar fiecare în parte, pentru a se percepe iarăși în mod conștient pe sine și pentru a se putea gândi în liniște.
– Ce i-ar mai putea ajuta pe cei în cauză, pe durată medie sau lungă?
– Importantă este și „prelucrarea” resurselor: reamintiți-vă ce vi se părea, cândva, atrăgător la omul de lângă dvs. Pasul cel mai important este preluarea responsabilității pentru propria dvs. stare de bine. Ce pot face ca să mă simt, din nou, bine? Pe această bază se poate „lucra” mult mai ușor la o relație. Dar fără a uita ordinea: EU, apoi Tu și pe urmă Dragostea.
TEST

Citiți în liniște următoarele întrebări și bifați-le pe cele la care puteți răspunde DA.
1. În momentul de față preferați să fiți singuri?
2. Dispoziția dvs. este foarte schimbătoare?
3. Vă chinuie, adeseori, o neliniște interioară?
4. Vi se pare mai greu să vă concentrați, în ultima vreme?
5. Suferiți, în prezent, de o lipsă de autoîncredere?
6. Vă gândiți mult? Mai ales la relația dvs.?
7. Nu vă mai bucurați, cu-adevărat, de acțiunile comune cu partenerul dvs.?
8. Viața dvs. sentimentală e lipsită de firesc? Vă străduiți, ca să puteți fi afectuoși?
9. Vi se pare mai ușor să vă preocupați de problemele altora decât de ale dvs.?
10. Aveți o înclinație spre perfecționism și preferați să vă rezolvați singuri problemele, decât să apelați la alții?
11. Nu mai reușiți să vă relaxați la fel de bine în prezența partenerului dvs.?
12. Sunteți adeseori obosiți când veniți acasă de la serviciu?
13. Aveți – în mod regulat – sentimentul că funcționați pe pilot automat?
14. Simțiți adeseori un vid interior și lipsă de motivație?
15. Vi se-ntâmplă, uneori, să nu mai știți ce-ar trebui să simțiți?
16. Vă simțiți lipsiți de inițiativă, când aveți la dispoziție o zi întreagă cu partenerul dvs.?
17. Vi se pare, uneori, că totul e lipsit de sens?
18. Vă simțiți epuizați fizic?
19. Aveți senzația că v-ați schimbat și că uneori nu vă mai recunoașteți?
20. Chiar mai ascultați poveștile partenerului dvs.?
21. Uneori chiar nu puteți înțelege ce se-ntâmplă cu partenerul dvs. și ce vrea de la dvs.?
22. Aveți senzația că v-ați săturat atunci când reflectați la relația dvs.?
23. Sunteți mai iritați și mai lipsiți de amabilitate cu partenerul dvs. decât înainte?
24. Vă simțiți adeseori nedreptățiți de partenerul dvs.?
25. Vi se pare dificil să-i arătați partenerului dvs. cât de tare îl iubiți?
26. Sunteți, în mod frecvent, prea epuizați pentru o relație sexuală?
27. Aveți din ce în ce mai multe probleme fizice?
28. Îi acordați mai puțină atenție, decât înainte, partenerului dvs.?
29. Aveți sentimentul că în curând nu veți mai putea suporta?
30. Sunteți deprimați adeseori?
31. Aveți mult prea puțin timp pentru „singurătatea” în doi?
32. Vă distanțați tot mai mult de partenerul dvs.?
33. Mai aveți vreo speranță că relația dvs. va redeveni, vreodată, una fericită?
34. Dormiți rău și, în general, prea puțin?
35. În momentul de față, ați renunța cu plăcere la a face dragoste cu partenerul dvs.?
