Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, așa cum este și cazul dvs., aritmiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare și majoritatea nu necesită tratament medical. Totuși, dacă aceste aritmii devin deranjante, rezolvarea problemei se poate realiza prin limitarea sau evitarea cauzei care a determinat apariția lor. Trebuie să se știe că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulți ani, chiar dacă, în afara acestuia, inima este perfect normală. Mulți factori pot afecta activitatea electrică a inimii şi sistemul de conducere, determinând astfel apariția aritmiilor cardiace. Afectarea arterelor coronare, hipertensiunea arterială şi insuficienţele valvulare pot slăbi miocardul, compromițând funcția de pompă sanguină a acestuia. O aritmie se poate produce şi după un infarct, din cauza cicatricei care se formează şi care tulbură circulația impulsului electric de-a lungul inimii (nodul sinusal atrio-ventricular). În același timp, şi alte probleme de sănătate nespecifice, legate de inimă, pot cauza aritmii. Acestea pot include o glandă tiroidă hiperactivă sau un dezechilibru sanguin. Nu în ultimul rând, anumite medicamente, considerate utile în tratamentul afecțiunilor cardiace, pot produce aritmii ca efect secundar.
În privința extrasistolelor (problema cu care vă confruntați), trebuie spus că acestea sunt dereglări premature, anticipate, în succesiunea regulată a contracțiilor inimii. Pot apărea atât la persoanele sănătoase, în urma unor emoții puternice, eforturi, pe fondul unor tulburări digestive sau al abuzului de excitanți (cafea, cola, tutun, alcool), cât şi la persoanele cu diverse probleme cardiace, cum ar fi cardiopatia ischemică, stenoza mitrală sau antecedentele de infarct miocardic. Extrasistolele se manifestă prin palpitații, amețeli, dureri precordiale, senzație de oprire a inimii şi, aspect important de luat în calcul, reprezintă un factor important de risc mai ales pentru persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani.
Așa cum spuneam la început, unele aritmii nu necesită tratament, însă, dacă un anume tip de aritmie poate fi un factor de risc pentru apariția altor aritmii mai severe, tratamentul este necesar. Fără a intra în amănunte, menționez că pentru a trata aritmiile sunt utilizate mai multe tipuri de medicamente antiaritmice (digitalice, blocanții canalelor de calciu, beta-blocantele, adenozina, anticoagulantele etc.), care se administrează, de obicei, în fiecare zi, pentru tot restul vieții.
Medicina naturistă utilizează diferite remedii pentru tratamentul aritmiilor, dintre care, Păducelul se dovedește ideal în toate tulburările de ritm cardiac, inclusiv în caz de extrasistole. Însă, pentru ca efectul terapeutic sa fie mai complex, ar fi bine ca Păducelul să se administreze în asociere cu alte plante (Valeriana, Talpa-gâştei, Unguraș, Levănțică etc.) recunoscute pentru proprietățile lor antiaritmice. Din acest motiv, vă propun spre utilizare câteva remedii complexe, indicate în managementul tulburărilor de ritm cardiac.
* Calmogen – produs cu efect superior Distonocalmului (conține în plus derivați dihidrogenaţi din corn de secară, Hidroxizină, care deține proprietăţi tranchilizante, anticolinergice şi antiaritmice).
* Ritmo-stabil – preparat indicat în stabilizarea ritmului cardiac, antispasmodic, reglator al tensiunii arteriale, vasodilatator, uşor sedativ şi anxiolitic.
* Cardiozyme – produs compus din Coenzima Q10 şi Resveratrol, indicat în afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, aritmii, cardiopatie ischemică, ateroscleroză etc.
Din această schemă terapeutică nu poate lipsi Magneziul, indispensabil în tratamentul aritmiilor cardiace, mai ales pentru rolul său de tonic cardiac şi antiaritmic, dar şi pentru proprietățile sale anxiolitice şi antihipertensive.
Să auzim numai de bine!
Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]
„Am colesterolul mărit și sufăr de palpitații” (Răspuns pentru DUMITRU V. – Dolj, F. AS nr. 1418)

Colesterolul joacă un rol important în organism – contribuie la producția de hormoni sexuali și la reglarea fertilității. Protejează celulele, sprijină procesul de digestie, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, deci are un rol antioxidant. Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Un regim alimentar nesănătos, cu conținut mărit de grăsimi saturate, carbohidrați sau dulciuri, sedentarismul și lipsa activității fizice duc la creșterea LDL.
* Obezitatea – persoanele cu greutate mai mare decât greutatea normală pentru vârsta și sexul lor au un nivel al LDL crescut.
* Fumatul scade nivelul HDL și crește nivelul LDL.
* Moștenirea genetică are și ea un rol important.
* Bolile de ficat sau hipotiroidismul pot duce la creșterea colesterolului în sânge.
Nivelul crescut de colesterol în sânge poate provoca o serie de complicații – ateroscleroza, angina pectorală (durerea în piept), riscul pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Nivelul ridicat al colesterolului în sânge poate fi prevenit sau tratat prin schimbarea stilului de viață.
