PLANTE MEDICINALE
Tinctura de fructe de soc – sucul de fructe de soc conservat în alcool (adică tinctura) are o acțiune antivirală uimitor de puternică. Dacă vreți să preveniți gripa, faceți în timpul epidemiei o cură de două săptămâni cu tinctură de fructe de soc, din care să luați 3-6 linguri pe zi (fiecare doză diluată în apă). Dacă deja v-a prins gripa, veți lua 2 linguri de tinctură diluate în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi (de preferință la intervale de patru ore o doză de cealaltă).
Mugurii și mlădițele de mesteacăn – maceratul glicerinat din părțile tinere ale acestui arbore îl găsim în Plafaruri și în farmaciile naturiste, preparate de PlantExtrakt. Se administrează 50 de picături din acest remediu, de trei ori pe zi, în cure de 1-2 luni. Are extrem de valoroasa calitate de a amplifica imunitatea la nivelul căilor respiratorii medii și superioare, adică exact în locurile care sunt cele mai afectate într-o primă fază de infecțiile gripale. Este un excelent mijloc de prevenire a gripei, care fie va fi ținută la distanță, fie se va manifesta într-o formă mult mai ușoară datorită acestui tratament.
ULEIURI AROMATE
Este acea metodă de tratament în care se folosesc uleiurile aromatice (numite și esențiale, volatile sau eterice) extrase din plante. Sunt substanțe care au o mulțime de calități farmacodinamice extrem de utile în tratamentul tuturor bolilor respiratorii, dar în special al gripei și complicațiilor sale. Iată în continuare trei sugestii de uleiuri volatile:
Uleiul de mentă – se iau de patru ori pe zi câte 1-2 picături, amestecate cu o linguriță de miere. Este un foarte puternic stimulent respirator, împiedicând blocarea plămânilor (care este cauza decesului în cazul bolnavilor de gripă aviară), dilatând și ajutând la curățarea arborelui bronșic de secreții, desfundând căile respiratorii superioare.
Uleiul de cimbru – este un puternic antibiotic și un antiviral destul de bun. Împiedică apariția suprainfecțiilor bacteriene care produc pneumonia și alte complicații severe ale gripei. Se administrează 2-3 picături de două ori pe zi, în cure de 7-14 zile.
Uleiul de busuioc – temperează accesele de tuse, desfundă și favorizează curățarea căilor respiratorii. Se administrează 3 picături dizolvate în puțină miere, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 5 zile.
HIPERTERMIE
La o temperatură a corpului situată în jurul valorii de 38 de grade Celsius (adică peste temperatura normală cu un grad-două), sistemul imunitar luptă cel mai bine cu infecțiile virale și bacteriene. De aceea, mai ales la debutul bolii, dacă provocăm această hipertermie (creștere a temperaturii) a organismului, avem mari șanse să scăpăm de gripă sau să o facem într-o formă foarte ușoară. Cum putem provoca hipertermia? Iată în continuare două metode:
Baia fierbinte – are un efect extrem de rapid și este relativ ușor de făcut. Iată cum se procedează: ne băgăm în cada cu apă la o temperatură suportabilă și apoi lăsăm apa fierbinte să curgă până încălzește apa din cadă la limita suportabilității noastre. În acel moment oprim încălzirea apei și rămânem vreme de 15 minute în cadă, adăugând din când în când apă fierbinte, cât să menținem temperatura constantă. La sfârșitul procedurii, ieșim din cadă, ne ștergem bine cu un prosop, ne îmbrăcăm gros și ne băgăm sub pătură pentru jumătate de oră. Dacă vom simți o căldură puternică în tot corpul și vom transpira puternic, este semnul că procedura își face efectul. Este un mijloc rapid și sigur, însă le este contraindicat ferm cardiacilor și are în plus un efect devitalizant destul de puternic. De aceea este bine să încercați și următorul mijloc:
Infuzia fierbinte de măghiran (majoran sau magheran) – băută cât de caldă puteți suporta, rapid și în mari cantități, este un hipertermiant extrem de puternic. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă mărunțită (se găsește în comerț) care se pune într-o cană de apă clocotită, se lasă acoperită vreme de un sfert de oră, după care se filtrează. Se beau într-un interval de una, maximum două ore, 2-3 căni din această infuzie, cât mai caldă posibil. Efectul este impresionant: corpul se încălzește puternic și transpiră, senzația de congestie din zona gâtului și a sinusurilor dispare, apare o stare de relaxare și bună dispoziție (planta este ușor euforizantă). Acest tratament făcut în fazele incipiente ale gripei are adesea efecte miraculoase.
LEACURI POPULARE
Ardeiul iute – are o acțiune antiseptică extrem de puternică asupra zonei gâtului. Consumați când simțiți că vă încearcă gripa un ardei iute împreună cu o farfurie de ciorbă sau de supă caldă. Efectul său terapeutic extrem de prompt vă va surprinde.
Usturoiul – nenumărate studii au confirmat faptul că usturoiul conferă efectiv un gen de invulnerabilitate la gripă. Secretul său sunt substanțele volatile pe care le conține și care au darul de a distruge virusurile și bacteriile, ținând la distanță infecțiile respiratorii. Se consumă în scop profilactic doi căței de usturoi pe zi (minimum), mai ales în timpul epidemiilor.
Ceapa – un remediu care – se pare – oprește gripa să afecteze arborele bronșic și plămânii este ceaiul de ceapă fierbinte. Două cepe de mărime medie, cu tot cu coajă, se fierb un sfert de oră la foc mic în jumătate de litru de apă. În final se strecoară preparatul, se îndulcește puțin și se bea într-o singură repriză, cât mai fierbinte. Are un gust mai mult decât neplăcut, dar efectul său terapeutic merită „chinul” de a-l bea. Ceaiul de ceapă, mai ales administrat repetat, degajează arborele bronșic de secreții, oprește tusea (inclusiv cea convulsivă), grăbește procesul de vindecare.
Hreanul – compușii săi, care-i dau gustul iute inconfundabil, sunt un adevărat inamic al microorganismelor care produc infecții respiratorii de tot felul. – Se amestecă patru lingurițe de hrean ras cu două linguri de miere și se consumă pe parcursul zilei pentru prevenirea îmbolnăvirii în timpul epidemiilor. Dacă boala s-a instalat, consumați hrean simplu sau cu sfeclă roșie, atât pentru efectul său antiseptic respirator, cât și pentru acțiunea sa de desfundare a căilor respiratorii superioare.
Lămâia – este un ajutor neprețuit atunci când gripa s-a instalat. Se prepară un suc astfel: se stoarce o lămâie, se pune într-o jumătate de litru de apă, în care se adaugă coaja sa tăiată cât mai fin și două linguri de miere. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă apoi să macereze două ore la temperatura camerei. Se consumă acest preparat pe stomacul gol, în mai multe reprize.