Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sistem imunitar slăbit? După ce îl recunoaștem?

Foto: Shutterstock

Probleme de concentrare

Dacă ne vine greu să ne concentrăm asupra unui singur lucru, cauza este, în cele mai multe cazuri, agi­tația și nervozitatea. Pe durată lungă, starea aceas­ta dăunează și sistemului nostru imunitar. Pentru că organismul nostru produce atunci o cantitate prea mare de cortizol.

Remediu: Intercalarea, în viața de zi cu zi, a mai multor pauze scurte, de pildă cu o ceașcă de ceai, ascultând melodia preferată.

Inflamațiile gingiei

Microbii și bacteriile din cavitatea bucală pot fi combătute eficient cu o igienă temeinică a gurii. Dar dacă se-ntâmplă, totuși, să se inflameze gingia în mod frecvent, cauza poate fi un sistem imunitar slă­bit.

Remediu: Optați pentru o alimentație bogată în grăsime sănătoasă (de ex. ulei de rapiță sau de măsline) și antioxidanți (de ex. roșii, morcovi, ceai verde).

Reacții alergice

Conform ECARF (o fundație europeană pentru studierea alergiei), dacă mecanismul nostru de apă­rare nu funcționează optim, sunt favorizate reacții alergice, precum rinita sau anumite incompatibilități alimentare. Nasul care curge și problemele respira­torii sunt consecințe frecvente.

Remediu: Recomandarea ECARF este de a ne întări sistemul imunitar cu ajutorul mișcării în aer liber, deoarece aceasta întărește și căile respiratorii.

Oboseala cronică

Somnul insuficient sau agitat ne face să ne sim­țim – pe parcursul zilei – frânți de oboseală. Cauza problemelor de somn este adeseori o producție prea redusă de melatonină. Problema: și sistemul nostru imunitar este în suferință, pentru că hormonul res­pec­tiv provoacă activarea celulelor imunitare, care combat infecțiile.

Remediu: Experții recomandă 7-8 ore de somn pe noapte.

Vindecarea lentă a rănilor

Dacă nici leziunile cele mai mici nu s-au vindecat după câteva zile, cauza ar putea fi o carență de zinc, un microelement care ajută la regenerarea celulelor din organism dar, în plus, participă și la activarea celulelor imunitare.

Remediu: Experții recomandă zincul ca supli­ment alimentar și, în general, o alimentație bogată în zinc (de pildă un pumn de mieji de nucă în fiecare zi).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian