– Dacă vara am folosit pentru îngrijirea tenului fructe şi legume de diferite culori, iarna trecem la albul pur al laptelui –

Originea tratamentelor cosmetice cu lapte se găsește în trecutul îndepărtat. Egiptul antic, Grecia, Persia, India au îmbogăţit arta de a păstra frumuseţea şi tinereţea pielii. Doamnele din Roma antică aplicau pe față, înainte de culcare, pâine amestecată cu lapte, iar dimineaţa, se spălau cu lapte de măgăriţă. Şi în cosmetologia contemporană, laptele a rămas, ca pe timpurile Cleopatrei, la loc de cinste.
* Curățarea pielii. Laptele acru este o soluţie ideală pentru toate tipurile de ten şi în toate anotimpurile. Face pielea mai fină, iar pistruii pălesc. Femeile cu piele sensibilă să folosească smântâna proaspătă. Persoanelor cu tenul gras li se recomandă folosirea produselor lactate mai acre. Pregătiţi câteva tampoane de vată învelite într-o bucăţică de tifon. Primul tampon se înmoaie foarte puţin în lapte şi se şterge cu el faţa și gâtul. Tamponul următor se îmbibă mai mult, iar celălalt și mai mult. Numărul lor depinde de gradul de igienă şi de starea tenului. Ultimul tampon se stoarce şi se foloseşte pentru înlăturarea particulelor de lapte rămase pe faţă, după care imediat se unge pielea umezită cu crema preferată. Persoanele cu tenul sensibil simt uneori senzaţia de ardere uşoară. Înainte de aplicarea cremei, puteţi să clătiţi faţa cu apă fiartă şi răcită. Dacă aveţi pielea grasă, puteţi să lăsaţi un strat subţire de lapte bătut până dimineață, pentru închiderea porilor. În cazul acesta, crema nutritivă se aplică numai pe pielea din jurul ochilor şi a gâtului, curăţat în prealabil. Uneori, după curăţare, pe piele apare o iritaţie sub formă de pete de culoare roşie. Pentru diminuarea ei, pielea se tamponează cu ceai negru chinezesc sau lapte, apoi se aplică orice cremă nutritivă.
* Ten gras și poros. Se râşneşte un pahar de fulgi de ovăz și se amestecă cu 10 g bicarbonat de sodiu. Produsul se păstrează într-un borcan de sticlă. Pe palma stângă se pune o lingură de fulgi şi se amestecă cu 1-2 linguriţe de lapte bătut. Pielea feţei se umezeşte cu apă, apoi se ia câte o porţie de amestec şi se freacă bărbia, nasul, fruntea, obrajii, până apare senzaţia că tot amestecul se mişcă uşor pe piele. Faţa se spală cu apă la temperatura de 35 grade C, apoi se clăteşte cu apă la temperatura camerei, amestecată cu puţină sare.

* Curățare cu periuța. Este o metodă care masează şi întăreşte pielea, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi curăţă punctele negre. Aveţi nevoie de o periuţă de dinţi cu păr aspru, sare fină şi lapte acru sau lapte bătut. Faţa se umezeşte cu apă, iar periuţa de dinţi cu peroxid de hidrogen de 3%. Se amestecă 2 linguri de lapte cu o linguriţă rasă de sare fină, se pune pe periuţă o parte din amestec şi se masează pielea începând cu bărbia, apoi nasul şi alte zone cu pori şi puncte negre. Se masează uşor, cu mişcări circulare, timp de 2-3 minute. Dacă pielea este foarte grasă, laptele se mai lasă pe faţă timp de 3 minute, apoi se spală cu apă călduţă şi în final se clăteşte cu apă rece în care se adaugă puţină sare sau oţet. Procedura se face de 2-3 ori pe săptămână, timp de o lună. Urmează o pauză tot de o lună şi se reia.
Contraindicaţii: tenul uscat, iritaţii cu înroşirea pielii, răni sau coşuri cu puroi.
Pentru pielea iritată se recomandă spălarea cu lapte diluat (1:1) cu ceai fierbinte de muşeţel sau de tei. Faţa se spală cu 2-3 tampoane de vată sau se toarnă laptele într-o farfurie adâncă, în care se scufundă, pe rând, obrajii, apoi fruntea şi bărbia. După procedură, faţa se tamponează cu şerveţele de hârtie sau din pânză topită. Apoi pe pielea încă umedă se aplică cremă. (Nasul cu pori mari nu se unge cu cremă, înainte de culcare.)
* Tonifiere cu zer. După curăţarea tenului normal sau gras, se recomandă spălarea obrazului cu zerul rezultat din prepararea brânzei sau a laptelui acru. Tenul uscat se spală cu zeama obţinută la prepararea orezului cu lapte, ce dă posibilitatea să se regleze concentraţia de aciditate.