– De când anotimpurile nu mai seamănă cu ce-au fost odată ca niciodată, bolile au început să vină, și ele, când nu te aștepți. E și cazul răcelii de primăvară, care se pregătește de ultima ofensivă. Vă curge nasul, vă doare în gât, tușiți? Înainte să apelați la medicamente, încercați leacurile bunicii. Sunt verificate de generații întregi de „gripați”-
Băile fierbinți

Atunci când simțim primele frisoane, când începe să ne curgă nasul sau deja avem durerile de gât, băile fierbinți sunt ajutorul cel mai rapid pentru a opri în fașă boala, care altfel ne-ar da bătăi de cap zile în șir. Cum procedăm? Simplu:
* Umplem cada cu apă caldă la 37°C, temperatură pe care o verificăm fie cu termometrul de baie, fie înmuind puțin cotul în ea (temperatura apei trebuie să fie doar puțin mai ridicată decât cea a corpului).
* Intrăm în cadă și lăsăm să mai curgă puțină apă fierbinte, așa încât temperatura apei să mai crească cu un grad – două, maximum trei.

* Rămânem în apa fierbinte (pe care o mai încălzim din când în când prin adăugarea de apă la temperatură ridicată) vreme de 30-45 de minute, și pentru a pune foarte bine sângele în mișcare, facem eventual un periaj energic al tălpilor, al pieptului și al gâtului.
* Imediat după ce am ieșit din apă ne ștergem, ne ungem cu puțină cremă pe întregul corp (pielea fiind degresată de contactul prelungit cu apa fierbinte) și apoi ne băgăm pentru măcar jumătate de oră sub pături, la căldură, căutând să ne relaxăm cât mai profund.
Cunoscute încă de pe vremea bunicilor, băile calde au un puternic efect antigripal. La temperaturi ale corpului ceva mai ridicate decât în mod obișnuit, capacitatea de luptă a sistemului imunitar crește simțitor, în timp ce rezistența microbilor scade considerabil. Rezultatul este spectaculos: virusurile gripei sunt anihilate în câteva ore, iar organismul capătă imunitate naturală la tipul respectiv de gripă.
Sucul de citrice

Luați o lămâie sau un grapefruit cu tot cu coajă și spălați-le foarte bine. Dați pe răzătoare coaja (atât partea galbenă, cât și cea albă de dedesubt) și puneți-o deoparte. Apoi stoarceți foarte bine fructul într-un pahar, adăugați una-două lingurițe de miere, coaja rasă anterior și completați restul cu apă. Lăsați o oră-două la macerat totul, după care puteți bea elixirul obținut. Uleiurile aromatice secretate în partea de suprafață a cojii, pe lângă faptul că au acel excepțional parfum al citricelor, sunt și agenți antiinfecțioși foarte puternici, în timp ce niște substanțe amare conținute de coaja albă, numite flavone, au un efect excepțional de reducere a febrei, de stimulare a imunității, de protecție a inimii și vaselor de sânge. Beți trei-patru pahare din acest suc într-un interval de timp de 12 ore și veți obține un efect superior celui al medicamentelor obișnuite, care de obicei acționează doar asupra simptomelor, fără a trata gripa propriu-zisă.
Supele calde

Supa caldă (mai ales de găină) a devenit în ultimii ani în Occident un remediu la modă. Tot mai mulți medici recomandă persoanelor răcite, înaintea clasicelor antibiotice, aspirine și paracetamoluri, supele fierbinți asezonate cu verdeață. Supa fierbinte este un adevărat elixir pentru gât și căile respiratorii superioare, prin însuși efectul său termic (bacteriile și virusurile nu rezistă la temperaturi ridicate). Și ar mai fi un mic secret: în timp ce alimentele obișnuite necesită un efort considerabil al organismului pentru digestie (ceea ce scade simțitor capacitatea de luptă a sistemului imunitar), supele aduc un surplus considerabil de energie, fără a solicita prea mult digestia.
Mai ales în primele săptămâni de primăvară, supele calde de legume sunt un aliment excelent, deopotrivă energizant și ușor, mărind capacitatea de apărare a organismului și ajutându-l în eventualitatea unor infecții respiratorii. Dacă simțiți că răceala vă dă târcoale, eliminați temporar (pentru minimum 24 de ore) orice alt aliment și întrețineți-vă cu supe fierbinți. Este foarte posibil să nu mai aveți nevoie de un alt remediu.
Usturoiul

