
Da, este mama lui Elon Musk, fondatorul „Paypal”, „Tesla” și „SpaceX”, unul dintre cei mai bogați și mai controversați 100 de oameni ai lumii. Dar Maye Musk nu poate fi redusă la fiul ei. Povestea ei sună suficient de aventuros, de parcă ar fi fost gândită special pentru Hollywood. La 72 de ani, Maye Musk este top-model internațional, cu fotografii pe coperta celor mai mari reviste, are contracte de publicitate cu firme de cosmetice, este expertă în nutriție, autoare de cărți și… un fenomen pe instagram. A crescut singură trei copii, toți cu profesii de excepție, în frunte cu Elon, miliardarul care a inventat mașinile electrice Tesla și care vrea să cultive salată verde pe lună.
Dar până să ajungă vedetă, viața Mayei Musk n-a fost deloc ușoară. Visele ei s-au împlinit rareori. E un lucru pe care ea însăși îl recunoaște, în cartea ei de memorii recent publicată, și care se numește „O femeie, un plan”. „Copiii mei cred că «Luptă și supraviețuire» ar fi fost un titlu mai bun pentru cartea mea, și adevărul e că au dreptate într-o anumită măsură”, spune ea într-un interviu acordat publicației „New York Times”. „Am făcut greșeala să mă complac mereu, mult prea mult, în niște relații nefericite”. Totul a început în 1970, când Maye Musk s-a măritat în orașul sud-african Pretoria cu un bărbat pe care nu-l iubea și care, în decursul căsniciei de nouă ani, a abuzat-o în mod repetat, şi din punct de vedere psihic, și fizic. „Plinuță și necoaptă cum eram la vremea aceea, nu aveam deloc încredere în mine”, spune astăzi Maye Musk. „De fapt, îi refuzasem cererea în căsătorie, dar el a aranjat totuși nunta. Și apoi, când au venit pe lume cei trei copii ai mei, Elon, Kimbal și Tosca, la intervale destul de mici unul față de celălalt, mi-au lipsit puterea și curajul să mă ridic împotriva lui”. Maye Musk a divorțat abia în 1979, în ciuda opoziției îndârjite a soțului ei. În cartea recent publicată, ea a descris fără menajamente întreaga dimensiune a abuzului fizic și psihic la care a fost supusă în mariaj, și cât de împovărătoare a fost frica existențială care i-a urmat. Cu trei copii pe care-i creștea singură, hărțuită între angajamentele ei ca model și meseria de nutriționist, exploatată la sânge din punct de vedere financiar de tatăl copiilor ei, Maye Musk a luptat ani în șir doar pentru a oferi familiei șansa de a supraviețui. Faptul că astăzi Maye Musk, în vârstă de 72 de ani, radiază atâta încredere și căldură, în pofida acestor triste experiențe, și se vrea întrucâtva și un model pentru persoanele aflate în situații dificile de viață, are de-a face cu felul ei energic și pozitiv de-a fi. Dar și cu solida încredere în oameni de tipul celor care i-au fost aproape în fantastica ei copilărie. Părinții ei au emigrat din Canada în Africa de Sud și erau amândoi niște spirite aventuroase, care își duceau copiii în toate vacanțele școlare în Deșertul Kalahari sau făceau turnee palpitante prin jumătate de lume, la bordul unor avioane de mici dimensiuni. „M-am bucurat de o copilărie foarte liberă, frumoasă și protejată”, spune ea. „Părinții mei erau amândoi personalități puternice, care-și trăiau într-adevăr din plin pasiunile, dar care ne ofereau totodată și nouă un mediu protejat, așa încât să ne putem pune la rândul nostru forțele la încercare”.