Recomandări:
* Mâncați cât se poate de sănătos, cu grăsimi nesaturate. Grăsimile saturate măresc nivelul LDL și se regăsesc în – carne, produse lactate, ciocolată, produse de panificație, prăjeli, margarină și cartofi prăjiți.
* Limitați alimentele de origine animală – ficat, gălbenuș de ou, produse lactate. În schimb, este bine să mâncați cât de multe fibre solubile – cereale (ovăz, tărâțe de grâu și ovăz), mere, banane, portocale, pere, prune, mazăre, linte, fasole.
* Foarte important: Consumați cât mai mult pește care conține Omega 3: ton, somon și macrou.
* Fără alcool și tutun – duc la creșterea nivelului LDL și măresc riscul bolilor cardiovasculare, al tensiunii arteriale și al trigliceridelor.
* Mâncați cât mai multe fructe și legume proaspete, sub formă de salate sau sucuri, mâncăruri cu sau fără carne de curcan (nu are colesterol), pui, oaie sau vită.
Creșterea nivelului colesterolului poate duce și la afecțiuni cardiace, de exemplu la palpitațiile la care faceți referire.
Palpitațiile sunt bătăile prea repezi ale inimii. În general, aceste palpitații sunt inofensive, dar pot fi și simptome ale unei afecțiuni cardiace mai grave – aritmie, cardiopatie ischemică, infarct miocardic etc. Palpitațiile pot apărea pe un fond non-cardiac: consumul exagerat de cofeină, emoțiile puternice, teamă, consumul exagerat de alcool și nicotină, hipertiroidism, anemie, deshidratare, hipoglicemie, prea multă muncă fizică etc.
Medicul cardiolog este cel care pune diagnosticul de palpitații cardiace sau non-cardiace. După ce aflați care sunt cauzele palpitațiilor, luați medicamentele prescrise de medic, dacă este cazul, sau puteți apela la terapia naturistă, care constă în îndepărtarea cauzelor enumerate mai sus. Nu mai fumați, nu beți alcool și sucuri acidulate și reci, feriți-vă de stres, beți cel puțin 2,5 litri apă/zi.
Pentru hipertiroidism și hipoglicemie trebuie să faceți analize, apelând la un medic endocrinolog.
Terapia naturistă constă în suplimente alimentare atât pentru corectarea nivelului colesterolului, cât și ca adjuvant în afecțiunile legate de palpitații.
Vă recomand: Drojdie de bere, tablete, 10 zile/lună, conform prospectului; Colesteronat – 3x1capsule pe zi; Cordiceps 1x1capsulă pe zi; Suprem Krill Omega 3 Forte 1x1capsule pe zi.
Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58
„Am nasul înfundat în permanență” (Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1435)

Problema cu care vă confruntați („Am nasul în permanență înfundat și vorbesc ca dintr-un butoi”) pare să fie o rinită cronică. În general, există două forme mai frecvente de rinită cronică: rinită cronică alergică și rinită cronică vasomotorie. Ambele forme se manifestă la fel: cu secreții permanente, nas înfundat, strănut, chiar diminuarea sau dispariția mirosului. În ambele forme există anumiți factori care pot agrava simptomele (factori nespecifici), cum ar fi: mirosuri puternice de detergent, substanțe chimice de curățenie, temperaturile extreme sau schimbările de temperatură, ceață, umezeală, fumul de țigară. Diferența dintre ele este că rinita alergică este provocată de un factor extern la care pacientul s-a sensibilizat, în timp ce în rinita vasomotorie nu există acest factor.
Pentru un tratament adecvat, în cazul dvs., ar trebui în primul rând să faceți un test de alergie (sunt disponibile mai multe paneluri cu alergeni la diferite laboratoare) pentru a determina dacă există o cauză alergică sau nu. În cazul în care se depistează prin analize un factor alergen, atunci tratamentul cel mai bun este cel specific, de desensibilizare. Acesta poate fi alopat (medicamentos) sau alternativ (cu remedii homeopate). Tratamentul homeopat trebuie recomandat de medicul specialist în mod individual, în funcție de tipul alergiei. Dacă nu se depistează nicio alergie, ar trebui să faceți un exudat nazal, pentru a depista o eventuală infecție locală. Dacă nu există nicio infecție, atunci puteți începe un tratament medicamentos cu soluții nazale antiinflamatoare cu corticosteroizi. Dacă există o infecție, atunci aceasta trebuie tratată în funcție de antibiogramă.
Altă posibilitate de terapie, pe care o și recomand de altfel, ar fi cu remedii din plante și homeopate. O combinație foarte bună este următoarea: extract din muguri de coacăz-negru, carpen, arin-negru, extractul de soc, de ciuboțica-cucului, gențiană și de verbină. Ca remedii homeopate pentru obstrucția nazală și secreții, vă recomand formulele homeopate complexe 31, 75 și 43 (câte 3 picături, de 4-5 ori pe zi, într-un pahar cu apă plată).