36. Aveți, frecvent, o atitudine nervoasă și agresivă față de partenerul dvs.?
37. Vă simțiți prea puțin susținuți de partenerul dvs.?
38. Vi se pare mai ușor să vă criticați partenerul, decât să-i spuneți ceva frumos?
39. Veniți acasă, după serviciu, fără aceeași plăcere ca înainte?
40. Momentele când râdeți cu partenerul dvs. sunt tot mai rare?
41. Faptul că partenerul dvs. își dă silința nu vă mulțumește în momentul de față?
42. Vă simțiți oarecum captivi, astfel încât totul vi se pare o povară?
43. Aveți senzația că, într-un anumit fel, nu faceți decât să funcționați, și-atât?
44. Uneori, ați prefera să plecați, pur și simplu?
Dacă ați răspuns spontan și onest la aceste întrebări, rezultatul este simplu de interpretat. Cu cât e mai mare numărul de DA-uri, cu-atât e mai ridicat riscul dvs. de burnout. Mai numărați o dată cu atenție. De câte ori ați bifat DA?

DA – de 0-3 ori
Sincere felicitări, relația dvs. e sănătoasă, chiar dacă nu strălucește permanent soarele. În fiecare relație există câteva mici disonanțe. Nimic tragic, pentru că v-ați însușit strategiile potrivite pentru a le ține sub control. Excelent, mergeți înainte!
DA – de 4-8 ori
Chiar dacă vă simțiți adeseori obosiți, riscul dvs. de burnout este, încă, redus. Sunteți foarte angajați în viața de cuplu, chiar dacă profesioniști 100% fiind, nu sunteți pe deplin mulțumit de dvs. înșivă. Trebuie, deci, să mai lucrați la sentimentul propriei valori. Chiar dacă n-ar prea părea așa, sunteți niște parteneri de viață extraordinari! Și, ca lucrurile să rămână așa, ar fi bine ca pe viitor să vă acordați mai multă atenție și să vă apreciați în mod conștient viața.
DA – de 9-15 ori
La o analiză superficială, totul pare a fi în ordine – vă ocupați de partenerul dvs. și investiți mult în această relație. Dar exact aici se ascunde riscul de burnout. Pentru că vă copleșește deja, probabil, măcar din când în când, o stare de oboseală ceva mai intensă. Și poate că de aceea nu vă mai implicați atât de mult pe cât v-ați aștepta s-o faceți. Primele mici semnale de alarmă au și apărut. Multe din gesturile de afecțiune pe care vreți să le faceți se opresc la nivelul de intenție. Scânteia care le aprindea s-a stins.
DA – de 16-26 ori
Riscul dvs. de burnout e foarte ridicat! Ar fi mai bine să vă lăsați ajutați, pentru a stopa, cu succes, această evoluție nesănătoasă. Ignorarea repetată a acestor semnale, continuând în același mod, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, poate avea urmări nu întotdeauna plăcute. Probabil că vă străduiți, de ceva mai multă vreme, să rezistați și să nu cedați, dar în felul acesta, apare un dor de repaus din ce în ce mai pronunțat. De un răgaz doar pentru dvs. și de un timp de gândire. Fără obligații. Ar fi bine să luați în serios această nevoie și să vă acordați timpul necesar. Poate ați reuși să petreceți singuri un sfârșit de săptămână. Încă mai puteți interveni pentru a stopa totul. E important să acționați acum, fiindcă altminteri, vă puneți în pericol nu doar relația, ci și sănătatea!