A fost un model pe care Maye Musk l-a urmat și în cazul propriilor copii. „Dacă sunt astăzi mândră de ceva, e vorba de faptul că odraslele mele au avut o copilărie frumoasă, în ciuda circumstanțelor problematice. Le-am oferit puținul meu timp liber, iubirea mea și foarte, foarte multă libertate de mișcare. Fie că a fost vorba de Elon, de Kimbal sau de Tosca, fiecare dintre ei a putut merge pe drumul său și și-a putut urma pasiunea”.

Relația cu copiii ei și cu cei – între timp – unsprezece nepoți este una strânsă, ei se întâlnesc des, iar mândria pe care o simte în privința familiei este mereu evidentă. Nu doar în ceea ce-l privește pe Elon, pe care Maye Musk îl descrie în cartea ei ca fiind, încă de tânăr, foarte inteligent și extrem de independent. Kimbal și Tosca au avut la rândul lor un drum impresionant în viață. Kimbal Musk a fondat „The Kitchen”, o rețea de restaurante clădită pe principiul „From farm to table” („De la fermă, pe masă”), precum și organizația non-profit „Big Green”, care a reușit între timp performanța de a deschide în toată America sute de „Learning Gardens” („Grădini ale învățării”) pentru copii. Iar Tosca s-a afirmat ca regizoare și producătoare de film, și a fondat „Passionflix”, un serviciu care produce exclusiv filme romantice de dragoste.
„Viața mea s-a îmbunătățit de la un deceniu la altul”, spune Maye Musk, „iar acum, la 72 de ani, este fantastică”. Ce o face să afirme asta? Maye începe să enumere în interviu cu ce își umple de obicei zilele. Adevărul e că nu sună prea rău ca la 72 de ani să devii supermodel și imaginea brandului „Covergirl”, să apari pe coperta „Vogue” și într-un videoclip de-al lui Beyonce. Și nici să zbori prin toată lumea, pentru a păși într-o zi pe podium, în cadrul „Săptămânei modei” de la New York, iar a doua zi, să susții o dizertație despre secretele unei alimentații sănătoase. În aceste condiții, putem trage cu ușurință concluzia că Mayei Musk îi merge momentan, cu adevărat, foarte bine. Că pentru o asemenea panoplie de succese e nevoie să duci o luptă este pentru ea de la sine înțeles. De pildă, cariera ei de model a luat cu greu avânt și a părut să se împotmolească tocmai când a semnat cu o agenție celebră din New York care a persecutat-o, apoi, în mod sistematic. Cu multă răbdare și creativitate, Maye Musk a scăpat din această situație, la fel cum a procedat când a decis, în urma unui impuls, să nu-și mai vopsească părul, devenind astfel prima femeie căruntă recunoscută în modelling-ul internațional. „Dintr-o dată, am devenit femeia aia tare, cu părul alb”.

Cine dorește să o vadă pe Maye Musk în momentele ei cele mai aprige nu trebuie decât să încerce să aducă în discuție meseria ei de nutriționist. „Sunt un om de știință instruit în domeniul nutriției”, spune ea, cât se poate de clar, „iar pentru asta este necesar să absolvi o facultate, nutriționist nu își poate spune oricine a citit două cărți pe această temă”. De altfel, ea a publicat și cartea „Feel Fantastic:Maye Musk`s Good Health Clinic”, apărută încă din 1996. În ce privește bărbații, aceasta este o temă la care Maye a renunțat. „Am dat mult timp dovadă de un adevărat talent de a da peste idioți”, mărturisește ea. Și în urmă cu câțiva ani și-a mai încercat o dată norocul, cu întâlnirile pe internet. A încercat de 30 de ori să întâlnească un bărbat deștept. „N-a funcționat”, spune ea. „Este însă cât se poate de în regulă faptul că sunt singură. Nu mi-e teamă de bătrânețe. Nu mă gândesc niciodată la ea. Mama n-a vorbit niciodată de vârstă. S-a apucat să picteze la 80 de ani și și-a urmat pasiunea până la 92 de ani, cu doi ani înainte să moară. Mai am deci 20 de ani productivi înainte. Mă simt minunat!”.
Anika Lupaș