În timpul epidemiei de gripă sau atunci când simțiți că vă pândește răceala, usturoiul face minuni. Mestecați câte o jumătate de cățel de usturoi dimineața, la prânz și seara, pentru a preveni îmbolnăvirea. Dacă v-a prins răceala, zdrobiți cinci căței de usturoi și amestecați-i bine cu 10 lingurițe de miere de albine lichidă. Luați din acest preparat câte o linguriță din jumătate în jumătate de oră și înghițiți-l încet, lăsându-l să alunece pe gât. Savanții au descoperit mai mult de douăzeci de substanțe antivirale și antibacteriene în usturoi, care este unul dintre cele mai puternice antigripale cunoscute.
Cataplasmele cu muștar și semințe de in
În râșnița electrică se pun o linguriță de boabe de muștar și 4-5 lingurițe de semințe de in. – Se macină cele două ingrediente împreună, după care se pun într-un vas în care se adaugă apă călduță, amestecând până se formează un terci. – Terciul astfel obținut se întinde pe un tifon pus pe zona pieptului și gâtului, unde se ține vreme de 15-60 de minute. Acest leac străvechi stimulează circulația sângelui în zona pieptului, intensifică reacția imunitară la nivelul plămânilor și arborelui bronșic, prevenind complicațiile răcelilor.
Starea de spirit pozitivă

Se pare că numitorul comun al celor care nu se îmbolnăvesc de gripă nu este nici alimentația, nici vaccinurile sau suplimentele de vitamine și minerale, ci, pur și simplu, starea de spirit pozitivă. Din acest motiv, mai multe organizații de sănătate din SUA au editat broșuri cu sfaturi psihologice extrem de simple, dar surprinzător de eficiente, atunci când vrem să avem un psihic sănătos și care să ne ferească chiar de bolile fizice. Iată câteva din sugestiile simple, selectate de specialiști:
* Fiți cât mai afectuoși (în ciuda pandemiei) – Dragostea este un elixir deopotrivă pentru suflet și pentru corp, având darul de a aplana conflictele relaționale, de a diminua nivelul stresului și al tensiunii psihice.
* Faceți cu cât mai mult entuziasm tot ceea ce vă propuneți. Căutați să fiți creativ la locul de muncă, acasă, atunci când faceți proiecte. Aceasta vă va menține tonusul psihic și fizic la cote maxime și în mod reflex imunitatea.
* Exprimați-vă cât mai liber comunicând, desenând sau pictând, cântând sau dansând. Exprimându-ne liber, descătușăm emoțiile din subconștient, eliminăm tensiunile lăuntrice și ne eliberăm psihic spontan.
* Hrăniți-vă mintea cu lucruri pozitive. Mai ales atunci când privim la televizor – care a devenit principalul mijloc de informare și agrement – este bine să evităm știrile care pun accentul pe violență, filmele din genul horror sau de acțiune sângeroasă, muzica agitată și cu mesaj agresiv. Este bine să alegem programe relaxante, artistice sau care prezintă peisaje din natură.
Sfaturile de mai sus pot părea banale, însă o dată aplicate, creează un climat psihologic extrem de favorabil – o adevărată barieră împotriva îmbolnăvirilor de tot felul. De altfel, nu mai este un secret relația dintre stresul psihic și scăderea capacității naturale de apărare a organismului. Ce ar fi dacă am învăța măcar pentru câteva zile să ne debarasăm de încărcătura emoțională negativă prin aceste demersuri simple?