DA – de peste 26 ori
Probabil că rezultatul acestui test nu vă va mai surprinde. Dacă a trebuit să răspundeți DA la atâtea întrebări, semnele unei crize serioase sunt deja mult prea clare pentru a le putea nega. Sus de tot, în agenda dvs., ar trebui, încă de astăzi, să se afle o nouă provocare: autoiubirea radicală. Aveți nevoie urgentă de o pauză mai lungă – cel mai bine și de o pauză de relație – pentru a prinde din nou puteri, fiindcă nu vă aflați doar în pericol, ci în plin burnout. Probabil că pentru moment nu puteți și nu vă doriți să vă mai imaginați un viitor comun și ați prefera să plecați. Decât să funcționați pe automat, pur și simplu, și să așteptați să se schimbe ceva, ar fi mai bine să puneți dvs. în mișcare schimbarea de care aveți atâta nevoie. Și nu trebuie să treceți singuri prin această încercare. Cereți ajutor – nu e nimic rău în asta, ba dimpotrivă! Cel mai bine ar fi să vorbiți cu cineva care poate analiza problema nepărtinitor și în care să aveți deplină încredere. Un prieten, o rudă dragă, un psiholog. S-ar putea să vi să pară greu, pentru că, în clipa de față, vă lipsește forța necesară. Dar cu cât o faceți mai din timp, cu-atât mai repede ați putea fi ajutat să puneți capăt acestui „coborâș” și să priviți din nou, cu speranță, spre viitor.
Ce ne facem cu prietenii?

• Din ecuația „burnout”-ului sentimental fac parte și prietenii, o „zestre” pe care mulți dintre noi încearcă să o impună în cuplu. Când ei devin prieteni comuni, e un câștig. Când nu sunt acceptați, devin un balast și chiar o amenințare •
Îți iubești partenerul, dar nu și pe amicii lui
Aceleași hobby-uri, aceleași preocupări, același cerc de prieteni cu care ies seara în oraș sau pleacă în concedii… În mintea multor oameni, aceasta este imaginea unui cuplu perfect. Realitatea se dovedește însă adesea diferită, și asta, mai ales pentru cei care se află la începutul unei relații. Prietenii noului nostru partener nu sunt neapărat compatibili cu noi, afișează comportamente pe care le găsim ciudate. Ce e de făcut în acest caz?
Discutați despre antipatia dvs., dar pe ton blând
Contează mult cum ne manifestăm antipatia față de prietenii „anexați” cuplului de către unul din parteneri. A discuta despre antipatie este în regulă, dar problema este cum o faci. De pildă, în loc să spunem „Oamenii ăștia sunt groaznici, cum poți avea asemenea prieteni?”, putem da dovadă de mai multă empatie, încercând să ne determinăm partenerul să mediteze el însuși asupra eventualelor probleme. De exemplu: „Ai observat că prietenul tău exagerează cu alcoolul? Mi se pare periculos pentru el” sau „Mă întreb dacă prietenul tău a fost mereu atât de zgomotos”. Important este să nu ne transformăm în judecători. Dacă ne formulăm nemulțumirile sub formă de îngrijorări, partenerul nostru va înțelege mai bine că prietenii săi reprezintă o problemă și că e cazul să scape de niște relații nesănătoase.
Nu vă obligă nimeni să aveți prieteni comuni
„Iubirea are de-a face cu autonomia și cu capacitatea de a-i oferi celuilalt spațiu să respire”, spun psihologii. „Asta presupune ca fiecăruia dintre parteneri să i se permită să facă din când în când ce îi este pe plac”. Petrecerea timpului alături de prieteni ne face fericiți, iar asta are un efect și asupra relației de cuplu. Din păcate, nu toți înțeleg acest adevăr, și încearcă să se prefacă. Deși atitudinea falsă ne enervează, nu trebuie să renunțăm la relație. Iubirea adevărată conține în ea puterea de a explica și convinge.
Merită să participăm la o întâlnire cu amicii partenerului doar de dragul lui?
Înainte de toate, este important să ne analizăm pe noi înșine, în profunzime. Ar fi în regulă pentru mine să-mi petrec timpul cu prietenii partenerului meu? Aș face-o pentru că vreau eu sau doar de dragul lui? Să fim prezenți la întâlnirile cu prietenii doar ca o favoare pe care i-o facem partenerului nu este totdeauna de ajutor și, mai rău, e ceva ce poate duce, cu ușurință, la un conflict. „Important e să fim sinceri cu noi înșine și să-i comunicăm ce simțim partenerului nostru”.
DINA BRAN