Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii naturale contra gripei

PLANTE MEDICINALE

Foto: Shutterstock – 2

Tinctura de fructe de soc – sucul de fructe de soc con­servat în alcool (adică tinc­tura) are o acțiune anti­virală uimitor de puternică. Dacă vreți să pre­veniți gripa, faceți în timpul epidemiei o cură de două săptămâni cu tinctură de fruc­te de soc, din care să luați 3-6 linguri pe zi (fiecare doză diluată în apă). Dacă deja v-a prins gripa, veți lua 2 linguri de tinc­tură diluate în jumă­tate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi (de preferință la inter­vale de patru ore o doză de cealaltă).

Mugurii și mlădițele de mesteacăn – ma­ceratul glice­rinat din părțile tinere ale acestui ar­bo­re îl găsim în Plafa­ruri și în far­ma­ciile natu­riste, preparate de PlantExtrakt. Se admi­nistrează 50 de picături din acest remediu, de trei ori pe zi, în cure de 1-2 luni. Are ex­trem de valo­roasa calitate de a am­plifica imunitatea la nivelul căilor res­piratorii medii și superioare, adi­că exact în locurile care sunt cele mai afectate într-o primă fază de in­fec­țiile gripale. Este un excelent mijloc de preve­nire a gri­pei, care fie va fi ținută la distanță, fie se va manifesta într-o formă mult mai ușoară datorită acestui tratament.

ULEIURI AROMATE

Foto: 123RF

Este acea metodă de tratament în care se folo­sesc ule­iurile aromatice (numite și esențiale, vola­tile sau ete­rice) ex­trase din plante. Sunt sub­stanțe care au o mulțime de calități farmacodi­na­mice ex­trem de utile în tratamentul tuturor bolilor res­pi­ratorii, dar în special al gripei și complicațiilor sale. Iată în con­tinuare trei sugestii de uleiuri volatile:

Uleiul de mentă – se iau de patru ori pe zi câte 1-2 picături, ames­te­cate cu o linguriță de mie­re. Este un foarte puternic stimulent respi­rator, îm­piedicând blocarea plămâ­nilor (care este cauza decesului în ca­zul bolnavilor de gripă aviară), dila­tând și ajutând la curățarea arborelui bronșic de se­creții, des­fun­dând căile respiratorii supe­rioare.

Uleiul de cimbru – este un puternic antibiotic și un antiviral destul de bun. Împiedică apariția suprain­fecțiilor bacteriene care produc pneumonia și alte com­plicații severe ale gripei. Se adminis­trea­ză 2-3 pică­turi de două ori pe zi, în cure de 7-14 zile.

Uleiul de busuioc – temperează accesele de tuse, desfundă și favorizează curățarea căilor respiratorii. Se adminis­trează 3 picături dizolvate în puțină miere, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 5 zile.

HIPERTERMIE

La o temperatură a corpului situată în jurul valorii de 38 de grade Celsius (adică peste tempera­tu­ra normală cu un grad-două), sistemul imunitar luptă cel mai bine cu infecțiile virale și bacteriene. De aceea, mai ales la debutul bolii, dacă provocăm această hi­per­termie (creștere a temperaturii) a orga­nismului, avem mari șanse să scăpăm de gripă sau să o facem într-o formă foarte ușoară. Cum putem provoca hiper­termia? Iată în continuare două me­tode:

Baia fierbinte – are un efect extrem de rapid și este relativ ușor de făcut. Iată cum se procedează: ne băgăm în cada cu apă la o temperatură supor­tabilă și apoi lăsăm apa fierbinte să curgă până încălzește apa din cadă la limita suportabilității noastre. În acel mo­ment oprim încălzirea apei și ră­mânem vreme de 15 minute în cadă, adău­gând din când în când apă fierbinte, cât să menținem temperatura constantă. La sfârșitul pro­ce­durii, ieșim din cadă, ne ștergem bine cu un prosop, ne îmbrăcăm gros și ne băgăm sub pă­tură pentru jumătate de oră. Dacă vom simți o căl­dură putern­ică în tot corpul și vom transpira puter­nic, este semnul că procedura își face efectul. Este un mijloc rapid și sigur, însă le este con­traindicat ferm car­diacilor și are în plus un efect de­vitalizant des­tul de puternic. De aceea este bine să în­cercați și urmă­torul mijloc:

Infuzia fierbinte de măghiran (majoran sau ma­ghe­ran) – băută cât de caldă puteți suporta, rapid și în mari cantități, este un hipertermiant extrem de pu­ter­nic. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă mă­runțită (se găsește în comerț) care se pune într-o cană de apă clocotită, se lasă acoperită vreme de un sfert de oră, după care se filtrează. Se beau într-un interval de una, maximum două ore, 2-3 căni din această infuzie, cât mai caldă posi­bil. Efectul este impresionant: corpul se încăl­zește puternic și trans­piră, senzația de con­ges­tie din zona gâtului și a sinu­su­rilor dis­pare, apare o sta­re de rela­xare și bună dis­po­ziție (planta este ușor eufo­rizantă). Acest tratament făcut în fazele incipiente ale gripei are adesea efec­te miraculoase.

LEACURI POPULARE

Ardeiul iute – are o acțiune antiseptică ex­trem de puternică asupra zonei gâtului. Consumați când simțiți că vă în­cearcă gripa un ardei iute împreună cu o farfurie de ciorbă sau de supă caldă. Efectul său terapeutic ex­trem de prompt vă va surprinde.

Usturoiul – nenumărate studii au con­firmat faptul că usturoiul conferă efectiv un gen de invulne­ra­bilitate la gripă. Secretul său sunt substanțele volatile pe care le conține și care au darul de a distruge virusurile și bac­teriile, ținând la distanță infecțiile res­piratorii. Se con­sumă în scop pro­filactic doi căței de usturoi pe zi (minimum), mai ales în timpul epidemiilor.

Ceapa – un remediu care – se pare – oprește gri­pa să afecteze arborele bronșic și plămânii este ceaiul de ceapă fierbinte. Două cepe de mărime medie, cu tot cu coajă, se fierb un sfert de oră la foc mic în jumătate de litru de apă. În final se stre­coa­ră preparatul, se îndul­cește puțin și se bea într-o singură repriză, cât mai fier­binte. Are un gust mai mult decât neplăcut, dar efectul său terapeutic me­rită „chinul” de a-l bea. Ceaiul de ceapă, mai ales administrat repetat, dega­jea­ză arborele bronșic de secreții, oprește tusea (inclu­siv cea con­vul­sivă), grăbește procesul de vindecare.

Hreanul – compușii săi, care-i dau gustul iute in­con­fundabil, sunt un adevărat inamic al microor­ga­nismelor care produc infecții respiratorii de tot felul. – Se amestecă patru lingurițe de hrean ras cu două lin­guri de miere și se consumă pe parcursul zilei pentru prevenirea îmbolnăvirii în timpul epidemiilor. Dacă boala s-a insta­lat, consumați hrean simplu sau cu sfe­clă roșie, atât pen­tru efectul său antiseptic respirator, cât și pentru ac­­țiunea sa de desfundare a căilor res­piratorii supe­rioare.

Lămâia – este un aju­tor neprețuit atunci când gripa s-a instalat. Se pre­pară un suc astfel: se stoarce o lămâie, se pune într-o ju­mătate de litru de apă, în care se adaugă coaja sa tăiată cât mai fin și două linguri de miere. Se ames­tecă bine toate ingredientele și se lasă apoi să mace­reze două ore la tem­peratura camerei. Se consumă acest preparat pe sto­macul gol, în mai multe reprize.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian